Kringloopramp FCDF

Volgens mijn info is het zo dat de kringloopwijzergegevens die je volgend jaar februari aan moet leveren bij FCDF niet mogen komen uit CRV mineraal. Je moet de gegevens via de site van de verantwoorde veehouderij aanleveren.
Dit betekent dat er geen koppeling is met CRV en dat je alle gegevens opnieuw handmatig in moet voeren. Heeft met geld te maken of zoiets. Iemand die hier iets van weet?

Deel dit topic

Reacties

DeBoerin
Weet hier nog niets van maar vanmiddag op pad met een ledenraadslid voor andere zaken, onderweg maar eens ff vragen.
Greetje
Ik heb er een telefoontje met de binnendienst aan gewaagd. Die hebben me doorverwezen naar RVO.
Charmante dame van RVO heeft me uitgelegd hoe de machtiging aan de centrale database in te voeren. Dát is gelukt, dus beginnetje is er..
Nick83
Ja maar de laatste x dat ik checkte, enkele dagen geleden, werkte dat nog niet. Het is nog niet gereed, gegevens worden nog niet over genomen.
+1
producent
Volgens mij willen ze zo veel mogelijk koppelen, Facebook en Google komen later nog.
-Jan-
Tja het heeft wel iets van BZV weg 😃
puddingbroodje
Iedereen met een overschot moet inleveren, maar met bex heb ik geen overschot althans niet in 2014 wat nu?
Nick83
Voor 2014 hoef in ieder geval niks meer te doen 😄 Maar in 2015 en up zul je gewoon de kringloopwijzer in moeten vullen.
Nick83
Volgens mij is dit niet alleen bij FCDF zo, maar bij alle fabrieken. Fabrieken hebben dat gewoon met elkaar zo afgesproken. ZuivelNL verzorgt de kringloopwijzer, die moet iedereen invullen. Vervolgens krijg je van de fabriek 1 of meerdere focus punten of whatever. Indien je geen P-overschot heb, hoef het niet, maar dan loop je ook je punten mis.

Dat CRV ook een kringloopwijzer gemaakt heeft is leuk, maar voor de melkfabriek heb je er niets aan.
jan 1
Quote:
@Nick83: Volgens mij is dit niet alleen bij FCDF zo, maar bij alle fabrieken. Fabrieken hebben dat gewoon met elkaar zo afgesproken. ZuivelNL verzorgt de kringloopwijzer, die moet iedereen invullen. Vervolgens krijg je van de fabriek 1 of meerdere focus punten of whatever. Indien je geen P-overschot heb, hoef het niet, maar dan loop je ook je punten mis.

Dat CRV ook een kringloopwijzer gemaakt heeft is leuk, maar voor de melkfabriek heb je er niets aan.

Kringloop wijzer van crv is zelfde als zuivel.nl denk ik,werk er gewoon mee en in studiegroep zie ik geen verschil.
brabo
Moet je bij FC die kringloopwijzer gaan aanleveren dan?
ik mag hopen dat mijn afnemer wijzer is en alleen het vinkje zetten bij dat je invult al voldoende is.

Ik vind overigens dat mineralen gebeuren van de veemanager van CRV ook nog niet zo"n geweldig programma. De gegevens die ze vanzelf in willen vullen worden pas laat in najaar gevuld. Dus waardeloos voor een tussentijdse berekening in het groeiseizoen. En ik kreeg pas afgelopen week de papieren versie opgestuurd terwijl het aanleveren van de aanvullende gegevens toch uiterlijk 31 jan moet zijn gebeurd.
+1
Nick83
Je moet de kringloopwijzer invullen op www.dekringloopwijzer.nl Je melkfabriek zal wel kunnen zien dat je het gedaan hebt en zodoende punten toekennen. Of ze ook kunnen zien wat je daadwerkelijk ingevoerd hebt, dat weet ik niet.
milkman1
FCDF, makkelijker gaan we het voor jullie niet maken wel moeilijker....
Cornelis
Waarom is de kringloopwijzer ook al weer verplicht geworden voor overschotbedrijven?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Cornelis: Waarom is de kringloopwijzer ook al weer verplicht geworden voor overschotbedrijven?

Was dat niet omdat een categorie melkveehouders zich niet wilde binden aan verplichte weidegang en grondgebondenheid maar wèl heil zag in een administratief systeem dat op papier nog wat is bij te sturen?
+2
christo
Omdat we anders een AMVB kregen? Nu hebben we beide. En de volgende stap zie ik ook nog wel komen.
+1
Cornelis
[@christo Kringloopwijzer is er om de dierrechten een tijdje buiten de deur te houden. Middels dit systeem toont de sector aan dat er efficienter wordt omgegaan met mineralen. Op deze manier wordt het fosfaatplafond nog niet bereikt en kunnen de stallen die zijn gebouwd ook daadwerkelijk bevolkt worden met koeien. De AmvB die er nu komt regelt dat er een mate van grondgebondenheid blijft in de melkveehouderij. Is dit er niet dan kan groei plaatsvinden met 100% mestverwerking en of dat nou de bedoeling is ....
+1
christo
@CornelisIk begrijp de gedachtegang binnen FCDF wel. Een beperking komt er toch wel. Door het traject van 100% mestverwerking te verlaten wordt er zeker geen signaal afgegeven om snel extra verwerkingscapaciteit te realiseren. M.a.w.: door alles wat er de afgelopen twee jaar bedacht is, wordt de situatie alleen maar slechter. Verwerking en export moeten op de agenda blijven staan. We krijgen nu beperking op beperking en komen geen steek verder.
Cornelis
@christoGeloof niet dat FC verantwoordelijk is voor het wel of niet slagen van mestverwerking. Wat ik wel prettig vind is dat FC nadenkt en meestuurt over hoe de sector er over een aantal jaren uit zou kunnen zien. Kringloopwijzer zou je ook als een stuk transparantie kunnen zien.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Cornelis: Wat ik wel prettig vind is dat FC nadenkt en meestuurt over hoe de sector er over een aantal jaren uit zou kunnen zien.

Dat is een goede gedachte, regeren is vooruitzien. Vraag is dan wel hoe men de richting bepaalt waarheen gestuurd wordt. Het ziet er nu uit alsof de emotie politiek gezien de overhand heeft en dat hierop wordt ingespeeld. Denk nu niet dat "de maatschappij" tevreden is met een systeem dat transparant maakt waar de zogenaamde mestoverschotten blijven. De emotie zit op de onderwerpen weidegang en daadwerkelijk regionale kringloop van voer en mest, dus feitelijk grondgebruik en geen papieren werkelijkheid.

Er zal gekozen moeten worden: óf productielandbouw gericht op efficiëntie waarbij productiefactoren maximaal benut worden óf maatschappelijk gewenste veehouderij uitoefenen waarbij intensieve veehouderij ongewenst is en zachte argumenten het uitgangspunt zijn. De politiek lijkt de keuze al gemaakt te hebben...

Nu probeert de zuivel de emotie te beteugelen met een technisch antwoord: het invoeren van een administratiesysteem waarmee aangetoond kan worden hoe efficiënt er veehouderij bedreven wordt. Dit werkt averechts.
Cornelis
@Jack RijlaarsdamDe zuivel stuurt aan op grondgebondenheid, weinig technisch aan. KLW is een antwoord op het fosfaatplafond.
+1
Jack Rijlaarsdam
@Cornelis
KLW gaat aantonen dat de meest intensieve melkveehouders het gunstigst scoren: zij kunnen door aankoop het gemakkelijkst optimaliseren en hebben de minste verliezen. In combi met dalende afzetprijzen voor mest doordat de mestmarkt wordt opgeschoond als gevolg van de verwerkingsplicht blijft intensief in het voordeel.

