Melkveebedrijven met fosfaatoverschot verplicht tot bijhouden van KringloopWijzer

Via een U-bocht is Minas weer terug:

Met de ontwikkeling van de KringloopWijzer zetten de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), LTO Nederland, Nevedi en de Vereniging van accountants en belastingadviesbureaus (VLB) zich samen in om de mineralenefficiëntie in de melkveehouderij te verbeteren. Vanaf 1 januari 2015 zijn alle melkveebedrijven met een fosfaatoverschot verplicht om de KringloopWijzer in te vullen. Het instrument stelt veehouders in staat hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Ook maakt de KringloopWijzer het mogelijk dat de sector zich op verantwoorde wijze kan ontwikkelen binnen de milieurandvoorwaarden.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft in opdracht van het ministerie van Economische Zaken de fosfaatsituatie van alle melkveebedrijven in Nederland in beeld gebracht. Dit jaar ontvangen de melkveebedrijven een vooraankondiging van de RVO over de melkveefosfaatreferentie van hun bedrijf, gebaseerd op het jaar 2013. Een fosfaatoverschot betekent dat de melkveehouder vanaf 1 januari 2015 de KringloopWijzer in moet vullen via www.dekringloopwijzer.nl, zoals zuivelondernemingen hebben opgenomen in hun leveringsvoorwaarden. Naar verwachting heeft ongeveer 60% van de melkveebedrijven in Nederland een fosfaatoverschot.

De sector stimuleert ook melkveebedrijven zonder fosfaatoverschot om de KringloopWijzer in te vullen. De KringloopWijzer biedt individuele veehouders namelijk inzicht in de mineralenkringlopen op hun bedrijf. Ook biedt de Kringloopwijzer mogelijkheden om de bedrijfsvoering te optimaliseren. Door beter te sturen op de benutting van mineralen kan de veehouder besparen op voer- en kunstmestaankoop of mestafvoer. Daarnaast kan de veehouder door efficiënter om te gaan met stikstof en fosfaat en het beperken van ammoniakemissie en broeikasgassen, zijn bedrijf op verantwoorde wijze ontwikkelen.

Om het invullen van de KringloopWijzer te vergemakkelijken, is de KringloopWijzer gekoppeld aan een centrale database. De Centrale Database KringloopWijzer stelt veehouder in staat digitaal beschikbare gegevens over zijn bedrijf automatisch in te laden in de KringloopWijzer. De veehouder bepaalt zelf door middel van machtigingen welke partijen rechtstreeks gegevens mogen leveren aan de database. De Centrale Database KringloopWijzer is vanaf medio januari 2015 beschikbaar.

Meer informatie is te vinden op dekringloopwijzer.nl/.

bron: NZO, LTO Nederland, Nevedi en VLB,

Deel dit topic

Reacties

producent
Straks is de gehele bedrijfsvoering qua mineralen verliezen optimaal en laten we de koeien verplicht de mest zeer plaatselijk verspreiden/dumpen over onze dure grond.
jan 1
Als je al met bex mee doet heb je 80 % van het werk gedaan.
friese koemelker
Het gaat niet om het werk maar om detotaa, foute insteek Al eerder over gehad maar dan buiteld het halve prikbord over je heen
+7
brabo
Dus de zuivel, de voerindustrie, de LTO en de boekhouders die vinden het wel een goed plan om dit voor ons te gaan verplichten.
Volgens mij zou er maar een clubje (de staat) mogen zijn die dit ons kan opleggen.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@brabo: een goed plan

Mooiste is nog dat een eventueel hogere mineralenefficiëntie aangetoond met de kringloopwijzer niet omgezet mag worden in meer bemestingsruimte. Wel de lasten, niet de lusten. Mooie deal toch?!
+1
Cornelis
Het zou nog wel eens kunnen dat met name jij het grootste voordeel van Kringloopwijzer kan gaan genieten. (moet ik hem uitleggen?)
pieta
@Cornelis
Ja doe maar.
Cornelis
@pietaKringloopwijzer heeft tot doel De mineralenstroom op je bedrijf in beeld te brengen. Hiermee kun je vervolgens efficienter omgaan met met name fosfaat. Doen we dit allemaal dan komt het beruchte fosfaatplafond wat minder snel in beeld en kunnen mensen die nu een stal gaan bouwen er ook daadwerkelijk koeien in gaan houden.
pieta
@Cornelis
O, doelde je daar op. Gaat dat ook allemaal gebeuren denk je?
Cornelis
@pietaMeten is in elk geval weten. Als ik lees dat er zat bedrijven zijn die niet verder komen dan 8 ton ds van een hectare is er nog een wereld te winnen, financieel en P technisch.
+3
mlkvhoudr
@Cornelis

Ik denk dat je morgen verbaal gefileerd gaat worden. Hoe kan nog meer melk nou bijdragen aan een beter financieel resultaat. Je predikt marktverstoring, zit je er nu voor de fabriek of voor de boeren..........zoiets 😃
brabo
Quote:
@Cornelis: Het zou nog wel eens kunnen dat met name jij het grootste voordeel van Kringloopwijzer kan gaan genieten. (moet ik hem uitleggen?)

Je uitleg vind ik nog niet zo spannend dat het juist voor mij een groot voordeel zou moeten zijn. Tenminste ik neem aan dat je nog nooit inzage in mijn kringloopwijzer hebt gehad.
Cornelis
@braboNee die zie ik gelukkig niet. Het zal niet voor een ieder spannend zijn, beleid is er voor de sector als geheel. En soms past het het individu beter dan een andere keer.
+5
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Cornelis: Kringloopwijzer heeft tot doel De mineralenstroom op je bedrijf in beeld te brengen. Hiermee kun je vervolgens efficienter omgaan met met name fosfaat.

Waarom zou iemand heel erg z'n best doen te gaan sturen als de ruimte die er dan komt toch niet benut mag worden.

Gelukkig zullen er voorbeeldondernemers zijn die wel goed gaan scoren, kunnen die mooi de trend zetten in de op te bouwen database. Moet toch heerlijk zijn voor de overheid dat zij straks selectief gegevens kunnen shoppen uit een door de sector vrijwillig opgebouwde database, net zoals in het antibiotica-debat gebeurt.
producent
@Jack Rijlaarsdam

Er zal volgend jaar een fosfaat productie plafond per ha komen,
de politiek kennende zal over een aantal jaren de drang komen om die weer te verlagen. Hoe efficiënter we omgaan met de mineralen hoe meer ze kunnen verlagen.
+1
Cornelis
@Jack RijlaarsdamVolgens mij hebben wij in de EU een uitzonderingspositie voor wat betreft bemesting, we noemen dit derogatie. Zo te lezen hier is dat iets wat we best willen behouden. We zijn hier natuurlijk allemaal op en top vakman en met wat cijfers kunnen we op een vrij simpele manier dan deze derogatie de volgende keer ook weer verkrijgen. Immers we oogsten hier veel meer dan in de rest van de EU en dat kunnen we nu met cijfertjes aantonen.
jan w
@Cornelis
Dat hebben niet wij alleen.
Wij moeten er voor zorgen dat we met de kringloopwijzer aan kunnen tonen dat we meer moeten bemesten, dat we toe willen naar en gaan voor evenwichtsbemesting.
We hoeven niet altijd netjes achter de schoolmeester aan te lopen.
Maak de burger het maar eens duidelijk en laat de consument er voor betalen.

De regelgeving zou minder worden en ook moeten worden. Alleen er komen alleen maar regeltjes bij, Maar veel van die regeltjes brengen geen donder op.
+2
Cornelis
@jan wWiebren weet precies wie er wel of geen derogatie hebben. Wat ik hoor is dat koeien en kansen bedrijven ambtenaren van EZ op bezoek hebben die zelf komen kijken naar berekeningen en resultaten. Met deze kennis komen ze beslagen ten ijs en kunnen ze wat betekenen voor ons.
En laat de schoolmeester mooi voor de klas staan en duik zelf in het systeem om er op je eigen bedrijf je voordeel mee te doen. Met BEX alleen al kan ik veel mest op mijn eigen bedrijf houden! Als je een generiek systeem zoals dierrechten krijgt kun je op bedrijfsnivo niks meer, ja geld uitgeven voor gebakken lucht. Ja er komen tot mijn grote spijt regels bij, iets voor volgend jaar te bespreken.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Cornelis: met wat cijfers kunnen we op een vrij simpele manier dan deze derogatie de volgende keer ook weer verkrijgen.

