Illustratie van: Sammy2004

Zijn er nog meer delavalboeren met een slecht functionerende robot.

Wij zijn vorig jaar met een delaval robot opgestart en na een half jaar nog zeer slecht aansluiten van de robot.

Deel dit topic

Reacties

de hoef
Wat is slecht aan sluiten
kan hij ze niet vinden
spenen te kort
zwarte spenen
krijg je geen hulp
fleckie86
Bij lely is als ie een tijdje minder functioneert gewoon alle stroom er af gooien en totaal opnieuw opstarten, een klusje van een paar minuten maar werkt perfect.
delavalboer
Hebben we gedaan..werkt ook niet. Ook alle specialisten bij gehad wat je maar kunt bedenken....instellingen veranderd enz... niets hielp
fleckie86
Soms hoor je ook wel dat de data kabel en de krachtkabel te kort bij elkaar liggen of zonnepanelen willen ook wel storing geven.
Tommie1
Zie PB
delavalboer
Hij sluit achterspenen voor aan, ondanks herhaald opnieuw inregelen, kan ze niet vinden, soms met wat nauwe speenplaatsing, sommige koeien sluit hij een week goed aan en dan weer een dag niet , dit zonder aanwijsbare oorzaak.
we zitten op 30 onvolledige melkingen per dag
meelezer10
Quote:
@delavalboer: hij sluit achterspenen voor aan

blijft de mestplaat hangen?
ejb
Quote:
@delavalboer: 30 onvolledige melkingen per dag

wij zitten gemiddeld op 2% onvolledig met onze 2 VMS van bijna 8 jaar oud en daar ligt het aan o.a. 2 eerste kalfskoeien want die hebben te fijne spenen in combinatie met neursel.
denk dat het ook een kwestie van inregelen is, je moet koeien die onvolledig melken de aansluitstratie aanpassen in de computer, dus of de tilt veranderen of direct aansluiten of beide en dat is een kwestie van proberen. waar de koeien eerst de voorspenen aansluit i.p.v. achterspenen is typisch gevalletje tilt veranderen. succes
brabo
Tilt veranderen?
wat moet ik me daarbij voorstellen?
jop456
@braboDat is de camera naar links of rechts kijkt
brabo
@jop456
hier kijkt hij zowel naar links als rechts
ejb
@brabo
de stand tijdens zoeken zodat b.v. de voorspeen er niet voor zit tijdens zoeken naar de achterspeen en bij wijzigen tilt los je dit simpel op. Normaal gesproken worden de achterspenen via het midden van de uier gezocht en door tilt invoeren via de zijkant en dus korter langs de achterpoot
douwe2
Bij 30 onvolledige melkingen denk dat er toch iets anders speelt. Hier wel eens een koe waar je speelt met de instellingen , maar dat gebeurd maar bij een paar koeien.
brabo
@ejb
oke duidelijk
jan w
@brabo
Met de tilt verander je bij Delaval de stand van de camera, waardoor die onder een andere hoek naar de spenen kijkt.
+2
de hoef
Quote:
@douwe2: denk dat er toch iets anders speelt.

heb het zelfde gehad twee robots goed. en de derde klooie
water aders afgeschermd met koperen plaat
probleem over
delavalboer
Ik denk dat er wel meer mensen zijn met problemen met delaval...maar ik kom ze niet tegen, waarom ze hier niet voor uit komen??
In de buurt word met een paar weken een lavalrobot eruit gehaald ook een beetje het zelfde probleem als bij ons...maar daar hoor je ook bijna niets over
de hoef
Heb je een pb gestuurd
delavalboer
Hoe vind ik je pb ??? ben nog niet zo bekend met prikkebord...sorry
weurding
@delavalboer rechts boven in staat inbox, daar kun je communiceren een op een
de hoef
Quote:
@delavalboer: In de buurt

waar zit je dan
avondrood
Even contact opnemen met Steenwijk. Daar hebben de een aantal mensen zitten die er gespecialiceerd in zijn. Kan me wel voorstellen dat het frustrerend is. Dit moet bespreekbaar worden.!!!!
delavalboer
Grapje zeker...steenwijk
Nick83
Lig het niet "gewoon" aan de speen plaatsing, scheve uiers, spenen die scheef op het uier staan, hoge achteruiers, bolle uiers voor de voorspenen...?
+1
robotboer
Zou inderdaad of een andere delaval dealer of Steenwijk erbij halen want die robot kan t zeker goed doen!
+2
melk-t
Delavalboer ben jij wel een echte boer? of misschien iemand van een ander merk? Het klinkt zo stemmingmakend
meelezer10
meelezer10
Als we het nu toch over een ander merk hebben. Hoe gaat het met lely. Hier in de buurt kan ik niet zeggen dat er de laatste jaren nog lely verkocht zijn. Ook hoor ik verhalen dat de produktie van de robots flink is terug geschroeft. weet iemand hier meer van ?
delavalboer
Bij ons half half of lely of delaval ...weinig andere merken zoals gea
+3
ejb
Als ik heel eerlijk ben zat ik daar ook aan te denken vooral ook omdat zich ook nog delavalboer noemt dus ga ik er ook vanuit dat hij werkzaam is voor een concurrent

en als ik bij zijn naam kijk zie ik dat hij nog nooit heeft tot gisteren niet actief was op dit prikbord dus zo leer je de concurrentie kennen en dan ben ik weer heel blij dat ik voor DeLaval gekozen heb
+2
Tommie1
Nou hij heeft niet meer op het prikbord gekeken, als er echt klachten waren keek ie wel.
delavalboer
@Tommie1
Nou je wilt niet weten hoeveel uur wij in de stal staan om te voorkomen dat we uieronsteking krijgen.... Tot nu toe 5 onder de antibiotica. We gaan nog wat koeien opruimen maar tot nu toe zijn we de melk hard nodig!!!
+4
Tommie1
Frans1
Quote:
@delavalboer: Tot nu toe 5 onder de antibiotica. We gaan nog wat koeien opruimen maar tot nu toe zijn we de melk hard nodig!!!

Het quotum hoeft niet meer vol hoor 😃.
verrekte frustrerend als het niet wil en je weet absoluut niet waar het aan ligt.Hoop voor je dat je snel het mankement vindt.Succes!
marcel r
Hier 1 VMS van 2002, 62 koeien aan de melk, gemiddeld 2 of 3 onvolledige koeien(zijn vaak dezelfden, moeten een keer weg).
Speenplaatsing is wel belangrijk.
Te nauwe achterspenen is het grootste probleem. Ook te dunne spenen kunnen lastig zijn, om de bekers te laten hangen.

Wat betreft, voorspenen aansluiten met de achter bekers. Dit heeft bij mij meestal te maken met een vuil camera glas(kalk).

Opgestart in 2010 maar bij/na opstart wel 15 koeien weggedaan i.v.m. speenplaatsing.

Succes met de oplossing.

Het kán namelijk wel goed werken.
delavalboer
Nou dat geeft hoop...hopelijk hoeven we er geen 15 weg te doen..Dit advieskregen we namelijk wel..
Er word ook wel eens een robot eruit gegooid , en men gaat weer zelf melken, en er zijn er ook die stoppen met boeren al DE robot versleten is, ieder heeft zijn eigen verhaal/reden. Ieder voordeel heeft zijn nadeel. En anders om ook .
delavalboer
De hele stal is gebouwd op de robot...moet dr niet aan denken...ook niet aan een lely...weer opnieuw inmelken en heel ander systeem...dat trek ik niet
Boerderie
Nou, geloof het of niet... Ik heb me hier nu aangemeld omdat wij met soortgelijke problemen kampen. Nu ook bijna een half jaar met de robot aan de gang, en nog steeds veel problemen. Ik volg dit onderwerp omdat ik hoop op ideeën voor een oplossing, want na wat problemen mbt kwaliteit worden wij er niet vrolijker van. Het is een behoorlijke investering en dan hoop je op een succesverhaal. Hopelijk kijken we hier over een jaar op terug, en kunnen we beamen dat het inderdaad wel kan werken...

Jij hebt ervaring hiermee 'De Hoef'? Zou je daar wat meer over willen/kunnen vertellen? Alle tips zijn welkom...
+11
de hoef
Rechts boven staat inbox
klik die effe aan en je vind mijn tel nummer
zullen we is proberen jou uit de brand te helpen
melk-t
Ik schat dat het nu stil blijft
meelezer10
@melk-t
@dehoef kan wel even melden als er iemand werkelijk contact met hem opgenomen heeft. We hoeven uiteraard niet te weten wie het is.
+1
Boerderie
Het kan toch dat er problemen zijn? Je hangt echt niet zo maar je 'vuile was' buiten neer, maar het fijne van internet is wel dat je een groot bereik hebt van mensen (en ervaringsdeskundigen) die met je mee kunnen denken. Maar als ook maar 1 woord in negatieve zin kan worden opgevat dan zou het stemmingmakerij zijn. Terwijl ik juist aangeef wat we hopen op een oplossing. Delaval doet zeker zijn best maar jammer genoeg zit dé oplossing er nog niet tussen.

