Jensma van vrijloopstal terug naar ligbox

De vrijloopstal die Wilco Jensma uit Toornwerd (GR) in 2010 in gebruik nam, beviel uitstekend, alleen waren de kosten van de houtsnipperbodem te hoog. Daarom plaatste hij vorig jaar toch weer ligboxen terug. Verder zet de veehouder al sinds 2008 geen koe meer droog. Daardoor lopen letterlijk alle koeien in één koppel, waar een dekstier ze drachtig maakt. Het rollend jaargemiddelde van de 80-koppige veestapel ligt op 8.700 kilo melk met 4,46 procent vet en 3,70 procent eiwit.

Deel dit topic

Reacties

+1
oldhuus
Ja gewoon doormelken, bevalt hier ook goed, alleen de veeart$ is er negatief over 😄
ricardo
Als we hier door melken, (per ongeluk) komt de koe maar slecht op de melk haalt dus top bij lange na niet, hoe is dat bij jou Oldhuus? gezien de 8700 liter die Jensma mekt is het daar geen probleem Mischien moet de koe harder en eerder weer op de brok, en werkt het dan beter hier.
MTSTAMMINGA
Hier ook de ene keer start hij zo weerop de anderekeer DRAMMA !!
spotmelker
Hier melk ik koeien die niet onder de 20 kg daags komen gewoon door. De volgende lactatie is vaak beduidend lager waardoor eerder kan insemineren en dan wel een droogstand. Dus 1 keer per 2 lactaties een droogstand. Het aantal koeien waarbij ik het zo doe is te klein om harde conclusies aan te verbinden maar het gaat zo wel zonder ellende.
casev
Quote:
@spotmelker: Hier melk ik koeien die niet onder de 20 kg daags komen gewoon door. De volgende lactatie is vaak beduidend lager waardoor eerder kan insemineren en dan wel een droogstand

Ik denk dat het succes van doormelken zit in het zo snel als mogelijk weer drachtig krijgen van die koe.

Ik denk dat dit met `n stier toch makkelijker is dan KI. Heeft er iemand hier ervaring met `n stier erbij? Krijgt hij ze allemaal in de 1e of 2e tocht al drachtig?
spotmelker
@casev Ik zit rond de 1,4 inseminaties met dracht maar dat komt meer door de makkelijk afkalvende ZRB's hier dan door dat handjevol koeien die ik doormelk.
wotan2
@casev
Als je een goede stier hebt lukt dat, mits de andere voorwaarden ook in orde zijn. Maar je hebt ook kans dat de stier niet (genoeg) wil springen, of wel springt maar niet bevrucht; in dat geval ben je meteen een aantal MAANDEN kwijt, en dat kost klauwen met geld.
Farmer_
Een week voor het kalven alleen de eerste melk eruit halen, dus meestal voordat ze de melk laat schieten eraf halen, gaat erg goed, ze melken dan voor vrijwel 100% dan verder, tegenvaller zit er weleens tussen die dan toch snel of onverwacht afkalft, maar bij droogzetten zit er ook weleens een tegenvaller tussen, koeien en uiers hou je zo langer goed.
casev
@farmer, Wat is jou ervaring met de biest kwaliteit?

Ik geef de kalveren van deze doorgemolken koeien de ingevroren biest van andere, omdat ik het idee heb dat het bijna melk is wat er uitkomt?
Farmer_
@casev
Maak me nooit zo druk daarom, heb nog nooit enig het verschil gemerkt.
oldhuus
Hier kwamen ze ook wel met cellen uit de droogstand, allemaal maar gedoe met verschillende groepen rantsoenen, koeien moeten steeds wennen, hier krijgen ze niet zo veel krachtvoer aan het voerhek. Kom je bij een collega ligt er al dagen een baal voor de drogen, warm voer, of een beschimmelde hooibaal..
Oudmelkte koeien jagen we niet de robot in brok minderen gaan ze 1x per dag en bij te weinig zetten we ze uit het systeem. Voordeel is als je een keer verwerper mocht hebben dan kun je gewoon weer melken.
+1
rubenman
Interessant hij is lekker eigenwijs en doet alles anders, dat doormelken vind ik zeer interessant. Wij hebben ook heel lang de stier bij de koppel gehad, ik vind dat je op een gegeven moment een hoop missers hebt. Zijn nu met KI bezig en zijn snel drachtig!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , koeien , melk , koe , stier , eiwit , ligboxen , vrijloopstal , ligbox en dekstier geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
2