Innovatief voersysteem uit Duitsland

Sinds kort levert het Duitse bedrijf Eder een nieuw automatische voersysteem: de Feedstar. De koeien krijgen het voer aangeboden via een glasvezelversterkte PVC-band, die door een voergoot loopt. De voermengwagen lost het voer aan het begin van de voerband. Om de lossnelheid goed af te stemmen op de snelheid van de voerband, wordt de mengwagen aangesloten op de bedieningskast van de Feedstar. Door de voerband weer op te rollen komt het restvoer op een hoopt terecht en kan het eenvoudig opgeschept worden. Bekijk de video om een indruk te krijgen van de werking van de Feedstar.

Deel dit topic

Reacties

Petro Pelgrum
Hier in Denemarken zijn al een aantal boeren te overwegen om de automatische voersystemen er uit te gooien en dan zo`n band erin te monteren.
+1
brabo
Waarom de automaat eruit?
zo'n band lijkt met ook niet geheel storingsvrij. Het lijkt me dat er makkelijk voer onder de band kan komen, met mogelijke storingen
Had men dit vroeger in de voormalige DDR , ook niet ?
+1
pinokkio
Lijkt mij nog geen gek systeem, in ieder geval simpel. En eigenlijk is het geen lopende band, maar meer een mat, kan weinig aan kapot lijkt me zo.
+6
meelezer10
Gewoon een voergang. houdt het simpel en goedkoop.
flyingrussian
Bij nieuwbouw misschien niet. Voergang van 600 m2 * hoeveel per m2?
arjan_kok
Nix waard zo'n half automaat, feedrobot die 12 voerbeurten per dag doet vervangen door goedkoop pruts dingetje
Petro Pelgrum
Nergens voor nodig om 12 keer per dag te voeren.
Gewoon alles voor 1 dag er voor gooien is het goedkoopst en geen slechtere produktie en voereff.
Lekker rustig in de stal.
Feedrobots te veel onderhoud en daarom worden er hier een aantal eruit gegooid.
brabo
12 keer per dag voeren geeft veel meer rust in de stal dan slechts 1 keer per dag voeren. En tel effen je juiste kosten aan je hele voertrein incl arbeid, dan kan een halfautomaat al gauw uit. Zeker als je er ook nog rekening mee houd, dat je met een automaat elke groep een ander rantsoen kunt geven. Dat zie ik de mengwagenboeren niet veel doen.
+2
Petro Pelgrum
@brabo
precies daarom worden hier veel automatische systemen hier eruit gegooid.
Meerdere rantsoengroepen geeft meerdere wisselingen voor de koe en meer stress als deze weer in een andere groep kom, dus heeft meerdere rantsoenen geen zin.
Het wordt anders als de bedrijven groter worden want dan is het beter om in meerdere groepen te melken zodat ze niet te lang op de wachtplaats staan.
Ik zou niet weten waarom een goed TMR rantsoen onrust in de stal zou geven, als wij voeren komt maar de helft aan het voerhek en de rest blijft liggen.
Wat is jou reden dat er meer onrust in de stal is met Alles in 1 keer voeren?
Ik heb nog geen getallen van bedrijven gezien die met een voerrobot voeren een beter voereff. en meer per koe overhouden dan met TMR
+1
brabo
@Petro Pelgrum
ik heb het niet alleen over de koeien als ik praat over groepen. Hier alle melkkoeien hetzelfde rantsoen, verder ook nog een rantsoen voor de droge en 3 verschillende voor het jongvee.
Ik heb hier hier ook vele jaren 1 keer per dag met een mengwagen gevoerd en toen waren de dieren niet zo rustig als nu met de automaat. Op zich ook logisch want de koeien willen allemaal tegelijk bij het het verse voer kunnen. Als dit maar 1 keer per dag verstrekt wordt dan geeft dit meer onrust dan bij 10 keer per dag. Hetzelfde effect krijg je door het bijvegen. Bij de meeste veehouders gebeurt dit slechts een paar keer per dag, hier veegt de automaat wel zo'n 30 keer per dag het voer aan.
Petro Pelgrum
@braboDat zal wel kloppen in jou geval maar ik heb het hier over TMR rantsoen waar niet in geselecteerd kan worden en dan zul je zien dat er ook niet meer koeien aan het hek komen als je aanschuift omdat de koeien weten dat er toch niks te zoeken valt.
Als er wel wat te zoeken valt en als er te weinig voer voor het voerhek ligt dan komen ze wel naar het voerhek toe bij het uitvoeren.

Ik kan niet inzien waarom het voer zo vaak ingeveegd moet worden als er altijd voer ligt binnen het bereik van de koe.
Koeien kunnen dit voer wat wij maken ook sneller opnemen waardoor er veel minder koeien aan het hek staan en daardoor ook geen concurrentie is.
En ook die automatisch voersystemen kunnen in ons geval ook dat voer wat wij voeren ook niet best hanteren, maar dat is dan ook in ons geval.
Vaak zijn die andere groepen dieren in andere stallen gehuistvest en dan wordt dat automatisch voeren weer moeilijk.
brabo
Quote:
@Petro Pelgrum: Vaak zijn die andere groepen dieren in andere stallen gehuistvest en dan wordt dat automatisch voeren weer moeilijk.

technisch gezien is alles mogelijk en op veel plekken rijd het voersysteem gewoon over het erf naar de andere stal. Maar ik ben wel blij dat ik alles onder 1 dak heb en dat het ding niet meer naar buiten hoeft.

