RFC komt weiders te kort.

Dat is mijn conclusie, anders kan ik er niet van maken. Tweemaal een bericht in mijn inbox van melkweb, drie emails in m'n gmail en nog een brief van dode bomen gister met de post. Allemaal met de vraag om de weidegang-verklaring in te vullen.

Nou RFC, ten eerste zijn de nieuwe regels om te weiden hier moeilijk uitvoerbaar. We maaien de boel hier eerst 3x en deden de koeien niet eerder uit dan eind jullie of later.Ze liepen dan op etgroene weide en volop wintermelken. Nu met robot wordt nog moeilijker.
Ten tweede staat mij al tegen dat RFC dat xtra geld verkoopt al "premie" terwijl het eerder wordt ingehouden op je melkgeld(geld ook voor andere hocuspocus zaken). RFC, weidemelk= standaardmp indien je niet weid dan wordt je gekort. Zo is dat.Maar korten klinkt zo negatief. Zorg er maar eerst voor dat dit uit de markt wordt gehaald.LOL

Vroeger hadden wij varkens, er werd door dumeco IKB ingevoerd. Voor elk varken kreeg je f5,00 toeslag. Wat gebeurde er,Dumeco kon die extra eisen niet uit de markt betaald krijgen. Vervolgens hebben ze de boel omgedraaid, IKB was de standaardprijs, had je geen IKB dan werd er f5,00 gekort. Zelfde verhaal.

Komt daarbij met stalvoedering efficienter grondgebruik onstaat vooral als je intensief bent.En de meeropbrengst hoger is dan dat bij weiden.

Deel dit topic

Reacties

KlaasB
Je hebt wel gelijk Marco.
Maar daar gaat het niet om.
Het gaat om een positieve uitstraling naar de consument toe!
+4
Coen
Weidegang is nodig om het draagvlak bij de politiek en het goede imago van de sector te behouden
+5
spotmelker
En je niet weg te laten treiteren door steeds linkser wordende politieke onbenullen.
+1
dorpsrandhoeve
Niet iedereen kan weiden.
Het niet kunnen weiden is wel een ruim begrip. Mijn moeder zei vroeger wel eens "ik kan niet is ik wil niet." Maar ook dat geld niet voor iedereen.

Wat betreft imago en draagvlak zal het me eigenlijk aan mijn reet roesten. Zo, dat moet er even uit. Ik snap wel dat mijn zuivel coöperatie het een belangrijk dingetje vindt. Nou, daar wil ik dan wel weer in mee denken.

In een paar dagen lopen ze hier weer buiten in combinatie met robotmelken. We starten dit jaar met stripgrazen om ook nog maximale efficiëntie uit de wei te krijgen. We gaan voor maximaal rendement, ieder jaar, voor mij hoort daar beweiden bij.
wally
Allemaal leuk en aardig maar een grote firma als RFC zou rug recht moeten houden en weidetoeslag ook bij de verkoop aan de retail en consument moeten doorberekenen

Laat al die reclame jongens met hun goede ideen daar nu eens werk van maken, net als de verkopers.

iets verkopen met een extra (weidegang) voor dezelfde prijs is niet zo moeilijk dat kan iedereen.

Kom op RFC UIT DE MARKT !!!!! GEEN HERVERDELING VAN MELKGELD !!!!!
+6
hookwood
Je kunt bedenken wat je wilt, de realiteit is dat de Tweede Kamer in november een motie heeft aangenomen om weidegang verplicht te stellen. Dijksma brengt die motie niet ten uitvoer omdat er een weidegangconvenant is. RFC heeft zich gecommiteerd aan dat convenant. Dan kun je de kop er wel tegen gooien en je afzetten tegen RFC maar misschien is het verstandiger om er toch iets mee te doen om te voorkomen dat het echt verplicht wordt.

melkvee.nl/nieuws/6023/…

veeteelt.nl/nieuws/…
-1
Huppel
Inderdaad, precies hetzelfde als bij de discussie over dierrechten: de sector is aan zet! Bij geen resultaat wordt er ingegrepen. In dat geval weidegang per wet geregeld.
+1
christo
Men mag zich bij RFC nog wel eens beraden over de financiele regelingen. Deelweidegang d.m.v. jongvee is niet te doen als je een mooi laag vervangingspercentage hebt. Dat moet toch anders in te vullen zijn.
de hoef
Quote:
@christo: jongvee is niet te doen

is best te doen en droge mogen ook naar buiten
maar als je niet wil lukt er niks
25% hoeft maar na buiten ,en zo moeilijk zijn ze bij controle nou ook weer niet
christo
@de hoef
Ik haal de 25% niet. Waarom niet een lager %?
de hoef
@christo
incl droge ook niet
dan ben je een super boer
christo
@de hoefDrogen weiden en meer dan 11800 kg melken is vragen om problemen. Een uitloop is dan het meest haalbare. En dat mag weer niet.
+1
jorisdriepinter
@christo
Ik vrees dat jij het type melkveehouder bent dat door een meerderheid van de tweede kamer als niet wenselijk wordt gezien.
Sorry, het is zeker niet persoonlijk bedoeld. Jij bent ongetwijfeld een prima vakman, maar die kwaliteit is niet leidend in de discussie die nu loopt.
Dat is het wensbeeld van de gemiddelde Nederlander, afgespiegeld door de tweedekamer, en beinvloed door alles en iedereen.
de hoef
@christo
melk hier wel wa minder maar laat de drogen tien dagen buiten het uier opdrogen ,en dan weer na binnen zo loopt er ook altijd wat buiten .wij proberen wel een beetje naar onze dorps genoten te kijken en te luisteren
jan is hobbyboer
Quote:
@de hoef: dan ben je een super boer

Een super boer volgens boeren maatstaven, met de rug naar de samenleving. Die houden helemaal niet van als topsporters behandelde kasplantjes. Die zien liever wat hoger ot en sien gehalte. Als ze daar in de toekomst minimaal duppie per liter meer voor betalen denk ik dat ot en sien financieel veel interessanter is dan industrieel melken.

Varkensboeren zijn boerentechnisch gezien ook allemaal superboeren, alleen verdienen ze bijna nix omdat ze ook met de rug naar de samenleving staan. Denken ook dat ze met beetje lulverhaal burgers kunnen overtuigen dat een varken in een schoon betonnen hok het beter heeft dan buiten beetje badderen in de modder. Da's dus ook van geen kant gelukt.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: Als ze daar in de toekomst minimaal duppie per liter meer voor betalen

Als.........

Wil je echt een knappe melkprijs, zul je BD moeten gaan leveren, zag vorige week een melkafrekening met onderaan de streep een melkprijs van ruim 58 cent.
spotmelker
@Jack Rijlaarsdam Inclusief BTW Jack? Ik heb er een gezien van 54 ex, dus zal wel kloppen. Mooi geld.
brabo
Quote:
@christo: Deelweidegang d.m.v. jongvee is niet te doen als je een mooi laag vervangingspercentage hebt.

ik ken de regeling niet van FC, en ik snap dus ook het probleem niet. Leg effen uit als je wil
Jack Rijlaarsdam
@brabo
Dit is de definitie van deelweidegang:
"Onder deelweidegang verstaan we het gedurende ten minste 120 dagen per kalenderjaar toepassen van het weiden van minimaal 25 procent van het rundvee dat op een melkveebedrijf aanwezig is. Om in aanmerking te komen voor de deelweidegangtoeslag geldt dat het rundvee op uiterlijk op 15 juni voor het eerst geweid heeft. Voor deelweidegang geldt de regeling maximaal 10 koeien per hectare beweidbare huiskavel niet."


Heb de indruk dat @christo problemen aan het zoeken is. Hij gaf aan dat door lage vervanging op zijn bedrijf te kort jongvee aanwezig is om aan de vereiste 25% te komen.
de hoef
@brabo
heb jij ze al buiten
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: zul je BD moeten gaan leveren

BD houdt niet van grupstallen, en je mag geen enkele penicilline en kunstmest gebruiken geloof ik, dat gaat mij beetje tever. Dat geklooi met klaver heb ik ook geprobeerd maar is me slecht bevallen. Penicilline gebruik ik heel weinig (dagdosering minder dan 1 laatste jaar) maar helemaal nix vind ik ook dierenmishandeling. En daarnaast is dat krachtvoer ook allejekes duur, en ik wil graag Holsteins melken, dat gaat niet zonder krachtvooer. Dus voorlopig nog maar gewoon tussen de andere boeren.

Ik vind de huidige melkprijs ook goed te doen en iedereen klaagt dus zal vast niet langdurig veel lager worden.
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Heb de indruk dat @christo problemen aan het zoeken is. Hij gaf aan dat door lage vervanging op zijn bedrijf te kort jongvee aanwezig is om aan de vereiste 25% te komen.

Christo is beetje onzin aan het verkopen, hij schijnt 11800 liter per koe te melken en een vervangingspercentage ver onder de 25% te hebben, dat zal best 1 of 2 jaartjes lukken, maar langjarig geloof ik er geen ruk van.
brabo
Quote:
@de hoef: heb jij ze al buiten

nee, pas na de 1e snede gaat hier zo als gewoonlijk de deur open
brabo
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: eb de indruk dat @christo problemen aan het zoeken is. Hij gaf aan dat door lage vervanging op zijn bedrijf te kort jongvee aanwezig is om aan de vereiste 25% te komen

Volgens mij is christo een zij, maar dan nog hoeft ze niet al het jongvee buiten te doen om aan die 25% te komen toch.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@brabo: Volgens mij is christo een zij

Ik ken de echte naam van christo en dat lijkt me niet echt een naam voor een vrouwpersoon.
+2
Farmer_
@Jack Rijlaarsdam
Heeft ze al eens gezegd, vindt het nogal lullige opmerkingen naar een opstaller die schijnbaar door omstandigheden niet weiden kan en het opstallen goed in de hand heeft.
ricardo
@brabo
Hoe wijd je dan Brabo stand weide?
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Farmer_: vindt het nogal lullige opmerkingen

Ben me van geen kwaad bewust, wat is er precies lullig?
brabo
Quote:
@ricardo: stand weide?

yep
christo
@Jack Rijlaarsdam
Denk niet dat hij/zij jou bedoelde. Ik i.i.g. niet.
Farmer_
@Jack Rijlaarsdam
Hoe er op werdt gereageerd.
jan w
Quote:
@hookwood: RFC heeft zich gecommiteerd aan dat convenant. Dan kun je de kop er wel tegen gooien en je afzetten tegen RFC maar misschien is het verstandiger om er toch iets mee te doen om te voorkomen dat het echt verplicht wordt.

Ik zit zelf in een studieclub van Robot en Weiden van RFC.
Maar ik kreeg wel te horen van iemand van RFC dat "Weiden geen vanzelfsprekendheid is".
Dit ten aanzien van Leverbot (veen weidegebied) Neospora ( in de buurt van steden en dorpen ).
Als weiders een premie zouden krijgen, dan zou dit uit de markt gehaald moeten worden, alleen dit lukt domweg niet.
Dus eigenlijk zou het moeten zijn dat niet weiders worden gekort in hun melkprijs.
jan w
Quote:
@hookwood: RFC heeft zich gecommiteerd aan dat convenant. Dan kun je de kop er wel tegen gooien en je afzetten tegen RFC maar misschien is het verstandiger om er toch iets mee te doen om te voorkomen dat het echt verplicht wordt.

Ik zit zelf in een studieclub van Robot en Weiden van RFC.
Maar ik kreeg wel te horen van iemand van RFC dat "Weiden geen vanzelfsprekendheid is".
Dit ten aanzien van Leverbot (veen weidegebied) Neospora ( in de buurt van steden en dorpen ).
Als weiders een premie zouden krijgen, dan zou dit uit de markt gehaald moeten worden, alleen dit lukt domweg niet.
Dus eigenlijk zou het moeten zijn dat niet weiders worden gekort in hun melkprijs.
jan w
Quote:
@hookwood: RFC heeft zich gecommiteerd aan dat convenant. Dan kun je de kop er wel tegen gooien en je afzetten tegen RFC maar misschien is het verstandiger om er toch iets mee te doen om te voorkomen dat het echt verplicht wordt.

Ik zit zelf in een studieclub van Robot en Weiden van RFC.
Maar ik kreeg wel te horen van iemand van RFC dat "Weiden geen vanzelfsprekendheid is".
Dit ten aanzien van Leverbot (veen weidegebied) Neospora ( in de buurt van steden en dorpen ).
Als weiders een premie zouden krijgen, dan zou dit uit de markt gehaald moeten worden, alleen dit lukt domweg niet.
Dus eigenlijk zou het moeten zijn dat niet weiders worden gekort in hun melkprijs.
+1
cs-agrar
Quote:
@jan w: Als weiders een premie zouden krijgen, dan zou dit uit de markt gehaald moeten worden, alleen dit lukt domweg niet.

Dus kort gezegd, er is geen markt, en dus geen vraag naar weidemelk.
+4
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@cs-agrar: geen vraag naar weidemelk.

Niet genoeg voor alle weidemelk. Daar gaat het ook niet om. We willen ons als melkveehouderijsector profileren als producent van een puur natuurlijk, diervriendelijk en gezond product die wars is van industrieel vee houden. Dat imago is het gemakkelijkst te bereiken en vast te houden door ons vee het gehele weideseizoen in het zicht te hebben.
puntertje
Niet weiders gedragen zich veelal precies als leden van de PvdD, alleen het eigen standpunt is juist en zich verplaatsen in iemand anders is moeilijk. En dan verwijten ze anderen gebrek aan begrip.
Ik denk dat weiders hen juist helpen zodat weidegang nog steeds niet verplicht is maar als er steeds zo geëmmerd wordt voorzie ik straks een meerderheid van veehouders die zegt de weidegang maar te verplichten.
jorisdriepinter
@puntertje
Zover laat de nzo het niet komen.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@puntertje: Niet weiders gedragen zich veelal precies als leden van de PvdD, alleen het eigen standpunt is juist en zich verplaatsen in iemand anders is moeilijk.

Vind ik wat overdreven, als vakman hebben zij best gelijk dat koeien het op stal goed hebben en het milieu minder belast wordt. Wel ontbreekt het wat aan een visie op het grote geheel. De maatschappij, wie dat ook moge zijn, dringt ons het ideaalplaatje van een koe in de wei op. Daar kun je tegenin gaan, maar die discussie win je niet, of je geeft er aan toe en maakt er het beste van. En laten we wel zijn, zo verschrikkelijk moeilijk is het ook weer niet om te voldoen aan de regels voor weidegang en de koeien vinden het ook echt geen straf.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's varkens , maaien , koeien , melken , weide , robot , rfc en regels geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
1