Ik heb op een paar boeren gereageerd en hoop dat zij nog ideeën hebben...
+1
ejb
@Boerderie
Wees dan eens concreet
1 bij welke dealer gekocht
2 wat zijn exact de problemen
3 wanneer zijn die begonnen
4 wat is er al gebeurd
a door de dealer
b door DeLaval Steenwijk
c door jouzelf
5 wat is volgens de dealer het probleem.

pas als alle antwoorden er zijn ga ik ervan uit dat er een probleem is met de robot want dan kan in ieder geval door DeLaval achterhaalt worden wie jij bent en tot die tijd ga ik er vanuit dat het enige probleem is dat DeLaval een concurrent is.

ps. als jij tot de regelmatige prikkers behoorde nam ik je eerder serieus want nu kun je net zo goed de 2de internetverbinding zijn van delavalboer en we hebben dit vaker op dit prikbord gezien.
de hoef
@meelezer10
o sorry meelezer ik kom net pas weer binnen ,lekker wisse perse vanmiddag en boerderie heeft me een pb bericht gestuurd
+1
de hoef
Quote:
@ejb: ps. als jij tot de regelmatige prikkers behoorde nam ik je eerder serieus want nu kun je net zo goed de 2de internetverbinding zijn van delavalboer en we hebben dit vaker op dit prikbord gezien.

ik kan je gerust stellen ejb
jan w
@ejb

@Boerderie:
Wees dan eens concreet
1 bij welke dealer gekocht
2 wat zijn exact de problemen
3 wanneer zijn die begonnen
4 wat is er al gebeurd
a door de dealer
b door DeLaval Steenwijk
c door jouzelf
5 wat is volgens de dealer het probleem.

Als je al eens aangeeft in welke omgeving je woont en wat nu precies de problemen zijn. en wat ze bij Delaval aangeven als oorzaak, is het al makkelijker om erop te reageren.

@Boerderie
Je kunt eventueel ook een collega veehouder in jouw delpro programma mee laten "Kijken".
Heb je de dagdeel extra begeleiding al gehad en van wie heb je die gehad?
delavalboer
Nou ik kan je vertellen dat het enorm vervelend is, en alles en iedereen er onder lijd uit je gezin..heel frustrerend vooral als je dan ook te horen krijgt dat het aan jezelf ligt..
hans1980
Niet overwogen hem in te ruilen ?
jan w
Delavalboer

Als je met de linker-muisknop op de naam van een priller klikt, kom je in een ander scherm . Dan aan de rechterkant , richting bovenkant staat " een persoonlijk bericht sturen" deze aanklikken bericht schrijven en verzenden.
+1
delavalboer
@jan w
thanks...ben niet zo handig met computers en robots haha
+1
hans1980
Opmerkelijk dat je dit forum nodig hebt om een robot goed te laten functioneren , daar heb je toch een goede service dienst voor??
Delavalboer kan een fake profiel zijn maar denk anderzijds niet dat lely gea sac baat hebben om de concurrent af te kraken.
Hoor hier in de buurt ook erg goede berichten van Delaval !
Alhoewel Gea erg regelmatig offertes mag maken..
delavalboer
We hebben een "lelyman"naar onze koeien laten kijken en die zei. Met de huidige robot en lasertechniek mag een robot niet zoveel onvolledige aansluitingen hebben. De robot had op dat moment 3 koeien achter elkaar onvolledig gemolken ..dus t was direct duidenlijk. Hij snapte onze frustratie meteen. Hij zei ook dat als er maar een spleetje tussen de uiers zit de robot ze kan pakken. En ook een voordeel is dat de borstel die voorbehandeld ze ook al wat naar beneden trekt. Maar wij vonden het systeem wat apart omdat er een chemisch goedje word gebruikt om de borstels te reinigen.
+1
de hoef
Quote:
@delavalboer: Hij snapte onze frustratie meteen.

ja da snap ik nog wel dat is de concurent
delavalboer
@de hoef
nou ik vond ze erg discreet, en ze hebben eigenlijk delaval niet afgekraakt..
de hoef
@delavalboer
als ik het verhaal een beetje doorlees en ik prik er een beetje door heen is mijn conclusie dat je er een beetje doorheen zit ,door alle problemen
je kunt toch ook zien welke koeien het zijn ,en of het de zelfde zijn ,of elke keer andere hebben ze zwarte spenen is er echt niks met het uier laat die probleem koeien je effe een week bellen en sluit ze dan zelf aan
hans1980
@delavalboer
hetzelde effect heb je wanneer koeien te weinig melk geven en/of andere problemen hebben en op dat moment komt concurrent voerleverancier binnen...
Tommie1
@de hoef
Heb jij er niet een koper plaat op of onder gelegd toen er bij jouw 1tje raar deed?
de hoef
@Tommie1
klopt tommie je geheugen is goed .
hij ligt er nog steeds ik geloof er niet in maar laat hem wel liggen
Tommie1
@de hoef
Maar t heeft wel geholpen?
Farmer_
Quote:
@hans1980: te weinig melk geven en/of andere problemen hebben en op dat moment komt concurrent voerleverancier binnen...

Daar haken ze zo graag op in, als je met hun weer klaar ben heb je weer een ander probleem.
de hoef
@Tommie1werkt nog steeds zoals het behoord
delavalboer
@de hoef
haha grapjas. 30 koeien en dan hebben we zeker 2 x telefoon in de week snachts omdat er iets is met het vacuum ofzoiets of de kleppen waar dan als je dr heen gaat niets mis mee is...nee ik ben die 5 a 6 uurtjes slaap echt nodig
+1
Tommie1
@delavalboer
Hij probeert je te helpen knuppel.
delavalboer
@Tommie1
knuppel...ik reageer nog op dat ik de computer moet laten bellen voor de probleemgevallen...nou kom je mij helpen, heb nog wel een luchtbedje liggen ...kan wel tent opzetten naast de robot. haha
Tommie1
@delavalboer
Als in de buurt woont ben ik best bereid om te kijken of ik iets voor je kan betekenen.
pieter w
@delavalboerstuur mij maareen pb en woon je een beetje in de buurt dan kom ik.ik ben ook inmelker bij delaval en melk nu zelf meer dan 10 jaar met een vms. voor de mensen die denken dat ik nu een storing heb bij de vms , mis, ik kom net bij de vergadering van de doc weg.
+1
de hoef
Quote:
@delavalboer: knuppel...ik reageer nog op dat ik de computer moet laten bellen voor de probleemgevallen..

je kunt gewoon de tijd instellen n,zeg effe van zes tot tien en je melkt ze een weekje zelf en trek dan je conclusie
dan hoef je er misschien nooit meer uit tussen tien en zes
+1
de hoef
Quote:
@pieter w: mis, ik kom net bij de vergadering van de doc weg.

lekker effe nagepimpeld
kaas
Dat heb ik vorig jaar wel bij een lely boer gezien hoeveel problemen die had met het aan sluiten van koeien waar 1,5 tot 2 cm ruimte tussen zat het is over al het zalfde als er problemen zijn en er zijn er dan waarschijngelijk meer oorzaken dat is het heel moeilijk om het probleem op telossen
delavalboer
Ben zeker een melkveehouder met delavalrobots, we hebben alles al geprobeerd....heeel vaak opnieuw inregelen, tilt, afwijkende speenvorm, direct aansluiten. Alternatieve lasers uitschakelen. Geometrische meting enz enz. Maar het probleem zit m in de robot, dat weet ik zeker...ook al zegt delaval van niet.Hier in de buurt (ik zeg liever niet waar) weinig problemen. Er zijn heel veel monteurs hier geweest, maar ik vind dat het allemaal heeeel langzaam gaat, moet dr constant achteraan en de directie is helemaal laks. Moet zeggen monteurs zijn wel betrokken en balen dat ze het niet kunnen vinden.
jan w
Je kunt toch rustig aangeven in welke regio je woont, Ook zou je een collega melkveehouder mee kunnen laten kijken. Weet ook van hieer in de regio?? ( 25 Km. ) iemand die problemen heeft gehad en die ook onder begeleiding van Delaval stond, waar toch de monteur met het installeren een fout had gemaakt. Is er een paar keer een andere monteur geweest en die heeft het probleem onderkent en opgelost.
delavalboer
Er heeft een heel kundig collega melkveehouder meegekeken en die snapt dr helemaal niets van, zoveel prutsaansluitingen. We hebben een heel aantal robotspecialisten gehad..van delaval maar een oplossing komt er niet. En zeker er zijn heel veel fouten gemaakt met installeren we kunnen wel een boek uitgeven hierover...maar excuses nog nooit gehad...wel heel veel frustraties en slapeloze nachten door bellen van de robot en piekeren
hans1980
@delavalboer
das flink balen! maar heb je dan 1 robot anders heb je nog een referentie op je eigen bedrijf .
Tommie1
Staat de camera wel vergenoeg achterover zodat ie de spenen achter goed kan zien, staan de camera's op dezelfde graden afgesteld (digitale waterpas).
delavalboer
We hebben dr 2....kluts en pruts
hans1980
Bij 2 die het niet goed doen ?? wanneer je de koeien ook nog in 2 koppels hebt is het wel zeker dat het aan robot ligt .
delavalboer
Nee 1 koppel, maar kunnen wel koeien opsluiten achter de robot. We hebben een super stal en super looplijnen...vinden we zelf
delavalboer
Bedankt voor het meedenken, en de tips,
Kheb alles niet gelezen, probleem in de software, melkt dat ding links of rechts, verkeerde printplaat kan ook. Maar er zijn toch genoeg van die race busjes (service) om het op te lossen, je blijft er mee bezig. SUC6 ermee
delavalboer
Ja software gooien wij t op. En die busjes staan dagelijks bij ons op de dam
Ik stuur je ff een PB bericht . Grt DTOT.
avondrood
FF nadenken. Kan het niet zo zijn dat je aan het einde van de stroomvoorziening zit.. Wanneer je voltage sterk wisselt zal de robot ook niet goed functioneren. Je kunt voor de zekerheid de spanning een bepaalde tijd laten opmeten door een erkend bedrijf.
Is je robot goed geaard. Lekspanning is slecht te meten maar koeien kunnen er gevoelig voor zijn.
Kalk op de camera is ook groot probleem. ook als je leidingwater gebruikt. Simon de Haan van Delaval kan je denk ik ook helpen. Hij begeleid vaak boeren. We hadden ook problemen na de opstart en zat er een beetje doorheen maar probeer de juiste mensen bij je te krijgen.
Dit probleem moet opgelost worden!!!!!!
delavalboer
Ook naar gekeken, maar bedankt voor t meedenken word erg gewardeerd. We hadden direct al dingetje omdat ie was overgeschakeld van bouwstroom op gewoon. Lekspanning is er niet...2.8 melkingen gemiddeld. de koeien willen wel.
jan w
Hoe bedoel je van bouwstroom op gewoon?
delavalboer
Hij stond eerst op bouwstroom en nu op het gewone netwerk omdat we nog aan het verbouwen waren. Maar alle metingen zijn gisteren nog weer gedaan, en ook geometrische....metingen. Er is een verschil aangetroffen tussen bij de robots. zijn er zeker 7 uur mee aan het werk geweest.

ik zal proberen vandaag een filmpje te plaatsen of een foto van onze onvolledige melkingen...maar overleg eerst met onze rechtsbijstand..wat wijsheid is..
+2
jan w
@delavalboer
Dus bouwstroom, gedraaid met een aggregaat? En zo ja, met wat voor'n aggregaat? Is er niet een keer daardoor een piekspanning geweest.
Dat zullen ze jouw trouwens toch niet verteld hebben.
Todi
Quote:
@jan w: een keer daardoor een piekspanning geweest.
Dat zullen ze jouw trouwens toch niet v

Oeps?
Nick83
@jan w
Schade door piekspanning zal niet het probleem zijn gok ik zo. Dan zouden er nog wel meer problemen zijn dan enkel mislukte aansluitingen.

Daarnaast: bouwstroom wil nog niet meteen zeggen: stroom van een aggregaat. Als je gaat bouwen op een nieuwe locatie waar nog niks is, dan word er een tijdelijke meterkast geplaatst. Dit noemt men "bouwstroom".
jan w
@Nick83
Het is net alls met een aardlekschakelaar, als die er elke dag uitspringt is er bijna geen zoeken aan. je kunt echt wat als die er niet "in" wil blijven.
oldhuus
@jan w
Ow ja stoppen die maar half door zijn kunnen je ook allerlei storingen geven. Maar neem aan dat alle elektrisch nieuw is, zoals de installateur zegt bij een robot in een oude stal trek alle oude zooi (bekabeling) er maar uit alles nieuw. Maar ken ook een geval dat het probleem onder de grond zat bij Enexis, dan kun je je ook maanden rot zoeken.
Nick83
Quote:
@jan w: Het is net alls met een aardlekschakelaar, als die er elke dag uitspringt is er bijna geen zoeken aan. je kunt echt wat als die er niet "in" wil blijven.

Klopt .... ik heb wel enige ervaring. Wij hadden hier een compressor die zo af en toe uitviel. Viel dan in een storingscode van dat de draairichting van de motor verkeerd was. Daar zat een sensor voor op --> deze doorgeschakeld. Dus storing zou in theorie nooit meer voor kunnen komen. Maar het haalde niks uit. Storing was er nog steeds. Soms 3 weken niet, soms 2 x in een nacht. Om gek van de worden. Toen heeft monteur wat elektronica (schakelblokken en dergelijke) vervangen en was het probleem op gelost. Koste € 700, was buiten garantie tuurlijk... Ik snap niet waarom er op zo'n stom ding een grote kast boordevol draadjes en schakelingen moet zitten.

Maar de netstroom is hier ook niet helemaal in orde. Vorig jaar heeft de netbeheerder hier in de meterkast een week lang een meter gehangen. Toen bleek dat bij 1 fase zo af en toen rare wisselingen voorkwamen. Er is toen toegezegd dat er een stroom opvoer station (of zoiets) bij gezet word. Februari hebben ze speciaal nog gebeld om te laten weten dat da toch echt nog wel doorging. Maar zie nog niks ... Verder op moment geen problemen hier ... 😄
hans1980
In principe heb je gelijk wanneer je continu busjes op het erf hebt staan die vervolgens je robot uit bedrijf stellen waarna je hele ritme in de war raakt .. ook geven die onvolledige melkingen mastitis en melkproduktiedaling.
oldhuus
Heb dat ook wel bij een melkstal gezien, na een half jaar busjes op het erf andere dealer er bij, probleem opgelost..
meelezer10
Hier vroeger bij de melkstal werkte de melkmeters ook niet goed. De afname haalde regelmatig te vroeg af. Het bleek dat de melkmeters vuil werden en daardoor niet goed meten. De dealer heeft wel tig keer de melkmeters opengehaald en schoon gemaakt. Op een gegeven moment maar naar het hoogfdkantoor gebeld. Die kwamen kijken en vonden het gelijk. De aardendraad zat op verschillende plaatsen tegen een printplaat. Hierdoor kwam er spanning op de melkmeters waardoor vuil werdt aangetrokken. Geen delaval
meelezer10
+1
friesboertje
@meelezer10
Ik had een tijdje wat kalkaanslag in de meters. Oorzaak was de boiler die een te lage temperatuur had.
delavalboer
Vandaag de stand v zaken
delavalboer
Vandaag de stand v zaken
delavalboer
Krijg de foto dr nog niet bij...
cs-agrar
Wat vraag je voor dat ding delavalboer? handel?
delavalboer
Geloof mij dat ding wil je echt niet hebben...koppijn krijg je dr van.
Vandaag 21 onvolledige melkingen...heb al een hekel om zo naar de stal te gaan...zat word je dr van.
delavalboer
Geloof mij dat ding wil je echt niet hebben...koppijn krijg je dr van.
Vandaag 21 onvolledige melkingen...heb al een hekel om zo naar de stal te gaan...zat word je dr van.
Tommie1
Op het attentie bord of op de status/melklijst?
+1
cs-agrar
Dan moet je er nodig af, noem een prijs en er kijkt vast iemand mee die het aandurft. Dan hebben 2mensen een mooi weekend!
Voor jou:
marktplaats.nl/a/dieren-en-toebehoren/…
Wij hier op het prikkebord helpen elkaar wel hoor..
delavalboer
Grapjas...we hebben besloten om dan maar koeien weg te doen.
.Koeienruilen??? Wij hebben mooie koeien voor in eentraditionele stal. Carousel kan ook. Ruilen tegen koeien met "vierkant uier" haha we hebben dr 15 in de ruil...
-1
brabo
Quote:
@delavalboer: mooie koeien voor in eentraditionele stal. Carousel kan ook.

je kan ook altijd nog ruilen met een lely-boer 😃
delavalboer
Camera.s zijn alweer in de oude positie
.Hebben lely laten kijken n dkoeien. Die gaven aan dat een a3 of a4 het beter kan....maar dat zijn vertegenwoordigers die geloof ik niet meer...en dan moet alles eruit. Alles is van delaval tank, smartgate, krachtvoer. .robots. .nee dat gaat veel geld kosten.
Tommie1
Hier staan ze 9 graden achterover
oldhuus
De A3 en de A4, alsof dat zulke succesnummers zijn.. Ben blij met de A2 maar zou 'm niet graag inruilen op die weegvloer dingen, ruilen misschien wel.
+2
matt
Zijn hier van a2 naar zo"n weegvloer ding gegaan,werkt super vond die a2 maar een
Frikandel vooral in de beginjaren,dus nog voor het millennium...
brabo
Hier ook van A2 naar A4 overgestapt, en daar zit toch echt geen weegvloer in. Ik heb ook altijd gedacht dat A2 de beste serie was, maar de A4 doet er echt niet voor onder. De A4 hangt de koeien sneller onder dan voorheen.
hans1980
@brabo
de eerste a2 zat vol met kinderziekten de a3 en a4 al net zo,
lange tijd molk de a3 next beter dan a4 (in referentiegroep)

