'Mest: hoofdpijndossier' (blog)

Er is op dit moment nog geen oplossing voor een werkbaar systeem ter vervanging van het melkquotum. Teveel partijen binnen en buiten de sector hebben hun eigen belangen. De pleitbezorgers van afschaffing van het melkquotum hebben de taak om met een oplossing te komen die melkveehouders een werkbaar, simpel en duidelijk systeem biedt dat geen kapitalen kost.

Deel dit topic

Reacties

-1
jan is hobbyboer
Sieta is ook al jaren een hoofdpijndossier.
+4
Campagne
Jan is hobbyboer, Sieta is realistisch, maar dat wordt niet gewaardeerd blijkbaar.
jan is hobbyboer
Sieta en haar club hebben een gigantisch communicatieprobleem. Dat maakt haar ideeën al bij voorbaat kansloos, hoe goed ze misschien ook wel zijn (al twijfel ik sterk aan de denkkracht van de NMV). Kabaal maken doet het goed bij de achterban maar je bereikt er niets mee. Keer op keer bewezen, niet alleen door de NMV.
+1
Campagne
@jan is hobbyboer, neem een paracetamolletje zou ik zeggen, verlicht een boel:).
Dat de NMV een communicatieprobleem heeft ligt ook aan de journalistieke voorkeur.
Hier in Frankrijk vindt je van ALLE boerenvertegenwoordigers hun standpunten in het agrarisch dagblad terug.
Dat ze misschien weinig bereikt ligt ook aan het feit dat ze een kleinere achterban heeft en niet zoals LTO overal aan tafel mag zitten. Toch ben ik blij dat mijn standpunten vertegenwoordigd worden zo goed en kwaad dat gaat. Ze vertegenwoordigen dan niet de meeste melk, maar wel aardig wat boeren.
Qua denkkracht zijn ze vrij realistisch. Dat de LTO er nu vanuit gaat dat over 10 jaar de helft van de melkveehouders is verdwenen, over de andere sectoren nog maar te zwijgen, praat de LTO nu dus voor de toekomstige minderheid. Wel vertegenwoordigd ze de meeste melk, maar de meeste boeren zijn dan de stoppers. Ik denk dat de meeste NMVers dan al vrijwillig de pijp aan Maarten hebben gegeven, door te stoppen of te vertrekken. En dan maar hopen voor de blijvers dat ze het rond kunnen zetten.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@Campagne: neem een paracetamolletje zou ik zeggen, verlicht een boel:).

😄 Zolang het bij een paracetamolletje blijft valt het mee.

De manier van belangen behartigen in Frankrijk gaat volgens mij iets ruiger dan in NL. Daar staan ze met z'n allen op straat voor elk wissewasje, da's een soort van bezigheidstherapie daar.

Verder heeft NMV volgens mij in al de jaren dat ze bestaan genoeg publiciteit gekregen maar nog werkelijk helemaal niets bereikt. Rol van LTO is ook volledig uitgespeeld, maar dat hebben ze helemaal aan zichzelf te danken. Veel te lang gegokt op het pappen en nathouden met de CDA bestuurders heeft ze uiteindelijk genekt. Nederland was het CDA zat en daarmee was de rol van de LTO volledig uitgespeeld. Ook al omdat de partijen die sindsdien aan de macht zijn er wat andere ideeen over de samenleving op na houden.
+1
producent
Mevr. Van Keimpema staat duidelijk voor de niet groeiers, en die hebben straks ook geen last van die nieuwe maatregelen.
Iedere groeier had met het melkquotum kosten wanneer hij wilde uitbreiden, het enigste nieuwe waar we nu last van krijgen is het fosfaatplafond de rest zat toch al in de planning.
+3
josl
Als ik zie hoe hard de variabele kosten de laatste jaren zijn gestegen, dat kan ik bij gelijkblijvende omvang niet compenseren met de afschrijving in de vaste kosten. Stilstand is dan écht letterlijk achteruitgang. Groeien is nog nooit zo noodzakelijk geweest. En dan kun je wel jammeren over de mogelijkheden die het quotum had kunnen bieden, voor zoverre dat het realistisch is, ook dat is een gelopen race. De kunst is om niet een nog veel slechtere sytematiek in het leven te roepen. Mestverwerking is blijkbaar te goedkoop en daarom bedenkt de zuivel een fosfaatplafond. Beseffen nog niet half de consequenties van een strategische vergissing.
jan is hobbyboer
Quote:
@josl: daarom bedenkt de zuivel een fosfaatplafond.

Ik denk dat onze minister er de rem wel op gooit. Zuivel schuld geven en denken dat er anders een uitweg is lijkt me vrij naief gedacht. Zaak gaat gewoon op slot omdat de politiek niet meer koeien wil in dit land. Dat is volgens mij een gegeven. Ik heb er zelf ook last van, grond zat, maar in 2013 niet veel koeien, dus ook in 2015 niet veel koeien. Het is niet anders.
+2
meelezer10
Jan als je land zat hebt heb je niets met 2013 van doen.
jan is hobbyboer
Quote:
@meelezer10: Jan als je land zat hebt heb je niets met 2013 van doen.

Zover ik begrijp wel, je moet je houden aan het aantal dieren dat je in 2013 had, je kunt alleen extra dieren melken door efficienter te worden. En da's nix voor mij, dat uitknijpen. Het is net zoals met de varkensrechten, al heb je 1000 ha, je mag geen varken meer houden.
meelezer10
@jan is hobbyboer
Bij mijn weten mag het fosfaat overschot van je bedrijf niet groter worden. Als je genoeg land hebt heb je geen fosfaatoverschot dus ook geen probleem.
Moet je toch maar een keer je voer vertegenwoordiger op je erf toelaten kun je misschien toch nog wat leren.
Cornelis
@meelezer10Alles wat je in 2015 boven je 2013 referentie produceert moet je verwerken of (volgens mij) in de buurt afzetten. Dit mag niet meer dan 25% van je productie zijn.
meelezer10
@Cornelis
wat bedoel jij met referentie 2013. Totale fosfaat productie of totale fosfaaftoverschot?
Cornelis
@meelezer10Een dezer dagen krijg je van RVO een brief met daarin je referentie over 2013. Dit is je veestapel maal het standaard forfait. Dit koppelt men aan je grond bij de meitelling 2013 en met die gegevens rekent men je fosfaatreferentie uit. Zit je boven 0 dan mag je dit behouden, kom je daar in 2015 boven: is verwerken!
+1
meelezer10
@Cornelis
fosfaaroverschot dus. @jan is hobbyboer mag op zijn 16 ha grasland dus circa 30 koeien houden ook al had hij er in 2013 maar 10.

Heeft iemand een idee hoe er met natuurgronden wordt omgegaan met betrekking tot fosfaatreferentie. in de mestboekhouding mag je deze grond niet mee tellen. je mag alleen de dieren die daar lopen als afvoer van je bedrijf zien.
Cornelis
@meelezer10Maar jan zit heel graag onder zijn notenboom....
de hoef
@meelezer10
goede vraag ben ook benieuwd
meelezer10
@cornelisAls jan het onderstaande schrijft dan heb ik het idee dat hij toch meer koeien wil houden. Jan denkt dat dit niet mag. Als mede prikker moet je hem er toch op wijzen dat dit wel mag. Of Jan die koeien gaat melken of dat hij onder zijn notenboom gaat liggen dat is zijn keuze.

Quote:
@jan is hobbyboer: Ik heb er zelf ook last van, grond zat, maar in 2013 niet veel koeien, dus ook in 2015 niet veel koeien. Het is niet anders.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@meelezer10: Als mede prikker moet je hem er toch op wijzen dat dit wel mag. Of Jan die koeien gaat melken of dat hij onder zijn notenboom gaat liggen

Zelfs al zou ik 30 koeien gaan melken dan heb ik nog tijd genoeg om onder de notenboom te gaan zitten. Zoals al vaker hier gezegd bestaat het boeren bij mij een groot deel van het jaar niet uit veel meer dan koeien melken en heen en weer brengen naar een weide. Daar ben je geen halve dag druk mee, zelfs niet op een grupstal.

Maar goed, zonder gekheid. Ik dacht dus echt dat ik maar zoveel koeien mocht gaan houden als ik referentie uit 2013 krijg. Maar volgens jullie mag ik dus zoveel koeien houden als er qua fosfaat passen op mijn grond. Wie weet gaan we dan wel van 15 naar 25 😄. Alle pinken waren drachtig gescand vanmorgen dus wie weet laat ik ze dan wel allemaal kalven.

Lekker warrig dat beleid, dat noemen ze dan ondernemen.
Cornelis
@jan is hobbyboerOp zich helemaal niet warrig Jan. Gewoon je erin verdiepen, je kunt toch lezen als je onder de boom zit... Er zijn toch heel veel boeren die meer koeien gaan houden.

Wordt wel trakteren.....
+1
pieta
Quote:
@jan is hobbyboer: Alle pinken waren drachtig gescand vanmorgen dus wie weet laat ik ze dan wel allemaal kalven.

Had je ze anders laten zitten? 😄
Frans1
Quote:
@Cornelis: Op zich helemaal niet warrig Jan. Gewoon je erin verdiepen

Een half jaar voor het eind van de quotering weet nog niemand precies hoe de groei van de melkveestapel in de hand gehouden gaat worden zodat we niet aan de dierrechten hoeven
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Had je ze anders laten zitten?

Kwaliteit van deze pinkjes is wel zo dat ik denk dat ik ze nog wel verkocht krijg voordat ze kalven. Maar dat hoeft gelukkig niet.

Blijkbaar heb ik het helemaal verkeerd begrepen, maar ik dacht dus dat het zo was:
a) zolang het fosfaatplafond niet overschreden is mag iedereen melken zoveel fosfaat ie kwijt kan op z'n eigen grond, dus dat wat Cornelis zegt.
b) als het landelijk fosfaat plafond overschreden is vallen we terug naar het niveau van 2013 als fosfaat referentie.

Omdat ik denk dat b) binnen de kortste keren het geval is leek het mij handig daar op de anticiperen, boeren is nl. soms ook beetje vooruitzien, alleen maar dom doordoen loopt ook een keertje vast. Maar als situatie a) ook geld als het landelijk plafond overschreden is heb ik geluk gehad. Kunnen we toch nog beetje van ons geboer gaan leven. Hiep hoi.
pieta
Quote:
@jan is hobbyboer: b) als het landelijk fosfaat plafond overschreden is vallen we terug naar het niveau van 2013 als fosfaat referentie.

Het rare van deze redenering is natuurlijk dat we dan "ver" onder het fosfaatplafond zitten.
Hansel
@jan is hobbyboer
Is dat zeker dat dat mag?
jan is hobbyboer
Quote:
@Hansel: Is dat zeker dat dat mag?

Volgens mij is het zoals ik onder a) en b) aangeeef. Maar uit reactie van Cornelis krijg ik het idee dat ik altijd m'n fosfaat obv grond vol mag zetten met koeien. We zullen wel zien.
Cornelis
@jan is hobbyboerOp dit moment is het zo dat je zoveel koeien mag houden als je wilt. Je referentie 2013 is bepalend voor hetgeen je verplicht moet verwerken in 2015 en volgende jaren.
Voor overschrijding van het fosfaatplafond wordt nu de melkveewet gemaakt. Dit staat op zich los van de 2013 referentie. Stel dat het plafond in zicht komt dan is het de vraag welke datum of gegevens Dijksma gaat aanhouden per individueel bedrijf.

Dus a is geldig en je mag op dit moment, 1 november zoveel melken als je zelf wilt, op dit moment zonder enige belemmering.
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: Dus a is geldig en je mag op dit moment, 1 november zoveel melken als je zelf wilt, op dit moment zonder enige belemmering

OK, mijn redenering was dus zo gek nog niet. Door dat plafond gaan we binnen de korste keren heen, dus je kunt maar beter beetje voorbereid zijn en dus nu niet al teveel koeien gaan melken en dan komende zomer als een gek gaan corrigeren/slachten. Die melkveewet zoals jij dat ding noemt zal echt niet zo lang op zich laten wachten, zou mij niet verbazen met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2015. Ken de betrouwbaarheid van uw minister.

