Illustratie van: JohnDeerenr1

Aurora Jeroen leidt TIP-index

Zoals na elke indexdraai heeft Melkvee.nl/Melkvee Magazine de stieren na de decemberdraai weer omgerekend naar de meer op de boerenpraktijk toegesneden Totaal Index Praktijk (TIP). 

Deel dit topic

Reacties

arjan_kok
Humor om te zien dat cookiecutter hom hunter even hoog (168 Tip) scoort als mijn favoriete valfin,de eerste is ook leuk voor de show, de tweede voor de pegels, heb je dure kalfjes en meer restwaarde
oldhuus
Heb hier bij de pinken veel R David 189 Tip en Fastrup 179 en dat zijn ook geen HF, Valfin gebruik ik ook wel. Sommige Brown Swiss Encore 234 Huray 224 scoren nog veel hoger.
+1
mlkvhoudr
Ons werd jeroen ook onder de aandacht gebracht, na eerst enthousiast te zijn zagen wij melksnelheid 93, spencer ook een notaire taaimelker begon volgens mij op 96 en staat nu op 90 melksnelheid.
De theorie is per 4 punten 0,6 liter per minuut minder dan gemiddeld als ik het goed heb.
Ik zou bij een koe met een goede produktie zoals jeroen er niet blij van worden.
Maar schijnbaar houd deze tip index daar geen rekening mee
arjan_kok
@mlkvhoudrmelksnelheid is een lastige in de fokkerij, veel stieren scoren ondergemiddeld maar iedereen heeft wel koeien die te vlug melken kun je wat compenseren, andersom is lastig voor een taaie koe
Snelle genen opzoeken is er bijna niet, moet je ook uitkijken met uiergezondheid
oldhuus
Melksnelheid is niet helemaal erfelijk, heeft ook met de bouw van de koe te maken.
mlkvhoudr
@oldhuus

Zoals ik al zei vraag het maar eens aan iemand die veel spencer in heeft gezet, ik heb de melkstal groot zat om even de andere kant op te kijken maar ken ook veehouder die ze er om weggedaan hebbben
arjan_kok
@mlkvhoudrheb zelf ook veel spencers gehad, Beste benen goed eiwit, maar 1 taaie
mlkvhoudr
@arjan_kok

Hoeveel melk ? Ik vond ze ook wel erg
Smal persoonlijk
arjan_kok
@mlkvhoudrKlopt lichte voorhand
jan is hobbyboer
Quote:
@arjan_kok: @mlkvhoudr Klopt lichte voorhand

Meeste Holsteins wereldwijd hebben niet alleen een lichte voorhand, die zijn licht in het hele lichaam, algeheel gebrek aan breedte/kracht. En gezien de huidige fokkerij-koers heb ik geen idee waar de breedte/kracht weer terug vandaan moet komen.
ricardo
@jan is hobbyboer
Wat is wel een goeie stier Jan Hobby? denk aan levensduur en eiwit %
de hoef
@ricardo
atlantic
oldhuus
@jan is hobbyboer
Jij komt toch uit MRIJ gebied?
koeieboerke
@de hoef
hahahaha
de hoef
@koeieboerke
wat valt er te lachen koeieboerke
jan is hobbyboer
Quote:
@ricardo: denk aan levensduur en eiwit %

Ik geloof niet zo in getallekes, naar levensduur en eiwit% heb ik nog nooit gekeken, levensduur is in NL ligboxenstal levensduur, daar heb ik als grupstalboer nix aan, en eiwitpercentage is gebaseerd op hoog management koeien (eiwit is voor groot deel energievoorziening), die heb ik ook niet. Eiwitprecentage blijft altijd wel op peil als de koeien niet teveel in negatieve energie balans gaan, daar heb je weer kracht voor nodig, en vooral niet te melktypisch. Verder moet in de afstamming zitten wat de stier ook vererft, anders geloof ik er niet zoveel van, geeft veel te vaak tegenvallers.

Daarom vind ik Glauco een goede stier. Die brengt kracht en heeft een hele mooie afstamming.
jan is hobbyboer
Quote:
@oldhuus: Jij komt toch uit MRIJ gebied?

Mijn vader was zwartbontboer in MRIJ gebied, dus ik ben bepaald niet positief opgevoed over MRIJ's. Leuke koetjes maar slechte uiers en geen drop melk, net als veel Fleckvieh nu.

Mijn vader was een van de eersten hier in de streek die met Holsteins begon, kun je je wel voorstellen hoe de MRIJ gemeenschap daar op reageerde 😄.
oldhuus
@jan is hobbyboer
Haha ja, maar dat was hier met de FH koeien ook, ze waren hier ook erg behoudende, nu met de kruislingen ook uit den boze 😃
boer03
Melkproductie van spencer valt reuze mee. Het was ook een gehaltenstier. Door dat ze ingezet zijn op koeien met een goede melkproductie heb je nu wel redelijk leuke lijsten.

Wat betreft melksnelheid; je kunt wat compenseren met vlotte melkers. Het blijft oppassen.. Voor zowel robotmelkers als grote melkstallen..
jan is hobbyboer
Quote:
@boer03: als grote melkstallen

Ook grupstalboeren die overdag werken hebben een hekel aan dit soort koeien 😄.
koeieboerke
Hier waren de Spencers dramatisch slecht. Super smal en ook weinig inhoud. Eiwit was vaak ook niet super maar ook niet slecht. Laatste aangemolken spencer is wel een toppertje maar die lijkt ook niks op de andere spencers die hier gelopen hebben

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkvee en taal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
2
TREFWOORDEN