Maar had niet verwacht dat in de VMS vanaf bouwjaar 2000 nu 15 jaar later , dat ding niet fatsoenlijk kon melken...
christo
@hans1980
|Ik kan het ook niet snappen dat de kinderziektes er nu nog niet uit zijn. De A4 zou beter moeten kunnen melken. Ik vraag me wel eens af of er ook een robot is die probleemloos de koetjes melkt.
oldhuus
Nou hier zijn ze allemaal tevreden over Laval, dus snap dat ook niet, het is toch dezelfde robot als 10 jaar geleden maar dan continu geupdated. Monteurs moeten vanaf hier ook altijd weer naar een storende A4 dus vandaar, maar de A2 mag dan een antiek ding maar zijn wel financieel afgeschreven en ze storen nauwelijks meer. In het begin wel ja , in 1997 gingen sommige boeren zelf de robot verbeteren andere boilers vacuumpomp etc, en compressoren was natuurlijk een drama, toen de nieuwe laser er was hoorden ze hier ook pas jaren later van een monteur. Maar kijk eens naar andere merken daar is weinig meer van over.
1 ding van Lely snap ik niet, waarom kun je niet gewoon handmatig aansluiten?
hendrikvdh
@oldhuusidd waaarom heeft lely niks handmatig, misschien moeten we eens in groep zoiets bij Lely vragen ?
-Jan-
Quote:
@hendrikvdh: handmatig

Daarom is het ook een automatisch melksysteem
oldhuus
@hendrikvdh
Ja nou heb ik er nu ook een vaars, als ik niet handmatig kon aansluiten had ie al weg gemoeten, maar misschien wil Lely ze zelf hebben.
MBTrac1100
@oldhuus
Handmatig aansluiten kan toch? Je gooit toch gewoon de lucht van de arm af?
christo
oldhuus
@MBTrac1100
Bij de a2 wel ja 😄, maar a3 enz. is dat nog moeilijker
MBTrac1100
@christomet een kogelkraantje waar de slangen van de arm bij de wagen komen
oldhuus
@MBTrac1100
Bij de A2 is dat een schuif, doe je die kap met al die ventielen los zit ie helemaal rechts.
brabo
@oldhuus
Het is eigenlijk wel jammer dat Lely blijft volharden in hun standpunt dat de robot zelf de koeien moet onder hangen en daarom geen officieel handbediening erop heeft gezet, zoals dat de concurrent wel doet.
Ik weet zeker dat er potentiële kopers zijn die daarom voor een ander merk kiezen. Ik heb ze dit al meerdere malen vertelt dat het toch wel makkelijk zou zijn voor speciale gevallen dat het er eigenlijk toch op zou moeten, maar ze willen (nog) niet erg naar me luisteren 😞
+3
-Jan-
Quote:
@brabo: maar ze willen (nog) niet erg naar me luisteren

Vind zo wie zo dat ze bij lely behoorlijk arrogant kunnen zijn want op een offerte moest vlot besloten worden omdat de verkoper nog een tijdje op vakantie ging.

Heb hem het advies gegeven even rustig op vakantie te gaan dan kunnen we nog rustig even bij zijn collega concurrenten langs gaan en heb hem een fijne vakantie toegewenst.

Ze bouwen goede robots maar moeten niet denken dat ze de enigste zijn want de rest staat echt niet stil
meelezer10
@brabo
Dat vindt ik het mooie van delaval. Die slangen lijken er allemaal maar wat bij te hangen maar daar gaat en kan ook weinig aan kapot. En dat is vooral handig bij een vaars die de eerste keren niet mee wil werken.
oldhuus
@-Jan-
Ja zou ook zeker even bij fullwood informeren, schijnt gemakkelijk aan te sluiten zijn mechaman.nl/veehouderij-techniek/2014/…
de hoef
Quote:
@brabo: maar ze willen (nog) niet erg naar me luisteren

is dat de enigste die niet luistert
of luistert je vrouw ook slecht
+2
brabo
Quote:
@de hoef: of luistert je vrouw ook slecht

die luistert heel goed......... maar niet naar mij 😞
ejb
Quote:
@-Jan-: bij lely behoorlijk arrogant kunnen

dat was voor mij de hoofdreden om niet met Lely in zee te gaan
dorpsrandhoeve
@ejb
Tja,

dan kun je ze allemaal wel terzijde schuiven.
ejb
@dorpsrandhoeve
dan zal ik iets concreter zijn: Ik had een onafhankelijke adviseur in de handen genomen om mij te adviseren en de vertegenwoordiger van Lely vond dat de adviseur Lely moest adviseren omdat ze vroeger bij de DLV collega's waren geweest terwijl zijn offerte toch 10 tot 15% hoger was. En toen ik hem(zal zijn naam niet noemen)vroeg om een offerte voor een mestschuif van Lely want daar was ik wel serieus in geïnteresseerd gaf hij aan dat niet te doen want dat ging om een te klein bedrag. Dit soort klachten zijn in mijn regio over de inmiddels ex vertegenwoordiger veel meer gehoord en ze hebben sinds zijn ontslag volgens mij wel een hele goede vertegenwoordiger.
oldhuus
@ejb
Hebben hier al 10 verschillende vertegenwoordigers van Lely aan de deur gehad, maar laatste keer voor een gereviseerde mestschuif opgevraagd, maar werd net zo serieus mee omgegaan als een nieuwe melkrobot, ook bij het Lely center kun je gewoon even kijken staan al die inruilers.
+1
Nick83
Quote:
@ejb: Ik had een onafhankelijke adviseur in de handen genomen om mij te adviseren en de vertegenwoordiger van Lely vond dat de adviseur Lely moest adviseren omdat ze vroeger bij de DLV collega's waren geweest

Bij ons stond Nijborg een paar dagen later op de stoep om een bulk en vijzels te leveren. Want ze hadden via via vernomen dat we met een melkrobot bezig waren. Lely was de enige waar we toen in eerste instantie mee bezig waren, verder wist niemand het nog. Maar die kerel van Lely had tuurlijk Nijborg niet getipt, nee nee, had die echt niet gedaan hoor ...
meelezer10
@Nick83
Lely, nijborg en de meko zijn 3 handen op 1 buik
jan w
@meelezer10
En toen ik bij aanschaf van onze nieuwe tank, nu 8 jaar gelden vertelde dat ik ook een prijsopgave zou krijgen van een Etscheid tank. Kon er direct € 5000.= van de prijs af. Ra,Ra!!
+1
de hoef
Quote:
@jan w: Kon er direct € 5000.= van de prijs af. Ra,Ra!

dan kocht ik daar nooit meer iets
avondrood
Delavalboer. Je reageerde een beetje lacherig over Steenwijk een aantal dagen geleden. Mijn vraag aan jou is heb of je nou wel of geen bezoek gehad de spicialisten van Steenwijk? En zo ja wat is hun reactie? Het zou allemaal wel niet deugen maar zo kon je ook niet verder lijkt me!
meelezer10
Heeft er al iemand contact met @delavalboergehad? Ik heb verschillende reacties van PB tjes voorbij zien komen maar ik heb nog niet vernomen dat iemand werkelijk contact met hem heeft gehad. Is het dan toch een concurent?
de hoef
Ik, maar kreeg een bedankje .verder geen uitleg
denk dat ie niet geholpen wil worden
weet alles al als je het zo leest
melk-t
@de hoef Vreemd dat hij niet geholpen wil worden?? Ik blijf bij mijn vermoedens dat het een mapman van Lely is.
avondrood
@melk-tEventjes verder lezen melk-t. Het is toch een melkveehouder met prolblemen. En staat open voor hulp.
@melk-t Het is wel degelijk een melkveehouder, heb een PB van hem ontvangen, goed waardeloos wat hij meemaakt.
pieter w
Hij heeft mij nog niets gestuurd, maar ga er niet vanuit dat hij van de concurrent is
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieter w: heeft mij nog niets gestuurd

Behoorlijk onhandig om niet te zeggen dom. Jouw aanbod lijkt me een uitkomst: iemand mee laten kijken die veel ervaring heeft met de VMS, redelijk onafhankelijk is èn alle soorten en maten koeien erin heeft geduwd. @delavalboer kan jou beter een riante onkostenvergoeding geven voor goede raad dan in het wilde weg koeien op gaan ruimen. Lijkt mij dan.
cs-agrar
Je moet dat gewoon anders zien rijlaars, in een ander topic schreef jij dat koeien goedkoper gingen worden, zo ga je n ook gelijk krijgen ook! Ondanks dat deel ik jouw opmerking over de aangeboden hulp.
+2
friesboertje
Misschien moet Co een excursie organiseren? 😄
+2
avondrood
Heb gisteravond via een pb een reactie gekregen. Het is voor de veehouder een flinke kluif om alles optimaal te laten gaan draaien. Kreeg wel het gevoel dat hij niet voor deze situatie gekozen heeft. Hopelijk komt hij snel uit een neerwaartse spiraal door de juiste mensen toe te laten en dat de situatie snel verbeterd.
+1
hans1980
Robotmelken gaat lang niet altijd over rozen !
Er kunnen tal van oorzaken zijn waardoor robot melken niet het succes haalt die men voor de tijd bedacht had, voeding is ook een grote evenals huisvesting etc.
delavalboer
Helemaal mee eens..en boeren gaat ook zeker niet over rozen.
Jos1980
Hebben hier ook een tijd slechte aansluitingen gehad na een jaar robotmelken met VMS
Het sloop er langzaam in slecht aansluiten hadden toevallig veel vaarzen met korte speentjes en zucht. Uiteindelijk bleken de grijpers zo versleten dat de bekers een klein beetje scheef op de arm zaten waardoor hij niet goed aansloot. Onervaren servicemonteur had dit niet gezien bij beurt. Nu melkt ie top
de hoef
Quote:
@Jos1980: toevallig veel vaarzen met korte speentjes

daar heb ik het ook niet op
pieter p
Wij hadden hier(lelyA3) een tijdje terug ook teveel mismelkingen. Het was vooral het aansluiten slecht ging bij bepaalde koeien.
Ze hebben toen de nieuwste software versie van de A4 erop gezet, liep gelijk stukken beter en sneller.
Gem. 2 mismelkingen per dag nu.
delavalboer
Dat is goed te doen 2 zelf aansluiten....wij hebben er 22 elke dag. Altijd dezelfde koeien. Eerst waren het er soms 29 of 30 maar door het goed instellen en veranderen nu nog 22.
de hoef
Quote:
@delavalboer: . Altijd dezelfde koeien.

dan snap je toch ook wel waar het probleem zit
matt
Quote:
@delavalboer: wij hebben er 22 elke dag.