Het is net als met het melkquotum, je kunt gewoon dom doordoen en je quotum laten verdampen of je kunt proberen beetje te anticiperen. Ik ben meer voor het laatste. Lukt ook niet altijd maar probeer in ieder geval wat.
Cornelis
@jan is hobbyboerMet de melkveewet schept ze de mogelijkheid om in te grijpen. Zolang het plafond niet is bereikt verwacht ik niet dat ze wat doet. Als ze wel ingrijpt zal haar peildatum de grote vraag zijn. Ze weet echter ook als ze de datum ver in het verleden legt dat de rechters het vrij druk krijgen.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: Ze weet echter ook als ze de datum ver in het verleden legt dat de rechters het vrij druk krijgen.

Dat lijkt wel op chantage. Ik denk dat het met die drukte wel mee gaat vallen. Een geval wordt door de rechter beoordeeld, de rest is meer van hetzelfde en dan is er dus jurisprudentie. Hamerstukken.

Ik ga er voor het gemak maar vanuit dat ik eind 2015 zoveel koeien mag hebben als er op mijn referentie over 2013 komen te staan. Niet veel helaas, maar het is niet anders. Jij denkt daar anders over, we gaan het zien wie er gelijk heeft.

Het maakt in 2015 waarschijnlijk allemaal niet zoveel uit, melkprijs zal vrij laag zijn ga ik vanuit (overproductie, handelsbelemmeringen en afnemende vraag) dus veel wordt er niet verdiend of je nu 15 of 150 koeien melkt.
Cornelis
@jan is hobbyboerHet maakt mij ook allemaal niet zoveel uit. Ik hoef en wil vooral niet groeien. Het is prachtig zo.
+1
Frans1
Quote:
@jan is hobbyboer: vallen we terug naar het niveau van 2013 als fosfaat referentie.

De referentie is de hoeveelheid fosfaat BOVEN je eigen plaatsingsruimte,dus het overschot. Je eigen plaatsingsruimte mag je benutten,dus jij mag gewoon verdubbelen na 2015
Cornelis
De zuivel bedenkt een fosfaatplafond??? Wat bedoel je?
josl
Dat je plafond is je plaatsingsruimte +100 kg fosfaat per ha
Cornelis
@joslIs samen met anderen het voorstel naar de minister om ervoor te zorgen dat de koeienboeren niet op intensieve veehouderij gaat lijken. Vast niet voor iedereen even leuk. En hierna kunnen de bedrijven die erboven zitten middels grondverwerving weer meer koeien gaan melken en op deze manier nog gelukkiger worden.
mlkvhoudr
Dit is onzin, pas als jij de beste marge van nederland hebt is groeien de enigste optie voor
Meer marge.

Zo niet is er meestal nog een enorme margeverbetering mogelijk
horstink
Ook dat fosfaatplafond is er al lang, en daar hangt ook nog eens onze derogatie aan. Onze belangenbehartigers hadden echter nooit verwacht dat we zo snel zouden groeien dat dat plafond nu al in beeld zou zijn...........
Coen
En de belangenbehartigers denken dat het fosfaatplafond ook niet snel vol zal komen, ze zullen versteld staan 😄
de footprint van de melkveehouderij wordt almaar ongunstiger 😞
+2
MTSTAMMINGA
Eerst maar eens zien waar we maandag versteldt van staan 😞
Wiebren
@horstink, al vergeten dat we het drie jaar op rij overschreden hebben (2008,2009,2010). Niet de belangenbehartigers die het niet hadden verwacht, teveel boeren die dachten dat er wel ruimte was. De belangenbehartigers zeggen namelijk al jaren dat fosfaat en ammoniak de beperkingen zijn. Het blijkt uit te komen
+1
producent
Wiebren wat hadden jullie dan verwacht, het melkquotum verdwijnt en er zou een beperking voor terug komen dat was zeker en dan tegen ruim 15000 melkveehouders gaan roepen er is nog 4 milj. kg fosfaat te verdelen.
jg
Producent, dat is 267 kg fosfaat per bedrijf, dus ca 7 melkkoeien, dus ca 10 % groei. Zo is het altijd voorgesteld, daarbij op zou door efficientie ca 10 extra groei mogelijk zijn.
Wiebren
@jg
Exact, 10% meer koeien die 10% efficiënter zijn.
Hierover zijn heel veel publicaties en nog veel meer uitspraken in oa ledenbijeenkomsten ed. Dat @sorry er dan een stukje in Boerderij over vindt, wat in een heel andere context zit zegt niks (context was: max. 15000 kg melk/ha).

Overigens gaan we dit jaar niet over het fosfaatplafond en ook volgend jaar niet.
jg
@Wiebren
Waarop baseer je het feit dat we in 2015 binnen het fosfaatplafond blijven, welk plafond 85 of 172 ??.
Melkprijs is een item , en verder ?
+2
Wiebren
@jg Op berekeningen die we hebben laten uitvoeren door CBS, dezelfde die de mestproductiecijfers jaarlijks berekenen.

Voorspelling 2015 gebaseerd op koeien die er dan maximaal kunnen lopen. Dat zijn dus alle pinken van dit jaar (uitgegaan van 100% drachtig en afkalvend in 2015), net zoveel kalveren als er nu pinken zijn en alle koeien laten lopen.
Die vermenigvuldigd met de gemiddelde fosfaatexcretie van 2011-2013 (2015-1) en ook nog eentje berekend met ongunstigste fosforgehalte voor ruwvoer (2015-2). Alleen die laatste variant komt net boven 85 uit. 173 is nog helemaal niet in beeld.

Dit is exclusief effect van melkveewet, aanscherpen fosfaatgehaltes, lagere gebruiksnormen en melkprijs. Die laatste helpt misschien wel het meest mee.
sorry
Quote:
@Wiebren: De belangenbehartigers zeggen namelijk al jaren dat fosfaat en ammoniak de beperkingen zijn. Het blijkt uit te komen

boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…
+2
Coen
Het is net de politiek, crisismanagement bij de waan van de dag 😞
zo de wind waait, waait het jasje van LTO 😞
dat zijn me toch een aantal papegaaien 😞
+4
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Coen: , crisismanagement

Juiste woord, denk ik. Er is een streep getrokken waar we niet overheen mogen, maar de hele sector dendert er als een kudde in sneltreinvaart op af. LTO staat er met de armen wijd voor om de vaart er uit te halen, weinig kans van slagen...