Maar zoals ik het lees zijn we beide happy met ons eigen systeem en zouden we niet graag elkaars systeem overnemen
cs-agrar
Quote:
@brabo: Als dit maar 1 keer per dag verstrekt wordt dan geeft dit meer onrust dan bij 10 keer per dag. Hetzelfde effect krijg je door het bijvegen. Bij de meeste veehouders gebeurt dit slechts een paar keer per dag, hier veegt de automaat wel zo'n 30 keer per dag het voer aan.

Als je zo vaak voert, ligt het ook snel buiten bereik dus meer keren schuiven vereist.
+3
meelezer
Alles wat dagelijks veel beweegt is onderhevig aan slijtage, verder mogelijk dat de zuren uit het voer de boel aantast. Net als bij een mestschuif op een dichte vloer ben je er altijd afhankelijk van.

Een veehouder heeft de minste stress als er niks kapot kan gaan. Houd het simpel!
Druk
KISS, keep it save and simple
+1
pieta
Quote:
@Druk: KISS, keep it save and simple

Als je veilig en simpel zinnen wil maken dan kun je het beter in je moederstaal proberen.
KISS

Keep It Simple, Stupid, Afkorting voor 'hou je het simpel, sukkel', 😄

Volgens mij bedoel jij Keep it Safe and Simple.

Hier nog wat: mijnwoordenboek.nl/vertaal/EN/…

mijnwoordenboek.nl/vertaal/EN/…

Daar kun je het verschil tussen safe en save vinden.
+1
Druk
@pieta
Dom, dom, dom. Natuurlijk moet het safe zijn 😄
KISS, keep it safe and simple, het credo voor onze bedrijfsvoering 😄
+1
ricardo
@Druk
Was het niet keep it stupid simple
huub
Je spaart pas echt ruimte als koeien aan weerszijden kunnen vreten.

de vraag is hoe schoon het onder de band blijft.
casev
Lijkt me ook logischer om deze band midden in de stal te leggen, zodat ze van 2 kanten vreten. Verder vind ik het wel een mooi systeem, wat niet al te duur hoeft te zijn (mits zo'n nieuwe band niet al te duur is)
cs-agrar
Quote:
@: je spaart pas echt ruimte als koeien aan weerszijden kunnen vreten.

de vraag is hoe schoon het onder de band blijft.

Valt je mee, kom het in geitenstallen wel tegen. Onder de band is wel mooi toevluchtoord voor ongedierte.
Zijn stuk minder voerresten, maar even iets bijvoeren omdat er wat tekort op ligt, valt niet mee.
arie1
In de voormalige DDR zijn deze voerbanden nog steeds volop in gebruik. Sommigen liggen/hangen er al meer dan 30 jaar in, de eerste band wel te verstaan. De meesten werken met een 'dosierer' in de grond (gewoon een bak van een doseerwagen) waar het voer (wel of niet gemengd) in wordt gelost en die lost het op de voerband die via een prachtig banden-doolhof door de stal gaat en elke keer een andere groep kan voeren. Er zijn ook andere systemen bekend, het zgn 'russische' systeem, een band over de grond, mengwagen er midden boven zetten, de éne keer draait deze linksom, dan langzaam de band laten draaien en langzaam lossen, en dan kunnen de koeien links vreten, tot ze het op hebben en dan een wagen lossen rechtsom. nadeel is dat er maar heel weinig koeien tegelijk kunnen vreten, maar 1 band kan dan heel veel koeien laten vreten. eenzijdig lossen kan ook, je hebt dan het systeem zoals in het filmpje. is volgens mij een bestaand systeem. over de duurzaamheid van de banden zou ik me niet zo druk maken.

Grootste probleem is volgens mij dat het lossen veel te lang duurt, de band loopt erg langzaam, sneller is zeer moeilijk te doseren, je mist dan veel vreetplaatsen. In de oude DDR duurt lossen soms wel 15 minuten. Keer 1000 koeien elke dag.....
Misschien dat dat met dit systeem nu opgelost is?
+1
ricardo
Hadden ze 40 jaar terug op de Flevo hof toch ook al, en mijn buurman heeft het ook al minstens 20 jaar, meen van JOZ word gewoon met mestketting motor aan getrokken
Mooi systeem , word zeker verder ontwikkeld, toren silo ernaast en klaar is, Gait.
Rilo
Met dit systeem moet je alsnog de hele riedel van voermengwagen, shovel etc. hebben. Dan lijkt mij bij nieuwbouw een voerrobot méér voordelen te hebben en zal naar verhouding slechts iets (?) duurder zijn..

Lijkt me overigens niet dat dit systeem erg storingsgevoelig is, ziet er vrij simpel uit.
DJ-D
Kunt toe met minder vreetplaatsen nu. Goedkoop paar boxen op de voergang maken.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@DJ-D: Kunt toe met minder vreetplaatsen nu.

Waarom?

Goedkoopst is geen vreetplaatsen...
ricardo
Denk dat George toevoegt, en zonder koeien.
ricardo
Doel je op feed wal Jack? wat scheelt dat nu werkelijk?
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@ricardo: Doel je op feed wal Jack?

Nee, was cynisch bedoeld. Vreetplaatsen verminderen levert niet alleen ruimte op, maar kost ook geld door productievermindering en vermindering van de voerefficiëntie. Wanneer alleen naar de voordelen wordt gekeken, kun je beter alle vreetplaatsen weghalen...

Feedwall verhaal is maar net hoe je rekent en waarmee je vergelijkt: wel/geen kelder, breedte voergang, soort erfverharding, aanschuifopties, voerautomaat etc. Ik plaats geen kleppen, het bespaart flink geld, maar daar heb je dan ook minder voor. Gootelementen (160 meter) hoogste betonkwaliteit kosten 10.000 euries, dan bespaar je aan bouwkosten 1400 m3 kelderruimte, 700 m2 kelderdek/voergang, 400 m2 overkapping, 155 m muurelementen en 4 schuif-/overheaddeuren. Maar ook minder mestopslag, paar keer per jaar nat voer en tijdens strenge vorstperiode wellicht spijt.

Dit voerbandsysteem zou er trouwens later mooi in gebouwd kunnen worden, kan de overstek dicht gemaakt worden en is de stal toch rondom dicht.
+1
brabo
@Jack Rijlaarsdam
die kosten van de voergang heb je ook met een feedwal.
of ga je door de blubber rijden met je trekker om de goot te vullen?
+4
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Je kunt natuurlijk ook voor een centrale voergang kiezen. Veel minder vierkante meters nodig en overzichtelijk.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@brabo: ga je door de blubber rijden met je trekker om de goot te vullen?

Eerst een jaar op steenkorrel om de aangevulde grond te laten bezakken, dan hoeft er geen 1500 m3 zand aangevoerd en verdicht te worden. Stelconplaten zijn daarna fors goedkoper dan een kelderdek als voergang.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: kunt natuurlijk ook voor een centrale voergang kiezen.

Het leven is één grote keuze... Ik kies voor alle boxen achter de put, elke koe een eigen vreetplek, niet met vee over de voergang en nooit meer achteruit hoeven rijden met een voerwagen.
meelezer10
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: niet met vee over de voergang en nooit meer achteruit hoeven rijden met een voerwagen.

Dat is dan geen weidegang anders gaat dit verhaal niet op.
+1
brabo
@Jack Rijlaarsdam
slecht vergelijk. Je vergelijkt nu een kelderdek met een erfverharding. Maar als je eerlijk rekent moet je niet met een kelderdek rekenen want je voergang hoef je ook niet perse te onderkelderen. Dus je kostenvoordeel is op dit punt 0
meelezer10
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Stelconplaten zijn daarna fors goedkoper dan een kelderdek als voergang.

De vergelijking is een beetje als appels met peren. Stelconplaten zijn nog steeds het duurst in de rij van gestorte vloer, klinkers en stelconplaten.
+1
meelezer10
@brabo
haha gelijk de zelfde reactie
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@brabo: slecht vergelijk.

Prima, wat jij wilt. Ik gaf al aan dat het bij alles net is wat je rekent en wat je er voor terug krijgt. Ik kijk op dit moment vooral naar het benodigde vermogen om op te starten, opleuken en verbrassen kan later altijd nog en is dan fiscaal ook aantrekkelijker in te passen.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@meelezer10: Dat is dan geen weidegang anders gaat dit verhaal niet op.

?? De insteek is wel weidegang toe te passen, maar dit is niet strijdig met het schone weg/vuile weg-principe zoals de terreininvulling er nu uit ziet.
+1
MTSTAMMINGA
@Jack Rijlaarsdam
Is de mestopslag welvoldoende zo als je nu bouwt ?
Denk persoonlijk dat 9 mnd mestopslag op zich weleen rendabele investring is ,in de pratijk Op papier niet
meelezer10
@Jack Rijlaarsdam
Of je gaat met de mengwagen achteruitrijden. of je gaat een rotonde leggen aan het eind van 1 voergang.
MTSTAMMINGA
@meelezer10
Een brug in de voergang voor overloop van de koeien is toch ook niet zo duur?
+3
Jack Rijlaarsdam
@MTSTAMMINGA
Bruggen, rotondes, giga mestopslag, alles zal best een rendabele investering zijn, maar het moet allemaal wel ff opgehoest worden. Standaard totale nieuwbouw als ik jullie je gang laat gaan kost 7.000 euries per koeplek.

Verhaal is vrij simpel: heb je de staatsloterij gewonnen, ben je uitgekocht of heb je een rijke schoonvader dan laat ik jullie een stal tekenen. Wil je geen geld uitgeven, moet je gewoon niet bouwen en heb je een relatief beperkt budget, zul je je eisen bij moeten stellen. Moeilijker is het niet.
friesboertje
@Jack Rijlaarsdam
Een cursus achteruit rijden zal niet zo duur zijn toch? 😉
brabo
@Jack Rijlaarsdam
je kunt ook kiezen voor een andere optie. Schaf een Vector aan ( daar zit momenteel schijnbaar een leuke subsidie op ) je voergang is dan slechts 3 meter. Je hebt dan toch iets meer mestopslag en het ding draait achter op de gang van zelf om, zodat je geen gezeik krijgt over een schone gang.
meelezer10
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: niet met vee over de voergang en nooit meer achteruit hoeven rijden met een voerwagen

Jack nu moet je mij dat geheim toch eens vertellen. Een eindje verder naar boven typte jij de bovenstaande quote. Even later zei je dat je aan weidegang gaat doen. Nu schrijf je dat er geen brug of rotonde komt.

Ik kom altijd ergens in de knoop als ik rond de stal wil rijden en de koeien moeten ook ergens naar buiten kunnen.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@brabo: een andere optie.

