Kwart melkveehouders positief over zero-grazing

Op 21,8 procent van de Nederlandse melkveehouderijen en op 12,4 procent van de Vlaamse melkveehouderijen geldt een zero-grazing beleid. Geen enkele koe gaat op deze bedrijven de wei in. Ruim een kwart van alle melkveehouders denkt positief over zero-grazing, ten opzichte van eveneens een kwart die juist een negatieve instelling heeft ten opzichte van het zero-grazing beleid.

Deel dit topic

Reacties

paul1
Kwart positief is nie veel
+1
brabo
Zero-grazing klinkt al wel weer een stuk beter dan industriemelk of opstalmelk
+2
paul1
Zolang het woord ' grazen ' er maar
in zit nietwaar 😄
dorpsrandhoeve
Ja jonge, maar grazen zit er dus niet in. Wel grazing, maar mijn koeien kunnen geen engels, dus daar houdt het op.

Gelukkig kunnen en kennen mijn koeien wel grazen, en gras en wei en zo.
IJsseldelta
@dorpsrandhoeve
Ei'j geen amerikanen.
andre01
Wij weiden geen koeien (te kleine huiskavel) wel jongvee ( van huis) Opstallen is natuurlijk ook veel gemakkelijker en er altijd wel en goede reden voor de gedenken. Dat het markening technisch handig is voor de cooperatie en dat de burger(nu nog een kleine groep) er over zanikt is natuutlijk onzin, vinden veel colega`s
+7
casev
Tja.... Om eerlijk te zijn, vind ik de koeien in de wei juist een van de charmes van het vak, die ik voor geen goud zou willen missen...
+1
mlkvhoudr
IN de wei dan he 😉 badmeester 😃
-1
tok achterhoek
Hier heeft het de langste tijd ook wel gehad dat ze naar buiten gaan
tok achterhoek
Hier heeft het de langste tijd ook wel gehad dat ze naar buiten gaan
Nico96
Meen je dat? Als je nu niet beweidt kan ik me voorstellen dat je er niet zomaar aan begint, maar om te stoppen met beweiden vind ik nogal een stap op dit moment.
arjan_kok
Grazende "boeren" (ik bedoel koeien) hebben 80 %binnenmelk en de in stallen opgesloten koeien 100 %
jan is hobbyboer
Quote:
@arjan_kok: Grazende "boeren" (ik bedoel koeien) hebben 80 %binnenmelk en de in stallen opgesloten koeien 100 %

Ik vind ook dat dat zo snel mogelijk weer meer dan 50% van de melk geproduceerd uit gras moet worden, maar dan ook duppie extra per liter (om mee te beginnen).
+3
ricardo
Vind ik prima voer vers gras op stal, krijg je heel gezonde melk van 😃
jan is hobbyboer
Quote:
@ricardo: vind ik prima voer vers gras op stal, krijg je heel gezonde melk van

Heb je er al 2 die meedoen, ken trouwens weinig boeren die opstallen en alleen gras voeren via stalvoeding, meeste gooien er een hele mix aan mais en bijproducten tegenaan.
brabo
Quote:
@jan is hobbyboer: Ik vind ook dat dat zo snel mogelijk weer meer dan 50% van de melk geproduceerd uit gras moet worden, maar dan ook duppie extra per liter (om mee te beginnen).

een duppie meer ? een duppie minder zul je bedoelen.
Een koe in de wei is misschien wel een mooi gezicht, maar Jan je weet toch ook wel hoe meer gras een koe eet hoe hoger de methaanproduktie. En dat is nou net weer slecht voor het milieu.
Dus voorstel wel weidegang maar dan op een kale wei, en binnen voeren ( en dan dat duppie extra)
jan is hobbyboer
Quote:
@brabo: Dus voorstel wel weidegang maar dan op een kale wei, en binnen voeren ( en dan dat duppie extra)

Marketing gaat om hoe de wind waait, waarheid bestaat niet. Dus wie weet gaat jouw voorstel het wel halen en kan ik de tent sluiten.
matt
Quote:
@brabo: En dat is nou net weer slecht voor het milieu.

Als de koe maar in de wei is,dan is dat milieugedoe in een keer niet
meer belangrijk.

mest mag bijvoorbeeld,tot begin dec of zelfs het gehele jaar door
de koe,bovengronds op het land gebracht worden.
Overdosering,al snel sprake van als ze 2 keer hetzelfde plekje
uitkiest,ook gewoon toegestaan.
@braboNu al zonnesteek BRABO , begin jij ook over methaan te zeiken om dat het in jou straatje past,???als opstaller ???
brabo
@Gait oet klooster
ik opstaller??
dan ben je toch slecht op de hoogte. Hier gaan ze elk jaar na de 1e snede naar buiten, en dan 24 uur per dag
jan is hobbyboer
Quote:
@brabo: , en dan 24 uur per dag

Zal ik ook eens wijs gaan doen? 24 uur per dag, staan ze allemaal droog of ben jij de eerste boer met een buitenrobot?
brabo
@jan is hobbyboer
Ja die reactie had ik wel verwacht, maar Jan hier staat de deur altijd open en dat zorgt dat er koeien in de wei staan als de meeste boeren hun vee binnen hebben voor de melkbeurt. Dus hier kan het werkvolk vanuit de file in ieder geval de koetjes zien,
+2
christo
@brabo
We moeten nodig wat aan die melktijden gaan doen. Het is toch niet aardig voor de burger om ze massaal aan het einde van de middag te gaan melken. Beetje meer spreiden, dan zijn de weilanden nooit leeg.
jan is hobbyboer
Quote:
@christo: Beetje meer spreiden,

Daar ben ik allang mee bezig, vast interval kennen de koeien hier niet, ze moeten zich maar beetje plooien naar mijn zzp bezigheden. Flexkoeien, helemaal in 😄.
jan is hobbyboer
Quote:
@brabo: Ja die reactie had ik wel verwacht

Ik vind het wel mooi bedacht systeem. Hoeveel koeien kun je dan melken op een robot? Mijn buurman wil er iets van dik 70 door zo'n robot jagen en heeft dan ook permanent allerlei stagairs achter die koeien aan hobbelen. Dat zal bij jouw relaxtere/vrijwilligere systeem dan wel niet lukken.
@braboSORRY< SORRY< SORRY Brabo ik zat fout, ik dacht dat jij ze nooit buiten had.
arjan_kok
@christodrie keer per dag melken lost dat probleem ook op, 5u, 13u en 21u bijvoorbeeld
friesboertje
@arjan_kok
Maar dan zijn ze wel meer binnen.
brabo
@Gait oet klooster
nou al dat gesorry is ook wat overdreven, maar goed ik vergeef het je.
Ik las ergens anders dat je al behoorlijk in de stres(s) zat dus kan gebeuren.
+2
friese koemelker
Wat is er toch mis metdie koeien te weiden? wat een arbeids besparing en diesel en ook nog machine slijtage iser lang zo veel niet.maar het moet om de hiuskavel wel kunnen.
tok achterhoek
Hoe doen jullie dat met de mest als je ze hele dagen buiten doet, of hoeven jullie geen mest af te voeren. Ik moet ze van narigheid binnen houden om mest af te kunnen voeren. Met dank aan alle organisaties. Ik vind het zeer jammer dat ik ze niet buiten mag doen
MTSTAMMINGA
Hoeveel melk per ha heb je dan ? @tok achterhoek
tok achterhoek
Zo rond de 16000 liter, en dat komt neer op ongeveer tussen de 35 en 40 kuub/ha, als ik ze na de 1ste snee naar buiten doe. Dit jaar met de kringloop weer 10% meer afvoeren, dus nou na de 2de snee naar buiten maar dan kom ik waarschijnlijk met de verplichting te zitten dat ik ze voor 15 juni buiten moet hebben. Hoe moet dat nu, ze stellen de kringloop verplicht en ik moet ze vroeg naar buiten doen. Ik weet het ook niet meer wat ze willen. Hoop dat u enige invloed hebt voor zulke problemen
+2
MTSTAMMINGA
@tok achterhoek

Nou snap je probleem zo gauw niet Met 16000 liter de ha en mest afvoeren moeten verbaast me !!
Ga ik er vanuit dat je goeie grond hebt waar goeiemais opbrengst en grasopbrengst groeit

Je moet ze zo vroegmogelijk na buiten doen ,in plaats van zo laat mogelijk denk ik Bij de herfst mestsparen en niet in het voorjaar\zomer denk ik
tok achterhoek
@MTSTAMMINGA
Het is allemaal leuk en aardig, waar haal ik die 700 kuub mest vandaan dan. Als het meezit kom ik net rond als ik 10 kuub voor de 2de snee bemest. Als ik ze vroeg naar buiten doe kan ik net 25 kuub mest over het hele jaar bemesten. Moet je nagaan heb ik nog 300 kuub mestvoordeel van de bex. Als de derogatie er ooit afgaat is het onmogelijk om ze nog naar buiten te doen. En dan maar klagen dat er steeds minder koeien de wei in komen, ze dwingen de boeren om de koeien binnen te houden. Durf als grote organisaties een keer een vuist te maken, of iets meer creatief boekhouden zou ik zeggen. Of dan schaf alles maar af zou ik zeggen en de koeien allemaal binnen houden. Heeft iedereen zijn zin{behalve de boeren dan}. Dan krijg je de milieu kikkers misschien achter de boeren te staan. Met altijd ja en amen te zeggen kom je er niet.
ps mestbesparen hoef ik al helemaal niet aan te denken, maar dat zult u wel begrijpen na dit verhaal
MBTrac1100
@tok achterhoek hoeveel koeien heb je op hoeveel ha? voer je de mest bemonsterd of
Boer-boer af zonder monster? 16000 liter is twee koeien van 8000 liter lijkt me niks bijzonders
Jack Rijlaarsdam
@tok achterhoek
Zeer ongeloofwaardig verhaal. 16.000 kg melk/ha wil zeggen twee koeien van 8.000 kg. Deze scheiden 40,6 kg fosfaat uit op jaarbasis. mijn.rvo.nl/documents/13225/…

Zelfs als je grond hebt met hoogste fosfaatklasse mag je nog 80 kg fosfaat/ha uitrijden. mijn.rvo.nl/documents/13225/…

Dan zou je een overschot van 1,2 kg fosfaat/ha hebben, dat is nog geen m3 overschot/ha. Wanneer jij echt 700 m3 af zou moeten voeren bij deze uitgangspunten, dan molk je ruim 700 koeien op 1400 ha...
Coen
@MTSTAMMINGA , hoor zo her-en-der meerdere extensieve collega's die met een rundveestapel (incl. bijbehorend jongvee !) mestplaatsingsruimte hebben voor slechts 13.000 tot 15.000 kg melk, die krijgen dus een echt probleem als het opbrengend vermogen met ruwvoer normaliter veel hoger ligt 😞
+1
meelezer10
@Coen
ik zie het probleem niet zo volgens mij heb je andersom een veel groter probleem.
Coen
@meelezer10, diegenen hebben straks onvoldoende grond om de kuilbulten te plaatsen 😞
maar serieus: grond is inmiddels een zeer duur productiemiddel waar de maximale voeropbrengst van moet komen en dit het eigen gewonnen ruwvoer moet via de magen van het eigen vee gaan om voldoende rendement te realiseren.
MTSTAMMINGA
Quote:
@Coen: hoor zo her-en-der meerdere extensieve collega's die met een rundveestapel (incl. bijbehorend jongvee !) mestplaatsingsruimte hebben voor slechts 13.000 tot 15.000 kg melk, die krijgen dus een echt probleem als het opbrengend vermogen met ruwvoer normaliter veel hoger ligt

Ik ben zo'n prust boer! Maar mijn buren die meer als dik 15000 liter de ha melken Kopen een boel aan Ondanks dat ze de koeien niet weiden Melken door dat aankopen welaardige meer per koe als ik
En voeren mestaf
+1
George
Quote:
@Coen: diegenen hebben straks onvoldoende grond om de kuilbulten te plaatsen

Valt wel mee Coen ,door de steeds strengere bemestingsnormen worden de kuilbulten eerder kleiner dan groter. Van niks komt ook niks.
jan is hobbyboer
Quote:
@Coen: grond is inmiddels een zeer duur productiemiddel

Mijn grond is net zo duur als 10 jaar geleden, hypotheek is zelfs wat kleiner. Wat kan ik eraan doen dat de prijzen van grond gestegen zijn. Om te produceren is er niet zoveel veranderd, alleen aangekochte grond is stuk duurder geworden, maar die prijs is landbouwkundig toch allang niet meer te verantwoorden, dat is gewoon een belegging.
tok achterhoek
@Jack Rijlaarsdam
Ik melk hier zo rond de 760000 kilo melk op 46 ha en heb ongeveer 80 koeien met bijbehorend jongvee. Wel op droge zandgrond
friese koemelker
Land en koe verhouding komt op nul kilo fosfaat Iets afvoeren door het zeer hoge ureumgehalte Weide hebben we altijd gedaan Ik ken opstallen gewoon niet na tientallen jaren. Het is geslist niet om de pemie van r.f.c. met extreem weinig arbeid engrote rituelen runnen we deze veestapel. we gaan nog jaren zo door. en hopen hetook nog zonder eobotvol te houden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koe en melkveehouders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
45
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
3
TREFWOORDEN