Lage inflatie raakt vooral de agri-ondernemer

Edin Mujagic snapt het wel! 😞
boerenbusiness.nl/financieel/rentemarkt/…

...........................
Dit betekent dat de producent te maken krijgt met dalende prijzen van zijn producten terwijl de consument meer betaalt aan de kassa, wat op zijn beurt inhoudt dat het voordeel van de dalende prijzen van veel landbouwproducten vooral bij de verwerkers en supermarkten neerstrijkt. De agrarische ondernemer wordt zo dubbel gepakt. Zijn producten dalen in prijs en de lage rente van de ECB krijgt hij ook al nauwelijks doorgespeeld terwijl het wél kan.

Deel dit topic

Reacties

+1
Strick
Ik vindt het maar een raar verhaal!
Als primaire producenten van zuivel, vlees, groente, fruit en akkerbouwgewassen hebben we aan de opbrengstenkant toch nooit baat bij inflatie gehad. De 'opbrengstenindex' van onze producten over de afgelopen tientallen jaren staat in geen enkele verhouding tot de inflatieindex over dezelfde periode, met andere woorden de opbrengstprijzen hebben bij lange na niet de inflatie bijgehouden.

Wij hebben zelfs baat bij deflatie!
Bij deflatie stijgen onze kosten minder snel of worden hier en daar zelfs goedkoper.
-Jan-
Quote:
@Strick: Wij hebben zelfs baat bij deflatie!
Bij deflatie stijgen onze kosten minder snel of worden hier en daar zelfs goedkoper.

Als je stelling klopt en onze kosten stijgen minder snel of dalen zelfs dan zal dat gaan betekenen dat onze opbrengst prijzen ook naar beneden bijgesteld zouden kunnen gaan worden??
Frans1
Quote:
@Strick: Als primaire producenten van zuivel, vlees, groente, fruit en akkerbouwgewassen hebben we aan de opbrengstenkant toch nooit baat bij inflatie gehad. De 'opbrengstenindex' van onze producten over de afgelopen tientallen jaren staat in geen enkele verhouding tot de inflatieindex over dezelfde periode, met andere woorden de opbrengstprijzen hebben bij lange na niet de inflatie bijgehouden.

Hier heb je gewoon groot gelijk !
Coen
Nog een alinea uit dit stuk, alles wordt goedkoper, ook onze opbrengsten en daardoor onze toegevoegde waarde gaan omlaag 😞

Als we de inflatiecijfers ontleden dan kunnen we wel concluderen dat de ontwikkelingen geen goed nieuws zijn voor de agrarische sector.
Uit de Eurostat-cijfers blijkt namelijk dat de prijs van processed food, ofwel bewerkte voedselproducten met 0,4 procent zijn gestegen in januari. Ook in de maanden ervoor stegen die prijzen.
Het zijn de prijzen van unprocessed food, ofwel onbewerkte landbouwproducten zoals eieren en groenten, die zowel in december vorig jaar als in januari dit jaar fors zijn gedaald, met 1,0 respectievelijk 0,9 procent.
Clooney
Het lijkt wel dat heel het spel erop uit is om alles voor de consument op korte en middellange termijn zo goedkoop mogelijk te maken. Dus op de lange termijn enorme groei van de vraag en daar loopt het weer vast omdat aanbod van energie/olie en primaire grondstoffen ver achter blijft of uitgeput raken.
+2
jorisdriepinter
De bijdrage va Edin Mujagic is hier duidelijk aan inflatie onderhevig
paul1
Inflatiecijfers zijn meestal vanuit de consument
gerekend, en niet vanuit de producent.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's rente en inflatie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
1
TREFWOORDEN