De Nederlandse zuivelindustrie is aan het aftellen.

De melkverwerkende bedrijven zijn blij met het verdwijnen van de quotaregeling. De melkproductie zal structureel toenemen, is de algemene verwachting. Door hun sterke internationale concurrentiepositie en de sterke vraag naar veilige zuivelproducten, gaat de sector een aantal mooie jaren tegemoet. Marktleider FrieslandCampina denkt op termijn sterk te kunnen profiteren en een verdere groei te realiseren.

Meer: fd.nl/ondernemen/1090565/…

Deel dit topic

Reacties

magerehein
En de leveranciers een centje of 20 dan komen de de melk verwerkers er wel...
Coen
Zo is dat, de actuele zuivelwaarde uitkeren en als er dan nog wat overblijft krijgen wij als melkproducenten nog een prestatietoeslag.

het zou dit soort journalisten sieren als ze een gedegen onderzoek zouden doen bij de melkproducenten in EU.
Cornelis
Het is hier al 2015, bij jou nog 2009?
Strick

Staat de zuivelindustrie er wel eens bij stil dat er over 3 jaar weer over de derogatie beslist moet worden.
De landen die derogatie hebben in Europa kun je op één hand tellen en dat bevalt mij allerminst. Uitzonderingen duren nooit lang!
En zeker als straks per 1 april de quotering vervalt is dat weer een argument van de niet-derogatielanden om er t.z.t. weer eens goed naar te kijken.
de hoef
Wat zou het probleem worden volgens jou .minderplaatsings ruimte ..maar je krijgt er meer ruwvoer voor terug door mais te kunnen zaaien
meelezer10
De mest moet toch ergens naar toe
de hoef
@meelezer10
verwerken misschien
meelezer10
@de hoef
zijn ze in den haag niet bezig over grondgebonden veehouderij. 100% verwerken gaat in de toekomst niet op.
de hoef
Quote:
@meelezer10: grondgebonden veehouderij. 100% verwerken

na de derogatie blijft de grond toch liggen waar hij ligt.
alleen de normen worden weer lager ,maar je mag weer meer mais zaaien .als ze tenminste niet weer meer blijvend grasland verplichten
wij zitten overigens niet in de derogatie.
en de reden is met mais haal je meer opbrengst
snap niet wat de melkfabriek hier mee moet
+1
meelezer10
@de hoef
Als heel nederland terug van 250 naar 170 moet is er per bedrijf de helft meer grond nodig om de mest af te zetten. Nu durf ik niet te zeggen of ons kikkerlandje groot genoeg is om dan meer koeien te kunnen houden. Dit hangt ook af van de invulling van de melkveewet.

Als er niet meer koeien gehouden kunnen worden zal er ook niet veel meer melk naar de melkfabrieken gaan.
jg
@de hoef
Er was iets met ontbossing voor soja produktie , elders ter wereld. Er zijn doelstellingen om het benodigde eiwit voor melkproduktie zoveel mogelijk zelf te telen.
jg
+6
mlkvhoudr
@jg

Zoals @jack rijlaarsdam een poos terug al scheef, de zuivel drukt er dingen door (nzo) waar je als individele veehouder geen enkele invloed op hebt.

Ik heb me er wel tegen verzet tegen dit certificaat op soja, niet omdat ik er tegen ben, maar nu komt er een certificaat op soja dat de mensen daar niet uitgebuit kunnen worden, maar als deze soja duurder is hoeft er schijnbaar geen enkele vergoeding tegenover te staan voor de eigen leveranciers.

dus uitbuiting daar een probleem, uitbuiting hier geen enkel probleem ik vind dat krom
+1
WRV70
@de hoef Door wie en waar? Ziet er naar uit dat we onze eigen shit op moeten lossen. Is voor melkvee nog niet zo heel veel van de grond gekomen. Moerdijk gaat geen vvo meer afsluiten met melkvee/varkens. Ergens in Brabant al een grote bijna of helemaal falliet. Hoop problemen met vergunningen en financieren en noem maar op. Verwacht dat de verwerking nog niet z on vaart zal gaan lopen. Verwacht dat de varkens door aanhoudend slechte jaren het geld ook niet hebben liggen. Zijn al genoeg bedrijven waar transporteurs de beslissing hebben moeten nemen van mest ophalen van eerst betalen dan halen.
jg
@mlkvhoudr
Het probleem van uitbuiting wordt door voedselproducenten zelf gemaakt. Onbeperkt leveren tegen de laagste kostprijs. Gewoon minder aanbieden dan er gevraagd wordt, dan is het hele gezeur over ontwikkelingruimte en aanvullende eisen afgelopen. Maar nee hoor, als de quotering afgelopen is gaan we meer produceren want lieden die belang bij lage voedselprijzen hebben beweren dat de vraag toeneemt.
+1
de hoef
@WRV70
'dus het komt er op neer ,dat wie niet gegroeid is voor 1 april .het na 1 april ook niet meer zo makkelijk lukt
maar dat zat er ook dik in .alleen de meeste boeren dachten dat ze los konden
jg
@de hoef
Denk dat degene die voor 1 april gegroeid is zonder grond ook niet 'los' kunnen.
de hoef
@jg
hebben in iedergeval een fosfaat ref die hoog is
en ik beweer niet dat ik het weet ,
maar in mijn ogen draait het daar om
jg
@de hoef
Dijksma gaf in de kamer aan dat uiterlijk 1 maart een voorstel gereed zou zijn.
+1
mlkvhoudr
@jg

Hier zijn we het in principe wel over eens, maar ik ga niet tegen de stroming in roeien ik ga ook meer melken per koe of dat ook tot meer melk van ons bedrijf gaat leiden weet ik niet omdat we niet meer koeien willen houden dan we voer voor kunnen produceren. (op wat perspulp aankoop na) en dan moet het lukken om de waanzin van verwerking van mest te ontlopen. We zijn nu dus eerst dik 10 % gekrompen en van daaruit gaan we kijken of we nog het zelfde kunnen leveren of meer of minder.

Maar op dit moment gaat de produktie van de koeien omhoog en gaan we kijken hoe het zich gaat ontwikkelen : go with the flow zeg maar 😉

+1
WRV70
@de hoefWat je op 1 april hebt zal er niet toe doen. Belangrijker wat voor fosfaarref is er en hoe ga je om met de extra koeien die je er nog bij kunt zetten. Zie zelf in mestverwerking weinig toekomst dus zal er gewoon grond onder je bedrijf moeten. Maar ja de tijd zal het leren.
+1
ko melker 1
Het is wel zeer tegenstrijdig. De overheid heeft er vele uren ingestoken om de nieuwe melkfabrieken in Heerenveen te krijgen en daarmee werkgelegenheid te creeren. En anderzijds gaan ze er alles aandoen om het produceren van melk aan banden te leggen.
3 speen
Ik kan straks wel los koop anders wel ergens een onkant stuk land gewoon naar die 170 kg de ha

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina , campina , melkproductie en zuivelindustrie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0