5 cent per liter.

Van de week,terwijl de Franse spot onder de 20 cent duikt,kwam de vertegenwoordiger van de melkfabriek langs.Hij kwam ons vertellen dat we er niet over moeten denken om boven ons quotum te gaan melken,deze melk zou dan weleens betaald kunnen gaan worden met slechts 5 cent per liter ! Nee,ik denk dat dit toch door velen bejubelde quota loze tijdperk,weleens kan veranderen in een doodsenge nachtmerrie waar we zwetend en gillend en rillend van wakker worden.

Deel dit topic

Reacties

+1
Frans1
Mijn laatste superheffingsliters leverden afgelopen maart weinig meer op
+2
Jack Rijlaarsdam
@aldert Hij kwam vertellen dat je niet boven je quotum mocht melken, later heb je het over quotumloos tijdperk. Wat is het nu: heb je nog een fabrieksquotum?

Begint het ondernemersbloed al te kriebelen? Regel een rmo en rij die 5 ct-melk uit jouw regio naar Italië. Eens zien hoe snel de fabriek dan meer gaat betalen!
HFfan
Zo is dat, melk is melk.
aldert
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: quotumloos tijdperk
In de rest van Europa,hier in Frankrijk kan het quota volgens mij nog jaren blijven bestaan,ze zijn hier ietwat traag om bepaalde nieuwe dingetjes op te pikken,zo staat er bijv. op vele facturen het bedrag ook nog steeds in Franse Franc vermeld.
weurding
Waarom naar italie? mits van goede kwaliteit betaal ik graag een duppie 😃
George
Sjakie denkt nog marktmacht te hebben. 😄
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: marktmacht

Het draait in de wereld alleen maar om geld en mooie vrouwen. Wanneer de Franse zuivel denkt hun toeleveranciers voor het blok te kunnen zetten, komt er uiteindelijk altijd een tegenbeweging op gang. Zo werkt het in de normale wereld in ieder geval, we zullen zien hoe lang dat duurt in La France.
dorpsrandhoeve
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Het draait in de wereld alleen maar om geld en mooie vrouwen

Lever met je melk in Italië een mooie vrouw af en je krijgt de hoofdprijs?
George
Melkveehouderij is niet zo'n heel normale wereld , wat vrouwen en geld betreft. Er zijn nog veel vrijgezellen. 😄
Maar als ik je verhaal lees sluit je je nog eens aan bij de DDB. 😄
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: als ik je verhaal lees sluit je je nog eens aan bij de DDB.

Toch niet vanwege de mooie vrouwen...
George
@Jack Rijlaarsdam
Ja wat de een mooi vind kan de ander niet waarderen , maar misschien wel vanwege de verstandige vrouwen. 😄
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@George: Er zijn nog veel vrijgezellen.

Niet alleen veel teveel vrijgezellen, maar ook veel teveel boeren die veel te druk zijn met hun bedrijf dat ze nauwelijks iets van de bewoonde wereld gezien hebben. Dat geeft vaak een wonderlijk wereldbeeld, maar leeft misschien ook wel heel makkelijk. Vooral veel boos zijn op iedereen die anders is.
jan w
Dan is de melkveehouderij in Denemarken al wel een keer failliet. Scheelt ons weer.
oldhuus
Sommige zijn dat toch al gewend, melkprijs-leaseprijs?
+2
Campagne
Inderdaad ALDERT, Frankrijk werkt nog steeds met een fabrieksquotum. Het verschil met het Europese melkquotum van weleer is dat nu met het quotum van je leveringscontracten er nu niet alleen een maximum te leveren quotum is, maar ook een minimum. Geen enkele vrijheid voor de producenten, althans bij onze (ex) melkfabriek BEL. Juridisch gezien een jarenlange verplichting van melk leveren of de kont moet zo tegen de krib gegooid worden dat het een onhoudbare situatie wordt en de melkfabrieken eieren voor hun geld kiezen. Ik denk niet dat dit laatste zal gebeuren, maar ik laat me graag verrassen. We hebben dus wel de lasten, lage prijs, maar niet de lusten, aanpassen van je volume, van de vrije markt. Jack Rijlaarsdam, wat betreft die RMO wagen, in Frankrijk ben je verplicht al je geproduceerde melk aan de fabriek te leveren. Alles zit met de contracten dichtgetimmerd voor de producent ten gunste van de melkfabriek.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Campagne: in Frankrijk ben je verplicht al je geproduceerde melk aan de fabriek te leveren

Jullie hebben het contract opgezegd. Wat let jullie om een rmo af te vullen en naar Italië te rijden, buiten de organisatorische problemen?
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Wat let jullie om een rmo af te vullen en naar Italië te rijden, buiten de organisatorische problemen?

