Schrijnende situatie veehouderij Bulgarije

Het contrast in dierenwelzijn tussen bedrijven in Nederland en Oost-Europa is groot. Op uitnodiging van de Europese Commissie nam Melkvee.nl een kijkje. Een rondgang in Bulgarije langs diverse veehouders laat vooral een gebrek aan kennis en management zien en dat levert schrijnende situaties op voor dieren en een armoedig bestaan van de boeren.

Deel dit topic

Reacties

noordhollander
Wat een bende daar is er geen vwa?
+1
oldhuus
De EU subsidies zijn toch hetzelfde, en of alles door gebrek aan geld komt, overal rotzooi laten slingeren ligt meer aan de boer zelf.
Greetje
Zullen ze nou echt geen geld voor zaagsel hebben, of komt het gewoon niet op in die bolle toet om wat te strooien.
Koeien op foto 1 zien er wel goed uit, beetje spinnenkoppen jagen en opruimen en het lijkt nog wel wat.
Greetje
Die boerencultuur zoals we die hier hebben, van hard werken en ook een beetje onderlinge wedijver is daar compleet weggevaagd.
Stalin heeft dat grondig aangepakt, er wordt veel geschreven over alle geweldige kansen in het oostblok, maar de mensen die dat dan moeten uitvoeren zijn nog niet geboren.
3 speen
20 jaar geleden zeiden ze ook dat daar kansen waren in het oostblok
+2
casev
Als je 20 jaar geleden al je spaarcentjes in landbouwgrond in bv Polen had gestopt, was je nu spekkoper geweest.

Ik denk overigens dat je het in die contreien vooral van de waardestijging van de grond moet hebben. Hoewel, dat geld eigenlijk in heel de wereld.....
+3
jvt
Had je wel een poolse vrouw moeten hebben, twintig jaar terug konden buitenlanders niets kopen in Polen zelf..
Maar, op de meeste plaatsen in de wereld is het idd zo dat je het van de waardestijging van de gronden moet hebben als je met een goed pensioen wilt gaan..
+1
George
@jvt
Dat is een conclusie die Jan is Hobbyboer en ik ook altijd maken. Met het bedrijven van landbouw is nauwelijks iets te verdienen maar de waardestijging maakt veel goed.
+1
George
@George
Het valt een beetje op dat er boeren zijn die hier mogelijkheden zien in het buitenland en dan in de meest bizarre voormalige Oostblok landen en dat terwijl die mensen naar hier komen omdat het hier toch wel ietsje beter is lijkt me. Maar een boer denkt alleen maar aan veel ruimte en grond en veel koeien. Kwaliteit van leven in een onstabiel land lijken daarin een ondergeschikte rol te spelen.
Campagne
@George
Zien boeren niet altijd mogelijkheden, maar zijn het niet de staat met z'n ambtenaren die de meeste dromen verstoren door onnavolgbare, inconsequente of gewoon onkundige regelgeving? Nederlandse boeren worden geacht op de vrije wereldmarkt, dus voor alle mogelijke prijzen te produceren. Nederlandse burgers worden door allerlei regels volledig beschermd tegen buitenlandse concurentie. Zie hier de reden dat de Nederlandse boer met een klein inkomen in het buitenland met dezelfde resultaten vorstelijk verdient. Zijn inkomen verandert niet, maar het inkomen van de gemiddelde burger aldaar is veel lager, waardoor hij zich in verhouding in een veel betere omgeving, financieel gezien zeker,zal bevinden.
Wat betreft kwaliteit van leven, daar wordt in W. Europa volgens mij voor boeren wel wat te optimistisch over gedacht. De regeldruk en de nooit aflatende, vaak ook nog oneerlijke concurentiestrijd hier tegenover de problemen wat een land in opbouw met zich mee brengt met politieke instabiliteit. Vaak echter op het platteland toch wat rustiger, alsmede de vaak vriendelijke dorpsbevolking, zal de kwaliteit van leven altijd een verrasende factor blijven.
George
@Campagne
Veel mensen zijn een beetje ontevreden om te boeren hier in ons overvolle dure en regelzuchtige landje maar voor mij zou dat geen reden zijn om naar een ander land te gaan maar dat is ieders keuze uiteraard. Kijk hier in omringende landen is niet veel mis zoals België , Duitsland , Frankrijk , maar om nou naar de Oekraïne te gaan of Hongarije , Bulgarije , Polen dat lijkt me gewoon niks om de armoede op te zoeken , die mensen komen niet voor niks naar hier.
+1
pieta
Quote:
@George: die mensen komen niet voor niks naar hier

Klopt George, ze zijn wel goedkoop maar niet voor niks. 😄
+3
Campagne
@George
Hier zal de 45+ generatie boeren, mits ze niet met alle gekte meegedaan hebben, het inderdaad nog wel uitvieren, maar de landbouw wordt steeds meer een aktiviteit waar de kostprijs allesbepalend wordt. Wij weten wel dat W. Europa met haar regelgeving qua voedselveiligheid slechts voor de producenten, niet voor de supers, en met haar goed beschermde hoge arbeidslonen, de landbouw gewoon uitlevert tegen de vrije,internationale handel met de rest van de wereld.
George
@Campagne
Daar heb je natuurlijk wel gelijk in.
koetje 33
Wel kansen, maar dan kansen dat 't mis gaat.
+3
Mc_douwel
Laat Marianne Thieme daar maar heen gaan met haar vriendjes ipv hier in nederland de boel op stelten lopen zetten met halve onwaarheden

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's dierenwelzijn , europa , management , dieren en europese commissie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
5