Veeverlosser onder voorwaarden toegestaan

Met natuurlijk wat extra moeilijk controleerbare eisen erbij:

Het gebruik van het veeverlosapparaat - de geboortekrik - wordt vanaf 1 juli 2015 onder voorwaarden toegestaan. Dat meldt staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) in de Staatscourant.

De geboortekrik mag alleen worden gebruikt om de koe en het ongeboren kalf in noodsituaties te helpen en daarmee de overlevingskans van allebei te vergroten.

'De veeverlosser helpt bij een gedoseerde en vlotte geboorte. Het helpt zo zowel de koe als het kalf', reageert Toon van Hoof, portefeuillehouder Diergezondheid van LTO.

Eisen
Aan het gebruik van het veeverlosapparaat worden voorwaarden verbonden. Het gaat daarbij zowel om technische eisen waaraan het apparaat moet voldoen als om omstandigheden waaronder het apparaat mag worden gebruikt.

Het betreft onder meer om stabiliteitseisen en om de aanwezigheid van een trekkrachtindicator.

Meer: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…

Deel dit topic

Reacties

arjankok-
Een trekkracht indicator hoe verzinnen ze het ,als die aan het eind van de slag is geeftie niet hoger aan, voorbeeld van emo regelgeving
aldert
Ik knijp altijd de touwtjes ff naar elkaar toe,dan voel je precies hoe strak ze staan.
arjan_kok
Voor die drie keer in het jaar ga ik echt geen nieuwe kopen, misschien eentje met de buren, zitten maar 50 meter verder, kjoelip zal dit ook wel weer gaan borgen hahahahaaha
+1
de hoef
Quote:
@arjan_kok: kjoelip

is dit een nieuwe sekte arjan
arjan_kok
@de hoeflijkt inderdaad op secte met steeds nieuwe inzichten, van de week steekproef gehad, beantwoordt nietsvermoedend alle vragen, heb je grote tekortkoming, bronwater dat ik tijdens het melken gebruik niet van bewezen kwaliteit (zodra de laatste koe weg is mag het wel) lachwekkend allemaal, moeten ze persee voor langs komen als ik slang met leiding water ???? heb opgehangen om de vraag nogmaals te stellen
meelezer10
Het zal er wel weer op neer komen dat de huidige niet aan de eisen voldoet en dat we allemaal een nieuwe aan moeten schaffen.
friese koemelker
Zo creeren ze hieral jaren werkgelegenheid/
3 speen
Laat ze toch barsten
+3
ko melker 1
verwijderd
brabo
Als een koe hier hulp nodig heeft (zo'n 10% ) dan gebruik ik hem altijd vanwege mijn slechte rug.
meelezer
Het artikel gelezen en mijn conclusie is: gebruik de krik met verstand zoals u al jaren verantwoord doet, maar zorg dat er niet gefilmd wordt of burgers toekijken.
Een voorbeeld van wetgeving waarbij iedere vorm van transparantie wordt tegengewerkt.
oldhuus
Kunnen ze niet beter de zoveelste cursus verplicht stellen, net als die ongediertebestrijding onzin, kost wel geld maar vast goedkoper als een nieuw verlosapparaat.
+1
milkman1
Quote:
@oldhuus: Kunnen ze niet beter de zoveelste cursus verplicht stellen

Onzin zo´n cursus, zo iets leer je van vader op zoon.
meelezer10
Nee jo, vaders kon dat helemaal niet. Dit moet je leren in de schoolbanken. 😄
+4
oldhuus
Ja was het niet, 'het grootste afkalfprobleem is het ongeduld van de boer'.
jan 1
Quote:
@oldhuus: Ja was het niet, 'het grootste afka

Je zal bij vaarzen toch wel op tijd in moeten grijpen,iets te lang geduld en je kalf is dood voor de geboorte.Bij oudere koeien heb je gelijk.
arjan_kok
@jan 1vroeger jaaren geleden toen ik nog ouderwetse hf vaarzen had kwam soms 30 % dood ter wereld, nu met crossies nog 5% van de vaarzen kalveren,( meestal een hf kalf)
de hoef
@arjan_kok95 % kalft hier zelf
ga ook zelden kijken s nachts of ik moet iets horen
fok op koeien met een vlak kruis ,en stier altijd met stieren die makkelijk afkalven [en ja het gaat hier ook wel is mis
oldhuus
@arjan_kok
Ja hier de crossies en met name Montb. kalven veel makkelijker, maar fokkerij speelt ook een rol, met SAP fokten we veel slechtere kruizen. Op de pinken veel scandinavisch gesekst die minikalfjes vallen er zo af en ook levensvatbaarder en wat meer C in het rantsoen scheelt ook.
weurding
Als we hem gebruiken doe ik dat met 1 hand, ook wel eens mensen gezien die met 2 handen alle kracht zetten die ze kunnen op het apparaat, gewoon met beleid gebruiken die paar keer dat je hem nodig bent
arjankok-
Heb wel is veearts bezig gezien die aan het eind van de stang stond te sjorren, gebruikte ding als hefboom

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , koe , kalf , gezondheid , diergezondheid , doc , dijksma , veeverlosser en geboortekrik geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
1