Heb ik extra grond nodig om te groeien?

Staatssecretaris Dijksma mag dan duidelijkheid hebben gegeven over de invulling van grondgebondenheid binnen de melkveewet, het kost nog heel wat rekenwerk om er achter te komen of en hoeveel grond er nodig is om de groei verantwoord te kunnen plaats vinden. Hoewel RVO nog niet aan de uitvoering is begonnen, wordt er al druk gerekend. Wiebren van Stralen, beleidsadviseur Milieu bij LTO Nederland licht het één en ander toe.

Deel dit topic

Reacties

weurding
verwijderd
matt
@wiebren wat is de referentie datum voor de grond in gebruik,daar kan ik niks over vinden?

EDIT aanvulling merk dat ik niet begrepen wordt

bedoel dus het startpunt,van waar uit de extra grond berekent wordt
hookwood
Quote:
@matt: wat is de referentie datum voor de grond in gebruik,daar kan ik niks over vinden?

Uit de brief van Dijksma:

Verantwoording van de hoeveelheid grond bij een bedrijf
Melkveehouders verantwoorden jaarlijks, op basis van de opgave van
grondgebruik in de Gecombineerde Data Inwinning (GDI), of zij over voldoende
grond beschikken. De GDI-opgave moet elk jaar voor 15 mei worden gedaan.

[url]rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/…]
matt
Zover was ik al,ik bedoel de referentie datum om de extra grond te
bepalen.
hookwood
@mattdie moet je opgeven bij de GDI dus als je wilt uitbreiden moet je dat van te voren goed plannen en grond regelen.
matt
@hookwood
je begrijpt niet wat ik bedoel 😄
hookwood
@mattHet gaat om de uitbreiding na 2014, dus mag je volgens mij aannemen dat de grond die je in 2014 opgegeven hebt bij de GDI de uitgangssituatie is.
yeti
@mattIk denk dat je bedoeld de melkveefosfaatreferentie. Die is leidend? Dus ook de hoeveelheid grond die je in 2013 hebt opgegeven bij de Gecombineerde Opgave.
matt
@yeti
denk ook 2013 voor de grond,en fosfaatproductie hebben ze 2014 gepakt,om een knelgevallenregeling te voorkomen,voor de groeiers in
2014
+2
Wiebren
@matt
de berekening is nog niet officieel vastgesteld. Er is nu 2014 in de AMvB geschreven om de situatie van 2014 buiten de werking te houden. Immers, die AMvB is pas op 7-11-2014 aangekondigd, het zou ook wat raar worden dat je later alsnog moet verantwoorden over 2014.
Door deze -vooral juridische logica- is het wel ingewikkeld. Een simpelere versie had gekund in theorie. Echter:
- dan was ie er niet gekomen
- dan komen de uitzonderingen later door allerlei rechtzaken
sil
Heel logisch verhaal allemaal, simpeler had het niet gekund.
Melkveefosfaatreferentie 2013, fosfaatproduktie 2014, uitbreiding fosfaatproduktie 2016 tov. de forfataire produktie 2014, voor de melkveefosfaatreferentie 2013 geld de grond in 2013, voor de uitbreiding de grond in 2014, en dadelijk in 2016 moeten we dit weer gaan vergelijken.......................toppie!!!!!!
+7
frank post
Dijksma heeft zelf geen agrarisch adviesbureau maar je zou haast denken dat ze aandelen dlv, pppagro of iets dergelijks heeft, ze maken het zo ingewikkeld en toch voel je je haast dom als je het niet (direct) snapt.....
Zitten vlgs mij ook nog wat losse eindjes aan de amvb zo word overschot en productie vlgs mij in de amvb zelfs door elkaar gehaald? weet niet of er ambtenaren (of sharon zelf) mee kijken op prikkebord maar beetje extra uitleg zou geen kwaad kunnen..
hans1980
In elk geval gaat grond naar 80-100.000 euro/ha
Geitenboer
Hoe wou je dat jaar in jaar uit betalen?
pieta
Je hoeft hem maar Ă©Ă©n keer te betalen. 😄
+1
Geitenboer
@pieta
Ervan uitgaande aflossen in 25 jaar, is het nog moeilijk in een vrije markt als je een keer voor 20 ct aan de gang moet. Want dat kan ook hè
+2
de hoef
@pieta
ik moet er elke maand een stukje van betalen
oldhuus
Dus Deense toestanden daar kun je op wachten.
Druk
@wiebren
Mag in onderstaand voorbeeld niet eerst de staffel 20-50 kg worden opgevuld met 25% grond en daarna het meerdere > 50kg met 50% grond?
Is de definitie van verwerking nog steeds mineralen op export?

„Een veehouder die uitkomt op meer dan 50 kilo fosfaatoverschot per hectare, zal voor de uitbreiding maximaal de helft mogen (laten) verwerken, voor de rest is grond nodig. In het voorbeeld met 40 hectare grond en groei van 85 naar 145 koeien, heeft de betreffende veehouder 60 koeien x 39 kilo fosfaatproductie per koe x 50 procent plaatsingsruimte op grond : 85 kilo plaatsingsruimte voor fosfaat per hectare = ongeveer 14 hectare extra grond nodig”, aldus Van Stralen.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Druk: „Een veehouder die uitkomt op meer dan 50 kilo fosfaatoverschot per hectare, zal voor de uitbreiding maximaal de helft mogen (laten) verwerken, voor de rest is grond nodig. In het voorbeeld met 40 hectare grond en groei van 85 naar 145 koeien, heeft de betreffende veehouder 60 koeien x 39 kilo fosfaatproductie per koe x 50 procent plaatsingsruimte op grond : 85 kilo plaatsingsruimte voor fosfaat per hectare = ongeveer 14 hectare extra grond nodig”, aldus Van Stralen.

@Wiebren is momenteel vrij druk in Nijkerk.
+1
Wiebren
@Druk, indeling is: overschot / hectares = overschot per hectare. De klasse waar je in zit bepaalt hoeveel het maximale verwerkingsdeel is. Geen opvullen van ene naar andere klasse.

Verwerking is buiten Nederland, verbrand of korrelen droge fractie.
Verwerkingsplicht kun je invullen door:
-thuis verwerken of leveren aan verwerker.
-vervangende verwerkingsovereenkomst (vvo)
-regionale mestafzet, mits je overschot kleiner is dan 25% vd productie en als het rechtstreeks wordt afgezet op grond binnen 20 km
-stromest
matt
@wiebren zou je mijn vraag ook willen beantwoorden,die hier boven in het topicstaat bvd
-1
3 speen
In dk financierde men anders dan hier
Jack Rijlaarsdam
@3 speenIk geef nooit duimpjes, dus deze was per ongeluk.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , milieu , grond , grondgebondenheid , dijksma , rvo , melkveewet , veewet en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
1