47

Waarom melkveehouderij niet geheel grondgebonden??

Vraag van @cornelis aan VVD Tweede Kamerlid Helma Lodders tijdens een info-avond van de melkveehoudersvakbond NMV in Wadway (NH)

Deel dit topic

Reacties

-1
Politieke realiteitszin is ver te zoeken bij mevrouw Lodders . Hoelang regeert de vvd nu alweer? ?
+4
Al om verdeeldheid dus in deze zaal,Volgens mij is melkveehouderij al grond gebonden ,de mest komt toch overal via een mestplan op de akkers terecht?Wat is er op tegen om een groei met een paar % te realiseren via dure mestverwerking,zal echt zo,n vaart niet lopen.. Beetje vrijheid moet er gewoon blijven in onze sector anders valt er helemaal nix meer te kiezen.
Jan , per individueel bedrijf een paar procent groeien op basis van mestverwerking is een prima plan.
GBV (gezond boeren verstand) gebruiken en ogen en oren goed open houden, het rommelt weer eens in de mestverwerking 😞
Je bedoelt het geklapte piramidespel?
Wederom in dit dossier een enorme kapitaalsvernietiging 😞
+1
Quote:
@Coen: het rommelt weer eens in de mestverwerking

Zelfs bij de meest belovende projecten hebben ze er weer een partij wat geld uit hun zak geklopt! 😄

Financiële problemen
Deze misstand komt bovenop grote financiële problemen bij het bedrijf. AquaPurga staat op omvallen en betaalt al enige tijd geen salarissen uit. Voor honderden particuliere investeerders, in het verleden gelokt met aantrekkelijke rendementen, dreigt een schadepost van in totaal 30 miljoen euro.


bndestem.nl/algemeen/binnenland/…
Toen de rabo een jaar of 4-5 geleden al aangaf niet in Aqua Purga te willen investeren kon je al nattigheid vermoeden. Rondom de mestraffinage is het trouwens ook al te lang stil.
Gelukkig zijn er ook systemen die zichzelf al bewezen hebben.
Moerdijk stopt met VVO voor varkens en rundveemest.
Ze zegt dus eigenlijk brussel frustreert onze mestmaatregelen al zolang,dat moet maar eens
Afgelopen zijn...

Of dat politieke realiteitszin is weet ik niet...maar wel dat het de absolute realiteit is!
Of het betekent dat bijv. Mevr Lodders iets wil waarvoor geen meerderheid is en komt.
Poltiek gezien,alleen maar wat stoere praat?
Dat is nou net haar taak. Als er zoveel wordt verwerkt en dat telt mee onder het fosfaatplafond is het onder andere haar taak om dit in Brussel te vertellen. Blijkbaar niet opgelet dit voorjaar. Weet iemand hoe snel Lodders uit wil breiden in Zeewolde?
+1
Wat je telkens ziet in deze discussie is dat brabantse boeren gezien worden als concurrent die de fosfaatruimte gaan opsouperen. Terwijl de veestapel in onze provincie in de superheffingsperiode qua melkvee 60% gekrompen is. De grote groei in % én kgs fosfaat zit juist in de noordelijke provincies. En dat is ook logisch gezien de potentie en ontwikkeling van de kostprijs.Dáár wordt dei 10% groeiruimte echt wel benut.
Ondertussen laat de melkveehouderij zich wel een speelbal van de politiek worden door de bal in de schoot van Dijksma te leggen terwijl die deze helemaal niet wilde.
We hebben 30 jaar quotering achter de rug, en nu geven we de politiek wederom de sleutel om de komende 30 jaar aan de knoppen te draaien. Hoe stom kun je zijn.
Ach het is net wat je onder stom verstaat. De intensieve veehouderij heeft de maatschappelijke acceptatie verloren. De melkveehouderij nog niet. Het is maar net wat je wilt.
Het is ook maar wat je onder intensief verstaat.
1. het is maar wat je wilt en
2. wie je het vervolgens laat organiseren.
Het voorstel vd sector mbt 100 kg fosfaat wordt het al niet, 80 ook niet. Mark my words. Zitten we straks dus op 2-2,5 koe per hectare en niet 5 waar LTO mee rekend(e). Ipv melkquotum krijgen we dus grondquotum.
Ik zie in ieder geval dat we weer geregeerd worden door angst, en dat de NMV hier bijzonder gevoelig voor is en dat ook aanjaagt. Gevolg is alles dichttimmeren en veel succes voor de jonge boer!
@joslAngst of een beetje realisme?
+1
Quote:
@josl: veel succes voor de jonge boer!

Het is voor een jonge boer nooit makkelijk geweest en als er ergens meer ruimte komt duiken er wel weer andere problemen op. Uiteindelijk redt degene die een steuntje in de rug krijgt en er echt voor gaat zich doorgaans wel.
Doordat we als sector niet kunnen voldoen aan een ideaalbeeld wat steeds verder van de werkelijkheid af komt te staan zullen we steeds meer acceptatie verliezen. Koe moet in de wei, en het kalf erbij! Kun je niks mee. Je geeft zelf aan dat politici niet kundig genoeg zijn. Ze zijn een afspiegeling van hun kiezers. Probeer daarom zoveel mogelijk niet door de politiek te laten regelen. Het resultaat zal altijd tegenvallen. Want waarom hebben we nog geen groene kunstmest, voer ik grote hoeveelheden N af om weer kunstmest terug te kopen, omwille van onze maatschappelijke acceptatie? Denk het niet.
Geld dat voor iedere koeieboer
ed.nl/algemeen/binnenland/…

DEN BOSCH - Medewerkers van gerenommeerd mestbedrijf AquaPurga ontsnapten aan de dood na inademen giftige gassen.

Bij het toonaangevende mestverwerkingsbedrijf AquaPurga stapelen de problemen zich op. Medewerkers zijn ziek geworden nadat ze onbeschermd waren blootgesteld aan zeer gevaarlijke stoffen. Dat blijkt uit onderzoek door deze krant.

Financiële problemen
Zie verder in het ED
Wat een puinhoop zeg
+1
Ik zet net mijn boekhoudrapport 2014 te bekijken. Heb een saldo van 13.533 euro per hectare. Nog nooit zon hoog saldo per hectare gehad.
Das mooi kun je onbeperkt grond kopen.
Ben bang dat dan zijn saldo per ha naar beneden gaat.
Je hebt je boekhoudrapport van 2014 al wel heel snel klaar. Hier is 2013 pas een paar maanden klaar.
Baas boven baas 😄

niet teveel poeha maken met zo'n hectare-saldo want daar komt @George niet aan toe en moet hij zijn mening over het rendenment in de huidige melkveehouderij bijstellen.
+2
Quote:
@Coen: niet teveel poeha maken met zo'n hectare-saldo want daar komt @George niet aan toe en moet hij zijn mening over het rendenment in de huidige melkveehouderij bijstellen

Dit saldo haalt hij/zij niet met het soort bedrijf wat jij altijd promoot Coen,dus ik snap jouw plusje niet.
@Frans1 , plusje voor tijdigheid van de cijfers en zijn openheid.

we leven in een vrij land, ieder heeft zijn eigen bedrijfsopzet waarbij deze bedrijfsopzet absoluut niet de onze is.
+1
@Coen
Openheid ?? Heb jij de alle informatie die nodig is om dit soort cijfers werkelijk te kunnen beoordelen ??
Quote:
@Coen: we leven in een vrij land, ieder heeft zijn eigen bedrijfsopzet

Mooi om uit jouw mond te horen. Ik heb wel eens de indruk dat jouw persoonlijke voorkeur voor een bedrijf dat grond, voer en mest in balans heeft, zorgt dat je bevooroordeeld bent over de rentabiliteit van intensiever melkende veehouders. @noad toont nu aan dat hij met een intensieve bedrijfsvoering in ieder geval voldoende geld verdient om zijn vrouw boodschappen te laten doen. Best belangrijk.
+1
Quote:
@Coen: niet teveel poeha maken met zo'n hectare-saldo want daar komt @George niet aan toe en moet hij zijn mening over het rendenment in de huidige melkveehouderij bijstellen.

Ik stel niks bij , mooi als hij rendement behaald. Maar normaal gesproken ben jij niet zo'n voorstander van intensieve bedrijven. Je bent gewoon een draaier Coen. En ik heb ook geluk dat mijn vrouw gewoon boodschappen kan doen , hoef ik niet te ruilen met Noad of wie dan ook en zal het nooit doen al halen ze €20000 saldo van 1 ha. Wat een slap gezever allemaal.
@George , ik zou mij kunnen voorstellen dat jouw negativisme richting het gerealiseerde rendement in de melkveehouderij wat zou draaien 😄
@Coen
Ik ben nu eenmaal nogal rechtlijnig en geen draaier. Het rendement in de gehele landbouw is veel te laag en ook in de melkveehouderij. Ik heb ook mijn redenen daarvoor die enkele personen wel weten waarom ik niet zo positief ben over jullie sector maar die kunnen gewoon niet op internet. Maar als je tevreden bent met je lage rendementen en iedereen bestreden moet worden die zich wel in wil zetten voor een betere melkprijs zoals NMV of Sieta dan ga je je gang maar Coen. Lekker doorgaan met groeien en de kostprijs verlagen en zorgen dat je tijdens de ratrace bij de 25% beste blijft horen. Mij maakt het niks uit , uiteindelijk hou je gewoon jezelf voor de gek.
Quote:
@George: uiteindelijk hou je gewoon jezelf voor de gek.

Dat is niet zo erg zolang je een andere maar niet voor de gekhoudt 😞
Quote:
@MTSTAMMINGA: Dat is niet zo erg zolang je een andere maar niet voor de gekhoudt

Je kunt anders beter voor de gek gehouden worden als voor de trein. Net zoiets als dat ze beter kunnen lullen over je fiets als andersom.
+1
@pieta
Ja pieta het leven is hard ,maar de voorkant van de trein is nog harder 😃
Noad, wat wil je met dit cijfer aantonen?
+2
Hoeveel ha heb je dat is in dit geval ook wel belangrijk.
waarschijnlijk ben je intensief
@Ricardo ,

tuurlijk geen grond kopen . Dan zakt mijn saldo per ha.
Intensief boeren is met veel koeien per ha het hoogste saldo.
+2
Ter info : melk 65.000 kg melk per hectare. Dus totale saldo van de koeien worden verdeeld over 30 ha.
Ben eigenlijk niet intensief hoor. Alle voer is aangekocht in een straal van 7 km . ( van actieve melkveehouders en gestopte melveehouders, akkerbouwers.)
Cijfers inderdaad snel klaar. Mijn boekhouder vind het zelf altijd leuk om eind januari alles klaar te hebben.

Qua getal wil ik er eigenlijk niet zo veel van zeggen. je hebt zoveel getallen . Het gaat om de combinatie van alle cijfers. En dat mijn vrouw uiteindelijk voldoende geld heeft om boodschappen te doen.
En ik moet er natuurlijk zelf ook wat plezier aan beleven.
Quote:
@noad: Ben eigenlijk niet intensief hoor

Er zijn eigenlijk in Nederland amper intensieve bedrijven! 😄
Saldo van bijna 21 cent per liter is op zich niets aparts toch?
Dat is maar net welke posten er allemaal onder vallen.

vorige week met onze studiegroep op pad geweest, ook bij een intensieve boer geweest die
. veel snijmais en gras op stam kocht echter de bewerkingskosten hiervan niet terug liet komen in zijn saldo,
. de GLB-premie weer wel in zijn saldo had zitten.
dus zonder inzicht in het complete verhaal erachter zeggen mij deze cijfers dus niet zoveel.
+1
Gewoon allemaal een Fosfaatoverschot van 200 kg per hectare realiseren, goed voor het rendement van landbouwgrond.
En dan geen derogatie meer 😞

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , nmv en vvd geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
47
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
1
ONDERWERPEN