'Echte cijfers nodig voor discussie fosfaatplafond'

LTO-mestspecialist Wiebren van Stralen is het niet eens met critici die stellen dat Nederland al door het fosfaatplafond heen is. "Die mensen baseren zich op verouderde gegevens." Maar het plafond komt wel gevaarlijk dichtbij.

Deel dit topic

Reacties

+2
Jack Rijlaarsdam
Goede boodschap: LTO is niet bezig met een achterhoedegevecht, maar re(a)geert pro-actief om onze belangen te behartigen.
+1
Coen
Dan kunnen er nog wel een paar vrachtauto's met melkvee aangerukt worden
+3
jg
We gaan er naar toe dat als je op een efficiente manier teveel fosfaat produceert er niets aan de hand is.
+3
familie pelle
Het probleem is niet alleen dat mensen zich baseren op verouderde cijfers. De kritiek is juist dat er geen juiste cijfers beschikbaar zijn. Nog steeds niet!!!! En met opmerkingen dat lto werkt met cijfers van crv en zich baseert op eigen schattingen lijkt me ook niet echt heel betrouwbaar. Wordt het niet eens tijd dat, of het plafond nu wel of niet bereikt wordt op korte termijn, duidelijkheid te verschaffen wat een eventueel referentiepunt wordt? Dit om een einde te maken aan het anticipeergedrag.
Wiebren
Beschikbaar voor wie @Pelle ?
Al vanaf de start van Voerspoor baseren we ons als sectorpartijen op de berekeningen van CBS. Dat zijn de officiële berekeningen voor de overheid, dus als je effect bereikt wordt het daarin zichtbaar. Diverse keren bekritiseerd, geen van de criticasters kon het zelf beter.
Die cijfers komen jaarlijks langs. Van 2014 bijv
1e prognose december 2014: aantal dieren '14 x excretie per dier van 2013.
2e prognose mei 2015: aantal dieren '14 x excretie per dier 2014
definitief september 2015: aantal dieren '14 x excretie per dier 2014
Het verschil in die laatste twee zit 'm in nieuwste beschikbare gegevens over bijproducten en ruwvoeroogst.

Vanaf 2014 hebben we als sector zelf een Early Warning ingesteld. Als je als sector zelf de productie wilt bijsturen moet je in plaats van achteraf berekenen immers kunnen voorspellen. Anders loop je achter de feiten aan. Die cijfers zijn er dus wel degelijk, alleen die delen we niet met iedereen. En als het nodig is wordt er aangescherpt. Dat stadium zijn we nu dus in beland.
+1
wally
Verwerkte kg fosfaat niet meetellen (zijn immers ook uit de markt genomen !)

alle problemen opgelost

Fosfaatrechten verhandelbaar maken tussen sectoren is naar pluimveehouderij niet juist die hebben het het beste voor elkaar en voor varkenshouderij is het verkapt saneren van de sector omdat er meer Eigen vermogen bij melkveehouders is die dat met geweld willen opmaken aan groei
josl
Op dit moment paniekvoetbal en angst. Is een slechte raadgever. Verstand erbij houden rationeel blijven denken.
Resultaatverplichting inbouwen in kringloopwijzer, dan is er weinig aan de hand. Stras hebben we grondgebondenheid én dierrechten én discussie over wie er nog ruimte krijgt en dus oorlog.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@josl: en dus oorlog.

Overdrijven is ook een vak.
jg
Het gevaar van kringloopwijzer is dat onvermijdelijke produktie-verliezen niet bij intensieve aankopende bedrijven terecht komen. Zo lijkt het dat zij zeer efficiënt produceren. Fraude gevoeligheid is al eerder genoemd.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fosfaatplafond geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN