Amsterdamse beurs lanceert zuivelderivaten

Het Amsterdamse beursbedrijf Euronext gaat volgend voorjaar beginnen met de handel van derivaten in boter, magere melkpoeder en weipoeder. 

Deel dit topic

Reacties

+1
ijssel
Zou de melkveehouder er wat aan hebben? volgens mij niet
+1
Coen
Mooi speeltje voor een paar zuivelmanagers, gokken met het geld van een ander 😞

je ziet wat er met dit soort afvalproducten uit het financiele systeem is gebeurd bij Vestia, maar dichter bij huis met al de SWAP-contracten bij collega's.
diezel
@Coen:
Klinkt nu onrealistisch, over 5-10 jaar zal het vermoedelijk de gewoonste zaak zijn.
Denk dat van de overgebleven tuinders, kippen- en varkensbedrijven het merendeel op een of andere termijnmarkt actief is.
ijssel
@diezel en hebben die tuinders kippen en varkensboeren het er goed mee?dus voor de melksector geen toegevoegde waarde. dat soort termijnmarkten
+2
diezel
Hebben ze het er goed mee?
Hoor wel eens verhalen van mensen die via een commissionair op de APX-stroombeurs inkopen doen voor hun bedrijf. Praat je toch over serieus geld.
+4
Greetje
Ik heb in mijn jonge jaren veel gewerkt in de zeugensector, dan praten we over 20 jaar geleden.
Wanneer het dan het weer eens superslecht ging, zat er zo'n vertegenwoordiger aan de koffietafel:"de termijnmarkt voor over huppeldepup maanden lijkt goed, met de kerst wordt het beter, na de bouwvak wordt het beter, als de r in de maand komt wordt het beter.

Na al die jaren nog nooit een zeugenhouder gesproken die daadwerkelijk biggen aan de "termijnmarkt" goed verkocht heeft en daarmee een goed en
stabiel inkomen heeft.

Kortom de "termijnmarkt" is een sprookje, waaraan men zich vastklampt als het slecht gaat.

Laten wij als melkveehouders onze energie alsjeblieft steken in een goed functionerende coöperatie.
Noorderling
Het is niets anders dan een verzekering. Wanneer je je output aan melk vastzet, moet je eigenlijk ook je input aan krachtvoer, bijvoorbeeld tarwe of soya vast zetten. Kun je op een bepaald niveau instappen wanneer de marge je aan staat.

Je pakt de toppen niet mee, maar de dalen ook niet. Als je wat gekke dingen hebt gedaan is iets minder risico lopen zo gek nog niet.

Wanneer je bij slechte prijzen instapt ben je dief van je eigen portemonnee, ze komen niet voor niets langs.. De pieken moet je zien te verlengen, alleen dan komt er niemand langs om je een contract te slijten. Dan moet jezelf actie ondernemen.

Als je via DTO melkprijs had vastgezet tot maart op 39cent heb je het niet heel gek gedaan. Moet je de stap alleen wel even zetten.
pieta
Tot 1 maart was dat contract en dan? Het uitbannen van dalen middels contracten is een fabeltje met kortlopende contracten.
Noorderling
Gat is momenteel 4,5cent, laat er eens een cent tussen zitten aan bemiddelingskosten. Toch een 3500euro per maand. Kun je leuke dingen van doen. Melkprijs was de eerste maanden hoger dan DTO, maar de melkprijs daalt nog wel even door. Ik verwacht dat je gemiddeld er wel een 2000euro/maand aan over zult houden.

Het is maar net wat je wilt, kunt ook melkpoedercontracten afsluiten voor begin 2016. DTO contracten zijn in de goede tijd opgestart. Wanneer in februari een artikel in een vakblad komt met een gelukkige aan het woord zullen vele zich achter de oren krabben, waardoor veel zon contract willen en op het slechtste moment instappen. Met zoiets moet je consequent zijn en zelf bepalen en je niet laten leiden door de waan van de dag.
Coen
@Noorderling , achteraf (als je tussen 6 plankjes ligt) weet je het pas of je het goed hebt gedaan, de toekomst voorspellen is het moelijkste wat er is.
een aantal gladpraters proberen ook naieve boeren geld af te troggelen 😞

maar ieder doet hopenlijk zijn eigen ding 😄
Noorderling
@Coen
Daar ben je zelf bij toch?
Als je er zelf niet in wilt verdiepen hoe het zit en wat de mogelijkheden en risico's er van zijn moet je er inderdaad helemaal niet aan beginnen.

Maar als het je wel interesseert, en je met een hele kleine moeite risico's kunt afdekken en je weet wat komend jaar ongeveer je voerwinst is door op melkpoedercontracten en soya/tarwecontracten af te sluiten. En jij tevreden bent met dat resultaat, wie doet je dan wat?

Wanneer je alleen de output vastzet loop je een enorm risico. Dat kan je netzoveel opleveren als dat het je kost. Wanneer je ook de input vastzet en de marge voor jou acceptabel is, kan je toch niets overkomen? Meest varriable kosten heb je op deze manier te pakken, overige kosten zijn vast of verschillen weinig van jaar tot jaar.

Wanneer je alles op de vrije markt koopt en verkoopt houdt je netto netto waarschijnlijk het meeste over. Prijsfluctuaties zijn alleen wel erg groot, kunt gemiddeld wel het meeste overhouden maar die dalen moet je wel even kunnen behappen. Afgelopen jaren is er gek genoeg gedaan, waarbij 1 koe soms twee plaatsen af mag betalen, melkprijs daalt iets en het gepiep begint. Banken rekenen ook maar met een gemiddelde melkprijs. Wanneer we komende 2jaar evenveel boven het gemiddelde van 32cent zitten als komende 2jaar er onder kan het nog wel eens heel raar gaan lopen.
+2
friese koemelker
Weer een aatal slimmerikken die erop uit zijn multimillionatr te worden overde rug van hardwerkende ondernemers.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkpoeder , voorjaar en boter geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN