A-ware zoekt samenwerking met DOC, DOC leest oproep in media

Kaasproducent Royal A-ware wil onderzoeken of onder leden van DOC Kaas draagvlak is voor een langdurige strategische samenwerking tussen A-ware en DOC. Deze oproep deed de zuivelverwerker in een persbericht naar de media. In een korte verklaring laat DOC echter weten dat zij geen concreet voorstel van A-ware heeft ontvangen en wil er daarom niet op reageren.

Deel dit topic

Reacties

kletspraat
Ze doen het dus echt in hun broek.
dit luchtkasteel gaat er echt niet komen.
MEDIA STUNT om het fusie proces te verstoren.
+1
kletspraat
Als aware er binnen een jaar al niet meer zelfstandig verder wil hebben ze toch ergens een rekenfoutje gemaakt.
jorisdriepinter
Toch een vreemde gang van zaken. Als je zaken wilt doen moet er een basis van vertrouwen zijn.
arjan_kok
Lijkt allemaal op stemming makerij, op een of andere manier zijn a ware en deltamilk beducht voor de nieuwe combinatie
3 speen
12 en 13 mei is al heel gauw heb van beide kante niks gehoord dit lijkt mij een media stunt
kletspraat
Wel toevallig dat doc de datum van stemmen bekend maakt zij met een persbericht komen.van deze stemming makerij zijn doc leden niet gediend en hoop dat er niet veel leden komen. weten ze direct waar ze aan toe zijn.
en het word volgende week mooi weer om te maaien.
storm
Niets nieuws onder de zon????. Toen de Twentse zuivelcoop Ormet ten ziele ging gebeurde precies hetzelfde, bestuur en directie wilde van alles maar uiteindelijk lijfde Coberco ze in.
-1
3 speen
Coberco was een zieke cooperatie en tegelijkertijd nog een sociale werkplaats
+2
Melkie
Het lijkt erop dat A ware een beetje zenuwachtig wordt en zelf een probleem heeft op het moment dat de fusie doorgaat. Hoe betrouwbaar is A ware? Eerst roepen ze dat ze niet meer dan 100 miljoen eigen melk willen. Deze krijgen de DOC + prijs. Vervolgens, de 100 miljoen is binnen en er komt nog weer 100 miljoen bij. Wat is er steeds geroepen? Juist, 100 miljoen eigen melk en geen 200 miljoen.En hoe betrouwbaar is A ware als zelfs een contract anders is dan de heer van Ballegooijen tijdens een bijeenkomst zelf beweert. Ook roept A ware dat door deze fusie de identiteit van de Nederlandse kaas verloren gaat. A ware weet donders goed dat dit niet het geval is. Echter, A ware heeft Fonterra ook nodig, dan moet je niet roepen dat een bedrijf als DOC niet mag fuseren met DMK.
pussy
Bah bah , ik ben doc lid . dvz . een van de grotere bij doc , zal eens zeggen hoe ik hoe ik erover denk , wat een ellendige zet , al die tijd de kiezen opelkaar en dan dit ,,, wie gelooft hier in pffff
-1
kaas
A-ware en fonterra hebben al veel eerder toe nadering gezocht naar doc er was alleen maar te praten als a-ware en fonterra een melkprijs garanderen die 2 cent boven rfc lag ,als je zo uitgangs punt hebt als directie en zelf al jaren een slechte melkprijs uit betaald zeg dan direct wel willen niet.maar eerst toen wel ontkennen dat er gesprekken waren geweest met a-ware en fonterra maar toen het er echt op aan kwam hebben ze het wel toe gegeven .
maar pussy vind je zelf ook niet dat de directie er van doc er een zootje van maakt ,eerst groot bouwen willen goed en groot en zelfstandig in kaas ,toen moest en zou doc overgenomen worden door dmk en de stemming was 1 chaos stemming was bekent en wat zegt jannes oosterveld dit was het hele maal niet even we zullen zien hoe we verder moeten in de toekomst,en toen een paar maand later we gaan 100 % zelfstandig verder en nu je weer je laten over nemen dan heb je niks meer als lid een lege fabriek en niks meer in tebrengen.
kletspraat
KAAS je moet wel feiten en fabels uit elkaar houden. jij begint nu ook met stemming mekerij.
maar ja een kat in het nauw.
Harry K
@kletspraatOke kletspraat, nu moet je met de billen bloot: Wat zijn dan de fabels, en wat zijn de feiten volgens jouw in de bovenstaande post van kaas?
kletspraat
@Harry K
fabels
2 cent boven rfc
stemming was chaos
directie er een zootje van maakt

