Landpachters bezorgd over pachtakkoord

Leden van de BLHB, de bond van landpachters, maken zich zorgen over het Akkoord van Spelderholt. Dat bleek afgelopen maandag tijdens de jaarvergadering van de bond.

Deel dit topic

Reacties

milkman1
Het gaat de verpachter NATUURLIJK om het maximale er uit te slepen wat er maar te halen valt, verder kan het hun niks verrekken dat een boer de pacht niet meer kan betalen, dan staat de volgende wel weer klaar, en kunnen ze er mooi erfpacht van maken. Voor ons is een hogere pacht of erfpacht NIET haalbaar en betaalbaar. Optie voor ons is, of ander werk zoeken of emigreren.
+1
paul1
Dit gaat veel pachters met reguliere pacht de kop kosten
LTO en NMV doe er iets aan !
wally
Overhead (domeinen) geeft zelf het "goede" voorbeeld met de inschrijvingen in de flevopolder. Absurde bedragen zijn nooit duurzaam

bodembeheer zal dan ook niet duurzaam zijn.

zie ook al BBL grond die niemand meer wil hebben als het meer als 500 euro kost want het is al Jaren uitgemergeld.
ejb
Quote:
@wally: 500 euro

ik wou dat ik een grote porti grond kon huren voor iets meer dan 500 euro, alleen al bij mestafzetkosten besparen heb je al winst op zulke grond bij 0 opbrengst en dan is het ontvangen van toeslagrechten nog een bonus ook
Coen
Verpachters claimen nu ook al de EU-betaalrechten 😞 dus de kale pachtprijs gaat met dit bedrag omhoog.

opnieuw openbare inschrijving Domeinen, bron Boerderij

Den Haag – Het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf (RVOB), voorheen Domeinen, gaat in september dit jaar 392 hectare vrijkomende pachtgronden via openbare inschrijving aanbieden.

De pachtgronden die het RVOB dit jaar gaat aanbieden liggen in de polders Wieringermeer, Noordoostpolder en Oostelijk Flevoland.
Afhankelijk van de ligging worden de percelen voor vier, vijf of zes jaar aangeboden middels een geliberaliseerd pachtcontract.
leo-k
@Coen
of de verpachters het nu claimen of niet, uiteindelijk is het economie. als de collega boer iets meer geeft, omdat ie toch betaalrechten krijgt, gaat er toch meer voor betaald worden. dit krijg je als de rechten grondgebonden zijn...
Nick83
@leo-k
Betaalrechten zijn volgens mij niet gebonden aan grond. Wij hebben 58 ha grond, waarvan 10 ha huur. En hebben / krijgen 45 betaalrechten, voor elke ha 1. Stel over een paar jaar besluit de eigenaar de grond aan een ander te verhuren, dan zijn wij de grond kwijt, maar de betaalrechten blijven gewoon bij ons. We hebben er niets meer aan, want om een betaalrecht uit te laten betalen, heb je een ha grond nodig. Maar ze staan nog op onze naam en wij zouden ze dus eventueel kunnen verkopen aan een andere boer. Er is handel in. Net als in melk quotum, vroeger...

Die boer die dan "onze" 10 ha gaat huren, krijgt van die 10 ha geen subsidie uitbetaald. Hij moet eerst betaalrechten kopen. Tenzij hij ze al heeft omdat die een paar jaar eerder op vergelijkbare manier 10 ha is kwijtgeraakt.

De grondeigenaar / verpachter staat hier volledig buiten. Om betaalrechten te kunnen kopen / in eigendom te hebben moet je actief agrariërs zijn.

Als je grond koopt tegenwoordig, is het zaak om erop te letten of er betaalrechten bij zijn of niet. Als je grond koopt van iemand die geen boer is, zijn die er zeker niet bij. Iemand die geen boer is, kan nooit betaalrechten in zn bezit hebben.

Die 500 euro grond van de BBL zitten geen betaalrechten bij en je krijgt er dus ook geen cent extra subsidie van. Tenzij je direct de makelaar belt en ook ff wat betaalrechten regelt....

Weet het niet zeker, maar zo is het volgens mij geregeld.
leo-k
@Nick83
goed, ik leg het misschien wat simpel uit, jij wat preciezer.
punt wat ik probeer te maken is dat diegene die betaalrechten over heeft, meer voor de grond kan (en misschien wil) betalen als degene die geen betaalrechten over heeft. marktwerking zorgt er dus voor dat een gedeelte van de betaalrechten bij de verpachter komt..
+1
ricardo
Is kopen tegen verpachte waarde geen optie?
leo-k
Als jij een verpachter kent die dat wil, stuur ff een pb-tje
3 speen
Vind eigendom toch makkelijker
MBTrac1100
Niet iedereen is in een nest geboren met eigendomsgrond. wel makkelijk veel eigen grond dat klopt
+2
marcel b
Klopt niet Nick83 wat jij zegt, als je nu 58 hect hebt inclusief die 10 hect pacht dan krijg je 58 betaalrechten . Raak je later die 10 hect kwijt , raak je niet die betaalrechten kwijt maar kun je ze alleen niet innen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
2