Topman FrieslandCampina vindt zuivelmarkt 'nerveus'

De periode dat de melkprijzen redelijk te voorspellen waren, is definitief voorbij. Door de aankomende liberalisering van de Europese zuivelmarkt, door geopolitieke onrust en door valutaschommelingen is de zuivelmarkt ’vrij nerveus’ geworden.

Dat zegt bestuursvoorzitter Cees 't Hart van FrieslandCampina in een gesprek met het FD. De melkprijs is in 2014 meer dan 20% gedaald. Ook in voorgaande jaren waren er al flinke fluctuaties, maar niet zo heftig als vorig jaar.

Meer: fd.nl/ondernemen/1092513/…

Deel dit topic

Reacties

Jack Rijlaarsdam
Cees is de boel lekker aan het opschudden:

Melkveehouders ontvangen nu een iets lagere melkprijs, maar gezien waar ze vandaan komen, vóór 2009, dan hebben ze het uitstekend gehad qua melkprijs, en ook nu eigenlijk nog.

Bron: boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…
+1
storm
Weet Cees dan wel dat de kostprijs sinds 2009 ook behoorlijk is gestegen! Hij heeft toch sinds 2009 ook salarisverhoging gehad en is daardoor meer belasting gaan betalen.
Ik hoop toch echt dat de regioraadsleden hem de volgende vergadering de oren wassen over de melkprijs die iets lager is????.
Echt met dit soort verhalen jaag je je leden in de gordijnen.
Ik klaag niet over de dip die er nu even is maar om nou te zeggen dat het allemaal wel meevalt vind ik een zuiveldirecteur onwaardig!!!
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@storm: om nou te zeggen dat het allemaal wel meevalt vind ik een zuiveldirecteur onwaardig!!!

Toch legt hij de vinger wel op de zere plek: financieringen zijn begroot met een melkprijs van 32 tot 34 centen. Waar is het mis gegaan als de problemen echt zo groot zijn als wel wordt beweerd?
casev
Als ik naar mn eigen bedrijf kijk, zijn er in het goede afgelopen jaar diverse (uitgestelde) investeringen van de RC gedaan, waar ik anders voor naar de bank was gegaan. Waardoor de "buffer" op dit moment wat kleiner is dan gewenst.
matt
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Toch legt hij de vinger wel op de zere plek: financieringen zijn begroot met een melkprijs van 32 tot 34 centen

kom hier niet verder,als een simpele sigarenkistberekening weet
niet of dat als begroting telt?

variable kosten,boven de zelfvoorzieningsgraad 25 cent exc arbeid
inc arbeid 30 cent.

afgelopen jaren zijn hier nog quotumkosten overheen gekomen,ja dan
kan ik me voorstellen,dat je krap zit.
+1
storm
Jack, ik begrijp dat jij nog moet bouwen en ik weet niet of jij wel of niet je familie moest uitkopen. De grondprijs is de laatste jaren ook behoorlijk gestegen alsmede de daaraan vasthangende pacht/huurprijs. In 2009 kon ik een hectare mais voor 800 euro kopen en dan waren ze soms nog blij dat ik hen eraf hielp.
Hier zijn alle kosten met de melkprijs meegestegen behalve de rentekosten en dus die berekeningen die destijds gemaakt zijn met melkprijs van 32 cent die kloppen nog steeds alleen moet je die paar cent gestegen kosten erbij op tellen. En dan kom je dus op die 36 a 37 cent die accountants noemen.
Ik heb je heel hoog met de commentaren onder je eigen naam maar soms denk ik dat je enigst kind bent dat geen idee heeft hoe de grotemensenwereld eruit ziet
+1
jg
[@storm
Ik Denk dat we de opmerking van Cees ook als 'early warning' moeten zien. Als Cees 40 cent kon maken deed ie dat en nam zelf 2 miljoen. Onbeperkt leveren en altijd een hoge melkprijs is een illusie. Bij hoge melkprijzen wil niemand zich vastpinnen op 1 % produktiegroei, nee dan moeten we verdubbelen om klaar te zijn voor de toekomst. Er is geen toekomst met een kostprijs van 38 cent.
+3
pieta
Hij moet niet gaan zeggen dat we het voor 32 tot 34 cent ook maar moeten kunnen. Hij moet net als wij zeggen dat 40 cent een fatsoenlijke prijs is voor een goed product als melk. 😄
+2
jvt
Hebben destijds in NL. ook begroot. Onze abab adviseur vond mij te voorzichtig: hij wou rekenen met 1100 euro voor een ha mais, terwijl ik met 1500 wou rekenen. Hij wou rekenen met 10 euro mestafzetkosten, terwijl ik met 16 wou rekenen. Quotumkosten vanaf 2012 ongeveer nul. Enz enz. Degenen die toen wel volgens de abab getallen hebben gerekend ( heb ik het over 2007/2008) hebben kunnen bouwen voor die 32 ct bij hun bedrijfsplan. Nu is zaakje ff anders en dan hebben de meeste (groeiers) toch een 37-38 ct nodig.
Wij zitten nu ruim twee jaar hier, maar ons bedrijfsplan van 2012 is hopeloos verouderd. Is inherent aan bedrijfsplannen..
pieta
Quote:
@matt: variable kosten,boven de zelfvoorzieningsgraad 25 cent exc arbeid
inc arbeid 30 cent.

Iets onzinnig is dit wel Matt. Je kunt het wel over variabele kosten hebben boven de zelfvoorzieningsgraad maar volgens mij zou jij ook de verhuurwaarde van je eigen grond mee moeten nemen en dan zijn die kosten toch hetzelfde. Tel je nu bij die 30 cent de vaste kosten op en je komt zomaar aan die 36 tot 38 cent. 😄
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@matt: kom hier niet verder,als een simpele sigarenkistberekening weet
niet of dat als begroting telt?

Dat zijn de beste!
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@storm: In 2009 kon ik een hectare mais voor 800 euro kopen en dan waren ze soms nog blij dat ik hen eraf hielp.
Hier zijn alle kosten met de melkprijs meegestegen behalve de rentekosten en dus die berekeningen die destijds gemaakt zijn met melkprijs van 32 cent die kloppen nog steeds alleen moet je die paar cent gestegen kosten erbij op tellen.

Dan ben je sinds 2009 dus niet meer onder je steen vandaan gekomen. Je verhaal klopt helemaal, de begroting van 2009 klopt niet meer door gestegen kosten. Ik hoop alleen dat dit in januari 2015 niet opeens een verrassing is voor je. Kosten stegen al een tijdje, dus zul je daar op in moeten spelen en de begroting ook weer eens tegen het licht houden. Het is te simpel om vast te houden aan een begroting met zwaar verouderde uitgangspunten en eventuele tekorten af te schuiven op gestegen kosten alsof die begroting uit 2009 in beton gestort is.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@storm: dat geen idee heeft hoe de grotemensenwereld eruit ziet

Krant opgezegd, kabel opgezegd, alleen nog NPO1,2 en3, maar krijg nog genoeg ellende mee uit de wereld. Zet een klagende melkveehouder die z'n toeslagrechten twee weken later krijgt dan gepland eens af tegen een overboord geslagen bootvluchteling bij Lampedusa, onthoofde hulpverlener in Syrië, afgeslachte dorpeling in Mali of zelfs een failliete zzp-er in Barendrecht. We zullen onze eigen reet moeten redden en verstoppen achter verkeerde inschattingen uit het verleden is een zwaktebod. Welkom in de grotemensenwereld...
+1
matt
Quote:
@pieta: . Tel je nu bij die 30 cent de vaste kosten op en je komt zomaar aan die 36 tot 38 cent

had het niet eens over de vaste kosten gehad Pieta,variabele kosten
plus,quotumkosten was al genoeg om de melkprijs te overschreiden..

even over die 36 cent,die weet ik hier weer te verlagen door de
overigeopbrengsten (btr voerverkoop landverhuur) er van af te
halen,zou ik meer gaan melken zouden die opbrengsten deels weg
vallen,en over meerdere liters moeten worden verdeeld.
jan w
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Toch legt hij de vinger wel op de zere plek: financieringen zijn begroot met een melkprijs van 32 tot 34 centen. Waar is het mis gegaan als de problemen echt zo groot zijn als wel wordt beweerd?

Met name de kosten zijn behoorlijk gestegen. En er zijn verwachtingen
dat de graanprijzen naar de € 300.00 toe gaan, hoeven we nog niet bang te zijn dat het voer echt goedkoper zal gaan worden.

waterschapslasten zijn hier vorig jaar 27% gestegen.
Verzekering in een aantal jaar gaat ook aardig richting 40 a 50 %
( verhoging assuratiebelasting van 7? naar 21% )
Mais op stam 2008 € 750.00 - 2014 € 1800.00
Om er maar een paar te noemen.
jan w
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Toch legt hij de vinger wel op de zere plek: financieringen zijn begroot met een melkprijs van 32 tot 34 centen. Waar is het mis gegaan als de problemen echt zo groot zijn als wel wordt beweerd?

reactie dubbel plaatsen is ook niet nodig.
storm
[@Jack Dat zeg ik toch ook Jack, je leest het niet goed. Ik bedoel gewoon dat ik destijds ook voor 32 cent leveren kon maar door de gestegen kosten kan ik dat niet meer.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@storm: Ik bedoel gewoon dat ik destijds ook voor 32 cent leveren kon maar door de gestegen kosten kan ik dat niet meer.

En ik bedoel gewoon dat deze stijging van de kosten niet van de één op andere dag is gegaan èn dat je tussen 2009 en 2015 een paar goede jaren achter de rug hebt, dús tijd en financiële mogelijkheden hebt gehad om je begroting weer aan te passen aan de realiteit. Heb je lekker afgelost, dan betaal je nu minder rente en aflossing, heb je geïnvesteerd, dan ga ik er vanuit dat dit een verstandige investering is geweest die rendement oplevert. Beiden zorgen voor ruimte in de begroting. Ik ga er niet vanuit dat je vijf jaar achterover leunend naar de oplopende kostprijs hebt gekeken en ondertussen niet vooruit gedacht hebt.
+1
pieta
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Heb je lekker afgelost, dan betaal je nu minder rente en aflossing,

Ik weet niet hoe het bij jouw bank werkt maar bij de mijne verstrekken ze leningen voor een langere periode met gelijkblijvende aflossingen per jaar. En ik heb geen leningen met een looptijd korter dan vijf jaar. Eerder 20 tot 30 jaar. Gezien de rentestand is het rentevoordeel vd reguliere aflossingen beperkt. 😄
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: leningen

Rentevoordeel is beperkt, zijn we eens. Kortere looptijd is lagere rente, aflossingsvrij geeft speelruimte bij tekort, mogelijkheid 10% van de hoofdsom boetevrij ineens af te lossen bij liquide overschot. Gaat mij er om dat je kunt anticiperen op het feit dat begroting en werkelijkheid uit elkaar gaan lopen. Niet doen alsof alles je maar overkomt, dan lijk je net een ambtenaar.
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Je kunt natuurlijk wel anticiperen maar dat wil niet zeggen dat er in algemene zin geen kostenstijging kan plaatsvinden. Mestafzet die van 5 euro per ton naar bijv 15 euro per ton gaat, voer wat duurder wordt enz enz. Je hebt er gewoon mee te maken. Niet dat ik zo erg te klagen heb maar feit is wel dat net 30 cent garantieprijs gewoon een magere prijs is. Bij 30 cent garantieprijs kom je afhankelijk vh resultaat van RFC op een 32 tot 34 cent eindprijs.
Coen
@pieta , ik weet niet bij welke bank jij zit, het kan tussen banken mogelijk verschillen 😞

wij lossen op de leningen waarop wij een aflossingsverplichting hebben, op een voor ons gelegen moment (meestal 1 januari), altijd af in voorstand ofwel wij lossen op dat moment al datgene af dat wij dat jaar hebben afgesproken, met als voordeel dat wij dan het gehele jaar niet meer hoeven af te lossen 😄
de afgesproken jaarlijkse boetevrije aflossing doen wij ook altijd in voorstand, met als voordeel dat wij inmiddels jaaaaren vooruit zijn met aflossen 😄
een periode met een melkprijsdip kun je dan gemakkelijker overbruggen, omdat er dan geen maandelijkse aflossingsverplichtingen zijn 😄 met de opkomende volatiele melkprijzen (vinden wij dit) een hele goede optie 😄
jg
@Coen
Los je jaarlijks 0,5 % of 15 % verplicht af ?
-1
Coen
@jg , voor de veehouderij de meeste leningen aflossingsvrij, een groene lening voor zonnepanelen 10% en nog een andere 3%.

standaard extra is 5%, op eentje na hebben wij afspraken gemaakt voor 10% extra.
jan w
@jg

Los je jaarlijks 0,5 %

Als ik het goed heb is dat over 200 jaar, dus jij maakt het einde van de aflossing niet meer mee?
+3
pieta
Quote:
@Coen: voor de veehouderij de meeste leningen aflossingsvrij, een groene lening voor zonnepanelen 10% en nog een andere 3%

Als ik dit goed begrijp heb je slechts een klein deel vd financiering waarop je aflost. Verder vind ik hoe je dat aflossen regelt niet zo belangrijk.
Mij gaat het erom dat een melkprijs van een kleine 30 cent gewoon laag is. Hoe ik het met mijn bank regel als ik er al iets moet regelen daar heeft de CEO van RFC geen fl.kker mee te maken. Net zo min als dat hij voor mij mag zeggen dat een melkprijs van begin 30 cent nog niet zo slechts is. Daar "betaal" ik hem niet voor. 😄
+1
jg
Daarnaast kunnen intensieve bedrijven geen zinnige uitspraken over hun kostprijs doen omdat de grootste kostenposten het hardst variëren.
jan w
Op Ebay wordt de babymelkpoeder voor ruim € 30.00 per pak cq. blik aangeboden. Dat zijn de prijzen die mensen er dus daadwerkelijk voor over hebben. Ze hebben het altijd over wereldmarktprijzen. Dan kunnen de fabrieken deze prijzen ook doorvoeren naar de supermarkten.
Hoeven de Chinezen hier ook niet meer te hamsteren.
paul1
Gelukkig is lto positief gestemd.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina , melkprijs , campina , liberalisering en zuivelmarkt geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0