Fosfaatreferentie

Eerste snelle blik op fosfaatreferentie geworpen, mijn indruk is dat boeren met veel bouwland hier toch wel een oor aangenaaid krijgen.

Met name veel bouwland met hoge fosfaattoestand

Maar misschien zie ik het fout.

Zijn er al mensen die er meer mee bezig zijn geweest, dan graag tips hoe hier nou weer mee om te gaan.

Krijg je nou ook meer fosfaatreferentie bijvoorbeeld als het nou grasland is geworden dat bouwland ?

Deel dit topic

Reacties

sil
Het overschot is bepalend, als je nu bouwland omzet naar grasland dan krijg je meer plaatsingsruimte, dus je overschot daalt bij gelijkblijvende ha., dus je mag meer dieren houden zonder te verwerken, ga je alsnog boven je fosfaatreferentie, tja dan wordt 't verwerken met de aanvullende voorwaarden die nog niet bekend zijn.
mlkvhoudr
Ja, precies maar meer dieren is meer voer, dus dan hev je die mais weer nodig en is voor bex toch meestal gunstiger, het wordt weer puzzelen
+1
brabo
Zo veel mogelijk koeien, zo hoog mogelijk produktie/koe en zo weinig mogelijk grond geeft de hoogste fosfaatreferentie.

hier vandaag ook bezwaar gemaakt. Mijn koeien hebben meer melk gegeven dan alleen de melk richting de fabriek. Dit kan ik aantonen vanuit mijn robotprogramma. Hogere produktie betekent dat je dieren in een hogere schaal kunnen vallen waardoor hogere referentie.
Hansel
Succes............
de hoef
Hebben wij ook gedaan brabo, de kalver melk hebben we er bij geteld
casev
Quote:
@brabo: zo veel mogelijk koeien, zo hoog mogelijk produktie/koe en zo weinig mogelijk grond geeft de hoogste fosfaatreferentie.

En als het even kan de koeien binnen. Mij werd verteld dat die PAL waarden hoger liggen op (intensief) beweide percelen, in vergelijking met maai percelen.
paul1
Ja en vooral als ze in een koeievlaai prikken met de grondmonstername
jan w
@paul1
Een goede monsternemer doet dat niet. Die zorgt er zelf voor dat er geen gras in het monster komt. Het is een bodem monster geen gras en of mestmonster.
+1
producent
Brabo, dat heb je in je mestberekeningen over 2013 dan ook al meegenomen, of krijg je achteraf nog een mest overschot.
meelezer10
Een overschot betekend dat niet het intrekken van derogatie? Dus nog een groter overschot. Het boete tarief was dat geen 11 euro per kg fosfaat en 7 euro per kg stikstof?
Als je snel bent kun je het voor 2014 nog corrigeren het is zo 1 februari.
brabo
Waarom zou dat een probleem zijn, alle mestafvoer is bemonsterd
En fosfaat is hier nog nooit een probleem geweest. Ik moet mest afzetten vanwege de stikstof niet vanwege de fosfaat
+1
producent
@brabo

Wanneer je fosfaatreferentie vanwege een hogere productie omhoog gaat stijgt ook je N-referentie/productie.
meelezer10
@producent
Hier een adviseur die beweerde dat alleen je fosfaatreferentie belangrijk was. Je moest altijd bezwaar maken als ze de natuurgrond mee geteld hadden.
Ik heb hier later nog eens over nagedacht en heb besloten om dat niet te doen.
Ik schaar al vele jaren vee uit naar natuurgrond. Jaarlijks is dit circa 50 kilo fosfaat per hectare. Ik vindt het linke soep om nu te zeggen dat er minder op mag. Over hoeveel jaar kunnen ze dan een boete opleggen omdat deze mest dan als overschot gezien wordt?
Daarnaast kan ik de komende jaren deze gronden mee nemen a 70 kg plaatsingsruimte. Je kunt wel zorgen voor een hoge referentie maar als je de mest dan nog af moet voeren omdat deze niet op je eigen land geplaats kan worden. Schiet je er nog niets mee op.
+1
jorisdriepinter
@meelezer10
Hier een zelfde situatie, maar ik twijfel of jou redenering klopt.
Ondanks dat rvo zegt dat er 70 kg fosfaat op de natuurgrond mag, mag ik het er niet opbrengen van de eigenaar. Kortom die mest moet ik afvoeren, en dan heb ik er liever fosfaat referentie onder liggen. Kan ik het in de buurt plaatsen zonder vvo.
Stel dat de mest er (op papier) wel op zou mogen, dan heeft de eigenaar van de natuurgrond weer een reden om de pachtprijs op te hogen. Je wordt op die manier weer een stukje afhankelijk.
+1
producent
@meelezer10

Dat klopt de fosfaatreferentie telt voor de mestwetgeving, maar brabo moest mest afzetten vanwege een N-overschot. Nu wil hij door de productie per koe te verhogen de fosfaatexcretie verhogen zodat zijn fosfaatreferentie groter wordt, alleen stijgt niet alleen zijn fosfaatexcretie per koe maar ook de stikstofexcretie waardoor hij meer stikstof produceert maar daar in zijn jaarberekening/opgave mogelijk geen rekening mee gehouden heeft.
+1
brabo
@producent
daar is inderdaad geen rekening mee gehouden, maar ik heb in mijn mestboekhouding altijd nog wel iets ruimte, zodat ik dit niet als een probleem zie. En zoveel fosfaat scheelde het nu ook weer niet, nog geen kilo per koe
meelezer10
@brabo
waarschijnlijk ben je 1 stapje omhoog gegaan in de tabel. In de tabel geeft dit stapje ook een verhoging van ongeveer 2 kilo stikstof. Dit geeft bij een 100 koeien toch een verhoging van een 200 kilo stikstof. ofwel een 50 kuub mest. Als je deze ruimte hebt niets aan de hand. Misschien ook even naar 2014 kijken. tot 1 februari kun je te voorraden nog aanpassen.
meelezer10
@jorisdriepinter
Hier mag het op papier de mest er wel op. dit geeft een andere situatie dan dat er op papier geen mest op mag. Bij dit laatste zou ik ook bezwaar maken.
mlkvhoudr
Zou je ook meer referentie voor fosfaat krijgen als je nagewas voor mais gras is in plaats van winterrogge ?
de hoef
Volgens mij niet telt hier als bouwland
niet als grasland
maar je kunt wel meer ruimte gaan krijgen in 2015 door bouwland om te gaan zetten naar gras
zo als het er nu uit ziet dan
maar wie weet wat ze nog in petto hebben

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's grasland en fosfaatreferentie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
5