Asbestdaken verboden in 2024

Asbestdaken zijn vanaf 2024 in Nederland verboden. Dit betekent dat eigenaren van gebouwen met asbesthoudende dakbedekking deze voor die tijd moeten verwijderen. De ministerraad heeft hiermee ingestemd, op voorstel van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu).

Deel dit topic

Reacties

George
Dan zullen de komende 9 jaar nog heel heel veel saneringen plaats moeten vinden. Zullen ze toch met een heel goede regeling moeten komen willen ze alle daken in 2024 asbestvrij hebben. Tot op heden is het nog steeds een lachertje wat je aan subsidie krijgt i.c.m. zonnepanelen.
ejb
Quote:
@George: een heel goede regeling

of een hele hoge boete.
George
Dat zal nog niet direct mee gaan vallen denk ik. Tegen die tijd zullen er vast wel wat procedures gaan lopen schat ik zo in. Ik heb zelf ook nog wat te verwijderen de komende 9 jaar dus. Maar ik denk nog velen met mij. Tot op heden vond ik het subsidiepotje totaal niet interessant.
+4
brabo
@George
belachelijk dat je daar subsidie voor wil hebben. Gewoon zelf zorgen dat je bedrijf asbestvrij is/wordt.
Ze komen de rommel van je dak halen en ruimen het op voor zo'n 7 - 8 euro.
Wat denk je wat het zou kosten als het geen asbest zou zijn? Volgens mij echt niet veel minder.
Het enige wat wel beter zou stimuleren is als je verzekering een stuk goedkoper zou worden als je asbestvrij bent. Maar dat scheelt nu praktisch niks.
George
@brabo
Dat ik er subsidie op wil hebben is eigenlijk onzin Brabo , maar door die zonnepaneelverkopers wordt dat als verkoopargument gebruikt. Ik ben er in 2013 eens met bezig geweest , asbest eraf en zonnepanelen erop maar de kosten vielen me toch wat tegen en ik wist dat ik nog een nieuwe loods moest bouwen en heb het plan toen maar in de ijskast gezet. Ik moest trouwens €10 excl. BTW betalen voor verwijderen en ik krijg geen BTW terug dus dan is de kostenpost sowieso groter. Ik schrok van de €76000 waar €3000 subsidie van af ging voor een nieuw golfplaten dak en een bijna 25000 KW zonnepaneelinstallatie.
brabo
@George
die 10 euro heb je dan wel heel slecht uitonderhandeld. Twee jaar terug hier nog voor 7 euro zaken gedaan.
oldhuus
Hier in de jaren '90 al vervangen, maar ik denk dat de meeste asbestdaken binnen 9 jaar ook al hartstikke lek zijn.
George
@brabo
Zeven Euro excl. BTW neem ik aan. Dus voor mij komt er dan toch nog bijna anderhalve Euro bij.
+3
George
@oldhuus
Die asbest daken raken niet snel lek maar ik ken hier wel een stal in de buurt uit 1997 met asbestvrij dak wat zo lek is als een zeef.
de hoef
@George
hier zijn al twee asbest vrije vervangen ,allebij al lek
spotmelker
@George Die asbestvrije platen waren destijds van papier-maché. Mijn stal van '91 heeft rode asbestplaten en die zijn nog top en blijven er op. Ik denk dat zwarte eerder gaar zijn omdat die veel heter worden in de zon.
+1
brabo
Quote:
@George: Zeven Euro excl. BTW neem ik aan. Dus voor mij komt er dan toch nog bijna anderhalve Euro bij.

bij jouw tientje ex btw komt er zelfs ruim 2 euro bij
George
@brabo
Ja Brabo dat weet ik zelf ook wel , ik ben niet achterlijk.
George
@spotmelker
Gecoat karton leek het wel.
+1
cs-agrar
@spotmelker
eerste asbestvrije braken al in de fabriek, eerste jaren asbestvrij zijn niet de beste platen. Als je asbestplaten op je dak hebt en ze zijn nu nog niet lek, zijn ze aardig hufterproof en blijven ze nog wel paar jaar heel.
Vindt het algemene verhaal over asbest van nu, gronden zouden zelfs zwaar verontreinigd zijn en gevaar voor volksgezondheid, zwaar overtrokken. Lijkt me eerder weer een onderzoek bij een antwoord geplaatst.
Melkmeisje
@George
Denk je dat of is dat uitgezocht?
+1
arie.j
Het zal wel combinatie subsidie en boete worden.
En of jij het interessant genoeg vind, dat zal wel net zo belangrijk zijn als met de dieselolietanks .
George
Daar heb ik inderdaad geen invloed op Arie. Maar in 2013 was het iets van €3 per m2 en vorig jaar volgens mij €4 per m2 bij het verwijderen van asbest dak in combinatie met zonnepanelen. Die verplichting moeten ze eerst eens loslaten en de subsidie verdubbelen dan wil ik er wel aan denken. 😄
ejb
Het feit dat je hier reageert betekend al dat je er over nagedacht hebt. 😃

verder zijn wij asbestvrij hebben vorig jaar meer dan 2500m2 verwijderd onder de oude regeling en bij aanpassing subsidie netjes geld bijgestort gekregen. het is mij allemaal reuze meegevallen want tussen aanvang sloop en werken zonnepanelen op nieuwe dak zat geen week
pieta
George verwijderen kost (slechts) 8 euro per m2. En jij vindt 3 a 4 euro subsidie te weinig. 😄 Dat zal toch echt niet veel beter gaan worden. En verwachten dat ze jouw rommel op komen ruimen waar je jarenlang gebruik/rendement van hebt gehad kun je toch ook niet. Ik verwacht overigens wel dat ze het tegen die tijd nog een keer wat uit zullen stellen.
+3
arie.j
@pieta
Nou met verwijderen ben je er natuurlijk niet, er zal ook nog wat nieuws op moeten.
En lang niet elk dak en elke schuur(tje) is geschikt is voor zonnepanelen
Grasbaal
@arie.j de kosten van het verwijderen valt inderdaad wel mee. De kosten en montage van nieuwe dakplaten is een veelvoud daarvan. Uiteindelijk komt iedereen aan de beurt maar wij wachten nog even.....
de hoef
@Grasbaalwe hebben hier ook een schuur gedaan en dat viel enorm tegen ,alle gordingen als asbest afgevoerd ,omdat het ging regenen
pieta
@arie.j
Ik denk onzen George vliegt er wel in. 😄
Toevallig pas overleg gehad met aannemer wat eea zou gaan kosten.
pieta
@de hoef
Dat is klote. Is dat nieuwe wetgeving? Hier vertelde ze indertijd dat dat qua wetgeving als standaard in de wetgeving zou komen. Of ze moesten elk gaat waar een schroef/spijker in zat opboren met afzuiging van stof.
de hoef
@pieta
net voor de nieuwjaar gebeurt
dak eraf gehaald ,toen ze kwamen keuren was het net te donker .dus niet gekeurd .heel de nacht regen op de balken gehad volgende morgen weer keuren ,afgekeurd omdat de aftekeningen van de plaat in de gording zaten .toen alles gesloopt en weg .twee dagen later wel goed gekeurd
+1
cs-agrar
Quote:
@de hoef: we hebben hier ook een schuur gedaan en dat viel enorm tegen ,alle gordingen als asbest afgevoerd ,omdat het ging regenen

Da's krom, als je asbest nat houdt verstuift het niet en gordingen blootgesteld aan regen zouden toch schoonspoelen???
+1
arjankok-
@de hoefasbest is gisteren en vandaag verwijderd en goedgekeurd 660 m2, gordingen gewoon blijven liggen
+1
pieta
Quote:
@arjankok-: goedgekeurd 660 m2 gordingen

Flinke stal als je 660 m2 gordingen hebt! 😄
+1
arie.j
Bij mij is het nog maar een klein stukje, dus veel belang heef het voor mij niet .
Verband met zonnepanelen loslaten lijkt me logisch.
Dit verbod komt vanuit het motief van gezondheid, en dat heeft niets met zonnepanelen te maken.
storm
Ik vind dat geblaat over subsidie een beetje onzin. Je wilt je eigen erf toch asbestvrij hebben en die subsidie verdwijnt rechtstreeks naar degene die de klus uitvoeren?
De jongste asbestdaken in de landbouw zijn van begin jaren negentig en dus nu zo'n 25 jaar oud en dan is het mooie er wel af vind ik.
Kijk ook eens naar de vele schuren die leeg staan en door die af te breken wordt de rest van je onroerend goed meer waard????????.
Kopers haken daar op af!
arie.j
Wat is dat voor geblaat over kopers storm?
Of ben jij soms van plan je bedrijf binnenkort te verkopen?
En waarom zou die subsidie naar degene verdwijnen die het werk uitvoeren? Geen enkele reden voor.
pieta
De praktijk is weerbarstig. De kosten van verwijdering hangen nogal nauw samen met de wetgeving op hoe en onder welke omstandigheden het verwijdert moet worden.
+1
hookwood
@pietaHier ligt een gedeelte van het asbest op riet. Het verwijderen wordt al een duur klusje, maar die monumentenjongens menen dat ik er dan ook maar ff nieuw riet op gooi. Zonder dat ze er ook maar een cent subsidie voor over hebben....
BernieX
@hookwoodhad +1 moeten zijn, wordt duur grapje........
arie.j
@hookwood
Als het om een rijksmonument gaat, dan is er beslist subsidie te krijgen voor riet.
Hier een link, of informeer maar eens bij Piet den Hertog van bureau Helsdingen die er vermeld staat.
boerderijenerf.nl/pdf/subsidie2014.pdf/
pieta
@hookwood
Kijkt wel mooi voor de toeristen, nieuw riet in plaats van die golfplaten. 😄 Grapje moet kunnen he.
hookwood
@arie.jNee is provinciaal monunment, er is alleen een goedkope lening beschikbaar.
+4
wotan2
Wat denk je van de asbestvrije daken uit die tijd, die zijn vaak nog harder aan vervanging toe. Je mag ze er wel zelf afhalen, maar bij storten is het opeens het zelfde als asbest.
cs-agrar
Quote:
@storm: Ik vind dat geblaat over subsidie een beetje onzin. Je wilt je eigen erf toch asbestvrij hebben en die subsidie verdwijnt rechtstreeks naar degene die de klus uitvoeren?
De jongste asbestdaken in de landbouw zijn van begin jaren negentig en dus nu zo'n 25 jaar oud en dan is het mooie er wel af vind ik.
Kijk ook eens naar de vele schuren die leeg staan en door die af te breken wordt de rest van je onroerend goed meer waard????????.
Kopers haken daar op af!

Tuurlijk verdwijnt de subsidie naar degene die het werk uitvoert, alleen wel via jou.
Schuren met asbast is reden om het bod dat je doet ruim te laten zakken, eigenlijk best handig voor de koper, je laat dan de renovatie doen heb je nog een nieuw dak ook. Het zijn meer de afmetingen en inzetbaarheid waardoor de functionaliteit maar door een klein publiek gewaardeerd word, dus minder kans op verkoop
hans1980
Bij boeren die geen weidegang geven hebben dan een probleem
mogen nl. geen koeien onder lopen tijdens verwijderen v/d platen
Erco
Ff een paar daagjes naar buiten is geen probleem toch?
+2
jeroen groot
Ik spreek nog wel eens mensen uit de asbestwereld, deze geven aan dat als alle asbesbedrijven 20 uur per dag en alle dagen gaan werken het nog steeds tot 2040 duurt voor dat alles gesaneerd is.

2024 is dus eigenlijk niet waarschijnlijk.
arie.j
Dat is een kwestie van een paar jaar extra personeel inhuren een extra vrachtwagens inzetten.
Geen punt om de datum op te schuiven.
jeroen groot
Extra mensen en vooral de certificering en het behoud daarvan zijn in die sector de bottleneck
+1
-Jan-
@jeroen grootPersoonlijk vind ik dat er een beetje te veel opgeblazen wordt en de eisen ook te streng worden op het gebied van verwijderen,hoorde dat boutgaten nog uitgeboord en afgezogen moeten worden,dit heeft voor het totaal plaatje niet zoveel zin in mijn optiek omdat zg zwerfvezels zeer verdunnen in hun omgeving en de schade daarmee gering is.

Wel kan ik me vinden ten aanzien van de eisen die gesteld worden aan de reinheid van werken voor de mensen die dagelijks dit soort klussen doen en daarom daar aan bloot staan.

Heb op de post groot onderhoud grote delen gesaneerd en ben blij dat ik van het spul af ben want het wordt steeds gekker
+1
Nick83
@-Jan-
Denk dat er hier niks uitgeboord hoef te worden. Als hier het asbest van het ouwe gedeelte van de schuur moet, dan moet er maar een compleet nieuwe bovenbouw op. Paar jaar geleden de lichtplaten vervangen, heel wat bouten duwde ik met de hand zo een heel stuk de balk in. Nog een paar slagen met de sleutel, en dan was het dan. Niet realistisch om op die half rotte gordingen nieuwe platen te leggen...

Nou ja ... kan die nieuwe bovenbouw gelijk een halve meter hoger en dakgoten wat breder zodat het minder inregent 😄
oldhuus
Hier zijn ze in 95 geloof ik gesaneerd, toen waren ze al aan vervanging toe (20 jaar). De eternit nt-platen zijn op een paar plekken gescheurd door doorgebogen gordingen, maar in '95 mocht nog iedereen een asbestdak afbreken.
@george
pieter p
Volgens mij als je niet aan je asbestdak rommelt dan kan het ook geen kwaad voor de gezondheid.
milkman1
Op de een of de andere manier wordt het toch minder en komen er gaatjes in en dan heb je lekkage, was in ieder geval bij ons wel zo.
+5
ijssel
Die zonnepanelen zijn straks het nieuwe asbest. Na 15, 20 jaar zijn ze op of niet rendabel meer en zit je lekker met een dak vol chemies afval waar uiteindelijk per saldo geen klap mee verdiend is, effe verder kijken dan de subsidieneus lang is .
+2
arjankok-
Een zonnepaneel bevat geen chemisch afval ,maar recyclebare metalen en glas gemaakt van zand
+1
mlkvhoudr
Volgens mij is de truc met asbest er af en zonnepanelen er op dat je (relatief) veel asbest moet laten verwijderen en zo min mogelijk zonnepanelen moet nemen zo hebben wij het tenminste wel gedaan en dan heb je voor een habbekrats wat panelen op het dak liggen en ben je ook van je asbest af.
arjan_kok
Aanstaande maandag en dinsdag gaat er hier 650 m2 vanaf, ben benieuwd van een keuring achteraf hebben ze niets verteld, zal wel zien
+1
-Jan-
Quote:
@arjan_kok: ben benieuwd van een keuring achteraf hebben ze niets verteld, zal wel zien

Het saneringsbedrijf dient na de asbest verwijdering een melding bij een controle instantie die meestal dezelfde dag einddag komt en de omgeving en bouwwerk inspecteert op asbest resten en -vezels rondom,keurt deze het werk goed dan wordt alles vrijgegeven en mag het schone werk pas geleverd worden.
paul1
Zijn er veel asbestslachtoffers in de landbouw ?
Cornelis
Kende er een vrij goed, is een drama. Elk slachtoffer is er eentje te veel.
arie.j
Bij mijn wagenschuur begin jaren 80 werden de asbestplaten nog afgeslepen met de haakse slijptol, zelfs zonder een stofmasker.
Degene die daar mee bezig was leeft niet meer, maar gelukkig niet vanwege asbestkanker.
Asbestkanker is een erg agressieve en ongeneeslijke soort kanker.
meelezer10
@arie.j
Dat deed een bedrijf wat alleen maar golfplaten legden hier begin jaren negentig ook nog.
pieta
@meelezer10
De meesten gingen wel van de wind af staan te slijpen. Oftewel wie in de buurt aan het werk was liep misschien wel meer gevaar als de slijper.
+2
meelezer10
@pieta
Hier hadden ze er een speciaal iemand voor bij. Die mog alles slijpen. Over zijn uiterlijk en afkomst zal ik verder maar niets over schrijven.
arjan_kok
@meelezer10degenen die hier de sanering uitvoerden, stonden in de pauze stevig te roken, het schijnt dat praktisch alle mensen die in de asbest sanering werken stevige rokers zijn ????
oldhuus
@arjan_kok
Heb nog wel op de AVM stort gewerkt, daar kiepten we hele containers in een groot gat, wij hadden overdruk maar sommig personeel liep er gewoon bij te roken, paar honderd meter verderop was een woonwijk.
+1
deltafarmer
De voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie voor asbestsanering zijn veel gunstiger geworden. € 4,5 /m2 en je hoeft slechts minimaal 5000 wP aan ZP te leggen ipv oude regeling 15000 WP.
Vb. 1000 m2 asbest x 4,5 = € 4500,-. 5000 wP ZP a € 1,25 = € 6125,00
Leg je geen ZP dan is de subsidie € 3,00/m2
Let wel: alle asbest van alle daken op het perceel moet verwijderd worden
+1
Grasbaal
Elke asbestdode is er een teveel maar als je ziet hoeveel paniek er nu gemaakt wordt als er in de stad ergens een stukje asbest wordt "ontdekt" dan is het natuurlijk zwaar overdreven alle toeters en bellen als er asbestalarm is.

Hier een ander bericht, maar de straten blijven evengoed druk in de steden:

Luchtvervuiling veroorzaakt duizenden doden in Europese steden

Milieurapport: 'Zo'n 430.000 vroegtijdige sterfgevallen toegeschreven aan fijnstof in 2011' ... Milieubeleid moet ambitieuzer als we doelstellingen voor 2050 willen halen
dirks
Asbest mag (gaat) wat kosten
dirks
Asbest mag (gaat) wat kosten
+1
paul1
Rond die tijd zijn boeren ook streng verboden.
arjankok-
En dan moet je weten dat het gewoon op een stortplaats wordt gekiept, na 2024 zullen die wel aan de beurt zijn om te gesaneerd te worden hebben de aannemers weer wat te doen
+1
arjan_kok
Zo alles in een grote bicbac naar de stort in Barneveld, zand erover

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's structuur geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
73
DEELNEMERS
32
WEERGAVES
18
TREFWOORDEN