Eerste resultaten ''Vruchtbare Kringloop''

De eerste resultaten van het project ‘Vruchtbare Kringloop’ zijn bekend. Uit de resultaten van 212 ingevulde KringloopWijzers 2013 blijkt dat de stikstof benutting van de bodem varieert tussen de 40 en 90 procent en voor fosfaat tussen de 40 en 120 procent.

Deel dit topic

Reacties

arjan_kok
De gevonden variaties in stikstof en fosfaat efficiëntie zijn wel erg groot, ben zeer benieuwd naar de verklaring hier van, zal nog wel boekhoudkundige onnauwkeurigheid in geslopen zijn, maar niettemin is de materie zeer intrigerend en van groter belang dan we als veehouderij nu beseffen
dorpsrandhoeve
Het eerste jaar zit er waarschijnlijk ruis in de berekening, als het goed is wordt dit naarmate je meerdere jaren een kloppende kringloop hebt ingevuld minder.
+6
pieta
Meer dan 100% benutting van fosfaat hadden wij volgens mij ook. Enige probleem is dat bij tweede grondonderzoek(4 jaar later) de fosfaat getallen van de grond gezakt zijn. Dus eigenlijk heb je geen benutting van boven de 100% maar doe je je grond tekort.
+6
jg
Dat zal dit jaar wel weer gebeuren met de gigantische opbrengsten die van het land gehaald zijn.
Dre van Helmond
Dat is ook de bedoeling van ons mestbeleid.
+1
avondrood
Ja we zijn de grond goed aan het uitputten helaas. Wordt tijd dat de overheid dit gaat inzien. Op de zandgronden kun je het helemaal niet hebben.
dorpsrandhoeve
Bij mij kan ik ook een dalende lijn van fosfaat zien in de grondmonsters. Wat betreft Kali zijn we al jaren aan het bijbemesten met kali 60 in de mais en in de zomer in het gras. Dit jaar zag ik zelfs nog een tekort in september in sommige stukken op percelen.

Was het kaligehalte 3 jaar geleden in de mest nog ruim 7, dit jaar zaten we op 5,6. (Bij afvoer laat ik ook altijd kali meenemen.) Daarmee hebben we een beetje een beeld wat er gebeurd.
friese koemelker
Alles heeft maar met een dingte maken en dat is het voortbrengend vermogen van de grond enin tweede instansie met de vocht houdendhied en of de neersag op het juiste moment kringloop wrdt het eerst volgende fiasco voor de melkveehouderij.
jan w
Dan snap je het doel van de kringloopwijzer dus niet helemaal.
friese koemelker
Je komt er nog wel achter.
Maa ik ben inderdaad niet een van de slimsten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stikstof en fosfaat geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN