Kwaliteit voederbieten

Voor het eerst voederbieten in het rantsoen opgenomen.De koeien waren er gek op.Nu na een 6 a 8 weken na opslag komen er erg veel rotte bieten in de hoop voor deze zijn niet meer bij te mengen in de voerwagen ze vervuilen de rest van het rantsoen
Zijn er meerdere mensen met dit probleem ??
De frans zeeuwse firma begint met een L zegt na contact opgenomen te hebben dat ik de enige ben, lijkt mij sterk

Deel dit topic

Reacties

aldert
Liggen jou bieten niet te warm ?
jan w
Hoe heb je ze opgeslagen?
Michiel1
Mogelijk rhizoctonia. Dit komt bij suikerbieten wel eens voor, en zijn dan ook slecht te bewaren. Ik weet niet of het bij voederbieten ook voorkomt.
rialto
De voederbieten liggen in kuil kar breed en een 1,5 a 2 m hoog hier op ligt doek over heen.
koeler bewaren dan buiten temp. gaat moelijk
Het ras is Rialto dit is een rhizoctonia resistent ras
aan de voederbieten is de eerste weken niets op aan te merken maar na verloop van tijd rotte ze weg.
gelukkig zitten ze niet door de mais heen anders was die ook nog rot.
+1
jan w
Als ze versnippert door de mais zitten gaan ze niet rotten. Alleen dan mis je opbrengst, door te vroeg rooien.
Robbe
Voor zo'n tien jaar terug ook voederbieten gevoerd. Dat was toen het ras Kyros van Barenbrug.
Ook precies hetzelfde probleem. Wij denken dat het in de manier van rooien zit. De bieten worden toch teveel beschadigd,en ook met het kiepen aan de hoop ontstaat er schade.
Dit geeft dan na verloop van tijd de rottings verschijnselen. De enige goede optie om bieten rottingsvrij te voeren, is ze vers gerooid door de mais heen te mengen met een reinigings snijbak.
Wij deden dat toen het een Holaras,alleen de capaciteit om alles gesneden en gereinigd tijdens de maisoogst door de kuil verwerkt te krijgen was te laag. En moet dan al een flinke bult voorgesneden bieten klaarliggen,en dan nog is het een heel gedoen op de kuil.
Nadeel vonden wij dat je op deze manier niet de exacte kilo's weet die je voert. Maar het resultaat om rotting voor te zijn is gewoon goed dat,en de koeien zijn er dol op.
vette piet
Wanneer heb je ze gerooid?
rialto
Ze zijn begin november gerooid met een klembandrooier
je zou denken dat dit niet heel veel schade aan de bieten doet.
volgens de folder van limagrain kan je ze makkelijk machinaal rooien en bewaren.

De waren er gek op maar nu niet meer

veder is de service over de klacht van de firma limagrian bar slecht. maar ja vivloa frans denkenwemaar
meelezer10
Ik heb ook wel eens problemen gehad met de kieming van mais. Dan noemen ze een hele waslijst op wat volgens hun niet goed is. Slecht zaad zit daar niet bij. bewijs het tegendeel maar.
gg
In het verleden bij een boer gewerkt die het jaren gevoerd heeft.
Daar werd de bult mechanisch geventileerd met een oude hooiblazer er voor. De pijpen (met sleuven) tijdens het aan bult rijden aankoppelen goed droog laten blazen daarna nog 1x per week. Werkte super en ik wil niet zeggen nooit er zat enkel; wel eens een natte biet onder in maar dat was geen probleem.

en de bieten werden met een suikerbietenrooier gerooid maar weet niet of de loonwerker hier hier nog wat speciaals voor uitvoerde.
vette piet
Als je dit jaar weer voerbieten gaat verbouwen, zou ik de oogst in 2 keer doen, begin november en begin december, mits de vorst weg blijft,en de grond het toelaat. Op die manier heb je veel minder verlies aan de hoop.
Mc_douwel
Bij een boer gewerkt die ook voederbieten voert
zolang boven de 5graden is gewoon zo laten liggen kan het ventileren nooit geen last van verrotte bieten alleen met vorst bevroren er wel eens wat die dan gaan rotten kwestie van afdekken eerst een laag autobanden erover dan plastic en dan nicosilkleed nooit geen last van verrotte bieten
lagen in een sleufsilo 5mtr breed en een bult van 3mtr+ gewoon opschuiven met shovel met volle bak drukken bijna geen beschadigingen
+1
Marc75
Je zegt begin november gerooid. Hier begint men bieten te rooien om vers te voeren vanaf september en dan wordt er gerooid voor een week voorraad. Men rooit om in te kuilen zolaat mogelijk. En afdekken met een kuilkleed zolang mogelijk wachten. Tot dat het begint te vriezen. Het duurt een lange tijd voor een bietenkuil stabiel is. Het klinkt als dat jij jouw bietenkuil te vroeg hebt afgedekt en die te warmis geworden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's bieten , koeien , voerwagen , rantsoen en voederbieten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
55