De ultieme test zou zijn,koeien op de kar en naar een andere boer met een de laval,kan die ze wel melken ligt het aan jouw robot
gaat het niet,doorrijden naar ander merk robot :))
de hoef
Quote:
@matt: ander merk

vion
delavalboer
Hallo Jos mooi dat ze het uiteindelijk gezien hebben.. speenplaatsing is echt cruciaal bij de vms
pieter p
Toevallig is er nu een vaarsje die slecht te melken is hier, korte speentje en dicht bij elkaar met een zeer strakke ophang tussen de beide achter kwartieren.
Als deze in de robot staat moet ik de beide achterbekers een tijdje vasthouden.
jan w
In die 8 jaar dat ik nu met de robot melk heb ik er nog geen hand vol afgevoerd om reden van speenplaatsing.
het moeilijkste is wel, als de achterspenen tegen elkaar aan staan of bij vaarzen die aan het eind van de lactatie zijn met een klein uiertje. Maar meestal gaat het wel goed, alleen dan duurt het wat langer en dat wil je eigelijk ook niet hebben. Dan melkt die eerst de ene achterspeen en als die uit is gaat ie de andere nog weer aansluiten en melken. Het kwartier dat dan leeg is zit dan meestal wat hoger.
-3
kaas
Delavalboer ga er nu iemandbijhalen die er vertand van heeft zet die 20 koeien apart en laat die persoon ze inregelen en laat hem een dag later terug komen hoe het gaat en wil je dat niet hou dan op om hier op het prikbord te zeuren
Jos1980
Ik bedoelde meer dat je eerst 2 onvolledige hebt dan een paar lastige vaarzen erbij dan 4 of 5 en dan lijk je een week later 6 tot 8 te accepteren en zo sluipt het erin zonder dat je duidelijke oorzaak kan vinden. En dan denk je het zijn ook niet de makkelijkste koeien die onvolledig zijn. En nu na 2 jaar robotmelken heb je genoeg ervaring om zoiets snel te onderkennen. Ik zou wel graag een filmpje van het aansluiten zien. Mijn vriend is robotmonteur kan ik ook nog laten kijken. Hij heeft 10 jaar ervaring.
Ben toch benieuwd naar die onvolledige bij jou.
Tijdstip op dag?
Speenplaatsing?
Lactatiestadium?
Zijn ze ook echt onvolledig of is door het vaak onvolledig melken de normale melkgift
Niet meer bekend is bij die koeien.
Op de site van Harry tuinier staan ook iedere maand handige tips
delavalboer
Harry is ook hier geweest.,.von d t ook lastig om te beoordelen...
jan 1
Quote:
@delavalboer: Harry is ook hier gewee

Als ik zie wat je loopt te tobben met je robot!!!,zou je beste maar weer terug naar de put kunnen gaan,melker regelen voor paar dgn in de week zodat je weer fluitend naar je koeien kan gaan.
avondrood
@jan 1+200,000 extra inverstering.
delavalboer
We hebben ze heel vaak opnieuw ingeregeld..tilt, afwijkende speenpositiie, robotspecialist delaval, robotsp lely..en onafhankelijke spec...lees ook voorgaande berichten. Het is niet zo simpel...
pieter p
Bij deze Harry is het vaarzen bij de eerste keren met de hand aansluiten, gelukkig kan dat niet bij een lely.Als je ziet wat de arm soms te verduren krijgt ben ik blij dat ik niet met m'n eigen armen er tussen zit.
oldhuus
Gelukkig bij de A2 wel, arm positioneren en de lucht er af, nu ook een vaars met een boel zucht dan kun je wel laten zoeken maar drukt ie de achterpoten en loopt ie er over heen. Laatst voor het eerst in jaaren een vaars afgevoerd omdat ie echt de boel wou slopen, alleen hadden ze bij Lely nog een vergrendeling op het hek/uitgang moeten maken.
de hoef
Quote:
@oldhuus: Lely nog een vergrendeling op het hek/uitgang

is bij de laval ook een tekort koming
+1
meelezer10
@de hoef
bij de laval zijn ze bezig met een elektrische magneet.
vofjagtenberg
@meelezer10
Komt er hier op. Schijnt 5 keer sterker te zijn als de cilinder.
brabo
Quote:
@oldhuus: bij Lely nog een vergrendeling op het hek/uitgang moeten maken.

gewoon een houten balk tussen klemmen
meelezer10
@vofjagtenberg
Ik ben alleen een beetje huiverig voor de neven effecten. Wat voor reactie geeft het magneetischveld op de koe en de electronica? Bij Delaval zullen ze dit wel getest hebbben.
avondrood
@vofjagtenbergWij gebruiken een kleine sjorbandje. deze slaan we om de poort en de buis boven de vreetbak. Werk goed alleen is dit een extra handeling wanneer je de koe uit het station wil laten lopen. Deze bandjes worden gebruikt mocht je een nieuwe robot gekocht hebben die de looppoorten bij elkaar houd tijdens transport.
jan w
@de hoef
Als ik een vaars inmelk, dan doe ik er meestal ff een klosje tussen, zodat het hek niet los kan.
Als de uitlooppoort strak afsteld heb je bijna geen las dat de koe de robot op eigen houtje uitloopt.
Ook nog een optie is om er een zwaardere cillinder op te zetten of om de cilinder te ruilen met die van een selctiepoort.
vofjagtenberg
@jan w
Dat lijkt me ook wel een mooie oplossing. We wachten maar af wat de magneet brengt.
ejb
Quote:
@de hoef: is bij de laval ook een tekort koming

die is er wel bij DeLaval, maar is een keuze
Nico96
Het is een beveiliging dat het niet te straf staat, dus ik laat het liever zo, bij een lastige vaars gebruik ik een balk zodat de vaars het hek niet kan opendrukken. Ik heb er eens een keer s'nachts eentje gehad die er aan de verkeerde kant onderdoor kwam, dat wil je ook niet. Ik denk dat dat risico groter wordt als de cylinder te strak staat.
kaas
Zelf er een vergrendel cilinder opgemaakt als het hek dicht is gaat hij er op en gaat hij open gaat er automatiche er weer af
Jos1980
Wij hebben een melkputje naast de robot handig bij handmatige acties
oldhuus
Ja hier ook niet zo diep maar je kunt wel makkelijker bij de arm als er slang los is.
marcel r
Onmisbaar, zou standaard in de tekening van Delaval moeten staan.
vofjagtenberg
Mooie oplossing. Wel veel separatiemelk 😃
Nick83
@vofjagtenberg
Valt wel mee, als dr 3 koeien gekalfd hebben, en je separeert al die melk, dan heb je 's ochtends zo 4 of 5 emmers melk.

Mooi plaatje.
+1
brabo
Nou ik kan echt niet snappen dat je zo'n put zou willen. Moeten jullie dan zo vaak krom onder die arm gaan liggen dat je dit noodzakelijk vind. Hier gewoon een dichte vloer, zeker zo overzichtelijk en makkelijk schoon te houden
+3
brabo
@brabo


zo dus
Frits1
Zijn die moderne boeren zo stram in de benen? Ik hoor zelfs mijn oude heer van 62 er niet over dat hij door de knieën moet. Ik sluit me bij brabo aan!
marcel r
@Frits1
De mogelijkheid voor een put naast de robot is voor mij de reden geweest om voor Delaval te kiezen.
Volgens mij worden er ook al en geen 30 jaar melkstallen meer gebouwd zonder melkput.

Voor een Lely melker geen optie en zal er daarom ook raar tegen aan gekeken worden.

Rugproblemen moet je vóór zijn als je de kans hebt.
avondrood
Best diep. Had je last van de rug om deze versie van put te kiezen?
+2
avondrood
Een ander versie put. Snel en makkelijk in en uit. En af en toe zittend werk.
+2
pieter w
Put is zeer handig bij het droog zetten of eventueel een koe met uierontsteking behandelen,dit is beter dan het gehannes aan het voerhek of in een ligbox. ik heb hem zelf niet maar met een rubbermatje en een lege reinigings can kom je ook een heel eind om je rug te ontlasten.
+2
brabo
Een robot is geen behandelbox, maar bedoeld om te melken. Als je daar veel andere handelingen gaat doen, dan kan ik me voorstellen dat de koeien voortaan niet meer zo graag komen
+2
marcel r
Koeien spuiten(met naald) moet je niet doen in de robot. Alle andere uierbehandelingen zijn zo reuze handig en geven geen extra stress.
pieter p
Quote:
@brabo: een robot is geen behandelbox

Juist ja, als ikzelf een koe wil behandelen dan wordt die koe wel gesepareerd door de robot, als deze koe nog lastig is gewoon in de klauwbekapbox. Hier wordt gezegd, nooit een koe behandelen met wat dan ook in de robot. Droogzetten gewoon in de klauwbekapbox met 1 poot omhoog, wordt moeilijk voor de koe om nog een trap te geven.
+1
jan w
Quote:
@brabo: een robot is geen behandelbox, maar bedoeld om te melken.

Ik zet de koeien ook meestal droog in de robot.
En zo heeft ieder zijn ding. Hier in de streek zie je ook veel lely melkrobot's die als krachtvoerbox worden gebruikt.
Zo heeft de een het een en de andere het ander.

Eigenlijk zou je om een goede robot te krijgen de rooie en de blauwe samen moeten bouwen.
de hoef
Quote:
@jan w: Eigenlijk zou je om een goede robot te krijgen de rooie en de blauwe samen moeten bouwen.

en wat bedoel je dan precies .de snelheid van de lely op een laval
en de uitdrijving van de koeien
cowas
@jan w
rood en blauw moet je inderdaad mengen, krijg je GROEN, werkt echt super!
170 reacties en nog geen oplossing ??? KOM DELAVAL OPLOSSEN EN SNEL, dit is SLECHTTE reclame, desnoods twee nieuwe boxxen plaatsen EN SNEL, we blijven het volgen dit mag niet voorkomen !!!
robotboer
Misschien een domme vraag, maar ik lees dat je 2 robots hebt met 1 groep. toevallig een linker en rechter? Dan staan ze waarschijnlijk anders en vind die de spenen niet.
jop456
Zelfs dat kun je instellen bij de vms
Nick83
Maakt toch geen drol uit? Wij hebben een SAC spiegelopstelling. Link en rechtse box dus, en het maakt nix uit in welke box ze komen. Hoef je ook niks aparts voor in te stellen. Zou niet eens weten wat dat dan wel zou moeten wezen ...
brabo
Hier ook linkse en rechtse gehad. Het is dan wel belangrijk dat beide armen van beide robots op het zelfde (middel)punt in box beginnen met zoeken naar de spenen. Als dit sterk van elkaar afwijkt dan kan koe in bijvoorbeeld linkse box wel gemolken worden en in de rechtse mislukken.
Bij een sac zal dit wel niet nodig zijn omdat dit met dezelfde arm gaat en ik er vanuit ga dat deze precies in het midden tussen de 2 boxen zal staan.
meelezer10
@brabo
dan heb je ook nog van die koeien die niet midden in de box gaan staan maar een beetje op 1 poot. bij die koeien klopt het middelpunt nooit als je van een links naar een rechts box gaat. Als bij die koeien de speenplaatsing ook nog smal bij elkaar is haal de robot links en rechts snel door elkaar.
+2
delavalboer
Wij zijn wel blij met de put bij de robot....anders op de knieën inregelen haha. Ik krijg geen foto, s dr bij geplaatst ga dit nog proberen.
Gisteren nog weer overleg gehad ... we hebben nu naar alle aanpassingen een groep van koeien over die dagelijks (zonder ingrijpen van ons) onvolledig is. We gaan hiervan er 8 wegdoen.....en de andere 13 gaan we proberen erdoor heen te krijgen omdat wij vinden dat de robot ze zou moeten kunnen melken. Maar doordat we zijn onderuit gegaan in productie wachten we deze lactatie af en hopen na t afkalven weer goed gevulde uiers te krijgen en betere aansluitingen.
De andere groep koeien word nu goed aangesloten dit was voorheen wisselend. Ik zal er verder niet weer over zeuren......dan is kaas weer blij. Ik bedank iedereen voor het meedenken..meeleven.... gr van deze melkveehoudster
Cornelis
Een put naast de robot? Hoe bedenken ze het!
de hoef
Quote:
@Cornelis: Een put naast de robot?

melk hier naast de robot ,ook nog in de put
schoppenboer
Quote:
@delavalboer: We gaan hiervan er 8 wegdoen.

Is toch gewoon erg dat het zo kut melkt dat je er 8 om opruimt....
Heb met je te doen. Hier geen 1 koe opgeruimd omdat ze niet te melken waren. Paar met nauwe spenen die ik nog wel keertje help. Anders worden de achterkwartieren tussendoor wel een keertje gemolken. Melk met Lely.
Cornelis
Vind het ook buitengewoon bijzonder dat hierom koeien weg moeten. Melk 14 jaar met Lely en kan me er niks bij voorstellen.
+2
ejb
@Cornelis
eerst dacht ik: hij is een vertegenwoordiger van de concurrent.
later dacht ik: hij heeft misschien toch een DeLaval robot met problemen.
Nu denk ik: zij is vertegenwoordiger van Lely.Dit omdat zij nooit echt inhoudelijk op de evt. problemen is ingegaan, wel erg blij is met personen waar het ook niet super loopt en al helemaal geen prikkers op de dam wil hebben om te laten meekijken, wil de robot niet verkopen en dan in 1 keer ligt het aan een aantal koeien die dan weg zouden moeten. ikzelf melk 8 jaar met 2 DeLaval Robots e herken mij absoluut niet in zijn verhaal.
meelezer10
@ejb
En de fotos plaatsen lukt ook al niet.
Cornelis
@ejbAls ik verkoper van Lely zou zijn zou ik dit soort praktijken niet nodig hebben. En als je goed leest is hij zelfs een zij.
meelezer10
@Cornelis
ejb schrijft in derde regel ook zij
ejb
Quote:
@Cornelis: een zij.

schreef ik toch ook.

toen ik de keuze toendertijd maakte tussen Lely en DeLaval had ik ook te maken met een ergelijke nu ex vertegenwoordiger van Lely en daarom die link en nee een goede vertegenwoordiger gaat altijd uit van eigen kracht
delavalboer
@ejb
Wees blij, dat t zo goed gaat...advies van delaval is altijd nog 15 opruimen...En dan wil je nog niet weten hoeveel koeien we zelf nog aansluiten..
Farmer_
@delavalboer
Wat is nou precies het probleem, verstelt de robot zichzelf nadat alles goed afgestelt is?
melk-t
@delavalboer Geef eens reactie op de stelling van ejb

Quote:
@Farmer_: eerst dacht ik: hij is een vertegenwoordiger van de concurrent.
later dacht ik: hij heeft misschien toch een DeLaval robot met problemen.
Nu denk ik: zij is vertegenwoordiger van Lely.Dit omdat zij nooit echt inhoudelijk op de evt. problemen is ingegaan, wel erg blij is met personen waar het ook niet super loopt en al helemaal geen prikkers op de dam wil hebben om te laten meekijken, wil de robot niet verkopen en dan in 1 keer ligt het aan een aantal koeien die dan weg zouden moeten. ikzelf melk 8 jaar met 2 DeLaval Robots e herken mij absoluut niet in zijn verhaal.
hans1980
Denk dat problemen bij vms komen uit het feit dat wanneer een achterspeen goed is aangesloten deze er niet weer wordt afgenomen wanneer hij de andere speen niet kan vinden .gevolg kwartier dat leeg is gaat speen tegen andere speen aan zitten (bij nauwe speenplaatsing) en kan dan andere kant niet goed melken koe is onvolledig gemolken!
bij lely laat de robot de koe geheel mislukken dus kwartier wordt niet leeg gemolen maar koe mislukt, komt koe weer terug na een tijdje meer spanning op uier en melking slaagt.
+1
avondrood
Gedeeltelijk waar. Maar je kunt bij de instellingen de tijd veranderen bij ongemolken kwatier. Bij lely zal de koe laten gaan en later opnieuw melken. Bij delaval zal door de instelling ook de koe weer opnieuw gemolken worden. Het ongemolken kwatier wordt dan wel goed aangesloten.
Harry K
Idd: bij Delaval mag de koe mislukte met de mislukte melking bij volgende bezoek direct weer gemolken worden, en hoeft deze dan niet te wachten op een tijdslimiet (bv ná 6 uur sinds laatste melking) of minimaal te verwachtte melkproductie, om weer melktoestemming te krijgen.
jan w
@Harry K
Dat is ook niet helemaal waar. Dat is ook een instelling:
Normaal mag die na 1 uur weer terug komen en dan maximaal 2 herhalingen en dan moet de koe wel zijn tijd uitzitten.
Dit is om te voorkomen dat de koeien de bekers eraf gaan ketsen en dan ieder uur weer terug kunnen komen en dan ook weer brok krijgen.

De doseersnelheid van de brok per koe aanpassen wil ook nog wel eens helpen.
brabo
@Harry K
hier worden eventueel mislukte koeien altijd weer gelijk gemolken zo gauw ze terug in de box komen. Daar zit geen tijdsinterval tussen.
Harry K
@jan w Klopt. De tijd sinds laatste melkbeurt staat hier echter op nul. Deze is idd zelfs per koe naar boven in te stellen om indien nodig die extreme „lopers om de brok“ af te straffen. Is hier echter tot dusver nog niet nodig gebleken.
delavalboer
Nogmaals...voordat mijn broek helemaal afzakt...onze koeien hebben vooral achter een te krappe speenplaatsing en ja we hebben ALLES al geprobeerd. zie ook de verhalen hierboven. Ik word er helemaal niet goed van dat jullie denken dat ik van lely ben. Dat zou toch helemaal wat moois zijn. Wij hebben een leuke vertegenwoordiger van delaval gehad en ook van lely en beiden hebben niets slechts over elkaar gezegd. Maar omdat ik liever niet wil dat een misschien meekijkende delavalpersoon mij in de verhalen herkent en we daar weer gezeur over krijgen ben ik terughouden in het geven van informatie.. Maar dat snappen jullie nog steeds niet. Ik heb veel tijd gestoken in pb te sturen maar kan niet iedereen te woord staan....druk met de robot...aansluiten van spenen.
En ik heb op fb een filmpje staan van onze robot en het typisch aansluitprobleem. En meerdere mensen van eerdere berichtjes hebben deze gezien. Mocht je nu nog steeds twijfelen dan moet je mij maar een berichtje sturen...pb en dan krijg je mijn naam tenminste als je niet bij mij uit de buurt komt
Tommie1
Klopt delavalboer is geen vertegenwoordiger van Lely, verder denk ik dat de speenplaatsing (te nauw) te probleem is.
+1
ejb
Ik had al een pb gestuurd met mijn naam en woonplaats zodat jij na kon kijken dan bevestigd worden dat ik geen DeLaval verkoper maar een gebruiker ben en nu mag ik dus ook concluderen dat jij bij mij in de buurt woont.
delavalboer
Heb je pb gestuurd met facebook gegevens
+3
ejb
@delavalboer
Beste DeLaval boer

ik heb inderdaad de pb gehad met facebook gegevens maar heb zelf geen facebook en heb alleen het openbare gedeelte gezien, helaas vond mijn vrouw met facebook het niet nodig om een vriend met jou te worden zodat ik dan een slecht werkende robot kon zien vooral omdat hij bij ons wel goed werkt. Maar na hetgeen ik wel gezien heb ga ik er dan vanuit dat jij inderdaad DeLaval robots hebt die niet goed functioneren.

Excuus voor het feit dat ik je niet direct geloofd heb.
Farmer_
Delavalboer - schreef 1 week geleden

"hij sluit achterspenen voor aan, ondanks herhaald opnieuw inregelen, kan ze niet vinden, soms met wat nauwe speenplaatsing, sommige koeien sluit hij een week goed aan en dan weer een dag niet , dit zonder aanwijsbare oorzaak.
we zitten op 30 onvolledige melkingen per dag "

Dat heeft toch niks met speenplaatsing te maken of zit voor en achter ook tegen elkaar aan.

Zal wel een andere reden hebben waarom het daar op gegooid wordt nu 😄 .

Maar als de instellingen vanzelf veranderen moet je toch eens aan de Hoef zijn oplossing gaan denken.
delavalboer
Nog even een mailtje waarom wij de wachttijd niet verlengen...dit hadden we namelijk ook al geprobeerd.
Omdat we soms wel eens een koe missen, van de 22 die werd dan weer onvolledig gemolken, en toen kwamen er steeds meer koeien met een verhoogde mdi. We hebben er nu al 5 onder de antibiotica. Dus dat word m ook niet. We hebben heel wat koeien al rondlopen met een drooggemolken kwartier.
We kregen ook wel het advies om met jodium droog te zetten..op zich kan dat wel..maar dat is toch eigenlijk te gek om over te spreken.
schoppenboer
Hier heb ik ook wel driespenen er tussen lopen die zichzelf hebben drooggezet (kwartier). Gaat meestal gewoon goed en na de volgende afkalving gewoon weer melken. Met jodium weet je gelijk dat 't foute boel is.
Wat het aansluiten betreft: nauwe achterspenen hebben wij ook bij redelijk wat koeien maar aansluiten is meestal geen groot probleem.
Gek dat 't bij Delaval na al die jaren nog niet lukt.
BIj het aansluiten met Lely zie je gewoon dat de ene beker de andere iets opzij drukt met het aansluiten.
de hoef
Quote:
@delavalboer: ..op zich kan dat wel..maar dat is toch eigenlijk te gek om over te spreken

hoef je in elk geval geen 22 koeien aan te sluiten
of erger opteruimen
delavalboer
Dat klopt schoppenboer...heb bij buurman even mogen meekijken. En als r aansluiting niet lukt laat ie m weer lopen. Heb geen foto kunnen plaatsen...lukt niet. Wel in mijn profiel dus t maar zo gedaan. Ik hoop dat jullie dt wat van kunnen maken
mlkvhoudr
Gewoon de foto's even naar co @grasbaal mailen met verzoek ze bij dit topic te plaatsen
cowas
Heb wel interesse in de koeien die je weg wilt/moet doen i.v.m aansluiten.
Kan er nog wel wat bij hebben en kunnen we gelijk kijken of een groen botje hem wel aangesloten krijgt. Ik melk er nu ongeveer net zo lang mee als jou en heb er geen hoeven opruimen i.v.m aansluiten.
delavalboer
We ruilen ze in met kuil voor 20 koeien...Helaas, mooi dat t goed loopt bij jullie....dit hadden wij niet verwacht. We zijn vt voren bij zoveel bedrijven wezen kijken. Ook bij lely....maar vonden dat je de koeien zo moeilijk kon benaderen met droogzetters etc. Ook het aansluitsysteem vonden we super, per kwartier melken...maarja
brabo
Ik heb het hier boven al eerder gemeld : een melkrobot is geen behandelbox.
+2
cowas
@brabo
Toch is het wel verdraaid makkelijk als het wel kan. Ik moest er inderdaad ook eerst erg om lachen, die putjes bij de robot, maar heb het nu zelf ook en nog geen seconde spijt.
+1
avondrood
@braboIedereen heeft een andere werkmethode en stalopzet. Ik weet niet hoe jij het doet als je een koe moet behandelen voor bijv. uieronsteking maar naar mijn inziens gaat dit toch het snelst en makkelijkst. Voor behandeling moet uier lijkt me leeg zijn gemolken en als je een preparaat er in doet, doe je het toch net na de afname van de bekers. Je bent toch bij de koe. Na behandeling direct afsprayen en gaan met die banaan. Als ik jou mag lezen ga je met de koe aan de wandel ergens in de stal waar naar mijn mening qua hygiene minder is dan bij de robot. Maar prikken met naalden is zoals voorgangers uit ten boze. Maar goed brabo je mag me het vertellen hoe jij een koe behandeld.
brabo
@avondrood
Als ik al een koe moet behandelen dan doe ik dat eigenlijk nooit in de robot. Die paar mastitus koeien (minder dan 10% op jaarbasis) en de droogzetters worden aan het voerhek of in de bekapbox in de separatieruimte behandeld. Alle andere handelingen zoals insemineren of koeien controleren door mijzelf of veearts worden in het koppel aan het voerhek gedaan.

Ik blijf het een heel vreemd argument vinden om de de keuze van een melkrobot af te laten hangen van het al dan niet makkelijk een koe te kunnen behandelen in de robot. Het lijkt me toch echt veel logischer om een melkrobot te beoordelen op zijn melkprestaties.
avondrood
@braboJa Brabo. Ik heb niet alleen gekeken qua bereikbaarheid van uier. Voor mij was de eerste voorwaarde kwaliteit van melken en aansluiten van de robot .Vond en vind zelf dat delaval goed werk levert. Ten tweede de dealer die er achter staat en moet onderhouden. Een ander punt was toch voor mij de bereikbaarheid van uier en toch zelf de robot handmatig over kan nemen.
FF nog over de behandeling in de box. Bij ons worden evt. antibiotic in uier en droogzetpreparaten toegediend in de robot. Rest gebeurd allemaal buiten de robot. Ik weet niet hoe jij het zou doen maar een koe insemineren in de robot lijkt mij haast niet te kunnen of je moet om de hoek kunnen insemineren.
pieta
@avondrood
Bij een a4 hoef je niet de hoek om te kunnen. 😄
Cornelis
@avondroodNu snap ik het even niet meer. Je kiest omdat de robot goed aansluit en vervolgens wil je het makkelijk handmatig over wilt nemen.......
avondrood
@CornelisJe zegt het goed. Mocht ik het over willen nemen bijv. een vaars inmelken voor eerste keer, een probleemgeval of dat je een verse koe gaat melken waar orbeseal in zit kun je makkelijk handmatig per speen aansluiten en afnemen. Bij de rode weet ik niet hoe dit gaat. Hoe het bij jou gaat maar wanneer je orbeseal gebruikt hebt en dat er na de eerste keer goed voorstralen toch nog een propje voor het slotgat blijft zitten?
pieter p
Quote:
@avondrood: Mocht ik het over willen nemen bijv. een vaars inmelken voor eerste keer, een probleemgeval of dat je een verse koe gaat melken waar orbeseal in zit kun je makkelijk handmatig per speen aansluiten en afnemen. Bij de rode weet ik niet hoe dit gaat

Wij hebben een A3, maar als een koe of vaars gekalft heeft dan branden we eerst de uierharen weg en als het nodig is ook nog even de staart scheren. Dan is het een kleine moeite om even voor te stralen.Dit alles buiten de robot, wat wel goed werkt is een vaars "op stage" voor het kalven door de robot te halen. De vaars weet dan dat ze brok krijgt en went aan het geluid en bewegingvan de arm.
jan w
Het grootste probleem is als de spenen tegen elkaar aan staan. Dan willen beide spenen nog wel eens in dezelfde beker zuigen. Dit komt vooral voor bij vaarzen met wat kleine spenen.

In het verleden werden dergelijke koeien hier bij een buur veeartsenpraktijk geopereerd. Maar daar hebben ze een stokje voor gestoken.

Ik verwacht dat het probleem zich bij Delavalboer zich zelf wel oplost, maar daar heeft hij op dit moment niks aan.
+2
Jannus
@jan w
Misschien is inkruisen met MRIJ iets 😉 komen de spenen vanzelf in spreidstand 😃
brabo
@jan w
ik fok hier al 18 jaar op robotuiers, dus niet te nauwe en te korte spenen. Ik werd hiervoor in het begin nogal gestraft door de exterieurbeoordelaar van CRV en ging van 83 punten voor uier terug naar 80. Nu hebben ze bij de CRV eindelijk ook het licht gezien en worden de uiers beter gescoord voor robotgeschiktheid.

En als ik ooit nog eens op zoek ben naar een behandelbox dan weet ik nu in ieder geval waar ik moet zoeken 😃
Cornelis
@avondroodIk kan achter de robot staan en de koe tussen de achterpoten door voorstralen als dit nodig is. Koeien lopen recht in het straatje waar ze gemolken worden.
oldhuus
Bedrijfsinspectie kun je ook opzeggen ben je ook van dat gestraf af 😄
jan w
@brabo
Maar is dat uier van 80 punten slechter dan die van 83?
Bedrijfsinspectie is een liniaire benadering van de cijfers. Maar voor de inspecteurs hoeven de cijfers niet liniair te zijn en kunnen ze verschillende cijfers geven voor de onderdelen.
+2
brabo
Quote:
@jan w: Maar is dat uier van 80 punten slechter dan die van 83?

nee zeker niet, ik heb vaak discussie staan voeren met inspecteur dat hij de hogere punten aan de verkeerde koe gaf. Sommige hooggepunte uierkoeien waren lastig met aansluiten terwijl doedelzakuiers een makkie waren voor de robot.
Hij gaf aan mij wel te snappen, maar gebonden te zijn aan de regels. Gelukkig zijn er steeds meer robotkoeien en ziet CRV ook het belang in van uiers met vierkant geplaatste spenen.
Nick83
Quote:
@brabo: uiers met vierkant geplaatste spenen

Monti uiers dus 😃
3 speen
Kun je niet beter weer over naar de melkstal delavalrobotboer zo kun ke ook niet verder kost op termijn nog meer dan dat je nu het verlies neemt eerste pijn is vaak de beste pijn
zeppmann-
Ik snap het hele gedoe niet, er zijn zoveel bedrijven met goed en naar volle tevredenheid werkende robots van welk merk dan ook. Dan moet het toch geen probleem zijn om dit ook op te lossen, of is de boer zelf het probleem??
3 speen
Als iets niet wil naar een jaar dan moet je wel beslissingen nemen van je koeien moet je het wel hebben
ricardo
Heeft iemand de nieuwe uitvoering van Fulwood al zien draaien, met electrisch aangedreven arm, hoeveel stroom zou dat besparen? door minder compressor uren?
oldhuus
Heb ik wel zien draaien, maar was een testbedrijf. Was super rustig vergeleken bij een a2. Zat een camera ipv koedranger. Eigenaar was er goed te spreken over, maar was ook testbedrijf natuurlijk.
+1
corne86
Al gedacht aan aardstralingen? Dat zorgt ook voor veel onverklaarbare problemen.
brabo
Van de week nog met zo'n "aardstralenmannetje" gesproken, en die vertelde dat hij de laatste tijd toch wel bij opvallend veel Lavalboeren erbij werd geroepen.
+1
ejb
Dus een Lely boer die een aardstralenmannetje spreekt hmmm. 😃
brabo
@ejb
hij is toevallig een vriend van me, en komt af en toe eens een bakkie doen.
Ik heb overigens wel een kast van hem staan. Onder het motto: baadt het niet dan schaadt het niet.
+9
delavalboer
Nog even een update hoe het er momenteel bij staat. We zijn inmiddels 2 weken op de goede weg. Er zijn 3 fouten ontdekt, stikstofaccumulator was stuk, de robots waren niet goed op elkaar afgestemd en de mestklep die de koe positioneerd functioneerde ook niet goed. Nu hebben we nog 7 koeien die die niet goed aangesloten kunnen worden, en geen 30 meer. Heel jammer dat wij niet direct serieus werden genomen, heeft ons wel heel wat stress en geld gekost. We hebben een andere monteur waar we veel vertrouwen in hebben. We zitten net op 25 liter gemiddeld en hopen na t afkalven van de koeien de melk weer onder te krijgen. We hebben ook een andere voerleverancier en die heeft een super robotspecialist die met ons meekijkt. We zijn wel heel blij met de huidige situatie, maar wel jammer dat delaval nooit excuses heeft gemaakt ...
puddingbroodje
Kijk dat lijkt er beter op 7 koeien is wat veel maar begrijpelijk 30 is bijna onmogelijk!!
Nick83
Quote:
@delavalboer: stikstofaccumulator

Euhm... wa is dat voor ding?
Jos1980
Fijn voor jullie. Zo zie je dat een paar kleine dingetjes opgestapeld veel ellende kunnen veroorzaken. Succes
-2
kaas
Stikstofaccumulator en mestklep DELAVAlBOER kijk jij zelf wel eens naar de robot zulke dingen vallen je toch wel op veel hijsa om niks .
als de mest klep niet snel met de koe heen en weer gaat zal hij niet goed aan sluiten en als de accumulator kapot is zal hij schoks gewijs proberen aan sluiten beetje triest als je dat zelf niet ziet .
bijna net zo als je dierenarts bij zieke koe haalt en je weet niet wat hij heeft en de dierenarts constateert dikke uierontsteking.
jan w
Als je pas begint, dan zie je zulke dingen nog niet. Maar de monteur in kwestie had dat wel op moeten merken.
Cornelis
Gelukkig heb jij overal verstand van 😄
jan w
Gelukkig heb jij overal verstand van 😄

Gelukkig niet,
Maar in het begin komt er zoveel op je af, dan zie je zulke dingen niet.
Dat van de Accumulator is zelf op het scherm te zien, als je weet waar je kijken moet. Deze weel zelf nog een kabelbreuk gehad, daar was ik zelf ook 1,2,3 zo niet achter gekomen. Ik weet dat ik het een keer eerder heb gehad, maar dat is al wel een aantal jaartjes geleden.
Cornelis
@jan wSorry Jan, opmerking is voor kaas bedoeld.
oldhuus
Ja precies, die monteurs zien ook niet alles, laatst raar geluid vacuumpomp, ervaren monteur zei is normaal ben toch gaan zoeken maar uitlaatslang v.d. vacuumpomp zat hartstikke dicht natuurlijk.
En veearts hier ook wel eens bij een coli gehad en hij dacht gewoon melkziekte paar infuzen d'r in.
+9
delavalboer
Nou Nou Kaas...beetje minder mag ook wel....We hebben hele peletons zogenaamde deskundigen gehad van delaval, inmelkers etc en als die het al niet zien, hoe moet ik dat wel zien. Zijn net 4 maand met dat ding aan het melken. Ik vind dat ik mij met heel veel dingen prima heb gered, en die 3 dagen die je ingewerkt word hebben ze mij niet verteld van een stikstofaccumulator die je ook nog in de gaten moet houden!!
Maar mooi dat jij dat wel weet kun je je eigen storingen oplossen...
+1
ejb
Quote:
@delavalboer: stikstofaccumulator die je ook nog in de gaten moet houden!!

ik melk er al 7 jaar mee en had er tot jij er over schreef nog nooit van gehoord en dus ook niet in de gaten gehouden.
Nick83
Ik wis heel niet wa het was, heb maar ff gegoogled 😄 Onze SAC heeft zo'n ding niet 😃
de hoef
Quote:
@Nick83: Onze SAC heeft zo'n ding niet

daarom zijn ze zo traag
Frits1
Die van ons is ook al eens vervangen, omdat hij lekte. Maar wel opmerkelijk dat de monteur daar niet op gekomen is. Zo zie je maar weer de vent maakt de tent.
+1
Nick83
@de hoef
Hardlopers zijn doodlopers 😉
paul1
Dit wordt te lang om nog te volgen.
Beter nieuw topic beginnen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's delaval en robot geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
279
DEELNEMERS
54
WEERGAVES
31
TREFWOORDEN