Problemen MPR Dracht met Lely software

MPR Dracht blijkt onbetrouwbaar wanneer gebruik is gemaakt van Lely-robots aangesloten op Shuttles van het type XY, zo stelt CRV. Dit komt door problemen met de software van de robot.

Deel dit topic

Reacties

meelezer10
Als ik het verhaaltje lees wordt er wel meer onbetrouwbaar. Wat is het nut van de mpr als je weet dat er vermenging plaats vindt?
+1
ejb
Als de dracht controle onnauwkeurig is door vermenging zoals ze zelf blijkbaar zeggen, hoe kan dan het vet, eiwit en celgetal onderzoek wel nauwkeurig zijn dan?
dat een KOM hiermee akkoord is gegaan en hoe gaat dat met penicilline melk?
dorpsrandhoeve
Wat mij opvalt is dat het een beetje een raar artikel is.

Er komt een probleem naar boven,
software moet worden geupdate, wat is gedaan volgens lely.

Probleem opgelost.

Communiceer dat met de betreffende veehouders waar het mis ging, en ga dan niet zeveren in melkvee.nl.

Wordt ook wel eens gezegd dat monsternames afwijken van de werkelijke tank liters en gehalten. Maar ik moet zeggen dat ik dat eigenlijk niet kan ontdekken.
+1
christo
Als je veel melk op de koekaart wil is melken met een Lely een aanrader.
BernieX
Waarom?
+1
christo
@BernieXIk heb altijd meer melk in de robot als in de tank.
de hoef
Quote:
@christo: Ik heb altijd meer melk in de robot

je moet hem ook weg laten pompen
+1
jan w
Wij zijn in het verleden overgestapt naar VVB Silvolde, dit om betrouwbaardere gegevens met het monsteren te verkrijgen. Bij VVB Silvolde maakten ze gebruik van een meerdaags gemiddelde voor de melk. Aan de hand daarvan werden dan de BSK e.d. berekent. Dit gaf betrouwbare cijfers. En bij VVB Silvolde wordt er gewerkt met minimaal 2 monsters per koe, dus de kist hang 24 uur aan de robot.
Nu moet de melkgift direct naar CRV worden verstuurt en krijgen we de gegevens op basis van een 24 uurs melking.
Nu komen er weer grote verscillen in de melkgift voor waardoor de betrouwbaarhied van de cijfers "Waardeloos" is.

Stel koe komt vrij netjes om de 12 uur.
Gisteren is ie 1 keer geweest om 12.00 uur s'middags.
Vandaag komt ze 3 keer, 00.05 uur, 12.00 uur en 23.45 uur.
en morgen komt ze weer 1 keer om 12.00 uur.

Als je dan monsters volgens het 24 uur regime gaf die koe gisteren 12 kg. melk.
En vandaag geeft diezelfde koe 36 kg. melk.

Gemiddeld zal het wel weer aardig kloppen, maar wat moet en kan ik met onbetrouwbare cijfers.
brabo
Jouw manier van berekenen wordt volgens mij niet zo gebruikt. CRV weet van elke koe wanneer de vorige melking was, dus is eenvoudig uit te rekenen hoeveel een koe in 24 uur gegeven zou hebben.
Maar hier worden alle melkgiften van elke dag met CRV gekoppeld, dus het zou zo maar kunnen dat de melkgift tot achter de komma betrouwbaar is.

Overigens merk ik altijd wel dat als de shuttle s'nachts aan staat, dat dan de gehaltes altijd iets hoger zijn, dan bij een overdag controle.
jan w
@brabo
De jaarproductie's van de koeien klopt exact met de jaarproductie in de robot.
Bij een 1 malige monstername wijkt 25 % van de vetmonsters en 10 % van de eiwitmonsters te veel af om een betrouwbaar beeld te geven.
Het gaat er bij CRV meer om dat je jaarproductie's kloppen voor de fiatering en voor mij is de individuele MPR belangrijker als managment tool?
brabo
@jan w
die afwijking van de gehaltes, bedoel je dan t.o.v. je eigen gehaltebepaling op de robot
jan w
@brabo
Dit is al jaren bekend, je geeft zelf al aan dat je, indien je s'middags, sávonds de kist aansluit hogere gehalte's geeft dan wanneer je s'morgens monstert.
Een jaar of 6 geleden is er al een rapport verschenen van Hendrix voeders. Waarin dit staat, ze hebben toen hierover al contact gehad met CRV met een lijst van bevindingen en aanbevelingen, echter zonder resultaat.
Je zou alle koeien eens 2 keeer moeten monsteren en dan de gegevens opvragen en de verschillen gaan bekijken. Je kunt er geen touw aan vast knopen.
ejb
Heb nu de nieuwste update van DeLaval en nu wordt elke dag de melkgegevens naar CRV verstuurd dus volgens mij is het nu allemaal in orde.

Je hebt dit al wel vaker opgeschreven, iedereen doet het op zijn manier voor mij is alleen de bedrijf BSK informatief om te zien hoe het gaat t.o.v. vorige monstername bij de individuele koe vind ik de LW en de gehalten veel interessanter
jan w
@ejb
Het rechts streeks versturen naar CRV is er al wel een paar jaar. Dit verandert aan de 24 uur berekening niks.
ejb
@jan w
nieuw is het elke dag versturen van de gegevens, dus niet alleen op dag monstername maar 7 dagen in de week 365/366 dagen in het jaar en dat volautomatisch.
jan w
@ejb
Dat is niet meer dan dat er een opdracht door de taakplanner van de pc wordt uitgevoerd.
brabo
@jan w
hier wordt ook elke dag automatisch gekoppeld met CRV. Ze halen dan ook gelijk al mijn wijzigingen in de veestapel van die dag mee, dus verkopen, geboortes, inseminaties etc. Die koppeling werkt steeds beter en is wel makkelijk.
pieta
Quote:
@brabo: Die koppeling werkt steeds beter en is wel makkelijk.

Werkte hij eerst slecht dan? Hoe gaat het met je nieuwe robots en je hondenfokkerij(als ik het goed gehoord heb)?
brabo
@pieta
Ik zit in de testgroep die de koppeling test tussen CRV en het Lely T4C programma. Deze koppeling zou eigenlijk al een jaar geleden breed uitgezet gaan worden, maar door problemen is hier nog steeds niet van gekomen.
Zoals het de laatste tijd loopt, hoor je er mij niet meer over klagen.
zeppmann
Volgens mij neemt Lely het gemiddelde van 7 dagen,en zit er weinig verschil tussen de MPR en de tankinhoud. Dat is toch betrouwbaar. Ik zie het probleem niet. Drachtigheid controle laat ik door de dierenarts doen.
jan w
In het systeem zelf, hanteert Delaval ook het 7 daags gemiddelde. Maar als ik uit moet gaan van alle gemiddelde's hoef ik oook niet te monsteren.
De MPR is voor mij een managmentstool en als die niet betrouwbaar is, heb ik er niks aan.
meelezer10
Nu blijkt dat er vermenging van melk is. wat is dan de waarde van de volgende uitslagen: vet, eiwit, ureum, celgetal, para enz
Haijtink
@meelezer10Probleem van vermenging is opgelost, mits je de goede software hebt.
Reden dat het bij drachtcontrole (en Para) fout kon gaan is dat er gezocht wordt naar een bepaald eiwit, is dit aanwezig dan is de koe Wel/Niet drachtig. Dus een heel klein restje melk kan al een verkeerde uislag geven. Andere getallen wordt een hoeveelheid bepaald, dus zal een klein restje melk een hele kleine afwijking geven, wat wel binnen toelaatbare grenzen valt.
kaas
Ik heb het vorig jaar al een keer gehoord dat de monsternamen bij lely onbetrouwbaar is
+2
jan w
Wie adverteert er nu te weinig in Melkvee? Lely of CRV?
kaas
In iedere geval lely dit was al veel langer bekent bij lely en ook de vermening van de melk ,ja gemiddeld klopt het wel maar daar heb je niks aan

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lely , crv en robot geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
4
TREFWOORDEN