De wolven huilen in het bos: koeien horen in de wei, antibioticagebruik wordt gedemoniseerd, geboortehulp afgewezen, kalveren dienen bij de moeder te blijven, concentratie van vee is ziekmakend en slecht voor dierwelzijn, grondgebruik veroorzaakt afnemende weidevogelstand en biodiversiteit, import krachtvoer dupeert milieu en plaatselijke bevolking, uitstoot allerlei gassen is grote veroorzaker broeikaseffect en ga zo nog maar door met (voor)oordelen. Jij denkt serieus deze hetze te kunnen beteugelen met een KLW en een verwijzing naar een bepaalde mate van grondgebondenheid? Gaat net zo fout lopen als het gebruik van de weidegangcijfers: percentage weidende bedrijven blijft net gelijk, maar percentage opgestalde koeien stijgt doordat juist deze bedrijven door groeien.
hookwood
@Cornelisben erg benieuwd hoe dat ingevuld gaat worden, grondgebondenheid klinkt leuk, maar de reactie van veel veehouders is wel erg simpel en maakt de financierbaarheid van de melkveehouderij in Nederland niet makkelijker.
Cornelis
@hookwoodBen ook reuze benieuwd. We hebben met elkaar genoeg Vreemd vermogen denk ik. Financierbaarheid is nooit eenvoudig geweest. Kunst is om geld te verdienen.
Cornelis
@Jack RijlaarsdamWat is je alternatief? Doordoen en zien waar het schip strandt?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Cornelis: Doordoen en zien waar het schip strandt?

Dat is in feite wat de zuivel doet, kleine concessie hier en daar en verder business as usual. Ik heb de wijsheid ook niet in pacht, maar je kunt op de klompen aanvoelen dat we het zo niet gaan redden, hooguit rekken. Ook jij gaat de staldeuren opengooien, daar is geen ontkomen aan. Teelt van ruwvoer zal in eigen regio gebeuren. Krachtvoer van overzee aanvoeren komt zwaar onder druk en uiteindelijk zullen we een heel goed verhaal over mestverwerking en mineralenefficiëntie in elkaar moeten sleutelen om gedwongen inkrimping van de veestapel te voorkomen.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Dat is in feite wat de zuivel doet, kleine concessie hier en daar en verder business as usual. Ik heb de wijsheid ook niet in pacht, maar je kunt op de klompen aanvoelen dat we het zo niet gaan redden, hooguit rekken. Ook jij gaat de staldeuren opengooien, daar is geen ontkomen aan. Teelt van ruwvoer zal in eigen regio gebeuren. Krachtvoer van overzee aanvoeren komt zwaar onder druk en uiteindelijk zullen we een heel goed verhaal over mestverwerking en mineralenefficiëntie in elkaar moeten sleutelen om gedwongen inkrimping van de veestapel te voorkomen.

Nog steeds van plan 200 koeien te gaan melken?.
Cornelis
@Jack RijlaarsdamAls we het zo niet gaan redden komt dat mede door de enorme zin van ons nederlanders om veel te melken. Als het zo is prima en dan zien we wel. Als ik mijn deuren open MOET doen mag jij je weidepremie ook inleveren 😄
Jack Rijlaarsdam
Quote:

Ja. Als je geen plannen meer hebt, kun je gelijk de kist wel in.
Cornelis
@Jack RijlaarsdamAls je de hele weg vol met beren ziet lopen kom je nooit aan de overkant.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Cornelis: Als we het zo niet gaan redden komt dat mede door de enorme zin van ons nederlanders om veel te melken. Als het zo is prima en dan zien we wel. Als ik mijn deuren open MOET doen mag jij je weidepremie ook inleveren

Staat geen woord Spaans bij, zo zie ik het ook.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Cornelis: Als je de hele weg vol met beren ziet lopen kom je nooit aan de overkant.

Zo is het. Toch is het ook wel goed wat verder te kijken dan de neus lang is. Stoot je 'm minder snel.
+1
Annejoy
Waarom de zwarte piet naar FCDF? Bij mijn weten is het overheidsbeleid dat wordt uitgevoerd door ZuivelNL. FCDF (en Arla, Bel, DOC, A-ware) denkt mee en probeert mee te sturen, maar maakt het beleid niet.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Annejoy: Bij mijn weten is het overheidsbeleid

