Illustratie van: Jasperfendt

Vaars wil geen brokken eten.

Een week geleden heeft er een vaarz gekalft. Deze wil in de robot geen brokken eten maar staat gewoon rond te kijken. Als ik de vaars in de wachtruimte doe gaat deze zelf door de robot. Hoe moet ik dit oplossen? Zolang de vaars geen brokken eet zal deze niet zelfstandig vanuit de stal komen.

Deel dit topic

Reacties

Hakselaar
Handje vol mais in de bak gooien
ijssel
Een dag apart zetten in de seperatieruimte met alleen brok aan het hek. krijgt ze honger en geen keus leert ze het wel .
meelezer10
Is wel een goede oplossing dan gaat ze de geur en smaak weer herkenen.
+4
Clooney
De kans is groot dat de vaars aan het wisselen is en daarom een paar dagen geen brok wil eten.
meelezer10
Dat zou kunnen. Aan de melkgift en aan de pensvulling te zien denk ik dat dit het niet is. Volgens mij heeft ze het gewoon niet in de gaten.
Vroeger in de krachtvoerboxen had ik ook wel vaarzen die ik enkele uren in de krachtvoerbox op moest sluiten voordat ze in de gaten hadden dat er brokkken in de bak laage.
In de robot valt dat niet mee om een vaars enkele uren op te sluiten dat vinden de andere koeien niet zo leuk denk ik.
paul1
Heeft ze als kalf zijnde ook nooit brokken op ?
meelezer10
Jawel
aldert
Luzerne brok proberen.
gezienus
Vaarsen leer je die een paar weken voor het kalven ook al aan de robort en vrat die toen wel brok
meelezer10
In de winter periode doe ik dit niet. In de zomer als de koeien buiten gaan lopen de kalfvaarzen wel door de robot. 1 op de drie eet dan ook nauwlijks brok. Als ze dan kalven weten ze de brok wel snel te vinden.
Nico96
Ik geef ze een paar weken voor het kalven al wat brok, de meeste vaarzen zijn na afkalven razend op de brok, maar daar heb je nu niets aan.
Nico96
De vaarzen wennen aan de robot doe ik bij voorkeur niet, ik vind ze dan slechter te melken.
matt
Die begint volgende week,wel eens te eten en anders de week daarop
gewoon even de tijd geven..
ronnie2
Pensverzuuring of lebmaag
matt
Quote:
@ronnie2: pensverzuuring of lebmaag

bij een vaars die geen brok eet?
meelezer10
Ik heb de vaars vanavond maar een half uurtje laten staan. ondertussen had ik wat kuilgras in de voerbak gegooid. toen kreeg ze het door. heeft heel de voerbak uitgelikt en was niet meer uit de robot te krijgen. zou me niets verbazen als zr morgen zelf geweest is.
de hoef
@meelezer10
jammer dat het gelukt is ,weer meer melk op de markt .
heb er hier is een paar droog gezet ,ze lopen nu tot half febr droog
meelezer10
@de hoef
moet van de week ook nog 5 koeien droog zetten. de groep met drogekoeien en kalfvaarzen is dan net zo groot als twee derde van de melkkoeien.
de hoef
@meelezer10
ik zal hier morge ook is kijken hoe de verhouding is heb vanavond voor het laatst in de put gemolken ,hoop hem tot nieuwjaar niet te gebruiken ,mijn vrouw denkt dat ik morge al weer begin als ik wat koeien moet halen
meelezer10
@de hoef
heb jij ook een wachtruimte? moet hier op het moment ook wel een handje vol oudmelkse koeien in de wachtruimte jagen. dit duurd geen tien minuten. als ik geen wachtruimte had heb je daar minstens een half uur werk aan.
de hoef
@meelezer10
wij hebben bij twee robots een kleine wachtruimte .was wel effe werk vanmorgen verschillende op nieuw inscannen .en om het uur storing gehad vannacht .sensor van goede melkklep had soms geen contact .
+1
klaas schouten
Ik voer 3 verschillende soorten krachtvoer op mijn bedrijf en als een koe overgeplaatst naar een andere groep heb ik dat probleem ook wel eens.
De geur van iedere brok is anders.Je hebt er kieskeurige kostgangers tussen zitten.
koetje 33
Dan heb je niet de goede brok als de smaak niet goed is.
jan w
Maar de brok mag toch ook niet wat kosten, dus krijg je r....l en niet te vreten spul.
+1
meelezer10
Aan de smaak ligt het niet. gister avond had ze in de gaten dat er brokken in de bak lagen. In de zevetien opvolgende uren is ze zeven keer in de robot geweest waarvan twee keer gemolken.
+2
gezienus
Probleem opgelost, kun je zien de meerwaarde van het prikkebord en reacties van de prikkers is niet in geld uit te druken
+1
MTSTAMMINGA
@gezienus
Pas maar op wat je schrijft Straks moet jij @Tinus nog betalen 😞
In plaats dat je schade vergoeding krijg 😞

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal en robot geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN