Blog: afscheid nemen van potstal

De potstal bij Michel en Miranda Noordman begint al aardig vol te raken. Eigenlijk hebben de 130 koeien, met drie vierkante meter per koe, te weinig ruimte in de pot. Daardoor zijn er steeds meer periodes met uierontsteking, speenbetrappingen en gebroken staarten, plus een chronisch hoog celgetal van rond de 400.000. Dat betekent dat er wat moet gebeuren: of uitbreiden, of koeien eruit. En het strohok houden of toch ligboxen maken? Ondanks dat er ook voordelen aan zitten, besloten ze dan toch maar afscheid te nemen van de potstal en deze om te bouwen naar een ligboxenstal. Voor het zover is, zijn ze blij dat de koeien alvast naar buiten kunnen in hun uitloop.

Deel dit topic

Reacties

ijssel
Zand erin.
arjan_kok
Als een koe maar 3m2 ruimte heeft is het natuurlijk geen wonder dat het niet meer voldoet, overigens zijn celgetal problemen wel de bottleneck van potstal systeem
+1
m uut m
3 m2 gaat ook niet lukken met ligboxen aleen een box is al 3m2
michel74
Hoi getal klopt niet helemaal pot is 35*16 mtr zonder voergang. Aan de rand liggen ze niet ivm stroomdraad 35*16 =560 /130 = 4,3 m2 per koe
michel74
Zonder mestgang moet het zijn, er door er een halve meter bij aan te trekken krijgen we er 3 meter breedte bij (was dakoversteek)
5 rij boxen van 1,25 = 24per rij = 120 in totaal(breedte ivm palen) heb begrepen dat 1,16mooiste is
m uut m
Dus jullie gaan nu 130 koeien houden in 120 boxen?
m uut m
Wij melken 130 koeien in een potstal celgetal rond de 140.Wij hebben 9 m2/koe ligbed en een stroverbruik van 8 kg/koe.De ddd is 1,1 Het laatste wat wij weer zouden doen is ombouwen tot een ligboxenstal. Wij zaten op een veevervanging van 38% in de ligboxenstal en nu in de potstal hebben wij een veevervanging van 12% dat is het gemiddelde van de laatste 6 jaar. Fam. Noordman bezint eer gij begint
mlkvhoudr
Quote:
@m uut m: 9 m2/koe ligbed en een stroverbruik van 8 kg/koe

Per dag/ per week/per jaar ?
michel74

Getallen zijn per dag.
Denk dat er in Nederland niet veel zijn met 130 mk op de pot en ook nog zo'n celgetal. 8 kg per koe is ongeveer hetzelfde wat wij strooien maar doen doen jullie het wel heel nauwkeurig want jullie oppervlakte is dubbel.Of jullie hebben minder stro nodig omdat die oppervlakte dubbel is. Alleen wij zouden dan een zelfde stal er bij moeten bouwen om het zelfde aantal koeien te kunnen melken. Denk als het niet bevalt kunnen we dat dan altijd nog doen. Of we moeten gewoon minder koeien houden. Wat veevervanging ben ik ook wel een beetje bang. heb geen getal maar denk dat wij ook rond die 12% zitten. Maar als je iedere paar maand weer een uitbraak celgetal hebt en coli gevallen gaat de lol er ook wel af.

Aan de andere kant vd voergang willen we ook nog een rij boxen bijmaken dan zouden daar ook een 45 plekken bijkomen. Als er boxen zijn in ieder geval niet meer koeien dan boxen is de bedoeling dan maar vee weg.
Pinken hebben al boxen en dat bevalt eigenlijk super alhoewel het wel minder mooi is om te zien. Dus kijken of er nog een uitloop bij kan.
m uut m
Coli is een voedingsprobleem teveel bestendig zetmeel geeft zeer veel coli in de mest dat probleem hou je ook in de ligboxstal.De mastitis uitbraak kun je voorkomen door de pot vaker leeg te maken max. 2 maand dan de pot leeg maken.Let wel dat veevervanging van plus 20% op 100 koeien dus dat de veevervanging van 15% naar 35% gaat dat je dat al gauw 50.000,- euro kost.
Daar kun je heel veel stro voor kopen en ook de pot nog wel wat uitbreiden.
Toch veel succes gewenst in de ligboxenstal.Maak wel een heel groot strohok

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , koeien , koe , ligboxenstal , potstal , ligboxen , uierontsteking en celgetal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
10