Ik blijf onafhankelijk van de rode maffia 😃
matt
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: opleuken en verbrassen kan later altijd nog

je kunt de voergangen achteraf,nog overkappen mocht dit nodig zijn
hou hier vast rekening mee met de constructie.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@friesboertje: cursus achteruit rijden

Achteruit rijden is vragen om brokken of letsel, heb je de mogelijkheid dit te voorkomen, moet je dat in mijn optiek gewoon doen.
matt
Quote:
@meelezer10: Ik kom altijd ergens in de knoop als ik rond de stal wil rijden en de koeien moeten ook ergens naar buiten kunnen.

dat is toch niet zo moeilijk,koeien in het midden van de stal
naar buiten.

blijft er genoeg ruimte over,om de mf 135 met blokkenkar achter
de stal rond te gooien :D)
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@meelezer10: geheim

Geen geheim. Stal staat in de lengte langs straks het schone deel van het kavelpad en andere kant is opslag van balen met aan-/afvoerpad gepland.
Jack Rijlaarsdam
@matt
Hèhè, jij wilt het begrijpen. Ik ga mooi met de jongens op pad, beantwoord jij de rest van de vragen maar. Prettige zondag allemaal!
friesboertje
@meelezer10
Zo kan het met weidegang
meelezer10
@matt
een rotonde dus. 😃
brabo
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Ik blijf onafhankelijk van de rode maffia

is eventueel in elke kleur verkrijgbaar
+3
meelezer10
@Jack Rijlaarsdam @friesboertje
Wat een erfverharding allemaal. Eerst twee keer een voergang. Dan aan beide kanten nog een pad van een meter of tien anders kun je aan het eind van de stal niet in 1 keer omdraaien en langst de stal terug rijden. Voor en achter de stal een heel plein om in en uit de stal te draaien.

Doe mij maar de helft van de erfverharding en een voergang in het midden van de stal met mestopslag er onder. Dan weet je zeker dat je genoeg mestopslag hebt. En dan zit je later niet te prullen met een mestzak.
matt
@meelezer10
ik neem even de honneurs waar voor Jack 😃

voerpad,plus pad langs stal naar achter,of rij jij altijd door de
stal als je achter de stal moet zijn?

is hetzelfde,als deze 2 paden langs de stal,voor de stal is ook
wel makkelijk voor de RMO.
achter de stal stukkie hard,voor mestmixer in en uit halen
hou je toch,puigranulaat is bovendien niet zo duur,enop deze
manier kan ik het goedkoopst opstarten.

prullen met mestzak,hou de opties open voor mestscheiden,of wie
weet mestraffinage,of iets dergelijks.
meelezer10
@matt
Maak maar eens een serieuze berekening voor de vierkante meters die verhard moeten worden. dat is gewoon twee keer zo veel dan 1 voergang.

En hier hou ik het bij. want iedereen vindt toch dat hij gelijk heeft. en dat is maar goed ook.
ricardo
@Jack Rijlaarsdam
Je denkt in ieder geval in mogelijkheden, alles wat je uitgeeft moet worden terug verdiend, helder zat wat bespaar je hier mee, ofwel, wat kost deze stal per koe plaats? en heb je dan ook voldoende mestopslag ?
friesboertje
@meelezer10
Klopt meelezer, ik wou alleen aangeven dat het wel kan 😄 heeft mijn voorkeur niet 😉
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@meelezer10: langst de stal terug rijden.

Dat hoeft dus niet door reeds aanwezige verharding. Denk nu niet dat jij zonder te weten hoe de situatie er uit ziet, beter weet dan ikzelf hoe ik aan mijn eigen voorwaarden kan voldoen.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@meelezer10: Voor en achter de stal een heel plein om in en uit de stal te draaien.

Wat moet ik in de stal doen als de voergangen aan de buitenkant liggen?
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@meelezer10: dat je genoeg mestopslag hebt.

Mestopslag is door looppaden van 4 meter in mijn bedrijfsvoering (weiden) nu net genoeg, 4100 m3 voor 200 stuks melkvee. Heb nog 1.000 m3 onder de oude stal paraat en hoop bij leven en financieel welzijn nog wat vervolgplannen uit te werken.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@meelezer10: dat is gewoon twee keer zo veel dan 1 voergang.

Daar hoef ik niet aan te rekenen want ik wil niet 1 voergang.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@ricardo: wat kost deze stal per koe plaats?

Net wat je allemaal meerekent. Ben aan leges en advieskosten al meer dan een halve ton kwijt, lastige locatie qua ruimtelijke ordening... Daarom stroopt het ook nog steeds. Gebouw valt mij niet tegen, alle installaties tellen nogal aan. Redelijk luxe melkstal, Led-verlichting met installatie, zonneboiler, melken met droge lobbenpomp, frequentiegestuurde pompen, bronwaterinstallatie, flinke buitentank met warmteterugwinning, waterleiding met grote bakken, berg stalinrichting waar de oudijzerboer van kwijlt. De begroting is gebaseerd op 4.500 per koeplaats en dat wordt links- of rechtsom gehaald, liefst nog iets minder!
+3
MTSTAMMINGA
@Jack Rijlaarsdam
Ik wil als de mogelijk zich voordoet NOOIT weer 2 voerpadden
Kost gewoon teveel tijd van het ene na het andere rijden

Een uur arbeid is 20 euro een ton geld kost na verhouding dan maar weinig momenteel denk ik

Wat mestopslag betreft de laaste kubs zijn het goedkoopst
Maar met je eens het moet betaalt worden

Je bouwt pas goed als je binnen 10 jaar zegt hij is te klien en nou moet ik alweer belasting betalen
+1
MTSTAMMINGA
@Jack Rijlaarsdam
Ledverlichting en Bronwaterinstallatie streep er door
Gewoon gespiegelde TL en waterleiding
vofjagtenberg
@meelezer10
Hier uiteindelijk ook voergang weer in het midden. We gaan alleen de meeste boxen dwars plaatsen in de stal. Met de inschrijving half jaar geleden, de aanemers vriendelijk verzocht of ze een stal wilden tekenen waar nog meer koeien (boxen) in konden op dezelfde vierkante meters, met behoud van de geldende welzijnseisen. Ze gingen allemaal de boxen in de lengte plaatsen, maar kwamen plaats te kort. Dus toch maar eigen plan gaan uitvoeren. Wel met robots melken. En ondanks dat er 470 palen onder moeten, zitten we toch rond de € 5000,- per koeplaats, inclusief wat andere verbouwingen voor jongvee en erfverharding. Schiet maar.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@MTSTAMMINGA: Ledverlichting en Bronwaterinstallatie streep er door

LED is al betaald, was vorig jaar bijna 70% aftrekbaar. Zonder fiscaal voordeel met zo'n 5 á zes jaar terug verdiend. Mijn waterleiding geeft te kort water, dan moet je toch al een breektank met pomp, die 15.000 euro extra voor een osmose-installatie doet het 'm dan ook niet meer.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@MTSTAMMINGA: binnen 10 jaar zegt hij is te klien

Kan er zo een kapje met 130 lig- en vreetplaatsen voor melkvee naast zetten binnen het bouwvlak, daarom ook stelcons en geen gestorte verharding.
meelezer10
@Jack Rijlaarsdam
Ik dacht dat jij goedkoop wilde bouwen maar als ik jou reacties hierboven lees valt er nog wel het een en ander te besparen.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@meelezer10: het een en ander te besparen.

Natuurlijk kan dat. Meest bespaar je door niet te bouwen.
vofjagtenberg
@Jack Rijlaarsdam
Hier inductieverlichting, langere levensduur, iets zuiniger, maar nogal een beetje goedkoper. Nadeel je kunt niet dimmen. T'is aan of uit. Verder wel hoop hetzelfde, ferme buitentank. Geen zonneboiler, maar zonnepanelen. De ervaringen die ik gehoord heb, overtuigden niet echt.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@vofjagtenberg: Geen zonneboiler, maar zonnepanelen.

Boiler is een combi-boiler. Onderin stroomt water van de voorkoeler, middenzone wordt opgewarmd met warmteterugwinning tank, bovenin doorverwarmd met zonne-energie en nog een verwarmingselementje voor als de zon niet schijnt. Ook in 2014 al betaald en fiscaal verwerkt. Heb hier geen gas en huidige zonnepanelen zijn royaal zelfvoorzienend. Straks eerst maar eens kijken hoe dat loopt voor we weer uitbreiden naar energieneutraal.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@vofjagtenberg: Hier inductieverlichting

Ik wilde verlichting op 3,5 meter hoogte, dan maak je nog eens schoon en blijft de luxopbrengst zoals is berekend. Hoeveel lux hangen jullie op?
vofjagtenberg
@Jack Rijlaarsdam
Was de bedoeling voor 120, maar het nieuwe MDV certificaat (2015) neemt genoegen met 100, dus proberen we daar nog een besparing te halen. Ogen zijn nog goed genoeg.
+1
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Dat valt me nog niet helemaal mee. Wij hebben een MDV-stal gebouwd in 2010 en die kostte toch echt minder na het fiscale voordeel.
ricardo
@Jack Rijlaarsdam
Dan pak je waarschijnlijk veel winst, want dat worden goedkope plaatsen kun je alles gewoon door lussen.
ricardo
@Jack Rijlaarsdam
Je weid zomers, dan drinken ze sloot water waarom s'winters niet slootwater, dan bespaar je de aanschaf van de osmose installatie 15000 lees ik net, en je hebt veel minder energie verbruik, of heb je ze zomers ook op bron water?
ricardo
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: lastige locatie qua ruimtelijke ordening

Noordervaart?
+2
vofjagtenberg
@ricardo
Slootwater in de stal moet je niet willen. Hoorde vorige week verhaal van boer uit noorden, flink aantal koeien dood, botulisme. Na lang zoeken een dode rat gevonden voor de zuigkorf.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@ricardo: Noordervaart?

Ja. Huidige bouwvlak in bebouwde kom, vergroting bouwvlak is in feite nieuwvestiging in bestemmingsplan buitengebied met bijbehorende strengere eisen en overlegstructuren waar je je doorheen moet worstelen. Ondertussen gemeente gefuseerd en behandelend ambtenaar buiten de deur gezet...
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@ricardo: waarom s'winters niet slootwater,

's zomers spoel ik de sloten door, wordt oogluikend toegestaan door het waterschap, anders kost het ze een vermogen aan hangsloten. 😃 's Winters is het water dat ik inlaat al gewoon groen, dus daar maak ik de dames niet blij mee.
jan 1
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Net wat je allemaal meerekent. Ben aan leges en advieskosten al meer dan een halve ton kwijt, lastige locatie qua ruimtelijke ordening... Daarom stroopt het ook nog steeds. Gebouw valt mij niet tegen, alle installaties tellen nogal aan. Redelijk luxe melkstal, Led-verlichting met installatie, zonneboiler, melken met droge lobbenpomp, frequentiegestuurde pompen, bronwaterinstallatie, flinke buitentank met warmteterugwinning, waterleiding met grote bakken, berg stalinrichting waar de oudijzerboer van kwijlt. De begroting is gebaseerd op 4.500 per koeplaats en dat wordt links- of rechtsom gehaald, liefst nog iets minder!

Reken maar op minstens 6000 per koeplaats Jack,dan doe je het nog heel netjes.Zonder leges en advies.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan 1: minstens 6000 per koeplaats

Dan gaat het plan op deze manier niet door.
meelezer10
@Jack Rijlaarsdam
In hoevere stellen de aannemers sluitende offertes op? Ik heb ook wel eens een offerte opgevraagd maar dan staat er onderaan excl dat en excl dat. En een aannemer vindt niks leuker dan meerwerk dan kunnen ze een mooie faktuur maken.

Mogelijk zijn er mede prikkers met ervaringen en kunnen we van elkaar leren?
matt
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Dan gaat het plan op deze manier niet door.

over tot plan B

A soberder bouwen om het toch te halen (melkstal weglaten koeien over
jagen)

B laatste 50 koeien weglaten,relatief goedkoop in bouwkosten.
maar duurdere liters,om terug te verdienen.
Hiervoor moet externe arbeid ingehuurd worden.
Druk
@matt
Toch niet alleen kosten voor inhuur externe arbeid maar ook kosten voor externe aankoop van ruwvoer en waarschijnlijk ook nog eens mestverwerkingsplicht, voor wie worden die liters dan gehouden?
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@meelezer10: In hoevere stellen de aannemers sluitende offertes op?

Dat gaat zo op het oog wel goed, maar weet je pas echt als het hok staat... Ik wil er wat zaken uit halen en in eigen beheer doen, dan wordt het wel oppassen, dat je je niet vergaloppeert.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@matt: melkstal weglaten koeien over
jagen

Geen serieuze optie: nu 2*4 visgraat, stal komt qua routing op 140 meter afstand van huidige melkput.

Ik heb al redelijk helder wat een en ander gaat kosten, die 6.000 euries van @jan1 komen niet in beeld, maar plan B:

middagje bij @meelezer10 om de koffie en alle franje er af schaven. Als het echt spannend wordt, telt elke 1.000 euries en zijn er nogal wat van die posten weg te strepen. Dan ga je dus meer op korte termijn kijken en minder naar de lange.
ricardo
@matt
Zou je als je een efficiente stal hebt met een grote melkstal als Jack van zins is niet gewoon zonder die externe arbeid kunnen ? Hoe denk je daar over Jack ? zou op alle mogelijke manieren willen bezuinigen, maar het laatste wat ik deed was kleiner bouwen, je hebt nu de vergunning wat je later krijgt moet je maar afwachten begreep nu al dat het lastig was met gemeente zou dat traject niet weer door willen.
meelezer10
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: middagje bij @meelezer10 om de koffie en alle franje er af schaven

Dat is niet zo moeilijk en wil ik je zo ook wel vertellen. Aannnemer weg schoppen en zelf de mouwen opstropen. Kun je zo 2000 euro per koeplaats bespaaren. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je een paar jaar bezig bent. Maar om die 2000 euro per koe terug te verdienen ben je aanzienlijk langer bezig.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@ricardo: Hoe denk je daar over

Ik heb 1.000 uur zzp-er begroot, maar we gaan eerst kijken hoe het gaat lopen. Puur aan melktijd ga ik van 70 stuks in 2*4 naar 190 stuks in 2*20 er zeker niet op achteruit, lijkt me. Waarschijnlijk wel het nodige landwerk uitbesteden.
MTSTAMMINGA
@Jack Rijlaarsdam
Het komt misschien wel eigenwijs over
Maar je hebt straks 3 keer zoveel probleempjes
Als je nu in een 2 keer 4 melkt of in een grote swingover
Als een koe schopt of even moet worden nagemolken [uierontsteking] staat de boel gewoon stil !!

En alls je geen probleempjes een tijdje hebt denkje ik ga 50 meer melken
matt
@Jack Rijlaarsdam
Nou ben ik eens benieuwd,wat voor variabele kosten je voor de laatste 50 koeien in vult
Dus.

100% voeraankoop mestafzet arbeid ( tijdelijk jongens worden ouder) veekosten
Energie - omzet vee
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@matt: benieuwd

Ik ook. 😃 Ik reken niet met laatste 50 koeien, vreten moeten ze allemaal...

Verhaal is gewoon dat die 50 koeien hard nodig zijn om de vaste kosten te verdunnen. 100% voeraankoop zal niet nodig zijn, mest afvoeren met wegen en monsteren komt hier op 5 euro, komen vvo's bij, meisje gaat mee werken en 1.000 uur zzp van 20 euro begroot, kosten gezondheid lager, strooisel hoger, energie is een slag in de lucht, omzet vee stelt niet veel voor. Overweeg serieus over te stappen naar gesexed sperma en BB als m'n voorraad gangbaar sperma op is, deze kalverprijzen zijn echt ruk.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@MTSTAMMINGA: je hebt straks 3 keer zoveel probleempjes

Dat klopt, maar wel veel meer ruimte om deze dieren apart te huisvesten en te behandelen. Probleemkoeien dus in het laatste rondje. Het wordt twee-manssysteem, roosters schuiven, boxen schoon maken en omjagen tijdens het melken. Laatste rondje met z'n 2-en.

Desnoods ga ik overdag niet meer op het prikkebord... 😉
+2
matt
@Jack Rijlaarsdam
tel ik toch anders als jij,die laatste koeien brengen hogere variabele
kosten met zich mee.denk toch wel 100%

die moeten eerst terug worden verdiend,wat er dan overblijft kun je pas de vaste kosten mee verdunnen.
friesboertje
@Jack Rijlaarsdam
Met 2 man melkt swingover als een trein. Hou er met rekening mee dat het na het melken makkelijk schoonmaakt. Hier zijn aan elke kant stuk of 6 gaten onder de voerbakken gemaakt waar de mest doorheen moet, maar dat is onhandig, bij nader inzien had hier een mestgoot moeten komen.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@matt: tel ik toch anders als jij,die laatste koeien brengen hogere variabele
kosten met zich mee.denk toch wel 100%

Waarom zouden die variabele kosten wel 100% hoger zijn? School me eens bij...
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@friesboertje: mestgoot

Bedoel je een goot die afloopt naar achteren? Melkput wordt 19 meter lang waarvan 16 meter standen, lijkt me onvoldoende afschot om te werken. Zag hier in de buurt een roosterspleet over de volle lengte tegen de in beton gestorte voerbakken, prima afvoer, vraag me wel af wat de Qlip-gestapo hier van denkt.
friesboertje
@Jack Rijlaarsdam
Hier zitten er gierkelders onder, maar feit is dat na melken bij de schoonmaken de mest er te traag doorheen gaat. Ik schuif de mest langs de muur en stop bij elk gat even. En ik schuif een deel naar voren en dan opzij omdat daar rooster zitten, maar vind het onhandig. Misschien wat grotere gaten maken of wat extra gaten.
Had in gedachten een vlakke goot met stuk of 8 gaten en dan wat afschot op elk gat. Maar wellicht dat dit in de praktijk tegen valt.

Ik weet niet hoe het in jou situatie gaat worden, wel of niet onderkeldert. Misschien kan een open goot ook? Weet niet of dat bouwtechnisch mogelijk is. De koeien kunnen er met de poten in ieder geval toch niet bij (voerbakken zitten er boven).

Maar denk er in ieder geval even over na, dat de mest makkelijk weg kan. Het is bij mij het enige wat anders had gemoeten.
pieta
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: de Qlip-gestapo hier van denkt.

Wij hebben een open goot van ongeveer 20*20 ofzo over de gehele lengte met vooraan een pvc buis afvoer naar de mestput. Werkt uitstekend. Gaten is lastig. Ik heb ook gezien een pvc instorten iets boven peil en na het storten de bovenkant eraf slijpen.
matt
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Waarom zouden die variabele kosten wel 100% hoger zijn? School me eens bij...

je hebt een x aantal arbeid en grond.

kom je met je aantal koeien,boven de zelfvoorzieningsgraad.
dan moet je voor die extra koeien,voer regelen en mest afzetten.
ga je nog hoger,moet je arbeid inhuren.

vb je kunt met eigen arbeid,150 koeien aan

dan moet je voor de laatste koeien dus arbeid inhuren,kosten van
de zzp dus delen door de extra liters.
variabele kosten nemen dus toe.

100% bedoel ik mee,dat je voor de laatste liters alle voer aan moet kopen (grond huren) alle mest afzetten.
arbeid in moet huren.

edit kleine aanvulling,bedoelde niet 100% duurder maar 100%
aankoop,had me onhandig uitgedrukt zag ik.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@matt: je hebt een x aantal arbeid en grond.

Ja, die kosten niets zeker en van de laatste 50 koeien alles gaan tellen. Reken je rijk.
matt
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: en van de laatste 50 koeien alles gaan tellen.

Hier moet je natuurlijk alles van tellen,want hier beschik je nog
niet over.
pieta
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Reken je rijk.

Volgens mij snap je wel wat Matt bedoeld. Stel je huurt die 1.000 uur ZZP in voor 20 euro per uur. Je kunt 150 koeien zonder die ZZP'er rondzetten. Dan tel je die variabele ZZP kosten volledig toe aan de laatste 50 koeien. Zo ook bijv aankoop ruwvoer, mestafzet enz. Daar staat weer tegenover dat de vaste kosten van die laatste 50 bij nieuwbouw lager zijn als van de eerste x-aantal koeien.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: Zo ook bijv aankoop ruwvoer, mestafzet enz

Ik snap het wel, maar zo werkt het niet. Aankoop ruwvoer en mestafzet wel tellen, maar eigen ruwvoer en mestafzet (of verhuurwaarde zo je wilt) niet tellen.
+1
matt
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: , maar eigen ruwvoer en mestafzet

wie zegt dat ik die niet tel,die eerste liters blijven toch hetzelfde,zitten die kosten toch bij in.

nieuwe liters brengen nieuwe variabele kosten met zich mee,hoe meer
liters hoe hoger die variabele kosten worden,per liter
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Ik neem toch aan dat je daar andere kosten aan ten grondslag hebt liggen zoals machinekosten, loonwerker, kunstmest, zaadgoed, financiering van grond. Ik tel bijv voor mestafzet 12 euro per ton en mest die ik op eigen gromnd kwijt kan 3 euro per ton(uitrijden).
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: Ik neem toch aan dat je daar andere kosten aan ten grondslag hebt liggen

Dat is correct, maar daarom zijn deze natuurlijk niet "0", omdat "je deze productiefactoren toch al hebt".
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Heb ik dat dan gezegd Sjakie? Jij gaat met de laatste koeien de vaste kosten verdunnen. Hoe werkt dat naar mijn idee: alle variabele kosten die je maakt voor de laatste koeien aan de laatste koeien toerekenen, de vaste kosten tellen voor die laatste koeien(aantal m2 stal waar die koeien liggen, staan en vreten) en de financieringskosten daarvan. Na de opbrengsten van deze koeien minus de bovengenoemde kosten kom je aan de bijdrage die deze koeien gaan leveren aan de andere vaste kosten.
matt
@pieta
Perfect uitgelegd Pieta,zo beredeneer ik ook.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: Heb ik dat dan gezegd

Nee, maar dat haalde ik wel uit de reactie van @matt. Ook jij gaat erg kort door de bocht met je mestafzetkosten van 3 of 12 euro.

Jouw idee van kostentoerekening klopt in theorie. Toch wordt het ingewikkelder dan jij nu voor doet komen. Bouw je voor 200 koeien, heb je een heel ander investeringsplan als dat je aan 120 koeien gaat rekenen. Simpelweg kosten van de laatste m2's toerekenen is dan ook weer te makkelijk, tank wordt paar m3 kleiner, melkput inkrimpen etc.
Arbeidsverhaal is best lastig inschatten, bedoeling is vijf melkbeurten per week uit te besteden, die kostenpost verandert weer nauwelijks met het aantal koeien. Dagelijkse arbeidsbesparing zou uitbesteden van het voeren zijn, de loonwerker rijdt hier dagelijks langs, niet de insteek, maar wel mogelijk. Verder is een begroting maken ook een kwestie van getallen inschatten, dus zit daar nogal wat rek (of ruis) om zaken al dan niet recht te rekenen. Daarnaast is er nog de strategische component, ga je je richten op een optimale situatie voor de komende twee jaar of maak je een soort carrièreplanning.

Kortom, laat mij maar aanklooien, het komt wel recht. Trouwens, zit jouw stal ook niet halfvol? Dat kost alles! 😉
matt
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Nee, maar dat haalde ik wel uit de reactie van @matt

Haal het zelf er niet uit,pieta heeft perfect uitgelegd wat ik
bedoel,dat lukt me zelf niet altijd 😉

Denk ook wel dat het wel recht komt,soms moet je niet te veel willen tellen.
duidelijk een 20 jaar plus investering succes..
Erco
@Jack Rijlaarsdam
Heb ca. 1,5 meter dichte melkstand (2x8 visgraat)en daarnaast is de rapidexit vanaf de balken die omhoog en omlaag gaan volledig rooster.ca 2,5 mtr Doen ze niet moeilijk over.
pieta
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Kortom, laat mij maar aanklooien, het komt wel recht. Trouwens, zit jouw stal ook niet halfvol? Dat kost alles!

Het was ook meer als uitleg bedoeld als als commentaar. Hoe jij je vaste kosten inschat mag je zelf weten. Bijv maak je je melkput kleiner als je minder koeien gaat houden? Klopt dat of zet je er toch gewoon een melkstal met capaciteit in. Ik ben dan ook niks voor je aan het berekenen. Zo ook met arbeid, er gaat niets boven je eigen inschatting. 😄
En inderdaad mijn stal zit (ruim) halfvol. En in mij beleving is dat momenteel beter als helemaal vol en melken voor de superheffing/lease en ook nog al het voer aan moeten kopen, de mest af moeten zetten en het werk doen. 😄
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: is dat momenteel beter als helemaal vol

En wat is het plan over twee maanden? Behalve gewoon door blijven ademen...
pinokkio
@Jack Rijlaarsdamdenk dat pieta eerst grond wil kopen........... om zelfvoorzienend in voer en mest te blijven 😃
pieta
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: En wat is het plan over twee maanden?

Zorgen dat bij goed weer het bouwland wordt bemest, gecombineeerde opgave invullen, melken enz enz....
Hier staan niet zo direct uitbreidingsplannen klaar. Voor het kopen van rond heb ik momenteel ook niet zoveel belangstelling. Voor het houden van meer vee nog minder. 😄
Maar als ik echt uit zou willen breiden met aantal melkkoeien dan zou ik er ook grond bij willen hebben.
pinokkio
@pietaHeb je veel ruimte in de stal over dan?
pieta
@pinokkio
Ja. Plaats zat hier. Als we alles vol zouden drukken denk ik dat er wel een 80 koeien met bijbehorend jongvee mochten komen.
MTSTAMMINGA
@pieta
Voor de superheffing kwam zeiden ze altijd een legebox brengt niets op 😞
Druk
@MTSTAMMINGA
De laatste jaren van de melkquotering moest je eerst de melkquotumkosten van circa 25 cent proberen terug te verdienen, dat viel bij de meesten niet mee dus leegstand kostte minder dan volzetten. Maar nog 60 dagen en dan geldt jouw tegeltjeswijsheid weer 😄
+1
MTSTAMMINGA
@Druk
Bij meer als 40 cent wordt het ook welgrappige om wat overbezetting te hebben 😄
DJ-D
Jack ik bedoel in een bestaande situatie. Als je bv een bestaande stal hebt van 120 koeien en ook 120 vreetplaatsen. 1+2 stal. Kun je zo'n feedstar op de voergang bouwen aan 1 kant en aan de andere kant boxen plaatsen op de voergang. Want met dit systeem heeft niet elke koe meer een vreetplaats nodig. Kun je dus voor relatief weinig uitbreiden.
+1
brabo
Waarom zou dit systeem minder vreetplekken nodig hebben per koe t.o.v. met de mengwagen voor draaien?
DJ-D
Je kunt niet meer met trekker over voergang heen als je de boxen hebt geplaatst.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@DJ-D: Als je bv een bestaande stal hebt van 120 koeien en ook 120 vreetplaatsen.

Dan heb je het goed voor elkaar en ga je je koeien alsnog plagen, onverstandig. Bij een keer of twaalf per dag voeren zou vreetplaatsen verminderen een optie zonder nadelen zijn, nu zie ik weinig verschil met gangbaar voeren.
DJ-D
Mits de voergang 5,5 m breed is. Zou dan ook het voerhek een meter naar voren zetten. Want wordt wel drukker in de stal natuurlijk. Eerste meter voor het voerhek mesten ze niet zo veel dus dat is geen probleem als er geen roosters liggen.
DJ-D
verwijderd
friese koemelker
Zoo gef was het stal ontwerp nog niet uit dejaren rond 1970 smpel voergang en dan 2 of 3 of 4 rijig Lkker onder dal en simpel en goedkoop voer er voor met steeds sterkere voeder machines die je bij kapot gaan ook nog efen alternatief kunt voeren. Hier gaat n.l. altid de boel kapot in het weekend. Zaterdag avond begaf b.v. de automatisce afmame wat een gaos direkt Hou het simpel.
Petro Pelgrum
Als ik jou was zou ik dan maar gauw met de hand gaan melken.
hans1980
Met een voerrobot zijn 2 voergangen ineen geen probleem meer maar een plus (elke koe een vreetplaats) ook kun je dwars aan de voorgevel voeren dat is weer handig voor paar drogen of separatie dieren !
ook aanschuiven gaat dan vanzelf (geen juno nodig)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , mengwagen , voermengwagen , koeien en voer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
136
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
36