Blauwe schimmelbollen

Ik heb last van blauwe schimmelbollen in de maisbult, is er iemand die er een oorzaak en oplossing voor weet.

Deel dit topic

Reacties

mave
Hier nu hetzelfde probleem, de voerboer had het over een te langzame voersnelheid. behandel het snijvalk nu met propionzuur aan gemaakt met water (50-50) met een rugspuit en dit werkt tot nu toe goed
pieta
Beter vastrijden.
cjw73
Beter aanrijden had ik ook aan gedacht , heb enkele jaren geleden ook eerder last gehad maar toen zat het alleen op 1 zijkant van de bult, ze zitten nu over het hele snijvlak van boven tot bijna aan onder toe, en de bult is hard genoeg in het midden
cjw73
Bedankt zal ik dat ook proberen, heb het nog wel staan
david2
Heb het wel eens gehad met perspulp toen werd mij vertelt dat dat waarschijnlijk kwam door vuil dat met inkuilen/aanrijden ( van de kuil/kuil weer op) er in was gekomen
+3
Macccspan
Dit zijn micotoxine's te voorkomen door minder droog (groener) te hakselen en door langere stoppel te laten staan.
fleckie86
Goed vast rijden aan de kanten met een trekker en dubbellucht en niet met en shovel want die zijn te zwaar aan de achterkant waardoor ze te veel insporen. Door het insporen druk je de zijkanten met name boven de muren uit elkaar waar lucht weer intreed. Goede laag zand op de kuil en als het effen kan een grond wal bij het snij vlak.
jan w
Het kan ook komen met het uitkuilen, dat er lucht in de kuil komt. Dit zie je nog wel eens met pelikaanbekken.
Farmer_
Krijg je meestal na vorst en daarna regen, we hebben nu ook wat van die plekken.
verbi
Kuil niet te hoog maken en een zanddek erop.
Nico96
Ik heb dit jaar een toevoegmiddel gebruikt tijdens het hakselen. Voor de mais die ik in de zomer voer. Dat zou moeten schelen.
ejb
Blauwe schimmelbollen word vaak ook genoemd als oorzaak van boterzuur bacteriën in de melk dus pas op.

de meeste mogelijke oorzaken zijn hier wel genoemd nl. voersnelheid, kulafdekking, aanrijden en te droge mais.
George
Quote:
@ejb: voersnelheid, kulafdekking, aanrijden en te droge mais.

Waarvan laatste 2 genoemde eigenlijk ook niet goed samen gaat. Zo'n dor overrijp product laat zich niet makkelijk vastrijden. Bovendien is op zo'n dor gewas laat in het seizoen vaak al wat schimmel op het blad. Dat laat hakselen geeft weliswaar meer zetmeel en energie in de kuil maar ik heb de indruk dat de laatste jaren toch wat (te) lang gewacht wordt met hakselen. Dan neemt het risico op schimmels toe als de plant te dor is.
de hoef
Hier 43% droge stof en geen last .wel zand boven op en zijkanten vol met banden .en over de mais nog een laag rodekool
cjw73
Die van mij waar het probleem n zit heeft 37,5 % droge stof en ik heb ook zand boven op de bult
de hoef
@cjw73
enhet zit ook aan de boven kant?
Macccspan
Heeft niet veel te maken met kuilafdekmethode micotoxines ontwikkelen gemakkelijk in droge mais ook de voer snelheid heeft beperkte invloed de schimmel zit in het onderste gedeelte van de stengel en de sporen van de schimmel overwintere. In de grond. Gewas wisseling is de meest efficiënte oplossing maar niet iedereen heeft de ruimte hiervoor.
Mc_douwel
Hier na de regen van 2weken geleden ook last van was vant weekend weg nu komt het weer

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
11