fieten
100%zelfstandig omdat er gewoon geen andere geschikte fusie kandaat
was
groot bouwen was nodig voor kostprijsleiderschap maar daar red je het niet meer mee .maar wel met een breed zuivel paket en nieuwe markten .
Harry K
@kletspraat: Je vergeet de belangrijkste:
Volgens kaas, maar in deze ook mijn info, hebben de leden straks nix direct meer in te brengen naast het kiezen van hun (minderheids-)afvaardiging.
Feitelijk ben je dan overgeleverd aan het DMK-bestuur. Bij een evt. volgende fusie (of afstoting van DOC-leden!...), kunnen deze leden daar dan niet meer voor of tegen stemmen zoals dat nu het geval nog is.
PG77
Dit zag je toch al 14 dagen aankomen wat n stemmingmakerij zeg.
Twordnogspannend en dan net de eerste snede maaien, wat een stresbende word het.
+2
vrolijke tukker
Dus als ik het goed begrijp is iedereen een voorstander van een fusie.
+1
vrolijke tukker
Met DMK bedoel ik
Jaap40
Inderdaad vrolijke tukker
kaas
Ik hoor hele andere geluiden
Cornelis
Het is ook jou belang nu...... Het is toch niet zo heel moeilijk.... Als Jan Anker wat wil laat hem dan maar 10 jaar de FC prijs garanderen. Transparant en helder toch?
Jaap40
@kaas je zwetst maar raak voor een knaak. Ook al in andere topics over doc. Allemaal opruiende teksten.

Gewoon rustig blijven, gewoon allemaal gaan stemmen.

Wel bedroevend late actie trouwens. Komt de geloofwaardigheid niet ten goede. Er komt steeds maar weer wat uit de grote toverhoed. Eerst Sterk daarna Anker zelf. Triest dat men het op deze zeer onprofessionele manier wil uitvechten. Van een ROYAL bedrijf mag je meer verwachten..... Achterhoedegevecht.

Vraag is: welk kunst en vliegwerk gestuntel gaan ze vervolgens weer mee komen? Bah Bah
Trap er niet in mensen.
kaas
Wat dacht de directie 4 jaar geleden kat in bakie die fusie gaat wel door daar hebben ze hun goed op verkeken en niet eens een weer woord op de vergadering dat is erg laag van de directie van doc dat is net zoals het melktransport van doc dat het in 1 hand moest daar zat ook meer achter maar je moet niet altijd de kop in het zand steken ik weet donders goed hoe het bij doc in elkaar steek en daar word je echt niet vrolijk van
douwe2
@kaas

