Dijksma: geen verdriedubbeling aantal 'megastallen'

Het aantal grote stallen is de afgelopen acht jaar niet verdrievoudigd, maar nam toe met 136 procent. Dit stelt staatssecretaris Dijksma naar aanleiding van een discussie die is ontstaan over de ontwikkeling van de zogenoemde ‘megastallen’.

Deel dit topic

Reacties

Coen
De techniek en de technologie staat niet stil, de arbeidsproductiviteit is de laatste decennia altijd toegenomen en deze ontwikkeling zal niet stoppen dus ook in deze materie zal de komende decennia ontwikkeling moeten blijven.

dat bedrijfsontwikkeling in de melkveehouderij grondgebonden gaat worden is logisch, de productiviteit van de grond qua opbrengend vermogen staat ook niet stil.
binnen de derogatie is hier de laatste jaren het niveau zelfvoorziening eigen ruwvoer circa 50% hoger dan de eigen mestplaatsing, het gunstige oogstjaar 2014 zelfs bijna 100% 😄

binnen de staffel 20 - 50 kg fosfaatoverschot per hectare blijft het mogelijk dat er optimaal kan worden gepresteerd 😄
binnen de staffel < 20 kg fosfaatoverschot zal er bij optimaal grondgebruik snel teveel ruwvoer geproduceert gaan worden dan er efficient via de magen van de koe kunnen worden omgezet in melk, deze collega's worden dus de dupe van het voorgestelde mestbeleid.
binnen de staffel > 50 kg fosfaatoverschot blijft grondloze melkproductie dus het credo, inperking op termijn van dit overschot naar 50 kg fosfaatoverschot zou de gewenste ontwikkelingsrichting moeten zijn.
we zullen binnenkort zien hoe de politiek de voorgestelde melkveewet gaat accorderen.
BoerBart
Wijze woorden coen. Inperking op termijn is slim. Misschien een overgangsregeling van een aantal jaren zodat ook de mestoverschot veroorzakers op het gewenste pad komen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stallen en dijksma geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
1
TREFWOORDEN