Frankrijk zelf waarschijnlijk, dat schijnt echt een bureaucratische ramp te zijn, ja Jack nog erger dan vergunningen krijgen in Nederland 😄.
+4
Campagne
@Jack Rijlaarsdam, niet wij hebben het contract opgezegd, maar de melkfabriek heeft onze relatie beeindigd omdat we met hun aangeboden contract, wat verplicht is per 1-1-2015, niet mee accoord gingen. Maar om nu elke keer zulke toeren uit te halen om je melk kwijt te kunnen voor een redelijk prijs, wat nog maar afwachten is, trok ons niet. Uberhaupt hebben we weinig vertrouwen in het produceren van melk zonder een Europees-quotum tegen een redelijke vergoeding. Wij zagen mogelijkheid om onze bedrijfsvoering om te gooien, mijn man heeft 35 jaar plezierig gemolken, daar kijken we goed op terug, dat gevoel willen behouden, daarom pakken we deze nieuwe uitdaging aan. Frankrijk biedt wat dat betreft meer mogelijkheden voor een bredere bedrijfsvoering.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Campagne: de melkfabriek heeft onze relatie beeindigd omdat we met hun aangeboden contract, wat verplicht is per 1-1-2015, niet mee accoord gingen.

Jullie hebben geen verplichting aan een fabriek en het melkquotum is afgeschaft. Mijn vraag: als je dit zou willen, kun je dan melk produceren en zelf verkopen?
+1
Campagne
@Jack Rijlaarsdam, jawel, maar wie zou die melk dan moeten kopen?
Geitenboer
Transportkosten is maar 3-4 ct de kg.
Campagne
@Jack Rijlaarsdam, leuk Jack voor wie wil, wij willen niet meer.
MTSTAMMINGA
@Jack Rijlaarsdam
Kunnen momenteel geen meer melkgebruiken Aldus hun vertegenwoordiger
arie.j
In Nederland zouden bij zoiets stemmen opgaan voor een nieuwe coöperatie, of tenminste een leveranciersvereniging.
Overigens, bij Bel in Nederland( Bel-Leerdammer) weten ze dat ze zulke gekke dingen niet moeten proberen uit te halen, en doen ze dan het ook niet.
Er zijn op dit prikbord soms ook boeren die beweren dat boeren in Frankrijk, dankzij allerlei harde acties, meer gedaan krijgen. Nou dat is dan wel heel erg sterk te betwijfelen.
+1
Campagne
@arie.j, in Frankrijk zijn alle particuliere fabrieken verplicht gesteld door de overheid om met zulke langjarige contracten te werken. Na veel aandringen van de producenten heeft de overheid tijdens dit proces de oprichting van producenten organisaties toe gestaan. Echter elke fabriek heeft zijn eigen organisatie, dus niet een voor de gehele sector, en de fabrieken laten de producentenorganisaties er voor spek en bonen bij zitten. Geen invloed dus op deze manier, een doekje voor het bloeden. Toen de melkprijs nog redelijk was, was er weinig weerstand te merken, nu hoor je veel andere geluiden, ben benieuwd waar dit in resulteert. Bij de coöperaties is het niet veel beter heb ik begrepen. Bij Lactalis hebben ze zelfs een maandquotum. Bij Sodiaal mocht je extra melken, maar dan voor de B-prijs, iets van 22 cent. Wij zien ook niet dat boeren wat bereiken met hun acties, maar wellicht is het nog niet heet genoeg onder hun voeten om tot een actie te komen die structureel iets oplevert. Helaas zijn de contracten juridisch leidend, dus in die zin hebben de boeren hun macht uit handen gegeven.
Geitenboer
Die rmo kan toch ook naar Nederland rijden?
pa
Quote:
@aldert: de vertegenwoordiger van de melkfabriek langs
Welke fabriek?
aldert
Coopal,doen veel samen met sodiaal,
jan 1
Vroeger waren we altijd blij met Franse boer,dankzij hun macht bleef de prijs bescherming in de eu bestaan,nu bij wereldmarkt prijzen blijkt hoe snel de wal het schip keert.De les is simpel ,bescherming leid tot faillissement.
+3
sorry
Yep.. praat maar eens met een tuinder.....zwets
jan 1
Quote:
@sorry: Yep.. praat maar eens m

Dus jij vind dat jou belastinggeld naar een tuinder moet gaan om hem te beschermen tegen de vrije markt.
Jij vind ook dat de zorg en onderwijs wel met 10 % gekort kan worden om jou van een inkomen te voor zien....
Ik denk dat die tijd voorlopig achter ons ligt.
+1
jg
@jan 1
Je hoeft producenten niet te beschermen tegen de vrije markt als iedereen beseft wat een vrije markt inhoudt. Nederlandse agrarische producenten zien de vrije markt echter als een markt die met overschotten volgepropt moet worden. Dat noemen zij dan ondernemen en ondernemer zijn.
jan 1
[quote]@jg: Je hoeft producenten niet te beschermen tegen de vrije markt als iedereen beseft wat een vrije markt inhoudt.

Een vrije markt was tijdens quotum tijd 2 euro per liter..
Een vrije markt nu is hoge prijzen voor mest grond en vee.
Met een beetje mensenkennis weet je dat er altijd een soort van vrije markt is.Dat er in de landbouw telkens een product voor weinig aangeboden wordt komt omdat het boerenwerk zo fantastisch mooi is.
+1
jg
@jan 1
Hoe naief kun je zijn.
jan 1
Quote:
@jg: Hoe naief kun je zijn.

Ik constateer alleen maar,Je hoef het er niet mee eens te zijn.
Campagne
@jan 1
belastinggeld (opgebracht door wie of wat?) betalen aan (semie)ambtenaren is ook gewoon te veel betalen voor beroepen die niet op een wereldmarktniveau betaald krijgen. Vrije marktlasten voor de boer en tuinder, maar niet de lusten zoals goedkoop personeel en diensten.
+1
sorry
@jan 1Dus jij vind dat jou belastinggeld naar een tuinder moet gaan om hem te beschermen tegen de vrije markt.


Aaah.... gadver...

mijn.rvo.nl/europese-subsidies-2014/

lul toch niet zo stom met je produceren voor een wereldmarktprijs
jan is hobbyboer
Quote:
@jan 1: Dus jij vind dat jou belastinggeld naar een tuinder moet gaan om hem te beschermen tegen de vrije markt.

D'r gaat ook behoorlijk wat belastinggeld naar melkveehouderij?? Helft van jouw salaris wordt in een gemiddeld jaar overgemaakt vanuit Brussel. Beetje hypocriet dus allemaal.

Ga iets met computers doen, da's pas vrij markt.
Farmer_
Quote:
@jan is hobbyboer: Ga iets met computers doen, da's pas vrij markt.

Zit jij dadelijk zonder werk.
+5
jan 1
Quote:
@sorry:


lul toch niet zo stom met je produceren voor een wereldmarktprijs

Als dat je argumenten zijn stopt voor wat mij betreft deze discussie.
Enig fatsoen en respect voor elkaar moet toch kunnen?
-1
jan is hobbyboer
Quote:
@jan 1: Als dat je argumenten zijn stopt voor wat mij betreft deze discussie.
Enig fatsoen en respect voor elkaar moet toch kunnen?

Och, een teer zieltje.....
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@Farmer_: Zit jij dadelijk zonder werk.

Da's dan ook weer vrij markt he, iedereen mag een bord in de tuin zetten en gaan computeren. Harde wereld, elk jaar vallen er weer wat af die het voor gezien houden. Gelukkig is het voor de meeste mensen abacadabra wat ik doe dus zonder werk zitten zal wel meevallen.
+1
jan 1
Quote:
@jan is hobbyboer: Quote:
@jan 1: Als dat je argumenten zijn stopt voor wat mij betreft deze discussie.
Enig fatsoen en respect voor elkaar moet toch kunnen?

Och, een teer zieltje.....

Ben van mening als iemand hier iets zegt,het zelfde zou kunnen zijn als of die iemand tegen over mij staat...
Maar met volstrekt annoniem en onfatsoenlijk volk heb ik niet veel.
+1
weurding
@jan 1jan 1 is toch ook anoniem? verder heb je wel een punt
jan is hobbyboer
Quote:
@weurding: jan 1 is toch ook anoniem? verder heb je wel een punt

Tja jan is hobbyboer was al vergeven, dat had ie natuurlijk graag als naam gebruikt 😄. Ik vind trouwens dat je best mag zeggen dat iemand zwets uitslaat, da's toch niet zo beledigend. Als je begint over de pukkel op z'n neus, dat vind ik laag bij de grond, maar dit, dat moet ie toch kunnen hebben.
weurding
@jan is hobbyboervan jou ook geen verkeerd woord gelezen, maar sommigen zijn nou niet bepaald beleefd tegen een ander
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@weurding: jan 1 is toch ook anoniem?

Voor veel prikkers niet. Bekend van de mooie "sculptuur" in de achtertuin en de instrooiautomaat.
Jack Rijlaarsdam
Jan is hobbyboer: 'Als je begint over de pukkel op z'n neus'

sepcom.nl/images/stories/…

Ik zie geen pukkel?
HFfan
Melkveehouderij is wel wat anders dan tomaten en dat soort spul 😄
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@HFfan: Melkveehouderij is wel wat anders dan tomaten en dat soort spul

Grootste nadeel van melkveehouderij in een vrije markt is dat het een nogal traag proces is en je dus niet heel erg snel kunt schakelen. Een stal zet je voor 30 jaar, het opfokken van een koe van zaadje tot melkgeven is bijna 3 jaar enz., als je dan ook nog financieel aan handen en voeten gebonden bent kun je niet veel kanten meer op. Je moet gewoon melken.

Dat is waar de nederlandse landbouw bij een sterk wisselende melkprijs veel last van gaat hebben. Of de melkprijs nu hoog of laag is, gemolken wordt er toch wel, cash is king, totdat de zaak vastloopt. Dat zie je nu toch al gebeuren bij de snelle groeiers. Paar maandjes is de melkprijs op het langjarig gemiddelde en de eersten beginnen al te piepen.
Coen
Een deel van de NL-melkveehouderij stevent bewust af op een gigantische afhankelijkheid, dat moet je in een vrije markt vooral niet doen.
het benoemde deel is afhankelijk van de externe financier, de melkmarkt, de ruwvoermarkt , de mestverwerkingsmarkt, de arbeidsmarkt etc. etc.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Coen: een deel van de NL-melkveehouderij

Qua aantallen koeien vrij groot deel hoor, als ik hier zo in de achterhoek rondkijk, alles onder de 120 koeien wordt hier inmiddels wel gezien als stopper binnen afzienbare tijd.
+1
Campagne
@jan is hobbyboer
wordt gezien als stopper, of wordt door de grote groeiers gehoopt dat ze maar snel zullen stoppen, om ruwvoer, mest en overproductieproblemen te beperken? Zijn immers de bedrijven die zich niet volop in de schulden hebben gestoken en niet afhankelijk zijn van betaalde hulptroepen, en zullen daardoor een prijsdip veel beter kunnen overleven. Moeten dan wel genoegen nemen met een (tijdelijk) klein inkomen.
vette piet
Specialisatie is armoede
pieter p
Quote:
@aldert: ,deze melk zou dan weleens betaald kunnen gaan worden met slechts 5 cent per liter !