ohh, vertel? Ben jij bij A-ware?
kletspraat
Kaas welke voordelen zitten er aan deze samenwerking.
volgens mij word doc een concurent van zijn eigen verkooporganiesatie.
pussy
Wees ff eerlijk allemaal ,,, gewoon een klotezooi aan het worden
+1
ejb
Ik zie hier een aantal leden behoorlijk in de stres schieten maar volgens mij is het heel simpel want er zal ergens eind mei zoals ik hier op prikbord gelezen heb een stemming zijn van de DOC leden en hoe meer keuze ze hebben hoe beter het voor ze is maar de ruime meerderheid van de DOC leden beslist en anderen niet. En bij de stemming wens ik ze veel wijsheid toe zodat er een verstandig besluit genomen gaat worden. Ik zal dan kennis nemen van hun besluit zoals ook alle andere niet DOC leden dat zullen doen.
Jaap40
@ejb
Je bedoeld Aware leveranciers of noorderlandmelk delta leden neem ik aan..... Allemaal aangeschoten wild.
ejb
Ik bedoel prikkers hier op dit prikbord en dus niet waar ze lid van zijn
gg
21 mei en dan word het er 1 van koper of 1 van ijzer zo als het hier zeggen. Maar wat wijsheid is weet het niet, weet wel dat dit modder (stoken) gooien nergens toe lijd.
zuivelarbeider
Einde luchtfietsters Aware?
3 speen
Na de mislukte fusie had het hele bestuur incl directie bij doc op moeten stappen vind trouwens zoveel kritiek gegeven op een nieuw komer wel erg laag delta milk kreeg niet zoveel kritiek
pussy
21 mei is er duidelijkheid vrienden
kletspraat
De cooperatie werk in het belang van de melkveehouders.
aware werkt in het belang van jan anker.
dus een samenwerking zal altijd moeilijk gaan.en voor een samenwerking moet er ook onderling vertrouwen zijn en dat is er ook niet.
als ik hier de reacties van de leden lees hebben die ook geen vertouwen in aware.dus is er geen goede basis voor een samenwerking.
pussy
Een week voor de stemming ,, scary
3 speen
In bestuur van doc heb ik ook niet alle vertrouwen, zwalkt ook
Jaap40
Nee de late dwarsboomfactie van Aware zal dat dan vertrouwen geven?
Laat me niet lachen 3speen, je weet het zelf ook.
Het plan van Aware kraakt van alle kanten en zal nergens garanties bieden.
Enkel de eigen lege fabriek willen vullen. Hoogmoed van de gladde praatjesmakers?
vrolijke tukker
Ben ook DOC lid. Heb ook geen vertrouwen meer in dit bestuur van DOC. Anders waren ze wel verder gekomen. Een ander kan het ook. Waarom zij niet.
Jaap40
Doc heeft belang bij een breed producten pakket. Dat kan aware niet bieden.
vrolijke tukker
DOC boeren hebben baat bij een hoge melkprijs. Daar is niet altijd een breed pakket voor nodig. Alleen RFC heeft een breed pakket en anders bijna niemand. DMK heeft ook een breed pakket. Maar tot op heden nog GEEN goede melkprijs betaald. Het is niet dat ik tegen een fusie ben maar het word allemaal zo mooi voorgespiegeld dat na de fusie een goede melkprijs uitbetaald kan worden.
3 speen
Dat jan anker samen wou werken was al lang bekend en dat hij een fabriek ging bouwen ook maar doc directie is wel vergeten dat ze afhankelijk waren van de handel en daar was jan anker er ook een van
gg
Volgens mij is en was de handel te verwaarlozen die via Anker liep
dit is zelfs in een vergadering weerlegt maar dat weet ik niet meer.
robotboer
Volgens mij is het heel simpel, Doc is 1 van de (of zelfs de) beste in foliekaas. Maar het is met alleen kaas hoge pieken en diepe dalen. De laatste jaren is t diepe dalen en dat wil niemand. Dan moet je in een breder segment stappen en dat is aware niet.
Coen
Oorlog in de zuivel staat op uitbreken

fd.nl/binaries/32/…
+2
kletspraat
Jan anker zou een voorbeeld moeten nemen aan de grote RFC die houd het netjes en laat de keuze over aan de leden van DOC KAAS.
vrolijke tukker
Welk voorbeeld geeft RFC dan?
jan is hobbyboer
Quote:
@vrolijke tukker: Welk voorbeeld geeft RFC dan?

RFC houdt zich heel verstandig volledig afzijdig van deze achterhoede ruzie van een aantal partijen in nood. RFC mag en wil niet fuseren met DOC dus hebben er ook niets mee te maken. Tenminste dat lijkt mij zo.
pussy
Tja moet eerlijk wezen , kletspraat heeft gelijk
+1
3 speen
Vind nou echt een rotzooi worden zo
Todi
En dat volk leid nu een melk fabriek? Ziekelijk?
arie.j
Wat de positie van DOC tegenover DMK is weet ik niet.
En of het voorstel absoluut eindbod is ook niet
Maar in het bedrijfsleven geeft meer belangstelling voor een onderneming nogal eens de mogelijkheid om de huid nog wat duurder te verkopen.
3 speen
Is gewoon stemmen nu ja of nee
Jaap40
Doc leden kunnen alleen maar ja stemmen. Stemmen ze nee dan is elke onderhandelingspositie na stemming slechter als dat ie op dit moment is.

Een keuze is er ondanks het wankele aanbod van aware helemaal niet. Zoals Arie al zegt: de huid zo duur mogelijk verkopen, aan dmk.
vrolijke tukker
Jaap40 onderbouw eens als er nee word gestemd dat de onderhandelingspositie slechter word.
Jaap40
@vrolijke tukker
Dan heeft aware haar doel bereikt.
vrolijke tukker
Word het daar slechter van voor DOC boeren?
Jaap40
@vrolijke tukker
Zeker, het vooruitzicht dat alle melk in de fragiele aware kaas kaas kaas kaas bak gaat stemt weinig hoopvol. Nog meer kaas samen is niet de strategie die je na moet streven.
vrolijke tukker
Word er toch niks anders van. Er gaat toch geen fabriek dicht, of wel. Dus de totale kaasproductie blijft hetzelfde.
pussy
A ware en doc hebben er een zooitje van gemaakt , en nu dit , ergelijk
pussy
A ware en doc hebben er een zooitje van gemaakt , en nu dit , ergelijk
3 speen
Echt een troep nu zit geen enkele winnaar bij
jan is hobbyboer
Quote:
@3 speen: Echt een troep nu zit geen enkele winnaar bij

Volgens mij is dit het eindspel van iets wat al jaren aan de gang bij DOC, maar door de hoge melkprijs van de afgelopen jaren was rumoer niet zo groot. Omdat er maar doorgemodderd is op een strategie die niet werkt en geen oplossing is bedacht (dat heet managen) is nu alles vastgelopen. Dan kun je nog kiezen uit aantal slechte opties (DMK, Aware of zelf verder). Incompetente leiding en makke toezichthoudende boeren leiden tot dit soort toestanden, je zult er mee te maken hebben als gewone melkende boer, je hele bedrijf staat op het spel door dit geklojo.
+2
Cornelis
Aldus een stuurman op de wal....
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: Aldus een stuurman op de wal....

Jazeker, zeer veilig op de wal.

Pas op als anderen met jouw geld gaan spelen, dan heb je goede controlerende instanties nodig die verstand van zaken hebben. Ik zeg daarmee niet dat het bij RFC beter is, maar ik ben er financieel niet van afhankelijk, duppie melkgeld meer of minder, ik overleef het wel. Probleem is vaak dat charismatische leiders nogal veel aanzien hebben terwijl ze vaak in testosteron-gedreven luchtkastelen geloven. Daar heeft die fabriek in Hoogeveen natuurlijk ook wel veel schijn van.
Jaap40
@jan is hobbyboer
haha,

**charismatische leiders nogal veel aanzien hebben terwijl ze vaak in testosteron gedreven luchtkastelen geloven,**

persoonlijk vindt ik die quote meer bij Aware passen..... Grote mond maar nog niets gepresteerd.
vrolijke tukker
Jaap 40 Wat heeft DMK bereikt in jou optiek? bij mij nog helemaal niets.
Cornelis
@vrolijke tukkerIk zit even hardop te denken. Stel A-Ware en DOC krijgen toch verkering. A-Ware zit op de DOC melk te azen zo het lijkt uit de berichten. Wat gaat hij dan met de fabriek in Hoogeveen doen?
Jaap40
@vrolijke tukker
een brede basis aan produkten, verkooporganisatie
@CornelisHe cornelis gaat di fabriek naar FC, het zou maar zo kunnen, je weet maar nooit, of weet jij meer ????En mag jij misschien niet zeggen wat je weet ???
+2
Cornelis
@Gait oet kloosterIk weet dat FC en DOC niet samengaan. De fabriek is van DOC dus de rest spreekt voor zich. Op 21 mei stemmen de leden van DOC over een fusie met DMK, ingewikkelder is het niet.
Jaap40
@Cornelis
Fabriek doc hogeveen of die van Aware Heerenveen naar FCDF?

Dan kunnen de investeringen voor FCDF Bedum in de ijskast.
Cornelis
@Jaap40Zo werkt het niet geloof ik. NMA en Brussel kijken graag mee.
gezienus
@Cornelis paar jaar dan werken ze allemaal samen ??

agrarheute.com/dmk-arla-kooperation/
Jaap40
@Cornelis
Alleen een van beide fabrieken cornelis.
Cornelis
@gezienusNiemand weet wat er morgen is.
kaas
Als je een omzet heb van 1,3 miljard dan heb je toch wel wat gepresteerd in mijn ogen
kletspraat
Als doc en aware gaan samen werken moet ik nog zien of de NMA dit toe staat. alle twee hebben ze een grote kaas verkoop organisatie in Nederland.OK die van jan is veel groter.
+3
puntertje
Jan A. verkoopt veel meer kaas dan hij in Heerenveen kan produceren. En waar koop je die, niet meer bij RFC en ook niet bij Bel. Blijft over Delta, want die hebben geen expertise om te verkopen, en DOC. Maar die hebben ze nu juist gepest met de DOC+prijs die zij uitbetalen. Dat heeft DOC nog meer verzwakt, buitengewoon goed voor Jan A. die liefst een lage melkprijs ziet bij DOC en dus bij A-ware, en goed voor de kaas inkoop bij DOC. En dat laatste gaat een streep door bij een fusie/overname van DMK. Jan A. ziet liefst een zwak zelfstandig DOC, eventueel met een 'sausje samenwerking'. DOC leden zien liefst een hoge melkprijs, maar voor beide opties lijkt dat nog ver weg. Bij DMK lijken de fluctuaties wellicht minder te zijn, maar ja, als het constant, maar laag is, help dat ook niet echt veel.
M.a.w., de diepte investeringen bij Friesland Foods, en in veel minder mate Campina, waar altijd veel kritiek op was ten tijde van hoge bulkprijzen, betaalt toch uit.
Nu nog hopen dat de leden van RFC niet als idioten ongefundeerde groeiscenario's najagen met varkensachtige intensiteit in combinatie met het verafschuwen van weidegang want dan wordt ook RFC richting DOC strategie geduwd. Eigenlijk passen dat soort boeren niet bij de strategie van RFC!
gezienus
Had voor Maart 31,4 Cent Liter bij gehalten van 4.3% en 3.3% dus kijk Maar als de melkprijs past voor April bij deze gehalten een Cent Meer dus 32,4 geen winter of zomertoeslag
david2
verwijderd
pussy
Trouwens nog wat ....... een aware bijeenkomst onder in brabant , terwijl ze alleen melk willen in hun eigen gebied ...... wat is er eigenlijk betrouwbaar van dit alles
+1
vrolijke tukker
Pussy, er staat duidelijk op site van A ware om een samenwerking A ware en Doc. Daar hoort ook de melk die in geproduceerd word in Brabant bij.

wat ik gewoon jammer vind is dat bijna iedereen alles kapot schiet van iemand die zijn nek durft uit te steken om iets te ondernemen. Het is toch mooi en heel knap dat iemand een nieuwe fabriek bouwt. Ik vind dat een stukje ondernemerschap. Doe het hem eens na. Iedereen weet precies hoe het moet,lees de reacties op dit prikbord maar niemand die iets durft.
Is toch nooit slechter voor de melkprijs. Hoe meer vraag naar melk hoe meer er uitbetaald word.
+1
Cornelis
En hoe meer aanbieders hoe harder de superinkopers kunnen onderhandelen. Hoezo is toch nooit slechter voor de melkprijs?
Jaap40
Achteraf hadden ze de kaasfabriek in Heerenveen misschien liever niet gebouwd. Voor een groot deel lijkt de overheid ervoor te zorgen dat de groei van de melkplas veel kleiner zal worden dan gedacht.
Niet alleen dus voor de melkveehouder lastig, maar ook voor de zuivelaar. En inderdaad, meer aanbieders van kaas doet de prijs zakken.
Todi
@Jaap40
Dat was toch anders. Hoe meer melk fabrieken hoe meer vraag naar melk. Dus hogere prijs?
3 speen
Heb a ware wel gebeld wat nou de inhoud was van de bijeenkomsten, fabriek zat wel vol zeiden ze 1 miljard kilo hadden ze nu
pussy
Snap het ni meer ,, onrustmakerij , meer ni
kaas
Die kop klopt niet melkvee want er zijn zeker de laatste weken gesprekken geweest tussen doc directie en a-ware maar dat zal doc altijd ontkennen en dat doen ze al zo vaak
+1
gezienus
Dus je was er bij
kaas
Heeft doc zelf toe gegeven
Cornelis
Spreek je ze elke dag dan?
kletspraat
KAAS jij weet toch ook wel dat een samenwerking niks word de cultuur verschillen zijn te groot. en het vertrouwen na deze actie is ook naar een dieptepunt gezakt. wat voor belang hebben melkveehouders van aware nou bij een verzwakt doc die een slechte melkprijs uitbetaald. dan krijg jij ook een slechte melkprijs plus een cent.
tukker12
Als Aware inderdaad een miljard liter melk zou verwerken zoals hier gezegd werd, dan zou ruwweg een op de tien veehouders aan Aware leveren (Totaal in Nederland zo'n elf miljard liter)
Ik heb niet de indruk dat er zoveel boeren leveren aan Aware.
Dus koopt Aware het grootste gedeelte bij op de vrije markt, en daarmee is dan gelijk de paniek en wilde om zich heen slaan van Dhr Anker verkaard want, die is doodsbang dat de hoveelheid vrije melk minder gaat worden natuurlijk

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kaas , doc-kaas , doc , zuivelverwerker en a-ware geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
94
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
0