Derogatie is een Brusselse aangelegenheid. Minas is in het verleden door Brussel afgeschoten, het ligt niet voor de hand dat cijfers uit een vergelijkbaar systeem nu opeens in de besluitvorming meegenomen gaan worden.

Het helpt de geloofwaardigheid van dit op BEX gebaseerde systeem ook niet dat in het Zuiden, waar de nitraatnormen in het grondwater niet worden gehaald, juist wel goede resultaten worden behaald. Hier zitten natuurlijk veel op en top vakmannen, maar het zou ook te maken kunnen hebben met de verkrijgbaarheid van zwarte mest en de nabijheid van de Belgische voer- en kunstmesthandel.

De Kringloopwijzer gaat straks aantonen dat er ondernemers beter presteren dan gemiddeld en minder dan gemiddeld. Na evaluatie van de cijfers kan er gekozen worden de beste scores meer bemestingsruimte te geven of de mindere goden te korten op hun gebruiksnormen. Eigenlijk weten we al waar voor gekozen gaat worden...
brabo
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Hier zitten natuurlijk veel op en top vakmannen, maar het zou ook te maken kunnen hebben met de verkrijgbaarheid van zwarte mest en de nabijheid van de Belgische voer- en kunstmesthandel.

Nou, nou, want een verdenkingen allemaal weer
pieta
@brabo
Klopt het niet dan? Nou hebben ze op de klei natuurlijk al wel een kunstmestruimte waar menig zandboerke jaloers op is.
meelezer10
@pieta
hier niet alles netjes volgens de regels.
brabo
@pieta
Pieta, die noordelingen zijn vaak wel heel goed in beschuldigen van de zuiderlingen. En er zal links en rechts best wel iets gebeuren, maar zou dit boven de rivieren niet zo zijn?
meelezer10
@brabo
Hier hoor ik van de Belgische kunstmestleverancier dat ze ook worden gebeld van boven de rivieren. Dat is natuurlijk vanwege het btw voordeel.
pieta
@brabo
Het gaat volgens mij vooral over de schaal waarop. Ik hoor en weet (directe info) dat er dingen gebeuren die in mijn beleving met betere regelgeving gemakkelijk te ondervangen zouden zijn. Bijna iedereen werkt een beetje met de regels. Maar dat valt vaak in de categorie gerommel in de marge. Ik doel meer op fraude op grote schaal.
+2
ballo
Laten we nou eens een keer den haag plat gooien!
ons altijd iets verplichten .
de melkfabrieken ook. laten ze nou eens doen wat ze moeten doen
en niet van die onzin regels verzinnen. brengt geen meerwaarde.
+2
WRV70
Brengt net zo veel meerwaarde als de weidemelk. Is ook een sigaar uit eigen doos en kan gewoon niet uit de markt betaald worden. Alles wat in het onbereikbare ivoren torentje in Amersfoort bedacht wordt word er doorgeduwd en de leden moeten het maar goed vinden. We zullen maar denken dat we niet beter hebben, al hoewel ik die stropdassen toch wel begin beu te raken.
+3
Cornelis
Deze kringloopwijzer is onderdeel van het sectorplan om de dierrechten voor de melkveesector te voorkomen. De sector (o.a. NZO LTO) hadden er ook voor kunnen kiezen om niks te doen en het geheel over te laten aan de Haagse politiek. Ik weet niet wat er dan was uitgekomen, dit mag een ieder zelf bedenken.
George
Quote:
@Cornelis: weet niet wat er dan was uitgekomen, dit mag een ieder zelf bedenken.

Als jullie ze telkens een stap voor zijn zullen we het nooit weten. Maar er zijn al heel wat gedrochten verzonnen door de sectoren zelf.
+1
pieta
@Cornelis
We zullen nooit weten hoe het dan was geweest. Het enige wat we dan bijna zeker wisten was dat elke uitbreiding die RFC gedaan heeft in extra verwerkingscapaciteit nutteloos zou zijn. 😄
jorisdriepinter
Er wordt vanalles verzonnen dat klopt. Maar ook in duitsland neemt de weerstand tegen grootschalige dierhouderij rap toe. Ook daarwaar veel ruimte is.
2 koeien per ha, daar gaan we ergens uitkomen als we het vol willen houden in NW europa.
Al het andere zijngekunstelde constructies die permanent onder vuur zullen liggen.
We verzuipen ons zelf in allerlei regels als we meer willen, die je uiteindelijk geen zekerheid zullen geven.
We hebben alles gedaan omdierrechten te voorkomen. Het brengt ons alleen onzekerheid.
+2
pieta
Quote:
@jorisdriepinter: We hebben alles gedaan omdierrechten te voorkomen. Het brengt ons alleen onzekerheid.

Dit roep ik al langer. Geef gewoon fosfaatrechten en flikker heel de rest (NB-vergunning, weidegangpremie, kringloopwijzer en waarschijnlijk vergeet ik er nog een paar) in de prullenbak als zijnde verplichting.
Cornelis
Had ook gekund, hebben we niet voor gekozen. Zijn toch veel melkveehouders die maar wat graag meer koeien gaan melken, jammer voor hen dan als er dierrechten waren gekomen. Wel handig om als enige in de EU deze beperking te hebben dan......
pieta
@Cornelis
Dan wat?

Beperkt zijn we toch Cornelis. Doen alsof dierrechten het einde van de melkveehouderij betekent siert je niet. Dan hadden we gewoon met andere omstandigheden verder gemoeten/gegaan.
Cornelis
@pietaIk doe helemaal niet of dierrechten het einde zijn. Ik heb er op voorhand weinigen over gehoord, zeker niet toen de prijzen hoog waren. Er is de keus gemaakt om de sector een beetje te laten groeien, een ieder wist dat dit qua dieren ongeveer 10% zou zijn. Als nu de prijzen wat minder zijn, roepen dat we alles bij het oude hadden moeten laten is niet mijn overtuiging. Beleid maak je met dit soort keuzes niet voor een paar weken maar voor lange tijd. En ik vind het prima om het op mij af te reageren, beter was geweest om vorig jaar bij de FC ledenbijeenkomsten tekeer te gaan.
+4
Cornelis
@pietaIk heb de komst van de superheffing meegemaakt als boer. Toen het quotum waarde kreeg en er handel in kwam klaagde de gehele sector dat het geld richting fiscus en bejaardenhuis ging. De quotumhandelaren hebben we vervloekt want zij dreven de prijzen op en ja ik ken er verschillende die er een knappe boerderij aan hebben overgehouden van geld van de sector. Nu is het quotumgedrocht ten einde en tot mijn grote verbazing roept dezelfde sector: doe mij maar weer nieuwe gebakken lucht, kunnen we dat weer voor veel geld verhandelen (rara via wie) en op die manier onze kostprijs ten opzichte van net over de grens flink opvijzelen.

De EU heeft haar vangnet van de zuivel afgetrokken op een langzame en in mijn ogen sjieke manier. Bij produceren voor een vrije markt hoort geen productiebeperking. Zeker niet als de vooruitzichten op een goede afzet er zijn!
De ondernemers
@Cornelis
Daar hebben we mbt tot wij??? niet voor gekozen. Je hebt niks te kiezen. Ja! stoppen of meedoen. Maar dat is wel erg kort door de bocht. Dar FC zich nog een coöperatie mag noemen...
Cornelis
@De ondernemersNZO heeft ervoor gekozen zich met de melkveewet te bemoeien. En ja de ledenraad van FC is in deze discussie betrokken. Wat wil je nog meer weten?
pieta
Quote:
@Cornelis: Bij produceren voor een vrije markt hoort geen productiebeperking.

Dit staat toch direct in tegenstelling tot het feit dat we ongeveer 10% meer dieren mogen houden. En het was niet bedoeld om af te reageren op jou. Ik heb altijd al gezegd dat ze voor mij het quotum niet af hadden hoeven te schaffen, ze gerust dierrechten in hadden mogen voeren of net wat ook. Ik roep dit zeker niet omdat de prijs nu wat zakt. Dat ligt namelijk aan meer factoren dan of er hier wel of geen dierrechten zijn.
Ik vind dat de overheid een hele tijd al duidelijkheid had moeten scheppen over hoe het ging gebeuren en hoe je individueel beperkt ging worden. Er begint nu een klein beetje duidelijkheid te komen maar dan ook maar een klein beetje. Vooral dat vind ik een gemiste kans.
Nu hebben we door allerhande partijen op allerlei manieren geprobeerd ons door het slijk te halen en ons imago te bezoedelen. We hebben er een heleboel "verplichtingen" bijgekregen om een klein beetje groei te mogen doormaken.
Cornelis
@pietaJe weet toch hoe de politiek werkt? Maak je er niet te druk over en doe je ding. Heb zelf bij de aanleg van de HSL een paar jaar tussen blijven of oprotten gebungeld door toedoen van de tweede kamer die niet wilde beslissen. Rustig doorgaan was mijn credo.
Dat anderen zich met ons bemoeien zal altijd zo blijven en zeker als je wat meer in de spotlights staat. Deze clubjes willen ook aan het werk blijven en donateurtjes binnen blijven halen. Daarom is de aanval je beste verdediging. En wat voor mijn eigen toko het beste is maakt niet zoveel uit. Waar is de sector als geheel het beste mee af, dat is de vraag en de opdracht van bestuurders.
+1
pieta
@Cornelis
Ik denk vooral aan mijn eigen toko en de sector komt bij mij hooguit op de tweede plaats. 😄
Laatst hadden we de rayonadviseur op bezoek en die zei tegen ons iets in zin van de vrijheid van je beroep en toen kwam mijn vrouw verbaal in actie en daar had ie niet van terug. Dat was wel schrikken voor hem. 😄
+2
jorisdriepinter
@Cornelis
Mannen, het punt is dat NL al bomvol met dieren zit. Al die ruimte op de vrije markt, daar hebben wij niet zo veel aan. Dat is het punt. Al die bestuurlijke druktemakerij om geen nieuwe beperkingen te krijgen was zinloos. We krijgen ze per definitie vanwege de veedichtheid en de weerstand daartegen. En goede bestuurders wisten dat natuurlijk.
Alleen verlangde de achterban vrijheid om te groeien, want bijna iedereen wilde groei.
Waar waren de bestuurders die zeiden, dat gaat niet?
Die paar leden die in een zaal de hand op staken om aan te geven dat een nieuw opgezette beperking beter was, werden uitgelachen.
En wat hebben we nu dan?
jan 1
Quote:
@pieta: Dit staat toch direct in tegenstelling tot het feit dat we ongeveer 10% meer dieren mogen houden. En het was niet bedoeld om af te reageren op jou. Ik heb altijd al gezegd dat ze voor mij het quotum niet af hadden hoeven te schaffen, ze gerust dierrechten in hadden mogen voeren of net wat ook. Ik roep dit zeker niet omdat de prijs nu wat zakt. Dat ligt namelijk aan meer factoren dan of er hier wel of geen dierrechten zijn.
Ik vind dat de overheid een hele tijd al duidelijkheid had moeten scheppen over hoe het ging gebeuren en hoe je individueel beperkt ging worden. Er begint nu een klein beetje duidelijkheid te komen maar dan ook maar een klein beetje. Vooral dat vind ik een gemiste kans.
Nu hebben we door allerhande partijen op allerlei manieren geprobeerd ons door het slijk te halen en ons imago te bezoedelen. We hebben er een heleboel "verplichtingen" bijgekregen om een klein beetje groei te mogen doormaken.

Die 10% komt er makkelijk,maar daarboven is niet nodig denk ik bij een 3 % stoppers per jaar komt er ook ruimte vrij,bij dierrechten of zoals in het verleden mq,moest er flink gedokt worden.Dus op langere termijn zal mq quotum of dierrechten- vrij goedkoper uit pakken.Zullen wel andere productie factoren duurder worden,maar daar zijn we zelf bij...
Is hier al gezegd,in 1983/84 dacht men dat de melkquotering het einde van de melkveehouderij in nl was,nu na 30 jr rondpompen van miljarden quotum geld zijn we er nog,maar blijft nog steeds zonde vd centen.
pieta
@jan 1
Wat je niet kunt kopen kun je ook niet verkopen. Geen quotum, grond duurder. En ze praten wel continu over zoveel stoppers per jaar. Maar bij mij geldt: eerst zien, dan geloven. Quotumgeld werd niet rondgepompt maar weggepompt. Nu wordt dat geld voor grond.
Cornelis
@jorisdriepinterIk kan alleen voor FC de zaak beoordelen. Daar is altijd verteld dat er een 20% groei mogelijk was, 10% meer dieren en 10% efficienter produceren. Ook is gemald dat er altijd beperkingen komen vanuit milieu oogpunt. Dat mensen dit niet willen horen, mij best. Waarin worden we dan nu, 23 december beperkt?
jan 1
Quote:
@pieta: Wat je niet kunt kopen kun je ook niet verkopen. Geen quotum, grond duurder. En ze praten wel continu over zoveel stoppers per jaar. Maar bij mij geldt: eerst zien, dan geloven. Quotumgeld werd niet rondgepompt maar weggepompt. Nu wordt dat

Waarom worden er nu pas (grote)nieuwe stallen gebouwd?Was ondenkbaar paar jaar geleden(op een enkele gokker na(Hay...)die quotum verruilde voor steen en staal.Komt een prachtige tijd aan voor degene die even iets verder durven te kijken dan neus lang is.Bouwen,voeren en melken dat is de toekomst.
George
Quote:
@jan 1: Bouwen,voeren en melken dat is de toekomst.

Hahahaha wat een onzin.
+1
jorisdriepinter
@jan 1
Hay heeft in 2009 zijn quotum weer terug gekocht, en boert dacht ik nog gewoon door.
pieta
Quote:
@jan 1: .Bouwen,voeren en melken dat is de toekomst.

Dan kom je al vlug aan een niet-weidend megabedrijf. En dan moet ik het eerst maar eens zien of het doorgang gaat vinden. Maar ik zal niet zeggen dat het niet kan.
-1
ricardo
@jan 1
Bouwen voeren en melken daar hoort ook verbouwen bij van ruwvoer, en daar is die kringloopwijzer een handig instrument voor, om meer bemestingruimte te krijgen en om te zien wat je zwakke plekken zijn.
friese koemelker
Goed zo PIETA! En een cornellis wil halstarig net als die hele bestuurders zooi maar niet begrijpen dat er in nederland wel 100 of nog meer grondsoorten en daar onder storende lagen of juist niet. wij zitten hier zelf op grond waar tot de keileem op 40 meter diepte geenenkele storende laag zit. Om langer van die regen bui in de zomer te profieteren leggen we de percelen zelfs inpandig. Maar veeljarig mais verbouwen is bepaald hier niet duurzaam voor eewig.Als dan ook nog 22 groeiseizoenen alle zomerse buien met een grote boog om zuid friesland draaien dan kun je nog zo efficent willen maar het is of de duivel ermee speelt.
-1
Cornelis
Sterker nog. Ik denk dat die hele bestuurders zooi alleen maar hele goede grond heeft. Want zij zijn groot en ik is klein en dat is niet eerlijk oh nee!
jan w
Een paard met oogkleppen op ziet ook niet veel.
En ik ben het met Pieta eens over de ledenadviseurs. Voor die van hier in de omgeving ook, het is zonde dat die van ons melkgeld mee eet.
+1
MTSTAMMINGA
@jan w
Ze krijgen bij mij altijd alleen maar koffie met een gevulde koek
pieta
@jan w
Ik bedoelde niet zozeer te zeggen dat hij niets weet of doet. Dat kan ik maar moeilijk beoordelen.
jan w
@pieta
Ik zal ook niet zeggen dat hij niet wat weet. maar als je een vraag of een probleem hebt, dan weet je bij voorbaat al dat je bijna altijd een negatief antwoord krijgt.
Met bijna, bedoel ik de laatste keer. Maar toen werd het ook wel ff aardig stil aan de andere kant en zou het voorval tot op de bodem uitgezocht gaan worden. Ze waren zich er wel degelijk van bewust dat ze fout zaten.
jan w
@pieta
Dit gaat niet om onze ledenadviseur, maar over het algemeen.
Vorig jaar kregen we een positieve uitslag voor Salmonella. Dus balen. Krijgen we 3 weken later een bericht dat ze bij Qlip een fout hebben gemaakt en dat er een nieuw onderzoek komt, nadien gelukkig wel een negatieve uitslag. Maar: Er kan nog niet eens een excusses af.
en ik heb 2 keer contact gehad met Qlip Amerfoort over hoe en wat, maar je krijgt nooit antwoord. Dat is gewoon slecht.
pieta
@jan w
Bij zoiets zou ik dan zeggen "laat gaan". De keerzijde is alleen als jezelf iets wil dat ze daar niet zeggen "laat gaan".
+1
jan w
@pieta
Voor 2 jaar terug kwam hier de RMO regelmatig dat er geen ontsmettingsmiddel in de monsterschep beker zat. Heb ik de ledenadviseur hierover benadert. krijg ik tot 2 x toe het antwoord: De rmo's houden zich netjes aan de regels. Toen ik dat nog een keer zag , heb ik het de chauffeur zelf gevraagd. antwoord: Ze zijn bezig met de overschakeling van de jodium als ontsmetting naar een ander middel. Maar nu is de fabriek in Steenderen daar nog niet klaar mee. Maar je hoeft niet bang te zijn want er wordt nu geen kwalitiet geschept.
Dan is het makkelijk dat je zelf de regels bepaald, waaraan de RMO moet voldoen. Maar is niet de regel.
sorry
@jan w
zulke zaken moet je melden bij cokz
+1
friese koemelker
Ik bedoelde 2 seizoenen
paul1
Het wordt er allemaal niet makkelijker op, de duimschroeven worden
steeds verder aangedraaid ..
+1
MTSTAMMINGA
Nou vroeger toen ik boer werdt ,en de helft MELKQUOTEM kreeg dan wat in de begroting stond
Dat was makkelijk boeren 😞

Het prijsverschil tussen goeie en slechte grond wordt alleen nmaar groter denk ik En zodoende kunnen we overal in de toekomst als boer/ondernemer de kost welverdienen En weiden gebreurt straks in hoofdzaak op de slechter gronden denk ik
+1
spotmelker
Als je verplicht wordt om mee te doen met de KLW kun je je voor het meeste voordeel het beste focussen op een hoog voer - melk rendement. Dat zal voor een intensief bedrijf met een hoger aandeel aankoop-voer makkelijker gaan dan een qua ruwvoer zelfvoorzienend bedrijf. Wanneer er veel eigen ruwvoeropbrengsten worden gewogen zal wel blijken of de KLW berekent wat er in de praktijk geoogst wordt. Dat zal niet overal matchen.
+2
Gewoon invullen die zooi en zorgen dat het geneuzel op papier klopt.Het is de zoveelste papieren tijger, en papier is gewillig.
MTSTAMMINGA
Een ondernemer heeft laast van beperkeningen,en geen laast van bemoei zucht 😞 😃
+2
pieta
Dan ben ik geen ondernemer. Met beperkingen kan ik prima omgaan maar van die verrekte bemoeizucht word ik ziek. Gelukkig word ik er nog niet agressief van. 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , emissie , lto , mineralen , voer , zuivel , stikstof , ammoniakemissie , fosfaat , fosfaatoverschot , nzo , bedrijfsvoering , nevedi , melkveehouder , sparen , minas , nederlandse zuivel organisatie , kringloopwijzer , fosfaatreferentie , taal en rvo geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
67
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
1