Dat is bij Sodiaal al zo, dan noemen ze het de C prijs. Die was dit jaar 66€/1000kg, dit blijft in de toekomst ook zo. Meer melken kan maar moet je het eerst bij kopen voor 3,6cent per kg en dat B prijs uitbetaald krijgen.
HFfan
Klopt helemaal niets van wat veel hier over de zuivel zeggen, puur gebrek aan inzicht. Geloof echt niet in zulke sombere zieke taal.
weurding
Is in frankrijk hè, die jongens zullen het wel niet verzinnen neem ik aan, al lijkt het me hier ook ver weg
pieter p
@HFfan
Ik geloof niet dat je op de hoogte bent hoe het in Frankrijk er nu aan toe gaat.
weurding
Quote:
@HFfan: Geloof echt niet in zulke sombere zieke taal.
denk wel dat jij met de meeste duimpje's naar beneden hier veel somber in ziet 😄
+1
de hoef
@weurding
hij is inderdaad niet royaal met plusjes
-1
de hoef
Quote:
@HFfan: Geloof echt niet in zulke sombere zieke taal.

hoe oud ben jij eigenlijk
lijkt wel pubertaal
HFfan
@de hoef
Je maakt je wel enorm druk als een kleuter. Heb vast een hogere hypotheek dat jij. Ben alleen wat positiever over de melkprijs hier in ons land de komende 10 jaar.
George
@HFfan
Hogere hypotheek? Dus je praat jezelf moed in.
+2
@GeorgeJa george er zijn er HEEL veel die zichzelf moed in praten/schreeuwen, maaaaaaaaaaaaaaaaaaaaar of dat succes heeft ???
+2
Frans1
Quote:
@HFfan: Heb vast een hogere hypotheek dat jij

Dat is nog eens een steekhoudend argument 😃
Soms kun je maar beter niks zeggen
+1
weurding
@Frans1hahaha, prachtig, een hogere hypotheek; dat wordt de nieuwe maatstaf voor ondernemen 😃
dat wordt vast het nieuwe onderwerp met een verjaardag ipv het aantal koeien dat je melkt 😄
+1
HFfan
@weurding
Dat is wel een hele goeie, dacht eerder ook al aan zoiets ofwat. De grootte van je hypotheek lijkt vrijwel exact op dat melkquotum uit 't verleden. Zit net als met melkquotum groot verschil in of je al gekocht hebt of nog moet kopen 😄 😄
de hoef
Quote:
@HFfan: Heb vast een hogere hypotheek dat jij.

laat maar zien dan kan ik kijken, of ik er wakker van lig vannacht
mijn reactie was meer op het woordje zieke taal
George
@de hoef
Hoef ik heb je per ongeluk met een minnetje beoordeeld maar dat is met die grote fikken op de telefoon gebeurd. Per ongeluk welteverstaan.
de hoef
Quote:
@George: Hoef ik heb je per ongeluk met een minnetje beoordeeld

je hebt geluk george ik ben goed gemutst
HFfan
@George
@Hoef begon wel als eerste persoonlijk en verder mag ieder hier mening plaatsen.
+1
George
@HFfan
Ik als eigenwijze hobbyboer krijg zoveel minnetjes te verwerken.
matt
@George
Zijn meer boeren met dikke vingers...
+2
pieter p
@HF fan hier een stukkie tekst hoe het geregeld is in Frankrijk nu

normandie.chambagri.fr/eco-contrat-lait.asp/
weurding
Vertaal het even als je wil 😃
+2
pieter p
Quote:
@weurding: vertaal het even als je wil

translate.google.com/

Bon courage oftewel suc6 😃
weurding
Al een tijdje geleden dat ik in fr. en st malo was, veel verder dan de standard vragen kwamen we niet, net genoeg om niet te verhongeren zeg maar, rilette d'porc, dat is me nog bijgebleven op brood 😄
+2
pieter p
Quote:
@weurding: al een tijdje geleden dat ik in fr. en st malo was

Had je nou een 50km verder gereden had je een nederlands bakje koffie kunnen krijgen.(gratis)
+1
weurding
Dit was in 1996 geloof ik, bij een franse svr camping geweest ergens bij le mont st.michel en toen verder gereden, vitré ,saint lo etc
+2
Campagne
@weurding
en wanneer je bij Vitré nou 30 km. oostwaards afbuigt kan je de volgende x bij ons een leuk rood wijntje nuttigen, ook gratuit.
+3
de hoef
@Campagne
wat een gast vrijheid daar
+2
weurding
@de hoef overigens de beste ervaringen met de bevolking daar in normandie/bretagne, veel beter dan in de ardeche/ zuidkust, leuke kraampjes met appelcider etc, in de tijd dat de kinderen klein waren mochten we graag die kant op gaan,

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
83
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN