Illustratie van: Jasperfendt

Waterleiding nieuwe melkveestal

Wij zijn een nieuwe melkveestal aan het bouwen & zijn vandaag aan het bestuderen geweest hoe we de waterleiding gaan leggen, deze komt in de mestkelder te liggen. Moet deze vastgeschroeft worden aan de muren? Of mag deze gewoon los in de put blijven liggen (klemmen oxyderen toch stuk?)

Deel dit topic

Reacties

+9
brabo
Nooit in mestkelder leggen
gewoon tyleenslang ophangen in je stal op een plek waar je er altijd bij kunt
Frans1
Precies,en direct goed isoleren,ben je in de winter ook klaar,geen dure rondpomp en verwarmingssystemen nodig
+4
paul1
Ik zou gewoon kiezen voor een rondpompsysteem in de stal.
zoiezo geen losse slang in de mestkelder.
+3
ricardo
Gewoon door de lucht hangen waar je hem ziet en er bij kan, voldoende diameter kiezen als je voorkoeler hebt terug laten lopen naar voorraad vat, of bij bronwater weer terug bronvat in, heb je geen dure rondpomp verwarming nodig.
brabo
In plaats van rondpompen kun je ook een enkelsysteem naar achteren leggen en aan het eind een klep die open gaat bij temperaturen onder nul. Dus alleen bij vorst begint de leiding water te druppen aan het einde (buiten de stal). Scheelt je een verwarmingselement en een retourleiding van je waterleiding.
+1
Groko
Succes met de lekkage die je nooit zult zien maar wel heel lage meetwaarde geeft. Als je dat doet dan met mantelbuis doorbreken muur maar nooit los hangen of schroeven in de kelder. Bij strenge vorst kun je niets maar weet je ook niets. Gewoon rondpomp systeem aanleggen
jan is hobbyboer
Quote:
@Groko: Gewoon rondpomp systeem aanleggen

Dat heb ik zelfs in mijn jongveestal, zo spannend is dat dus niet, gewoon een tyleenslang rondleggen, boilertje er tussen en zo'n pompje, waarom moeilijk doen. Niet vergeten het ding aan te zetten als het begint te vriezen, maar dat leert vanzelf 😄.
koeman
Verwarmen is niet eens zo belangrijk, rondpompen des te meer. Bewegend water bevriesd immers niet.
dorpsrandhoeve
Plaats je een robot of een melkstal?

Bij robot rondpompsysteem door je voorkoeler laten lopen. En de slangen inderdaad niet in de put. Mooi een ringleiding in de lucht, wel isoleren tegen condens gedrup. Bij genoeg koeien is enkel een goede circulatiepomp voldoende, dan hoef je echt niet te verwarmen in de winter.
Jannus
MIjn idee,heb ook alles boven de grond/put en zou niet anders willen,nagenoeg geen vorst problemen gehad en op 1 plek een thermolint gezet als verzekering omdat het een tochtplekje is waar de leiding langsligt.

Hier komt niets meer in de grond of put
jan w
Volgens mij moet je door de put wel een speciale leiding hebben. Lijkt natuurlijk allemaal wel strakker als door de lucht. Met RVS beugels en schroeven zal het weinig problemen opleveren. Neem aan dat je wel naar opendagen bemt geweest om te kijken hoe ze het daar hadden gedaan. De installateur zal trouwens toch ook wel voorbeelden hebben.
+1
Dre van Helmond
Wij hebben alles in de kelder hangen met kunststof klemmen en roestvrij stalen bouten.Wij hebben er een ringleiding van gemaakt en laten het als het vriest rondpompen .Zit er nu 5 jaar
+3
koeman
Als je nog geen beton hebt gestort: in de beton leggen, geen koppelingen gebruiken, door de gestorte muren omhoog laten komen daar waar de bakken komen. Werkt snel met de aanleg en geen risico van in de put lekkage. Je moet alleen van tevoren even goed nadenken waar de aansluitingen moeten komen, en een rondpompleiding erin natuurlijk.
mlkvhoudr
Dit heb ik gehad in de kalverschuur, ik weet niet of het goed wil met grote drinkbakken maar met zelfdrinkers was het geen succes na 15 jaar steeds meer problemen en nu de tyleen weer bovenlangs gelegd met een koperen buis naar beneden zodat de kalveren er niet bij kunnen
hans1980
Tyleen is toch poreus waardoor gassen erdoor gaan en zo bacterie groei veroorzaken ?
In put lijkt me stak werk en zeker door beton , is koeler dan door de lucht + geen spinnenwebben
mlkvhoudr
Bij ons was het een tyleen 25 buis. In de beton ging het wel goed maar de buis kwam onder de zelfdrinkers de beton uit en de kalveren lieten de tyleen zelf en de koppelingen niet altijd met rust die werden steeds slechter. En de waterbak zat ook met een klem om de paal dus wou ook nog wel eens bewegen waardoor de koppelingen begonnen te lekken.
pinokkio
Heb alles in de beton, in de boxdekken, van de ene doorloop naar de andere en bij de doorlopen door de put. zit al bijna 25 jaar zo. Bij de pinken door het betonmuurtje onder het voerhek. wel van te voren precies nadenken waar de drinkbakken komen. Werkt prima. En geen koppeling oid instorten. alleen volle lengtes.
+1
flecky
Tip,bij nieuwbouw altijd vanuit de technische ruimte waterleiding naast de stal (ondergronds, 2 meter diep) leggen en dan via de achterkant de tyleen(35 mm) naar binnen voeren naar de voorkant en dan weer naar technische ruimte.Daar kun je dan een rondpompje tussen zetten.
Verwarming is in dit geval overbodig omdat het water wordt opgewarmt via de grond temperatuur die altijd zo'n 10 graden zal bedragen.
De koeien zullen je ook dankbaar zijn in de winter,en het kost niks extra.
pa
Quote:
@Melkveehouder BE: Of mag deze gewoon los in de put blijven liggen (klemmen oxyderen toch stuk?)
Komt ie vanzelfs in de mixer
pinokkio
We hebben ooit een 32 mm tyleen los in de put gehad, na 5 jaar eruit gehaald, leiding was bijna doorgesleten, gewoon van het bewegen over de vloer. Dus nooit los in de put gooien, altijd netjes vastzetten met rvs band en bouten.
cs-agrar
Net waar je de waterbakken wilt, komen ze aan voerhek en je stort ook een muur onder voerhek, dan in voergang en muur mee storten. Zijn mooie RVS bochten te krijgen om aansluiting bij drinkbak netjes weg te werken, om tyleen boven beton wel een bescherming als bijv rvs zetwerk aan te bevelen.
Meestorten meest ideaal, denk wel om max lengte van rondpompgebeuren en bij grote lengtes liever een grotere diameter slang (bijv 32mm) gebruiken. En daar waar tyleen uitbeton komt, bescherming voor poten, tanden en robotmestschuiven aan te brengen
matt
Wil je perse in de put kies dan voor geberit leiding.
vrolijke tukker
Meestorten in beton. Word door stallenbouwers vaker gedaan.
George
Ik geloof als ik een nieuwe stal zou bouwen voor Unipipe zou kiezen als waterleiding.
+1
meelezer10
@George regelmatig in herhaling vallen dat die bling bling stallen veel te duur zijn. En vervolgens met een waterleiding van omennabij de 8 euro de meter aankomen.
jan w
Die unipipe kan ook wel lek.Die moet je ook netjes verwerken en voorzichtig zijn met het buigen. Als je 1 van de wanden beschadigd, krijg je ook corrosie van de binnen kant of van de buitenkant uit.
Nick83
En je kunt er zelf als normaal mens niks aan repareren. Voor de koppelingen heb je een speciale elektrische perstank nodig. Het is voor installateurs makkelijk da spul. Voor de klant duur in aanschaf, als ook bij latere aanpassingen en bij beschadiging van de leiding.

Normaal koper of tyleen kun je als boer zijnde eigenlijk alles zelf aan als je een beetje handig bent. Bij de bouwmarkt kun je heel veel zelf zo uit het schap halen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal en mestkelder geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
23
TREFWOORDEN