Wat zie jij als oplossing, Coen? Alleen teleurgestelde gezichtjes op een forum tekenen gaat de wereld ook niet redden...
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Wat zie jij als oplossing, Coen?

Coen is niet zo van de oplossingen 😄. Oplossing is heel simpel, net als bij de superheffing, de wetgever gooit de zaak in het slot en degenen die niet willen luisteren moeten boetes/heffingen betalen.
puddingbroodje
@Jack Rijlaarsdam
Je hebt er dus wel vertrouwen in dat coen de wereld zou kunne redden 😉
+2
Coen
@Jack Rijlaarsdam , veeeel strakkere grondgebondenheid, op individueel nivo 😄

'zonder mest geen melk', wat je er aan ruwvoer af haalt breng je er als mest weer op 😄
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Coen: strakkere grondgebondenheid, op individueel nivo

Mooi gezegd, maar hoe gaat LTO dit regelen.
+1
Cornelis
@CoenGa jij dat even in een gemiddeld zaaltje in Brabant vertellen en dan niet zeggen dat je zelf grond genoeg hebt.
+3
Coen
@Cornelis , geen enkel probleem om de intensieve melkveehouders een spiegel voor te houden 😄

wij hebben de afgelopen jaren, met het zicht op de toekomst, andere keuzes gemaakt qua investeringen en melken daarom nu met plezier jaarlijks tussen de 16 en 20 ton melk per hectare, nagenoeg op basis van zelfvoorziening eigen ruwvoer en eigen mestplaatsing 😄
+1
mlkvhoudr
@Coen

Je bent op de hoogte van de nieuwe mestregels, zo ja dan ben ik er bijna zeker van dat jullie volgend jaar mest mogen gaan afvoeren.

Zo heb ik het tenminste begrepen dat het zal uitpakken volgend jaar
George
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: overheen mogen, maar de hele sector dendert er als een kudde in sneltreinvaart op af. LTO staat

En Jack ook jij behoort tot deze kudde met je plannen voor een grote stal . 😄
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: ook jij behoort tot deze kudde

Ja, overduidelijk. Dijksma vindt anticiperen op komende wetgeving niet juist, ik vind het een recht als ondernemer. De huidige manier van beleid maken lokt dit gedrag ook gewoon uit.

Mijn flinke opschaling heeft trouwens meer te maken met de situering van m'n huidige bouwvlak en de geurcirkels die gehanteerd worden, liefst had ik gewoon een paar spantjes bijgebouwd en over drie jaar nog eens...
+1
George
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Mijn flinke opschaling heeft trouwens meer te maken met de situering van m'n huidige bouwvlak en de geurcirkels die gehanteerd

Die smoesjes hebben die boeren in de Boerderijreportage ook die gaan opschalen van 60 naar 480 koeien. Alleen durven er die nog bij te beweren dat ze daarmee hun vermogen veilig stellen voor de toekomst. 😄
jg
@George
Het financiele optimum is voor Jack de drijfveer.....
George
@jg
Tja maar ook dat is het standaard verhaal....
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@George: Tja maar ook dat is het standaard verhaal....

Financiele optimum en boeren gaan niet zo goed samen. Dan kun je je tijd echt beter in andere dingen steken. Boeren moet je toch echt ook doen omdat je het beetje leuk vind.
George
Het financiële optimum hebben velen laten voorbij gaan. Quotum waarde verdampt en zelfs nog vele Euro's gestoken in datzelfde quotum om te kopen of te leasen en superheffingskosten voor lief nemen om zogenaamd klaar te zijn voor 2015. Maar goed ze zullen het wel leuk vinden.
jan is hobbyboer
Quote:
@George: Maar goed ze zullen het wel leuk vinden.

Notenboom-weer vandaag !!!! Tussen de vallende bladeren, wat is boeren toch mooi 😄
George
@jan is hobbyboer
21 graden in het zonnige zuiden op 1 november. Vanmiddag de laatste snede gras van dit jaar opruimen.
mest
Is je over als lto begrijp ik !?heb 2 jaar geleden al gezegt tegen je wiebren maar jou woorden waren valt wel mee .!zelf 7 maanden geleden nog.we voeren even geen fosfaat af dat kost geld tijd en werk .?maar 1 april moet het geregeld zijn !
j h p
Ik denk/verwacht dat het jaar dat we het totale fosfaatplafond overschrijden, het referentie jaar wordt voor dierrechten.
Dit wordt in de laatste dagen van dat jaar of in de loop van het jaar erop bekent gemaakt, en volgt er een generieke korting van een X percentage om weer onder het plafond te komen.
De rechten worden verhandelbaar en bij verkoop wordt er weer een X percentage afgeroomd.
De rechten worden ook uitwisselbaar met de intensieve veehouderij, want de verwachting is dan wel dat de rechten uit de intensieve veehouderij zullen vloeien.
De rechten zullen gebaseerd zijn op forfaitaire normen waardoor efficiente boeren kunnen uitbreiden en het totale plafond niet weer wordt overschreden.
O ja en ook nog met een grondgebonden karakter zodat intensieve bedrijven niet te snel kunnen groeien.
Of dit allemaal zo uit komt weet ik niet, het is maar een gedachtegang enigszins gebaseerd op de invoering van de varkensrechten.
Ik zou zeggen schiet maar.
Hansel
2013 referentiejaar en een toeslag van 10% voor alle bedrijven,
okee dat dan weer niet maar 2013 zal wel iets mee gebeuren om de bedrijven die explosief groeien niet te veel te bevoordelen.
+1
jan w
Eigenlijk is het allemaal koffiedik kijken. Ik kom gem. uit op nog geen 1.3 kg fosfaat in de mest. Dat is bijna 25 % minder dan de norm.
De achterhoek zou met de nieuwe normen uit de politiek komen op 30% verwerking , als ik het goed heb.
In het voorjaar moet je hier bijna een slot op je sile hebben, anders halen ze je die leeg. Het enigste wat je dan kunt verkopen is Nee! ik heb geen mest over!
+3
j h p
Het maakt niet uit wat klopt of niet, dat zie je wel aan de ammoniak, het is wat de politiek wil.
De gemiddelde NL burger heeft geen flauw benul van landbouw en de normen en het overgrote gedeelte van de rest van de wereld staat met grote verbazing te kijken hoe er met de NL landbouw wordt omgegaan. Daar staat voedselzekerheid bovenaan en hier ,in het verwende Nederland, staan er nog heel wat dingen boven voedselzekerheid zoals bv natuur.
+3
Coen
Goed gesproken Johan, de Landbouw stelt in de politiek niets mee voor 😞
+8
puddingbroodje
@Coenff een hele brok om te lezen maar een nadenkertje
decorrespondent.nl/1949/…
Coen
@puddingbroodje , het blijft ook altijd hetzelfde dilemma: verdienen en krijgen 😄

wij verdienen als melkveehouders veel meer dan wij krijgen 😄
+3
puddingbroodje
@Coen
ach we kunne onze boterham nog beleggen....
Fryslanboppe
@puddingbroodje
heb er persoonlijk liever wat meer beleg op! Dit is een karrige boterham zo
+1
vofjagtenberg
@Fryslanboppe
Misschien is die wel gevuld.
Frans1
@puddingbroodje
Beter is in de lengte doorsnijden,past er meer tussen,of was het beleg op?
+1
George
@Frans1
Ze staan dus echt op droog brood met sla. 😄
Glaasje water erbij en je waant je in gevangenschap.
+7
Fryslanboppe
Respect voor deze vrouw!!
Meeste partijen en boeren steken hun kop in het zand. Wie weet nu precies waar ie aan toe is straks? Nog maar een half jaar mensen! En dan.....? Op LTO hoeven we in ieder geval niet te rekenen, die moeten teveel mensen te vriend houden. Het komt op de kop verkeerd straks. Veel te veel melk, veel te lage prijs. Veel te veel regels, die veel boeren straks de kop gaan kosten. Als het dan maar "de struisvogel" boeren zijn, die failliet gaan. En niet de mensen die vechten voor een rendabele sector.
Cornelis
En heb jij met je bedrijf voor de komende dip een buffer aangelegd? Velen vertellen dat dit best eens handig kan zijn.
+1
pieta
Qua voer hebben de meesten wel een buffer. 😄
Cornelis
@pietaDat is zo op. Ik bedoel wat anders...
+1
Fryslanboppe
Geen buffer, wil het graag, maar mijn kosten zijn gewoon te hoog. Bedrijf sinds 10 jaar overgenomen, en investeringen gedaan, wegens gezondheid. Dus de kostprijs is aan de hoge kant. Zelf gedaan, maar niet verwacht dat dat een probleem zou worden.
Cornelis
@FryslanboppeEr zijn in de zuivel al een tijdje mensen die roepen dat de prijzen wat meer op en neer zullen gaan. Nu roepen dat je dat nooit hebt verwacht vind ik wonderlijk. En het is pas een probleem als het zover is.
+6
Farmer_
@Fryslanboppe
Je zegt het tenminste eerlijk, hier zitten alleen succes verhalen, als je het mag geloven. : )
Fryslanboppe
@Cornelis10 jaar geleden, had niemand dit verwacht Cornelis!! Wij en Accon AVM in ieder geval niet. Jij misschien wel, maar dan ben je een van de weinigen.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@Farmer_: hier zitten alleen succes verhalen, als je het mag geloven. : )

Ik heb volgens mij nooit gezegd dat ik een succesverhaal ben kwa boeren.

Ik vind mezelf zelfs beetje mislukt als boer, niet dat ik dat nu zo heel erg vind, maar toen ik eraan begon had ik het idee om wat meer koeien te gaan melken. Later is de financiële realiteitszin erbij gekomen en heb ik andere beslissingen genomen. Behalve aankoop van grond hebben de meeste investeringen in de landbouw wel voor veel extra werk en een hoger risicoprofiel gezorgd maar niet voor enig extra inkomen. Dus ik ben wel blij met m'n keuzes maar vind mezelf als boer maar een prutser 😄.
George
@jan is hobbyboer
Door je gepruts is het alsnog een succesverhaal. 😄
+3
jan is hobbyboer
Quote:
@George: Door je gepruts is het alsnog een succesverhaal.

Het is reuze treurig voor de sector dat ik er financieel niet eens zoveel slechter voorsta dan de echte ondernemers en harde werkers in deze sector. Dat is misschien wel het beste bewijs dat er iets chronisch mis is met het verdienmodel van de sector. Maar ja, hoofdrekenen bestaan niet meer als vak op de lagere school, tegenwoordig wordt er met businessplannen gewerkt.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Fryslanboppe: 10 jaar geleden, had niemand dit verwacht

Twee jaar lang een gemiddelde melkprijs boven de 40 centen?
MTSTAMMINGA
Quote:
@Fryslanboppe: Het komt op de kop verkeerd straks. Veel te veel melk, veel te lage prijs. Veel te veel regels, die veel boeren straks de kop gaan kosten.

Dit is het zelfde praat als toen de melkqoutering kwam
Het is allemaal heel anders verlopen
+3
de hoef
Quote:
@MTSTAMMINGA: heel anders

he kars
weet jij waarom mannen na het cafe gaan
de 1 omdat ie geen vrouw heeft
en de ander omdat ie wel een vrouw heeft
+2
Farmer_
@de hoef
Die ene krijgt geen gezeur als die laat terug komt 😃
MTSTAMMINGA
@Farmer_
Die andere komt niet eerder thuis dat hij zeker weet dat zijn vrouw slaapt 😃
MTSTAMMINGA
@Farmer_
Die andere komt niet eerder thuis dat hij zeker weet dat zijn vrouw slaapt 😃
+2
de hoef
@Farmer_ik hoorde vorige week iemand ,die zij ,mijn vrouw hoor je nooit als ik te laat thuis ben ,ze zegt gewoon drie weken niks
ricardo
@de hoef
Voor de mannen waarvan de vrouw wel meteen begint te klagen als ze te laat thuis komen heb ik nog wel een tip van een goeie vriend van me.
+1
vofjagtenberg
@ricardo
Laat ons niet langer in spanning, of is hij gescheiden?
de hoef
@ricardo
ben benieuwd
+1
de hoef
Quote:
@vofjagtenberg: of is hij gescheiden?

dat is voor ons niks moeten we alles weer zelf doen
George
@de hoef
Er schijnen er zelfs te zijn die zonder vrouw geen inkomen meer hebben. Waar de boerderij de geldverslindende hobby van het boertje is en de vrouw werkt voor de kostwinning.
Eventjes lekker negatief de zondag morgen beginnen. 😄
Wel mooi weer weer vandaag trouwens. 😄
George
@de hoef
Er schijnen er zelfs te zijn die zonder vrouw geen inkomen meer hebben. Waar de boerderij de geldverslindende hobby van het boertje is en de vrouw werkt voor de kostwinning.
Eventjes lekker negatief de zondag morgen beginnen. 😄
Wel mooi weer weer vandaag trouwens. 😄
vofjagtenberg
@George
Dan is Jan is 'Hobby'boer niet de enigste.
+1
Frans1
@de hoef
Dan doet hij het erom,lekker rustig 😄
George
@vofjagtenberg
Ach ja er wordt wat af gebobby't hier en daar. 😄
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@vofjagtenberg: Dan is Jan is 'Hobby'boer niet de enigste

Mijn vrouw hoeft gelukkig niet uit werken, anders is het zo eenzaam onder de notenboom. Ik betaal m'n eigen hobby's. Volgend jaar ga ik gewoon weer geld verdienen aan m'n hobby, dat zijn pas hobby's.
de hoef
Quote:
@George: vrouw werkt

hier werkt de vrouw en ik doe de leuke dingen
George
@de hoef
En dat vind je vrouw ook leuk?
Fryslanboppe
Toen waren de bedrijven wel ietsje kleiner dan nu, en konden ze een schommeling in de melkprijs nog wel opvangen. Dat gaat nu niet meer lukken.
+1
jan is hobbyboer
@Fryslanboppe

Ik denk vooral minder schuld en vaste kosten en veel ruimere beschikbaarheid van goedkope arbeid.
+1
George
@jan is hobbyboer
Veel minder schuld en bijna alles was veel goedkoper. En de melkprijs was verhoudingsgewijs nauwelijks lager dan nu. Mijn vader had toen jaarlijks een winst tussen de 100 en 150 Duizend gulden.
de hoef
@Georgezal het zo is vragen ,ze is al weer aan de gang
matt
Quote:
@de hoef: ze is al weer aan de gang

Wordt je nog een keer vader de Hoef...smiley
jan 1
Quote:
@George: Veel minder schuld en bijna alles was veel goedkoper. En de melkprijs was verhoudingsgewijs nauwelijks lager dan nu. Mijn vader had toen jaarlijks een winst tussen de 100 en 150 Duizend gulden.

Was wel een vakman dus!
de hoef
@mattdat is niet de bedoeling denk ik
vofjagtenberg
@de hoef
Je twijfelt nog? :mrgreen:
de hoef
@vofjagtenberg
ik wel anriette niet
vofjagtenberg
@de hoef
Opties?
de hoef
@vofjagtenberg
je zal zien wie hier de baas is
George
Quote:
@jan 1: Was wel een vakman dus!

Ach wat is een vakman? Ik denk dat de meeste ruilverkavelingsboeren hier in de omgeving die resultaten haalden. Weinig lasten , hard werken werd beloond. Er werd nogal eens een nieuwe machine of trekker gekocht en riant belasting betaald kan ik me herinneren.
+1
frank post
@ricardo vertel jezelf de goeie tip of moet ik mn mannelijke collega's helpen
frank post
@ricardo vertel jezelf de goeie tip of moet ik mn mannelijke collega's helpen
+4
ricardo
@de hoef
De tip van mn vriend is als volgt de Hoef, als hij laat uit de kroeg of van een vergadering thuiskomt en denkt dat het niet op prijs word gesteld, dan slaat hij bij binnen komst met de deur en stampt door de keuken. Vervolgens loopt ie de trap op en roept wat heb ik een zin in sex, ik ben zo g..l als een beer en stapt de slaapkamer binnen, geheid zegt ie dat ze dan slaapt en niet begint over het late tijdstip van thuiskomen of de drank walm die hem omhult.
Frans1
@ricardo
HAHA, aanval is de beste verdediging 😄
Farmer_
@ricardo
Je hebt ook vrouwen die daar direct op reageren....: )
+4
jani
Sieta heeft wat betreft kringloopwijzer gelijk! Afgelopen woensdag van spreker Frank Post (koeien en kansen) gehoord dat KLW voor 25% van veehouders echt interessant is. Voor 50% maakt het niks uit en voor 25% is het zelfs een nadeel t.o.v. forfaitaire cijfers. Wel verhelderend trouwens. Nu zal Wiebren komen dat het van management afhangt. Gedeeltelijk is dat zo, echter als je boert op schrale zandgrond zul je altijd bij degenen horen die negatief uit komen. Dit zou in kunnen houden dat je dan nog minder mag bemesten dan de al veel te lage normen van tegenwoordig op zandgrond.
+2
Cornelis
Wel fijn dat Frank Post nu al een landelijk beeld heeft van iedereen terwijl er pas een stuk of twaalf veehouders met het ding werken.
ricardo
Cornelis er werken al veel meer mensen mee dan 12.
ricardo
Cornelis er werken al veel meer mensen mee dan 12.
ricardo
Cornelis er werken al veel meer mensen mee dan 12.
Cornelis
@ricardoEn waar kan ik het overzicht vinden hoe die gedraaid hebben?
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Cornelis: waar kan ik het overzicht vinden

Nogal wat economische studieclubs zijn er mee bezig om zo de declarabele uren toch wat op te krikken. Hier draait DMS bijvoorbeeld met twee studieclubs. Verwacht dat de gegevens eerst intern worden gebruikt, daarna zal men zich er wel mee willen profileren, ff geduld hebben dus.
Cornelis
@Jack RijlaarsdamPost roept dus maar wat.
+2
ricardo
@Cornelis
Bij koeien en kansen is een database waar de gegevens van meer dan 800 bedrijven inzitten, zou me niet verwonderen als het er nu al meer dan 1000 zijn, men is er druk mee doende.
jg
@ricardo
Het zal hard nodig zijn dat er via kringloopwijzer goedkope ruimte komt. Als Dijksma de verwerkingspercentages ( 60 60 10 ipv de verwachte 50 30 10?) opvoert zal de mestverwerkingscapaciteit bij lange na niet toereikend zijn. Dus de VVO's zijn er niet of gaan bijv. 5 euro per kilo fosfaat kosten. Dijksma heeft aangegeven dat ze wetgeving opstelt die invoering van melkveerechten mogelijk maakt. Echter met verdere verhoging van de verplichte verwerkingspercentages van overschotsfosfaat blijft ze aan het stuur zitten als de fosfaatproduktie te hoog wordt.
ricardo
@Cornelis
In dit geval ben jij degene die maar wat roept CORNELIS, heb je te veel vergaderd, want dan zie je dat wel meer!
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: Als Dijksma de verwerkingspercentages ( 60 60 10 ipv de verwachte 50 30 10?) opvoert zal de mestverwerkingscapaciteit bij lange na niet toereikend zijn.

Jij weet het meest negatieve scenario toch altijd nog ff zwarter te maken. Best knap.
jg
@Jack Rijlaarsdam
De eerste zin is de kern van mijn verhaal. Goedkope ruimte. De rest is onderbouwing op basis van voorstellen van deskundigen. Dat de realiteit behoorlijk zwart kan worden/zijn ligt niet aan mij.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: De rest is onderbouwing op basis van voorstellen van deskundigen.

Jij bent de eerste die ik hoor over de door jou genoemde 60/60/10 verwerking, dus vraag ik me af wie die deskundigen dan zijn. Kortom, kom maar op met je bronvermelding.

Quote:
@jg: Dat de realiteit behoorlijk zwart kan worden/zijn

De mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest...
+1
jg
[@Jack Rijlaarsdam
Boerderij 25 oktober pagina 18.

Commissie Deskundige Mestbeleid. Uiteindelijke doel voor Oost is 68 % verwerking, zuid wordt 78.
jg
Cornelis
@ricardoJa ik heb zat vergaderd, nu weer een tijdje mooi rustig. Ik blijf bij mijn stelling dat Post geen landelijk beeld heeft. En ja er zullen er inmiddels velen mee werken.
ricardo
@Cornelis
Waar baseer je dat dan op? informeeer anders even bij Rijk die is ook goed op de hoogte.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: Commissie Deskundige Mestbeleid.

Kanttekening: dit is dezelfde commissie die het ammoniakgat wijt aan onder meer het feit dat men "een indicatie heeft dat er te veel mest wordt uitgereden".

Mochten de percentages echt nog meer verhoogd worden, zie ik dit niet direct als nadeel. De kosten voor de op korte termijn stijgende VVO's worden deels (geheel?) gedekt door daling van de daadwerkelijke mestafzetkosten (of wellicht opbrengsten)als gevolg van een mesttekort. Wanneer vraag en aanbod op de VVO-markt dan weer in evenwicht komen, zijn we er als totale veehouderij sterker uit gekomen dan we er in gingen.

Zo, geef jij er maar weer een negatieve slinger aan...
jg
@Jack Rijlaarsdam
Als dan ook nog de plaatsingruimte per hectare in 2015 verhoogd wordt........
+1
Cornelis
@ricardoGoed geraden!
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: plaatsingruimte

Derogatiebedrijven vullen geen plaatsingsruimte meer in met fosfaatkunstmest, zal ook wat ruimte schelen. Jij weer 😃
-1
jg
@Jack Rijlaarsdam
Jackass. 😃

6000 kg ds minder ruwvoer opbrengst bij gras ipv mais. Zorgt voor extra fosfaataankoop via ruwvoer, wel eiwit/fosfaatarmer voer. Is weer gunstig voor de BEX/kringloopwijzer dus je bent op de goede weg met je intensiveringsplannen. 😄
frank post
@ cornelis, fijn dat jij weet dat er maar 12 kringloopwijzers ingevuld zijn zijn er toch paar meer, bezoek een avond van LTO vakgroep zij gebruiken dezelfde dia's gemaakt door Gerjan Hilhorst. Het aandeel bedrijven dat voordeel op het "bodemspoor" heeft is echt klein 25% op het "voerspoor" hebben meer bedrijven een voordeel 50%. Er zijn bijna geen verbanden te leggen hoog uit tussen N efficientie en N overschot. DE spreiding is wel giga betekent dus ook dat er veel kansen zijn:)
frank post
@Cornelis gelukkig houd je vrouw van mannen die zomaar wat roepen:)
+1
ricardo
@frank post
Ik hoop voor Cornelis dat je dat zeker weet, mocht dat niet zo zijn......
Cornelis
@frank postJe kent haar?
Cornelis
@frank postMaar Frank hoe gaan we het nu beter doen als sector? Hoor nogal eens opbrengsten van 8 a 9 ton ds per hectare.
ricardo
@Cornelis
Doe je Rijk de groeten als je hem belt voor een verdiepings slag?
Cornelis
@ricardoHeb ik al gedaan.
spotmelker
@ jani Als die percentages staan voor intensiviteit dan klopt dat aardig. In Flevoland draait de Kringloop Academie Flevoland van de VVB. Er zijn nog geen definitieve cijfers beschikbaar maar de 1e uitkomsten komen lang niet overeen met de meetwaardes van de proefvelden uit een ander onderzoek. Er moet dus nog wel aan het instrument gesleuteld worden.
frank post
@ jani, niet te zwart wit, een goede boer op arme zand grond kan het nog steeds beter doen dan een slechte boer op beste zeeklei. Maak van de zandboeren geen calimero's.
+2
Wiebren
Even een paar feitjes:
- Het aantal kringloopwijzers wat landelijk bij Koeien&Kansen in beeld is zit al ruim boven de 1000.
- Hart van de Kringloopwijzer is de BEX en die kent volgens de landbouwtelling al meer dan 60% van de melkveehouders als gebruiker.
- Volgend jaar moet elk melkveebedrijf met een fosfaatoverschot (in 2013) verplicht een Kringloopwijzer invullen van zijn melkfabriek.

Verder is er nog wel de nodige spraakverwarring, dat komt natuurlijk door al die afkortingen. De Kringloopwijzer brengt de hele kringloop in beeld en niet alleen de efficiëntie van voer naar melk/mest (BEX).

Wat doe je met BEX: je laat zien dat je minder mest produceert dan de forfaitaire normen. Die mest hoef je vervolgens dus ook niet af te voeren van je bedrijf (veel mensen redeneren andersom).

Wat doe je met BEP (en later BEN): je laat zien hoeveel fosfaat je hebt geoogst en als dat meer is dan de gebruiksnorm, dan mag je evenveel terugbrengen met bemesting. Andersom, als je bijna niks van een hectare haalt, dan hoef je ook niet een hoge gebruiksnorm.

We hebben het er hier wel eerder over gehad:
- boeren die zeggen: ik heb geen mest genoeg zoveel moet ik afvoeren. En de gehaltes in de afgevoerde mest zijn ook nog eens lager dan de forfaitaire normen. Die normen kloppen niet zegt men dan......(volgens mij moet je BEX-voordeel hebben)

- boeren die zeggen: de gebruiksnorm is veel te krap. Als dan uitgerekend wordt hoeveel N en P er van een hectare geoogst wordt, is die in veel gevallen nog veel lager dan de gebruiksnorm.

Als je BEX en BEP vergelijkt dan valt op dat er best veel bedrijven een fantastisch BEX-resultaat hebben. Het lijkt wel alsof de koeien van bijna geen voer ontzettend goed melk geven en dus bijna geen mest produceren (ik overdrijf een beetje).
Als die bedrijven verplicht zouden worden om ook de gebruiksnormen te krijgen die overeenkomen met hun gewasopbrengst, dan was het snel klaar met die geweldige BEX-en. Het is een kwestie van tijd voordat de Kringloopwijzer deze BEX-en gaat vervangen. Immers, als er bijna niets van je grond komt, dan is er geen sprake van een kringloop.

Voor de opbrengstafhankelijke fosfaatnorm (BEP) loopt er sinds dit jaar voor het eerst een pilot. Voorwaarde is dat je drie jaar gegevens van Kringloopwijzer hebt voordat je mee kunt doen. Van 120 aanmeldingen zijn er nu 44 deelnemers. Zij mogen al in 2014 bemesten per hectare wat ze op basis van opbrengstcijfers van een hectare hebben afgehaald.
Deze pilot is onbeperkt qua aantal deelnemers, echter lang niet iedereen kan laten zien dat de opbrengst hoger is dan de gebruiksnorm.

Voor stikstof is het op dit moment een pilot van 6 bedrijven en uiteraard de 16 koeien&kansen-bedrijven. Er wordt nog gekeken of een bedrijfsspecifieke derogatie voor 2015 tot de mogelijkheden behoort, ook weer als pilot.
Al die pilots samen zouden, mits goed geborgd, kunnen leiden tot een bedrijfsspecifieke gebruiksnorm voor fosfaat en stikstof op basis van de Kringloopwijzer-gebruiker.

Al met al wordt er veel geklaagd over Kringloopwijzer, doe maar lekker. Er zijn forfaitaire normen, als je daarmee uit de voeten kunt houdt niemand je tegen!

Voor @spotmelker: die opbrengstmetingen zijn op termijn een goede basis voor Kringloopwijzer, echter vandaag nog maar amper beschikbaar hè.
De meeste bedrijven meten geen gras -en maïsopbrengsten en dat is misschien maar beter ook!
+3
cs-agrar
Is de eerste grote vraag eigenlijk niet gewoon waar die plafond getallen op gebaseerd zijn? Ik lees het allemaal een beetje als zijnde: wij vinden dat het zo moet, zoeken jullie maar uit hoe je er aan voldoet, of ons getal nu relevant is of niet.
Waar komen de gestelde doelen eigenlijk vandaan, en hoe is men aan die getallen gekomen. We hebben met z'n allen ondertussen wel door dat natuur niet reageert zoals ze volgens de berekening zou moeten doen. En de ene grondsoort is de andere niet, hebben we het nog niet eens over de ligging in den lande.
Volgens mij wordt er nu gewoon wéér een zwaar papieren model in de benen geholpen, vol met mitsen, maren en aannames. Zo blijft zo'n dossier ook wel een hoofdpijndossier. En voor de mestproducent een never ending story, want wat vandaag moet, is morgen verboden.
pieta
Quote:
@Wiebren: je laat zien dat je minder mest produceert dan de forfaitaire normen. Die mest hoef je vervolgens dus ook niet af te voeren van je bedrijf (veel mensen redeneren andersom).

Je bedoelt de mest die er niet is. En dus onzinnig om te zeggen dat je die niet af hoeft te voeren. Die kun je niet afvoeren omdat ie er gewoonweg niet is.
jan w
En als ze het heel netjes zouden willen doen, dan zou middelen mogelijk moeten zijn. Door het droge zomer van vorig jaar hebben we bijna de helft aan d.s. gras van de grond gehaald in vergelijking met dit jaar, maar de bemesting kunt je er dan niet helemaal meer op aanpassen. Dit jaar is het net andersom.
Wiebren
Die eerste grote vraag van je @cs-agrar is eenvoudig te beantwoorden: het plafond voor mestproductie is de historische productie van 2002.
Wat er toen geproduceerd werd, uitgerekend door CBS, mag niet overschreden worden.

Waar de forfaits op gebaseerd zijn: gemiddelde mestproductiecijfers, gehaltes van afgevoerde drijfmest.
Waar de gebruiksnormen op gebaseerd zijn: onderbouwing om te voldoen aan 50 mg nitraat / liter grondwater en evenwichtsbemesting voor fosfaat.

Per grondsoort is er variatie.

Welk papieren model bedoel je?
+1
cs-agrar
Quote:
@Wiebren: Die eerste grote vraag van je @cs-agrar is eenvoudig te beantwoorden: het plafond voor mestproductie is de historische productie van 2002.
Wat er toen geproduceerd werd, uitgerekend door CBS, mag niet overschreden worden.

Waar de forfaits op gebaseerd zijn: gemiddelde mestproductiecijfers, gehaltes van afgevoerde drijfmest.
Waar de gebruiksnormen op gebaseerd zijn: onderbouwing om te voldoen aan 50 mg nitraat / liter grondwater en evenwichtsbemesting voor fosfaat.

Waarom juist dat jaar? En hoe zijn die getallen dan onderbouwd?

Ja een papieren model, want volgens mij is er weer eens niets getoetst aan wat de natuur eigenlijk zelf met de mest doet en wat ze wel of niet aankan.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkquotum en melkveehouders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
162
DEELNEMERS
33
WEERGAVES
0