Nieuw-Zeeland, hét land om te boeren

1500 hectare grond, duizenden koeien en vijf man personeel. De melkveehouderijen in Nieuw-Zeeland doen het door fantastische technieken nog steeds erg goed. Daarom besluiten steeds meer jonge boeren uit Nederland en België om voor twee jaar naar Nieuw-Zeeland te vertrekken om deel te nemen aan het New Zealand Dairy Careers-programma. De komende tijd spreken we een aantal kandidaten over hun ervaringen. Waarom zijn ze vertrokken? Wat zijn de verschillen? En wat kunnen Nederlandse melkveehouderijen van de Nieuw-Zeelanders leren? De eerste kandidaat die we spreken is de Belg Stieven Blancke (25) die in oktober 2013 naar Nieuw-Zeeland vertrok.

Door: Rosanne Bos, New Zealand Dairy Careers

Deel dit topic

Reacties

Campagne
1500 hectare grond, duizenden koeien en vijf man personeel. De melkveehouderijen in Nieuw-Zeeland doen het door fantastische technieken nog steeds erg goed, aldus bovenstaand artikel.
Als je Aalt Dijkhuizen op de Boerderij-site van vandaag leest, boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…, valt er nog veel te verbeteren/winnen volgens hem.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Campagne: 1500 hectare grond, duizenden koeien en vijf man personeel.

Als je dit moet doen om 5 man personeel te kunnen betalen doe je juist iets hardstikke fout volgens mij.
+1
Campagne
@jan is hobbyboer, of dit een gemiddeld NZ bedrijf is vraag ik me af. Het is wel zo dat ze daar een gemiddelde melkproductie realiseren tegen een zeer lage kostprijs. Dit in tegenstelling tot de Nederlandse melkveehouderij, waar men prat gaat op zeer hoge producties, maar met daarbij behorend een zeer hoge kostprijs. Dan vraag ik mij af, wie zal het langer volhouden en wie moet nou van wie leren?
+1
Farmer_
Quote:
@Campagne: Het is wel zo dat ze daar een gemiddelde melkproductie realiseren tegen een zeer lage kostprijs.

Gelukkig voor ons loopt de kostprijs daar ook op met al de nieuwe technic.
cloggie
@Campagne
Lekker praten heb jij. Als ik zo je woorden begrijp, moet er dus in landen waar de kostprijs het laagste is alle melk geproduceerd worden en landen als in Nederland moeten stoppen omdat de kostprijs per liter duurder zou zijn? Kom nou toch, met dat soort theorie moeten landen als Canda dan ook maar stoppen met boeren?
De reden dat er in NZ zo "goedkoop" geproduceerd word heeft veelal te make n met een redelijk stabiel seizoen, en dan nog voornamelijk op het noorder eiland.
Campagne
@cloggie
Er moet niks, maar de melkprijs zal zover zakken dat de aanvoer voor de fabrieken/afzet voldoende zal blijven. Wie houdt het dan langer vol? Canada heeft een hoge kostprijs vanwege hun quotumkosten, maar hun hebben intern een geheel ander systeem, wat los staat van de rest. Een hoge kostprijs is niet erg, als de opbrengstprijs dat dan maar compenseert. In Canada is dat zo.
pieta
@Campagne
Bij volhouden gaat het niet om de laagste kostprijs maar om het niet hebben van de hoogste kostprijs in verhouding tot je melkopbrengst. Dicht bij afzetgebieden met merkproducten mag je kostprijs best wat hoger liggen als ver van de afzetgebieden zonder merkproducten.
Als de vraag naar melk wat daalt/minder stijgt dan moet de productie wat zakken. Oftewel als de bovenste 2% hoge kostprijzen stopt wordt de opbrengstprijs alweer beter. Daarnaast kunnen ze in de gebieden met een lage kostprijs niet alle benodigde melk produceren(tegen een lage kostprijs).
Campagne
@pieta
De laagste kostprijs boert het makkelijkst, heb je een hogere kostprijs, zal je meer moeten melken voor een normaal inkomen. En melkproducten kunnen meer opbrengen, maar gaat die meeropbrengst naar de boer? Bij een coöperatie misschien wel, maar bij een particulier is dat alweer een ander verhaal en zal de aandeelhouder hier mee vandoor gaan.
pieta
Quote:
@Campagne: En melkproducten kunnen meer opbrengen, maar gaat die meeropbrengst naar de boer?

Bij voldoende coop's komt die meerwaarde bij de boer uiteindelijk. Maar ik bedoelde meer dat Nieuw Zeeland ver van (kapitaalkrachtig) afzetgebied zit en relatief veel in bulk doet.
-1
pieta
Quote:
@Campagne: De laagste kostprijs boert het makkelijkst, heb je een hogere kostprijs, zal je meer moeten melken voor een normaal inkomen.

Dus jij melkt met de hand en voert ook met de hand in de wintertijd, hooien doe je met een hooivork en het voer rijdt je met een kruiwagen van het land? 😄 Dat is namelijk behoorlijk goedkoop. Of je dan makkelijk boert betwijfel ik. En je inkomen daar heb ik dan ook twijfels bij afhankelijk van hoe hard je wil werken. 😄
Het gaat natuurlijk om de combinatie van bedrijfsomstandigheden. En daarmee bedoel ik kostprijs per kg melk die te realiseren bij een bepaalde bedrijfsproductie. Hoe hoger de kostprijs, hoe hoger het aantal kg melk moet zijn en met de kleinere marge per kg nemen de risico's toe.
Campagne
@pieta, wat betreft de coop's, dan moet je wel een coop hebben die zijn melk goed weet te verwaarden. Daarnaast zijn in Frankrijk de particulieren in de meerderheid (80%).
Wat bereft onze manier van boeren: wat is makkelijk boeren? Wij boeren "makkelijk" dat we geen geldzorgen hebben en vrij zijn, maar er wel de nodige fysieke arbeid in stoppen. Bij anderen lijkt het makkelijker qua automatisering als vervanging voor fysieke arbeid, maar ik denk dat het financiele plaatje er heel anders voorstaat. Wie zal het in de toekomst het langst kunnen, moeten of willen volhouden? Hij die baas is op zijn eigen bedrijf of hij die slaaf van de bank is geworden?
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: voert ook met de hand in de wintertijd,

.............eeeeeehhhh, ja, 6 kruiwagentjes per dag, 3x kuil, 3x mais, van die mooie Fort kruiwagens.
Farmer_
@jan is hobbyboer
Ook nog klompen aan?
Campagne
@jan is hobbyboer, en mooie spierballen zonder fitness-abonnement 😉 ?
-1
pieta
@Campagne
De tijd zal het leren. Ik ben toch wel blij met mijn tractoren, voerwagen, voorlader en het niet met de hand hoeven te melken. En financieel is het een kwestie van de juiste keuzes op het juiste moment nemen en zorgen dat er rendement is.
jan is hobbyboer
Quote:
@Farmer_: Ook nog klompen aan?

Nee geen klompen, loop er sowieso niet zo bij als een echte boer. Maar ik heb nooit zoveel te doen, 3 uurtjes per dag, dat is het wel. En 's zaterdags beetje hobbyen.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Campagne: @jan is hobbyboer , en mooie spierballen zonder fitness-abonnement 😉 ?

Geen trekker bespaart me 5 mille per jaar (afschrijving, verzekering, dieselolie, onderhoud etc), daar kan ik wel paar kruiwagentjes voor rondrijden. En het is maar half jaartje, rest van jaar krijgen koeien alleen gras. Zoveel werk is het nu ook weer niet, en zo druk ben ik ook niet op de boerderij. Alles is hier ingericht op eenvoud, ik ben technisch een complete klungel, dus er moet zo weinig mogelijk kapot kunnen gaan, en dan vooral tegen lage kosten. Daarvoor is zo'n kruiwagen heel geschikt 😄, aanschaf iets boven 200 euro, 1x per 3 jaar nieuw wieltje a 30 euro, gaan makkelijk jaar of 10 mee, dus echt een jan-bedrijfsmiddel. Heb er dan ook een hele verzameling 😄.
Frans1
Quote:
@pieta: en voert ook met de hand in de wintertijd

Ja. ik zet blokken kuil en mais op de voergang en voer met de vork,soya/raap/mineralen mengsel in big bag op het voerpad,doseren met een emmer.
+1
cs-agrar
Moet er eerst wel beetje water vallen
cloggie
Ja, momenteel is het er verrekte droog.
+1
ricardo
Mag er van mij wel droog blijven.
Campagne
@ricardo
Ik gun een ander geen ongeluk, het is mooier dat je het met je eigen kostprijs vol kan houden. Waarom hier in Europa de markt gaan overvoeren met dure melk wanneer je weet dat de meerafzet slechts naar gebieden kan met een gering bestedingspatroon? Het zijn momenteel de Europese grote uitbreiders die het marktevenwicht (gaan) verstoren.
+1
casev
@Campagne
1500ha en 1000 koeien? Ik denk dat je blij moet zijn dat je met je gemiddelde nederlandse portemonee 100 hectare kan betalen, zeker op het noorder eiland.

Overigens trekken Nieuw Zeelandse melkveehouders de laatste jaren in grote getallen richting zuid amerika (chili, argentinie. Uruguay), waar hun low cost manier van boeren erg aanslaat
+2
ricardo
Als het wat droog blijft hebben zij en wij een hogere melkprijs, is iets anders dan een ander ongeluk toe wensen, verder deel ik de mening dat degenen met de laagste kostprijs het het langs volhouden is oook nooit anders geweest.
friese koemelker
KKlimaat en grondprijs verschikken totaal geen enkele vergelijking mogelijk. maar wij doen het tussen alle beperkinge nog zo gek niet.
jan is hobbyboer
Quote:
@friese koemelker: maar wij doen het tussen alle beperkinge nog zo gek niet.

Waar baseer je dat op?
3 speen
Ja goeie vraag
friese koemelker
Als ik zie wat er soms voor genouwen troep en rondlopend personeel anwezigis en zet dit af tegen de moderne efficente bedrijven in nederland dan heb k nog geen animo om te vertrekken. En dan in een land als nederland waar ie leven als melkveehouder wel heel extreem moeilijk gemaakt met voorbedachte rade. velen hebben moeten afhaken hier meestal om begrijpelijke reden ;de opvolger ontbreekt. maar de nede. boer is een top manager.
+2
casev
De nederlandse boer een topmanager?

Hoeveel van de nederlandse boeren kent alle kengetallen, of zelfs zijn kostprijs precies uit zijn hoofd?

De reden dat de veehouderij hier zo succesvol is, is eerder omdat de toeleverende sector, zoals de voervoorlichter, veearts, of de loonwerker altijd dichtbij is, En daarnaast een klimaat, dat zeer geschikt is voor melkvee, Banken die de sector altijd goed gefinancierd hebben, een zeer sterke cooperatieve zuivelindustrie, en een overheid..... Tja, de overheid, kon ook slechter....

En daarnaast heeft het quotum systeem ervoor gezorgd, dat eventueel minder succesvolle collega's toch met een redelijk geldbedrag wat anders konden gaan doen, ipv doormodderen..
+3
pieta
Quote:
@casev: Hoeveel van de nederlandse boeren kent alle kengetallen, of zelfs zijn kostprijs precies uit zijn hoofd?

Dat zie je verkeerd Casev. Wij kunnen het managen zonder al die kengetallen te kennen. 😄
Maar even serieus,wat moet je in hemelsnaam met al die kengetallen als je veelal eigen voer hebt en al je koeien individueel kent?
diezel
@casev: Het is wat. Zit je na een halve eeuw prijsondersteuning met 17.000 topmanagers opgescheept aan de vooravond van de vrije markt! 😄
+5
jvt
Idd, veel jongens zijn van school afgekomen om thuis te beginnen, nemen voor een appel en ei over, houden de zaak recht en kochten quotum omdat iedereen dat deed, nu hebben ze een grote stal gebouwd omdat iedereen dat deed, enz. Niet echt topmanagement. Denk dat de jongens die met weinig iets opgebouwd hebben, of het nu in NL of in het buitenland is, eerder tot de groep topmanagers horen. Als ik zie wat we nu moeten doen om de zaak recht te houden hier, komen er toch wel iets andere managementzaken kijken als verder borduren op de toko van papa, zoals ik zelf jaren gedaan heb,eerlijk is eerlijk....
diezel
@jvt
Ben wel benieuwd hoeveel de grondprijzen nog verder moeten stijgen voordat de emigratie-golf een beetje op gang gaat komen.
George
@diezel
The sky is the limit.
George
@diezel
The sky is the limit.
George
@diezel
The sky is the limit.
diezel
Quote:
@George: The sky is the limit

.... je zou zomaar eens gelijk kunnen krijgen met die verdomde Euro.
Down down deeper and down
Cornelis
@diezelIs ook weer tijdelijk. De meeste andere landen laten ook hun munt zakken.
diezel
@Cornelis
Kijkend naar mijn LT-plaatjes denk ik ook dat de € iets tijdelijks gaat worden! 😞
mlkvhoudr
@jvt

Idd we hoeven hier geen frans te kletsen 😉
Cornelis
@diezelEn dan beginnen we allemaal weer met een tientje?
+2
Frans1
Quote:
@jvt: nemen voor een appel en ei over

Denk dat de meeste overnames gedaan worden tegen de maximale financieringscapaciteit van het bedrijf,dat dit minder is dan de vrije marktwaarde weten we allemaal wel,maar om dit nu voor een appel en een ei te noemen is ook niet helemaal waar.
diezel
Quote:
@Cornelis: En dan beginnen we allemaal weer met een tientje?

Half 2014 was de codenaam van Dijsselbloem c.s. voor het noodscenario "Florijn" en medewerkers pakhuis Lelystad beamen dat! 😄
+1
de hoef
@Frans1
mijn vader zegt altijd aan de gang houden is moeilijker als beginnen
+1
Cornelis
@diezelHet zijn boeiende tijden 😄
-Jan-
@de hoefIk zeg altijd,'Boer worden kan iedereen maar boer blijven is de kunst"
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@-Jan-: @de hoef Ik zeg altijd,'Boer worden kan iedereen maar boer blijven is de kunst"

Zelfs mij lukt dat, dus kan me niet voorstellen dat het heel moeilijk is.
Frans1
@jan is hobbyboer
hobbyboer is wat anders dan een domme boer
+1
pieta
@-Jan-
Mijn schoonvader zegt altijd: Wie slim is was boer.
George
Quote:
@Frans1: hobbyboer is wat anders dan een domme boer

Wie heeft het over een domme boer?
+1
George
Quote:
@pieta: Mijn schoonvader zegt altijd: Wie slim is was boer.

😄


Ziet zijn schoonzoon dus niet voor vol aan. 😄
+1
-Jan-
@pietaen dus dacht je ik ga er met zijn dochter van door en wordt boer 😉

Neem aan dat we allebei niet in zijn categorie vallen 😃 😃
Frans1
Quote:
@George: Wie heeft het over een domme boer?

Ik,maar ik zeg een hobbyboer is iets anders dan een domme boer,dus ik bedoel hiermee dat Jan NIET dom is.Snappie George 😄
diezel
@Frans1
Is in deze sector nog niet zo eenvoudig om iemand in het hokje "hobbyboer" te plaatsen! 😄
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@diezel: Is in deze sector nog niet zo eenvoudig om iemand in het hokje "hobbyboer" te plaatsen!

Niet? Meeste melkveehouders zijn tevreden met uurloon van enkele eurootjes voor een meer dan doorsnee werkweek, als dat geen hobby is...
pieta
@George
Je moet toch eerst boer zijn voor je het geweest kunt zijn. Hij boert zelf ook nog steeds trouwens. 😄 Zijn lijflied is You never work alone.
jan is hobbyboer
Quote:
@Frans1: Ik,maar ik zeg een hobbyboer is iets anders dan een domme boer,dus ik bedoel hiermee dat Jan NIET dom is.Snappie George

Je overschat mij. Iemand die in 2015 nog achter een kruiwagen aan loopt wordt door de meerderheid van de boeren niet bepaald als slim bezig gezien.
de hoef
@jan is hobbyboer
nou dat valt mee jan
mijn vrouw doet dat ook en het komt haar figuur tengoede
+2
ricardo
@de hoef
Bier hale met de kruiwage? of chips?
+1
meelezer10
@ricardo
beide voor de hoef zodat hij achter de computer kan blijven prikken.
+1
spotmelker
@meelezer10 Of de hoef naar z'n werk brengen...
George
3 keer WTF No no limits.
jan 1
Maakt voor nl boer niet zoveel uit waar hij boert,heb veel boeren bezocht in ca afgelopen jaren,maakt ook niet uit in welke provincie ze wonen,ze zijn gewoon succesvol.Sommigen vonden ca te benauwd:)en gingen naar de vs,heel anders boeren en weer met succes.
Sommigen met flink wat geld vanuit nl,anderen met bar weinig geld,maar met beetje hulp van fam,vanuit bijna nix,prachtige spullen neergepoot..
3 speen
Wou dat ik zo,n top manager was
+1
arjan_kok
Het gras lijkt groener bij een ander???
de hoef
Nog een paar dagen mooi weer en het is hier ook weer groen
meelezer10
@de hoef
Bij de Buuren?
de hoef
@meelezer10
volgens mijn zoontje 4 kunnen we al gaan maaien
+2
ricardo
@de hoef
Dus net zo 'n positivo als z'n Pa
3 speen
Maar het is wel een uitdaging om zelf wat te proberen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , grond , nieuwzeeland , dairy , jonge boeren en personeel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
70
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
7