Jaap vd knaap gelooft inplaats van in sinterklaas blindelings in genomics

Emotie vindt hij de europese selektienorm inplaats van de genoomselektie
er zullen steeds tegenvallende stieren blijven opstaan dat was ook in t verleden zo schrijft hij, is het echter niet zo dat genomics een hulpmiddel zouden kunnen zijn om dat soort teleurstellingen uit te sluiten?
Het als een soort volgeling blind achter genomics aanlopen geeft in ieder geval aan dat je als hoofdredakteur van een verenigingsblad voor veehouders best eerst mag nadenken voordat je dit soort onzin op schrijft..............

Deel dit topic

Reacties

dorpsrandhoeve
Wat bedoel je met gelooft in Sinterklaas? Die is gewoon in Nederland hoor, en met zo'n mijter op spreekt hij natuurlijk altijd de waarheid.
+1
hofmiddelburg
Ik geloof ook in sinterklaas en van genomics heb ik geen kennis.
Wel weet ik dat er heel wat geld in om gaat.
hookwood
Misschien had je je commentaar op de GES dag moeten geven Noordhollander.
noordhollander
Dan vooral op t ges hookwood zo te zien laten de rest van de veehouders voor hun kosten lekker doorknoeien over deze zaak..........
arjan_kok
Heb het al meer gezegd het gebruik door veehouders van genomics is geen probleem moet iedereen zelf weten, ik heb niet zo veel vertrouwen in dat Wageningse geleuter dat het onmisbaar zou zijn, moet je daar gestudeerd hebben om het te kunnen volgen zeker, vindt dus dat kommentaar van jaap ook maar een geloof, ook de aankondiging van Crv dat ze voortaan alleen genomics toppers als stiefvader gaan gebruiken vindt ik een ramp voor de broodnodige variaties, alsof het stapelen van indexcijfers in het verleden niet bewezen heeft op niets uit te lopen,dat heeft niets meer met fokkerij van doen, maar een wedloop op commercieel gewin, en om terug te komen op de selectie van jongvee op basis van hun genomics, moet je dan veel te veel aanhouden en later selecteren?? ????, op den duur raakt alle talent om nu aan een jong dier al te zien of het een goede wordt bedolven onder papieren kennis, ik voorzie ook dat er bij de grote Ki op den duur geen echt getalenteerde leiding meer overblijft, maar alleen een hok vol ver van de praktijk staande managers
arie.j
Van genomics heb ik niet zoveel verstand.
Maar er moeten toch resultaten zijn te meten uit fokken met of zonder zo'n test op een bedrijf.
Want voor de hobby doe je het niet lijkt me, het zal daarnaast wel het nodige geld kosten.
Lijkt me zinvoller dan elkaar in de haren vliegen.
jan is hobbyboer
Quote:
@noordhollander: Het als een soort volgeling blind achter genomics aanlopen geeft in ieder geval aan dat je als hoofdredakteur van een verenigingsblad voor veehouders best eerst mag nadenken voordat je dit soort onzin op schrijft..............

Zeg dan gewoon het verenigingsblad op, heb ik ook gedaan. Mede om al dat CRV geleuter niet meer te hoeven lezen. CRV heeft het de afgelopen 30 jaar niet voor elkaar gekregen om ons 1 rietje sperma van een door hun gefokte stier te verkopen, dat zal de komende 15 jaar ook niet gaan lukken met hun fokbeleid. Dus waarom dat blaadje en al die andere reclame van die klojo's lezen. Er is keus genoeg in dit land, ook nog gewoon dochtergeteste stieren met een degelijke afstamming (maar niet zulke mooie cijfers). Dat boert ook prima.
+2
arie.j
Quote:
@jan is hobbyboer: Zeg dan gewoon het verenigingsblad op, heb ik ook gedaan.

Toch is het wel een aardig blad hoor Jan.
Maar ieder zijn meug, hoef jij ook niet meer te lezen over bv. een garagehouder met vleesvee uit Eelde, die na de quotering samen met zoon 180 koeien gaat melken.
Koeien zeuren tenminste niet zegt de zoon..

Maar wat die fokkerij betreft, oppassen dat het niet min of meer vergelijkbaar is met de tegenstand van de zgn. fokkers en fokstallen, toen die niet meer de dienst uit konden maken in de jaren 60 en 70tig
Alles wat anders was verketterden ze toen, en die HF uit de VS, die waren helemaal verschrikkelijk.
In Friesland was toen zelfs een flinke club fokkers die een verklaring tekende geen buitenlands bloed te zullen gebruiken.
De tijd zal het ook nu gewoon leren, en Sinterklaas doet daar weinig bij ter zake.

Wel zie ik als nieuwste trend steeds meer melkveehouders systematisch met kruisingen werken, Hebben die ook nog wat aan dat genomics?
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@arie.j: Maar wat die fokkerij betreft, oppassen dat het niet min of meer vergelijkbaar is met de tegenstand van de zgn. fokkers en fokstallen, toen die niet meer de dienst uit konden maken in de jaren 60 en 70tig

Mijn vader is in deze periode ook voor gek verklaard dat ie met Holsteins begon. Maar een vergelijking trekken tussen de Holsteins toen en genomics nu vind ik wel vergezocht. Met die Holsteins wist je na 3 jaar, toen de vaarzen aan de melk kwamen, dat het wel goed zat, vaarzen gaven 110% van productie van de oude koeien, gigantisch verschil in melk. Bij genomics zijn de resultaten veel minder duidelijk, het is vooral veel marketing. De resultaten die zo nu en dan in blaadjes als Holstein International gepubliceerd worden geven aan dat het tot nu toe net zo betrouwbaar is als het gebruik van proefstieren. Proefstieren was vroeger iets voor commerciele boeren die niet serieus aan fokkerij deden, nu wordt genomics door iedereen, en vooral ook door topfokkers gebruikt, dat vind ik een gevaarlijke ontwikkeling. Fokken wordt zo weer gokken.
+1
arie.j
@jan is hobbyboer
Je vergeet Jan dat het een techniek in ontwikkeling is.
Die over een aantal jaren weleens veel verder dan nu kan zijn.
En dan moet je meestal niet helemaal de eerste zijn.
Maar ook niet bij voorbaat alles negatief neerzetten en zeggen dat het nooit wat zal worden.
jan is hobbyboer
Quote:
@arie.j: Maar ook niet bij voorbaat alles negatief neerzetten en zeggen dat het nooit wat zal worden.

Fokkerij is een traag iets, je moet lange tijd hetzelfde fokdoel vasthouden om maar iets vooruit te gaan (commercie beweert iets heel anders overigens). Met de huidige kwaliteit van genomics en het model waarop het gebaseerd is (regressies tussen merkers en fokwaarden van stieren) gaat het nog heel lang duren, tot na mijn pensioen vrees ik, voordat genomics waar gaat maken wat het pretendeert. Het is op het moment gewoon nog niet veel beter dan de oude proefstieren. Of er moet een doorbraak komen in de techniek, anders ben ik bang dat dit een redelijk doodlopend pad is. Genomics bestaat inmiddels al weer behoorlijk wat jaartjes.

Alleen de marketing, door zowel onderzoekers (die lekker veel centjes voor onderzoek krijgen) en KI bedrijven (die mooi van het dure PWF systeem af kunnen) en handel (die een nieuwe markt aanboort voor hoge genomics diertjes) is ongekend. Leuke van goede marketing is wel dat als je maar lang genoeg tettert dat iets goed is dat de meeste mensen het ook nog gaan geloven ook. Net een geloof wat dat betreft. Er is zo'n sprookje van Hans Christiaan Andersen over de kleren van de keizer, daar heeft dit veel van weg.
+5
cs-agrar
De vergelijking met Sinterklaas is gevaarlijk, voor je het weet mag zwart-bont niet meer.
Grasbaal
Ik mocht met met een zwart-witte koe mt Sinterklaas op de foto
dorpsrandhoeve
Skon, co. Maar uh had je het koud, ofzo?

Zwarte piet en die koe steken mooi af op die foto wa de kleur betreft. Maar nu vraag ik me ineens af, komt er over een tijd ook een fokverbod voor zwarte koeien, na al dat gezeik tegenwoordig over zwarte piet??
dorpsrandhoeve
Even een politieke uitspraak over deze eerder gegeven reaktie van mij::

Met de kennis van nu was deze reaktie niet zo handig.
noordhollander
Leuk hoor dat sinterklaas geouwehoer alleen jammer, dat geen van de reakties behalve die van hookwood gaat over t item, zoals te doen gebruikelijk, fijne decembermaand verder
+3
ejb
Lees nou zelf eens even de titel van dit onderwerp en denk dan zelf eens even na wie deze naam bedacht heeft.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's genomics geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
5
TREFWOORDEN