De kringloopwijzer is geen overheidsbeleid maar een vrijwillig proefballonnetje van LTO en NZO. Toevallig heeft RFC (FCDF bestaat al een heel tijdje niet meer) in de NZO wel behoorlijk wat in de melk te brokkelen, dus verdient RFC minimaal de stroopwafelpiet.
friese koemelker
Diep treurig om op plaats van overheid te gan zitten .Lekker dwingen me het zuur verdiende melkgeld op dekeel als een slagersmes en dat ook nog eens met een gedrocht van iets wat niets met de praktijk van melkveehouden in de dagelijkse praktijk heeft te maken die zo nauw verbonden ismet het wel enwee van natuurlijke perikelen en grondsoort .Scandalig dat dit gebeuren kan.
+1
Cornelis
Een zichzelf respecterende sector zorgt dat ze zelf wat kan blijven sturen en niet lijdzaam gaat zitten wachten op een overheid dit de meest vreemde besluiten kan nemen. Zuur verdiend melkgeld? Ben je bang voor inzicht in je eigen bedrijfsprocessen of zo??
+1
Farmer_
Of ben je bang voor een overheid.
+3
Cornelis
@Farmer_Ik ben niet zo bang aangelegd. Wat ik wel zie is dat de overheid onvoorspelbaar en nogal eens onbetrouwbaar is. Komt bij dat ons land nauwelijks te besturen is door de vele partijen.
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: Komt bij dat ons land nauwelijks te besturen is door de vele partijen.

Wordt een land beter bestuurd wanneer er maar 1 of 2 partijen zijn? Ik vind USA en UK (2 partijen) niet bepaald voorbeelden van goed bestuur, laat staan Zimbabwe (1 partij). Meerdere partijen in coalities haalt de scherpe randjes er wat vanaf en meestal is het toch zo, dat hoe minder de politiek doet hoe beter het gaat.

Grootste probleem voor veel boeren is gewoon dat ze uit het centrum van de macht (CDA) verdwenen zijn en nu ook moeten luisteren naar die 16.5 miljoen Nederlanders. Daarnaast is die partij waar veel andere boeren op stemmen (VVD), zo corrupt als de nacht gebleken. Een na andere partij bobo houdt er louche vastgoed handeltjes op na, met mevrouw Jorritsma voorop, zij was burgemeester in Almere, grootste groeigemeente van NL, haar man had een bouwbedrijf en toevallig ook ineens een sub vestiging in Almere. Je moet maar durven.
Cornelis
@jan is hobbyboerJa de VVD heeft een leus: ikke ikke ikke ikke ikke ikke ikke en daarna een hele tijd niks en dan eens kijken verder. Het is op dit moment in ons landje redelijk lastig om ergens een meerderheid voor te vinden. Als je dit wenselijk vind, prima. Ik denk er anders over.
pieta
Quote:
@jan is hobbyboer: Daarnaast is die partij waar veel andere boeren op stemmen (VVD), zo corrupt als de nacht gebleken

De media is van nature wat linkser dan gemiddeld en neemt natuurlijk vooral rechts op de korrel. De vraag is natuurlijk of links wel echt een haar beter is. Een PvdA met een leider die activist was en god weet ik wat allemaal uitgevreten heeft. 😄
friese koemelker
Diep treurig om op plaats van overheid te gan zitten .Lekker dwingen me het zuur verdiende melkgeld op dekeel als een slagersmes en dat ook nog eens met een gedrocht van iets wat niets met de praktijk van melkveehouden in de dagelijkse praktijk heeft te maken die zo nauw verbonden ismet het wel enwee van natuurlijke perikelen en grondsoort .Scandalig dat dit gebeuren kan.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@friese koemelker: Diep treurig om op plaats van overheid te gan zitten .Lekker dwingen me het zuur verdiende melkgeld op dekeel als een slagersmes en dat ook nog eens met een gedrocht van iets wat niets met de praktijk van melkveehouden in de dagelijkse praktijk heeft te maken die zo nauw verbonden ismet het wel enwee van natuurlijke perikelen en grondsoort .Scandalig dat dit gebeuren kan.

Gewoon wat minder koeien gaan houden, dan hoef je aan deze onzin ook niet mee te doen. Laatste liters met mestafvoer en voeraankoop wordt toch nix verdiend onder een melkprijs van 40 cent.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: Laatste liters met mestafvoer en voeraankoop wordt toch nix verdiend onder een melkprijs van 40 cent.

