Supermarkten, opgepast!

DE WEEK IN VOEDSEL Een van de grootste problemen in het huidige voedselsysteem is de concentratie van macht. Met name in de voedselketen, alle schakels van boer tot verwerker tot supermarkt, is dit goed te zien. .

Deze grafiek (en het rapport) van het Centraal Planbureau voor de Leefomgeving laat de concentratie van macht in de voedselketen goed zien. Er zijn 65.000 boeren en tuinders in Nederland die ons dagelijks eten produceren. Deze boeren en tuinders leveren aan 6500 levensmiddelenfabrikanten, die de verse producten verwerken. Deze levensmiddelenfabrikanten leveren op hun beurt weer aan 1500 leveranciers, waar producten worden gedistribueerd via slechts vijf inkoopkantoren.

Deze inkoopkantoren leveren via 25 supermarktformules aan de 4400 supermarkten die ons land rijk is, waar de 16 miljoen consumenten behorend tot 7 miljoen huishoudens, de dagelijkse boodschappen doen.

Het is niet moeilijk te zien waar de macht in de voedselketen ligt

Deel dit topic

Reacties

+4
jan is hobbyboer
In principe ligt de macht natuurlijk gewoon bij de boeren, als ze niet produceren kan de rest van de keten het vergeten. Alleen lukt het boeren niet een fatsoenlijke prijs te bedingen voor hun producten door onderlinge concurrentie en een nogal afhankelijke positie agv veel te hoge schulden (welke boer kan maandje of 2 niet leveren volhouden behalve ik 😄. Daar maken de volgende partijen in de keten slim gebruik van en trekken de macht naar zich toe.
pieta
Als jij niet levert dan helpt dat niet voldoende. 😄 Voor de rest is vooral solidariteit het probleem. Dat begint bij ons al bij RFC. Die roepen als eerste: Wij verwerken alle ledenmelk. Ze hadden het ook wat kunnen temperen.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Als jij niet levert dan helpt dat niet voldoende.

Volgens mij onderschat je mij, sinds ik weer begin te melken stort de melkprijs in 😄. Straks komt pink 14 erbij, zijn we alweer bijna 2x verdubbeld, van 4 naar 8 naar 16. Nu is het ook wel even goed geweest, vorige week 6 kalveren van 5 koeien in 4 dagen, lijk wel een grote boer 😄.
+1
huub
Quote:
@pieta: Dat begint bij ons al bij RFC.

Dat klopt helemaal, alle extra melk van de overschrijders drukt het resultaat en daarmee onze prestatietoeslag.
pieta
@huub
Maar voor de middellange termijn neemt door meer volume de relatieve hoeveelheid hoge toegevoegde waarde produkten af of minder toe en bulkprodukten(zoals foliekaas en melkpoeder) toe. Dat kost ook geld.
George
@jan is hobbyboer
Jonguh je begint het nog druk te krijgen.
jan is hobbyboer
Quote:
@George: Jonguh je begint het nog druk te krijgen.

Ik vind zelf dat ik het al behoorlijk druk heb de laatste weken. Ook nog 30+ uurtjes werken buitenshuis erbij. Maar ja, ik ben natuurlijk ook niet zoveel gewend. Kantoorpief 😄
oubi
Jan, erzijn er meer die twee maand melkgeldloos overleven.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's supermarkt , boer , boodschappen en voedsel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
4