VVD zal tegen grondgebondenheid stemmen

De VVD zal volgend jaar tegen de Algemene Maatregel van Bestuur stemmen die grondgebondenheid in de wet vastlegt. Dat schrijft Helma Lodders in haar nieuwsbrief.

Deel dit topic

Reacties

josl
De VVD hoeft volgens mij helemaal niet tegen de AMvB testemmen, want die komt er niet. De 1e kamer, incl VVD, heeft besloten dat het niet in een AMvB geregeld zal worden maar rechtsreeks in de wet. Gaat de VVD dan tegen die wet stemmen? dan valt het kabinet.
jorisdriepinter
Het kabinet staat op uiteenvallen. Maar de vvd voert een achterhoedegevecht. De grote lijn in de politiek is duidelijk, grondgebondenheid gaat er komen, op de een of andere manier.
Zelfs verplichte weidegang is haalbaar politiek gezien.
De vvd zit achter in de doodlopende steeg en geeft nog even extra gas 😃
josl
Je zet het nog scherper neer.
jorisdriepinter
Er is al eens een kabinet uitgegleden over de vis. Nou stront is net zo glibberig dus dat is niet onmogelijk.
producent
Ben benieuwt hoe ze een verplichte weidegang willen handhaven en onder welke voorwaarden, verder betwijfel ik of het bij het college van beroep voor het bedrijfsleven stand zal houden.
jorisdriepinter
Hoeven ze hun burostoel niet voor uit te komen. Via bing maps kun je de koeien zien lopen
producent
@jorisdriepinter
Zullen ze bij een aantal boeren toch met Streetview moeten kijken.
Volgens mij hebben de melkfabrieken op dat punt meer macht dan de politiek.
+1
DeBoerin
Quote:
@producent: Zullen ze bij een aantal boeren toch met Streetview moeten kijken.

Nou die streetvieuw loopt hier minimaal 3 jaar achter dus dat geeft ruimte 😄
BernieX
Wat willen we nu in Nederland, meer of minder regels? Willen we concurreren met het buitenland of niet? De overheid bedenkt veel te veel werk voor zichzelf..... De overheid moet veel bedrijfsmatiger denken: doel stellen en daar heen werken. Geeft duidelijkheid voor ondernemend Nederland en dit geldt niet alleen voor de agrarische sector.....
Coen
Brabantse melk gaat straks goedkoper naar het buitenland

Dat de Noordelijke en Zuidelijke boeren in ons land het niet eens zijn over grondgebonden veehouderij is onder ingewijden een publiek geheim. De zuidelijken hebben onvoldoende grond voor hun vele beesten. Daarom willen ze liever ongrondgebonden koeien kunnen houden. De noordelijken hebben die grond wel en kunnen daarmee de zuidelijken er in groei uitfietsen. Dat biedt hen perspectief.

Wie goed kijkt en rekent, weet dat zuidelijke boeren door hun schaarse grond duurzamer met hun dieren per hectare hebben leren omgaan dan de noordelijke boeren. Maar het wrijft en schuurt. Daarom is er zoveel gedoe over de nieuwe melkveewet.

Zuidelijk neologisme: 'eigenschaligheid'
Het publiek, de politiek en ook de verantwoordelijke staatssecretaris zijn voor grondgebonden dierhouderij in ons land. Om daarmee om te kunnen gaan, hebben de zuidelijke boeren een neologisme uitgevonden om toch nog te kunnen blijven groeien: 'eigenschaligheid'. Dat lijkt te betekenen dat de koe regelmatig een luchtje moet kunnen scheppen als de maatschappij dat graag wil. De zuidelijke boeren van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) formuleren dat als volgt: eigenschaligheid: het bedrijf moet passen bij de omgeving, bij de ondernemer en bij zijn markt (vraagt de markt weidegang, dan kan en zal de veehouder dat leveren). Maar er is te weinig grond en dus heeft 'eigenschaligheid' niets met grondgebondenheid te maken, ook al is het aangenaam voor de koe om af en toe even naar buiten te kunnen.
Grondgebondenheid betekent dat mest op het land van de boer moet kunnen worden gebruikt en niet met kunstgrepen ergens anders hopelijk toch nuttig en zonder fraude wordt toegepast.

Boerderij noteert: LTO Noord vindt dat er grenzen moeten worden gesteld aan de optie voor 100 procent mestverwerking, om hiermee de groei van de melkveehouderij evenwichtig te laten plaatsvinden, met behoud van grondgebondenheid en weidegang en binnen de milieurandvoorwaarden. De beperking aan de grondloze groei moet erop gericht zijn dat de verhouding tussen grond en koeien niet scheef groeit.

Het schisma tussen Noord en Zuid
Wat Boerderij dan ook werkelijk noteert is het schisma tussen de Noordelijke en de Zuidelijke boeren van Nederland. Noord wil grondgebonden, Zuid kan dat niet willen.