Weet je dat, denk je dat of l@l je gewoon maar wat uit je nek?
+3
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Weet je dat, denk je dat of l@l je gewoon maar wat uit je nek?

We gaan het zien de komende jaren. Jij bent een mooi voorbeeld case.
+1
Gewoon invullen die zooi, weer zon papieren TIJGER, en papier is gewillig.
wotan2
Ik ga er wel EENS voor zitten met mijn mapman, momenteel heb ik zoiets van: wat moet ik er mee?
jan 1
Quote:
@Gait oet klooster: Gewoon invullen die zooi, weer zon papieren TI

Druk op de knop,geen velletje papier nodig.
+2
friese koemelker
Als je jaren een beleid als melkveeouder hebt gevoerd dat uiteraard binnen de kansen die je kreg en die hebt genomen en benut gapaard gaandemet de daarbij horende kapitaals investeringe heb je verantwoordelijk genomen.MOet je metr dwangmaatregele nota bene door je eigen zuivel verwerker opgelegde fiascos verant woordelijk heid dragen voor idiote die een stal van 400 of 600 honder koeien bouwen op b.v 25 ha land en dat met een vooruitzicht op voertekortern ,melkuitbreiding met bijbehrede prijs verlagingen het helemaal vastlopen in mest overschotten .En dan goed proberen te maken metdit papieren fiasco wat gewoon niet eerlijk kan werken.
schoppenboer
Met minder koeien heb je met kringloopwijzer ook voordeel. Maar dat wil je blijkbaar niet zien. Misschien arrogantie van het hoge noorden. Hier in de Achterhoek zijn een hoop melkveehouders met de kringloopwzijzer aan de slag gegaan in studiegroepverband.

En je weet het:
De wijzen komen uit het oosten!
Frans1
Quote:
@schoppenboer: Hier in de Achterhoek zijn een hoop melkveehouders met de kringloopwzijzer aan de slag gegaan in studiegroepverband.

En je weet het:
De wijzen komen uit het oosten!

Meer uit verplichting dan uit wijsheid denk ik?
jan w
Quote:
@schoppenboer: De wijzen komen uit het oosten!

Hier moet Jack nog op reageren:
"En uit het westen komen de besten".

Kan ik niet gaan zeggen, want ik kom zelf ook uit het oosten.
pieta
@Frans1
Niet zo negatief Frans, het is nog niet verplicht. Het geeft je wel inzicht. En oja, ik zal ook mee moeten doen ondanks dat in qua ruwvoer geheel zelfvoorzienend ben. 😄
Frans1
Quote:
@pieta: het is nog niet verplicht. Het geeft je wel inzicht. En oja, ik zal ook mee moeten doen

Niet verplicht,maar je moet wel meedoen 😄
friese koemelker
Niks geen arrogantie hier het gaat er om wat de eerlijke invulling van dekringloop wijzervoor jou grond de reden val enb.v. hoe houdt deze grond het vocht vast in het groeiseizoen.Een golfje ibr. ofzoiets en er vallen nog vele andere invloeden van buiten te bedenken ..je bent niet met een lopende band bezig maar met a[[e grillen van de moem het dan maar deze kker natuur. Dit heeft niets met bang zijn ofje zelf waardeloos voelen.
,maar gewoon nuchternadekd koordineren en tot een conclusie komen en dieis voob mij bij krindloopwijzer uiters negatief zeker nu het via je melk wordt gespeeld.
Cornelis
Je hoeft hem alleen in te vullen. Wat er kan er nou gebeuren als je dat doet?
pieta
Het komt in die database Cor. Dat vind ik een groot nadeel.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: Het komt in die database Cor.

@Cornelis Wie mag er aan het werk met de cijfers uit de database? Wordt de privacy van individuele bedrijven gerespecteerd of kan jan en alleman cq de overheid gegevens van bedrijven opvragen?
friese koemelker
Sorry voor de scrijf fouten ik was boos en haastig tegelijk.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's crv geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
58
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
1
TREFWOORDEN