Melkveewet zoveelste ‘duurzame wet’ op de stapel

Melkveewet zoveelste ‘duurzame wet’ op de stapel

Geplaatst op 7 januari 2015 door Geesje Rotgers

Melkveewet-gMet het opheffen van de melkquotering (1 april) komt er op papier ruimte voor groei van de melkveesector; landelijke schattingen gaan uit van 20 tot 30 procent, provincies zijn voorzichtiger. Zij verwachten op basis van hun regionale verordeningen en beleidsvisies een groei van hooguit 15 procent en een lichte krimp van de varkenssector.

V-focus bestudeerde de verordeningen en beleidsvisies voor een duurzame veehouderij van de twaalf provincies afzonderlijk. Ook werd de provincies gevraagd een inschatting te maken van de ontwikkelingen van de rundvee- en varkenssector in de periode 2015 – 2020. Uit de inventarisatie blijkt dat alle provincies eigen beleid hebben gemaakt en/of in voorbereiding hebben voor een duurzame veehouderij. Wat onder ‘duurzame veehouderij’ wordt verstaan, verschilt per provincie.

Weinig afstemming

Hoewel rijk en provincies ‘duurzaamheid’ hoog in het vaandel hebben, geldt dat niet voor de regelgeving. Uit de inventarisatie van (aanstaande) rijks- en provinciale regelingen valt op dat de verschillende beleidsmakers vrij autonoom beslissingen nemen en te weinig rekening houden met elkaar. Dat leidt niet alleen tot veel regels, maar ook tot dubbelingen en regels die elkaar tegenspreken en frustreren.

Opstapeling aan ‘duurzame wetten’

De landelijke en lokale overheden stapelen de ene wet voor een duurzame veehouderij op de andere: tegen ammoniak, mestoverschotten, geur, fijnstof, broeikasgassen. Voor de volksgezondheid, grondgebondenheid, draagvlak in de omgeving, etcetera. Zelfs de diergezondheid en het dierenwelzijn worden in sommige provincies onderdeel gemaakt van het bestemmingsplan. En het einde aan de stroom duurzaamheidswetgeving is nog niet in zicht, er zit veel in de pijplijn: met name veel provinciaal beleid is onderweg. Dan zijn er nog de uitwerking van de landelijke Melkveewet en PAS. De berg aan rijks- en regionale regels voor een duurzame veehouderij begint juridisch zo complex te worden dat slechts weinigen door de bomen het bos nog zien.

Het artikel Melkveewet zoveelste ‘duurzame wet’ op de stapel is deze maand te lezen in V-focus. Geen abonnee? Ontvang V-focus nu tijdelijk voor 15 euro.

En dan hebben we het nog niet over de melkfabrieken, die weten ook niet meer wat ze met hun tijd moeten doen.

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's dierenwelzijn , ammoniak , gezondheid , regelgeving , diergezondheid , grondgebondenheid , volksgezondheid , regels , melkveewet en veewet geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
1