Reden dat plannen DOC Kaas stof laten opwaaien

Het antwoord op de vraag waarom de voorgenomen fusie tussen DMK en DOC Kaas juist nu zoveel stof laat opwaaien lijkt terug te voeren te zijn op de verhoudingen tussen DOC en A-Ware. Dat een dergelijke fusie niet direct consequenties heeft voor de Nederlandse melk blijkt uit de stilte vanuit de hoek van de andere verwerkers, waaronder FrieslandCampina

Deel dit topic

Reacties

3 speen
Bestuurlijk tussen doc en à ware word toch niks is 3 jaar geleden al gebleken
pussy
Tja , is wel zo , kunnen beter hun energie ergens anders op verbruiken lijkt mij
hans m
Als twee honden vechten om een been, loopt de derde er mee heen.
+2
ruud
Jan Anker beseft dat er behoorlijk overcapaciteit is gebouwd in de zuivel. Hij vist in dezelfde vijver als DOC, ongeveer 20-25 % vrije melk in Nrd-Ned. Reken maar dat Aware zich realiseert dat de uitbreiding bij die boeren wel eens tegen kan vallen met de Melkveewet, de AmvB en de fosfaatwetgeving die eraankomt.
+1
spotmelker
Het is ook wel opportuun om bij een al jaren bestaand fosfaatplafond te investeren in 30% hogere verwerkingscapaciteit.
Jaap40
Daarom is de term luchtkasteel ook mooi op zijn plaats.

Prima artikel trouwens van boerenbusiness.
+1
kletspraat
door overcapciteit kaas MIN 3 cent
door de komst van de kaasfabriek in Heerenveen is er een over capaciteit ontstaan in de kaas productie in Nederland dit zal tot een melkprijs daling in Nederland van 3 cent veroorzaken.

vuur met vuur bestrijden

de grootste fout van doc is dat toen jan anker met zijn plannen voor een eigen kaasfabriek kwam .dat ze niet met dit soort onzin verhalen in de media geprobeerd hebben om de bouw van deze kaas fabriek te voor komen .maar hebben zich te netjes gehouden.
+1
Harry K
@kletspraat: die 3 cent is slechts een mening. Sterker nog, compleet uit de duim gezogen.
Alsof Europese, wat zeg ik, mondiale inkopers iets zouden merken van een plaatselijke overcapaciteitsproductie.

Zo ken ik dr nog één: de melkprijs is in Nederland 10 cent lager omdat er structureel meer wordt geproduceerd dan er wordt geconsumeerd.
Complete onzin dus.
weurding
@Harry K die 10 cent is misschien onzin, maar dat de prijs lager is door overproductie is een feit!
Harry K
@weurdingKlopt, door mondiale overproductie absoluut. Maar overproductie is wat anders dan overcapaciteit, en dat snapt kletspraat niet.
kletspraat
@Harry K
goed lezen harry. ik vind dit net zoveel onzin als de min 3 van teunis sterk.
Harry K
@kletspraat Oké, dus dat vinden we onzin. Echter ben ik het niet met je eens dat je bewust onzinverhalen de media moet insturen om welke reden dan ook.
Al is de leugen nog zo snel..
+1
Regen , maaien, stemmen bij DOC, maispoten, alderbarstend wat een stres.
+1
weurding
Stress met dubbel s, dan hej pas wat 😃
+3
Huppel
A-Ware heeft melk van Noordland, RFC, eigen leveranciers en haalt het overige uit Duitsland maar zit nog niet vol. Van RFC kan niet meer worden ontvangen omdat het DMF vol zit (volledige 1.2 miljard kg melk is al gecontracteerd). Daarnaast betaalt A ware ongeveer 3-4 cent meer voor de melk van RFC (via DMF) dan aan eigen leveranciers. (verschil RFC / DOC + 1).

Ik denk dat het de laatste kans is om nog relatief goedkope melk er bij te krijgen of om het deel melk uit NL nu nog te kunnen vergroten door onrust te stoken bij nog twijfelende DOC leden. Met de discussie over het fosfaatplafond verwacht ik dat de groei van de melkplas nog wel eens mee kan vallen.

Als A-ware echt had willen samenwerken met DOC dan hadden ze de correspondentie niet via de media laten lopen.
-2
cjw73
A-ware willen nu de leden benaderen, want ze hebben een paar jaar geleden al een poging gedaan om samen te werken met DOC maar dat wilde die arrogante directeur van een oosterveld toen niet en daarom hebben ze later zelf een fabriek gebouwd.
Jaap40


Maar ja misschien wil NoorderlandMelk binnenkort ook wel aan doc dmk verbonden worden voor eindelijk stabiliteit in plaats van het luchtkasteel Aware met al die verschillende prijssystemen. Bovendien is dat dmf fonds met FC ooit weer eens afgelopen, 2017? Waar gaan ze dan de melk vandaan halen bij Aware?

Het is wat he, een fabriek bouwen zonder leveranciers. ?....
Huppel
Klopt inderdaad, moest a-ware zijn heb het aangepast
+1
kaas
Huppel volgens mij zijn er wel verkennende gesprekken geweest over en weer maar de agrogante directie heeft maar 1 doel fabriek weg geven aan dmk en verder niks en er zelf nog een mooi baantje aan over houden
en de fabriek a-ware zit nagenoeg vol met melk hoor en de melk uit het fons kan nog wel 20 jaar lopen
Jaap40
Als dat werkelijk zo is kaas laten ze dan direct stoppen met dat gewauwel? Wat is dan het belang van aware? Enkel en alleen de kaas van doc goedkoop in handen krijgen. Verder om aan een goedkope manier aan leveranciers te komen voor een laag melkprijsje. Niet meer liever minder.
kaas
Jaap 40vraag terug wat is het belang vang om je over te nemen door dmk die altijd al een lagere melkprijs uit betaald als doc daar wil je toch niet door over genomen worden dan weet je zeker dat je de komende jaren 3 tot 5 cent onder rfc zit kwa melkprijs jongens word toch eens waker hochwald is een veel betere partij.
+1
Jaap40
@kaas
Omdat er niet geen positieve aanknopingspunten zijn tussen aware en doc ga je het steeds maar over verzinsels hebben betrekking hebbend op de ander. Wil je als een volwaardige samenwerkingspartner gezien worden moet je van eigen kracht uitgaan. En aangezien er enkel kaas is en een overgenomen failliete katshaar coevorden mag je dat niet als volwaardig samenwerkingspartner zien. Kortom, achterhoedegevecht.
En dat van die melkprijs, aware is doodsbenauwd dat dmk positief voor de dag gaat komen. Resulterend in de kamikaze acties van de laatste dagen.
cjw73
Jaap over luchtkastelen gesproken, DMK beloofde ons 3 jaar geleden ook al gouden bergen en daar is ook nog niet veel van terecht gekomen.
Jaap40
@cjw73
Maar dan kom je weer bij het Friesland en Campina fusieverhaal. Die hadden destijds ook matige prijzen, na de fusie ging het echt bergopwaarts.
Om een marktpartij van betekenis te worden moet je bij de grotere coöperaties willen horen. Een kleintje doet er gewoon minder toe. Nu wordt doc dmk een organisatie met 8 miljard liter en een grote variatie aan producten, samenwerking met Arla, en meer? Dit biedt absoluut perspectief.
robotboer
rtvdrenthe.nl/video/drenthe-nu-1220/ 3.45 mooi stukje van arjan schimmel en arend steenbergen
kaas
Ja mooi stukje als hij niks verstaanbaar zegt geluid valt bij 3 min uit maar ja zo is schimmel al 4 jaar zegt heel veel maar niks waar je wat aan hebt
+1
3 speen
Ik vind jou een echte trouwe doccer jaap 40 zijn er niet zoveel meer van
kaas
Dus word het heel moeilijk om twee derde van de doc leden te krijgen die voor deze overname stemmen
3 speen
Ik weet het niet maar vind het een beetje een rommeltje worden zo
kaas
3 speen het is daar bij doc al zo lang een rommeltje dat de heer wilgenburg weg is toen hadden de leden en directie nog binding met elkaar ,maar de heer oosterveld heeft dat helemaal verknalt ,geen binding met de leden geen binding met het personeel in de fabriek en ook niet met de chauffeurs en je zag hem nooit in de fabriek .
de heer wilenburg liep geregeld door de fabriek of avond om10 uur even een praatje maken met personeel en chauffeurs ,maar wilgenburg liep er met een boog omheen jammer dat alles zo gelopen is.
en bij deze stop ik met deze discusie
erickl
Jannes liep er met een boog omheen ?
Jaap40
Wel een beetje treurig dat je als aware leverancier zo je best doet negatief te reageren op zaken die je niet meer aangaan. Typerend voor de aware leveranciers.
tukker12
Willigenburg is wel de bedenker en vormgever van de huidige fabriek geweest, als we nu roepen dat DOC nooit zo groot had moeten worden, en in de niche markt had moeten blijven, dan kunnen we Dhr Willigenburg dus aanspreken op de huidige situatie!
vrolijke tukker
Ik denk niet dat je de heer van Willigenburg hierop kunt aanspreken, die beste man is al bijna 10 jaar weg. Tijden veranderen en daar moet huidig bestuur en directie op inspringen.
3 speen
Denk dat het beter was dat van wilgenburg was blijven zitten
tukker12
Willigenburg is met een hele dikke zak DOC geld vertrokken op een door hem zelf gekozen moment, om vervolgens terwijl hij nog maandelijks een vorstelijk pensioen van DOC (geld) geniet te gaan bijklussen bij rechtstreekse concurenten van DOC Willigenburg had maar een belang, en dat was eigenbelang
pussy
Wie handelt er niet in eigenbelang .....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , frieslandcampina , campina , fusie , kaas , doc-kaas , doc , dmk en a-ware geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
1