Voor supermarkten en andere grootverkopers van zuivel wordt het makkelijk kiezen: zij kiezen straks voor Noordelijke melk, boter en kaas. Dat wil het publiek immers en zij moeten zich ergens mee onderscheiden. Brabantse melk gaat voortaan naar de anonieme wereldmarkt in het verre buitenland, ook als de prijzen daar een tijdje laag zijn. Dat laatste gebeurt regelmatig. Dat is juist voor niet-grondgebonden boeren - die hogere kosten hebben én een ongunstiger eigen vermogen - soms erg vervelend. Noordelijke melk houdt zijn prijs, want die is zoals wij en steeds meer stadse Europeanen in onze buurt die willen en gewend zijn af te rekenen. Die prijs hoeft niet mee te schommelen, want dat is hun 'eigen' merk melk. Die is zonder gedonder en kopen consumenten straks net als een pak Brinta of Wasa Crackers altijd voor dezelfde prijs.

Onlangs zei Martin Scholten, de beestenbaas van de WUR, dat we ook de Brabantse aanpak serieus moeten nemen. Zou zijn visie het redden tegen de publieke opinie die meer wil dan koeien die - zo ziet het denken aan de stedelijke grachten dat - als bajesklanten af en toe een luchtje mogen scheppen? Wie commercieel slim is, maakt dat verschil immers tastbaar.

De Brabantse boeren van ZLTO maken dat nu mogelijk door hun 'eigenschaligheid'. Dat heeft nou eenmaal een industrieel luchtje, ook al is dat alleen maar emotioneel.

foodlog.nl/short-news/detail/…
+3
jorisdriepinter
De zuidelijke belangen liggen duidelijk anders dus de zlto krijgt opdracht om daar voor te strijden. Is heel logisch. Leden willen altijd groei mogelijkheden houden dus sturen hun balangenbehartiger daar mee op pad. Dat is in het noorden niet anders.
Het is een wedstrijdje, wie pikt de ruimte in die er nog is. Het noorden overschat die ruimte trouwens ook, dat terzijde.
De zuidelijken gokken als vanouds op intensief, omdat dat rendabeler is dan grond kopen en daar voer op verbouwen
producent
Bedenk daarbij wel dat het meeste ruwvoer uit de directe omgeving komt ( dus relatief lage transport kosten ), en er mest voor terug gaat.
+1
Coen
@producent , maar waarom zou de politiek dat dan niet willen zien en horen?

de realiteit is dat de mestdruk vanaf 1986 in bepaalde regio's in NL voor de politiek gewoon veel te hoog is, de melkveehouderij is daar nu dus de dupe van de andere (intensieve) veehouderijsectoren.
de politiek wil in die bepaalde regio's geen verdere intensivering middels intensieve melkveehouderij
+3
pieta
@Coen
Dat van de mestdruk klopt wel. Maar de voerdruk heb ik in het Zuiden nooit als heel groot ervaren. Er was in de directe omgeving altijd wel genoeg te koop. Vaak kocht je bij dezelfde. Grond bijhuren was in het verleden minder gebruikelijk. Zeker voor langer dan één seizoen. De voerdruk is er inmiddels wel toegenomen vlgs mij. Meerdere oorzaken: varkenshouders die CCM voeren en de vele andere teelten die beslag leggen op het areaal. Ik vraag me ook nog steeds af of de "koedichtheid" over de gehele provincie zoveel zal verschillen met Friesland.
BernieX
Hoeeel draagvlak heeft Lto Noord onder de leden? Ik meende dat ongeveer 50 procent van de boeren lid is van lto Noord en daar zit het probleem ook:
Lto Noord en Lto Zuid zijn het niet met elkaar eens en dan heb je nog een (te) grote groep die niet lid is van de Lto. Gevolg: de overheid kan beslissen wat het wil.....
Coen
De verdeel en heers politiek is van alle tijden 😄

de politiek beslist, daar zitten veel kiezers met een mentaliteit vanuit de grachtengordel 😞
jg
De VVD geilt op economische groei, ten koste van veel. De melkveesector zou daar een forse bijdrage aan kunnen leveren. Dat dit betekent dat er veel verliesgevend goedkoop geld ingepompt wordt maakt voor hen niet uit. De intensiveringskeuze betekent tuinbouw-achtige toestanden, veel vreemd vermogen in de bedrijven en weinig waardevast onderpand. Gelukkig ligt de melkprijs voor de verdere invulling van de AMVB of de wet al op een zeer laag nivo zodat er misschien een nieuwe realisme bij alle betrokken partijen zal onstaan.
Grazers
Stelletjes kleuters daar in Den Haag. In plaats van samen tot duurzame oplossingen te komen waar iedereen de komende tien jaar wat aan heeft zijn die lui in Den Haag meer met elkaar bezig dan ons land te besturen. Ik begin er echt van te kotsen langzamerhand. Bij de volgende verkiezing propaganda zijn er weer mooie beloftes die mensen weer in de waan brengen dat het helemaal goed komt. Waar zijn de politica die vastberaden beslissingen nemen, tot iets komen en verantwoordelijkheid durven nemen over daden.
+3
cs-agrar
Quote:
@Grazers: Waar zijn de politica die vastberaden beslissingen nemen, tot iets komen en verantwoordelijkheid durven nemen over daden.

Die hebben gewoon zelf een onderneming uit niets opgebouwd..

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's vvd en grondgebondenheid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN