Eerste snede laat, bemesting tweede snede belangrijk

Gemiddeld genomen bepalen de eerste twee snedes ongeveer 60 procent van de graskuilvoorraad. De eerste snede is later dan vorig jaar en daarmee lijkt de ruwvoeropbrengst wat achter te blijven bij vorig jaar. De meeste veehouders hebben echter meer ruwvoer nodig, omdat ze meer melk willen gaan leveren. „Zaak dus voor een goede bemesting van de tweede snede", aldus Piet Riemersma, ruwvoerspecialist bij Van Iperen.

Deel dit topic

Reacties

Cornelis
Piet was hier gister even in het land. Man met kennis en GBV. Goed spul dat aangezuurde ureum, topopbrengst hier.
+2
cs-agrar
Is toch gewoon algemeen verhaal wat er geschreven is..
+1
HFfan
Moet weer wat verkocht worden zeker>?
ijssel
Is dit dan nieuws? Weten we al lang heb ik pietje niet voor nodig.
hans1980
Hoe zijn de resultaten voor stikstof met nitrificatie remmer?
goede oogst?
oldhuus
Novurea bevalt prima, gras komt wat trager op gang vergeleken met KAS;wat zich opdringt aan de plant, maar groeit langer door. Het is ook goedkoper dus waarom zou ik weer kas gaan strooien.
hans1980
Kas bevat ook MgO en Ca
zuurtegraad zakt bij zwavel meststoffen
Farmer_
Quote:
@oldhuus: maar groeit langer door

Komt door de Fir, hebben we hier ook.
oldhuus
@Farmer_
Ik strooi geen FIR 😄, maar als de stikstof langzamer vrijkomt kan de plant daar langer uit benutten, maar met FIR word het wel een optelsom, vorig jaar dacht ik bij iedere snee te laat te zijn met maaien maar toch barstensvol eiwit en structuur.
Farmer_
@oldhuus
Hier hetzelfde, gras groeit veel langer door zonder dat het grof wordt of verhout.
kroonfir
@Farmer_ hoeveel kg. d.s. kwam er vanaf?
Farmer_
@kroonfir
Iemand vertelde me 6000/ha
Erco
@oldhuus
Wel fir gebruikt maar zag geen verschil in opbrengst en geen verschil bij m'n koeien. Wel in m'n portemonnee
oldhuus
@Erco
Hoe lang gevoerd hoeveel en hoe lang zijn de percelen van die mest bemest. En wat is opbrengst, vorig jaar had iedereen een veel hogere opbrengst, maar kwaliteit is toch belangrijker. Maar als de krachtvoerkraan vol open blijft staan met hoge ureums dan zie je ook geen verschil denk ik.
Farmer_
@Erco
Ik was eerst erg sceptisch over Fir, ben toen met Fir begonnen nadat ik cs agrar positieve ervaringen gelezen had en de jouwe, dacht dat je toen zei dat de voerbenutting beter/hoger was.
Farmer_
@kroonfir
16,30 Ha, rij kuil 65x8x1,5(is nu wel nagezakt van 1,7 naar 1,50), ds ligt ergens rond de 25%, komen we over de 7000kgds/ha alleen met 20kuub drijfmest.(al 3 jaar geen kunstmest)
kroonfir
@Farmer_ 7000 KG. D.S. per HA. Topproduktie en dat zonder kunstmest
Reken maar dat het best spul is. Goed bezig.
De hergroei ziet er ook alweer goed uit.
lekboer
@kroonfirvoor mij een raadsel weet je wel zeker dat je berekening klopt
welke datum gemaait
lekboer
@kroonfirvoor mij een raadsel weet je wel zeker dat je berekening klopt
welke datum gemaait
oldhuus
@Farmer_
Ook wel goede grond daar zeker, je zegt 3 jaar geen kunstmest, maar ook al 3 jaar FIR-boeren dan?
Farmer_
@oldhuus
Geen goede grond, zand van zwart tot geel zand wat snel verdroogt, 3 jaar al met Fir.

Maaidatum was 16 mei.
oldhuus
@Farmer_
Oké, hier eind mei gemaait begin juni, maar word al mooi groen.
Maar wat is geel zand, heb hier ook wel ontgonnen heideveld ca. 60 jaar bouwvoor van 10cm verdroogt zo, daar groeit nog geen 2/3 van de eeuwenoude huiskavel.
Maar jullie bemesten toch bovengronds, zou dat er nog aan helpen?
Farmer_
@oldhuus
De toplaag is wel donkerder, maar sommige percelen zit onder de toplaag geel zand.
We hadden bij het andere bedrijf vorige week ook gekuild, is jarenlang in natuurbeheer geweest, eerst wilde er niks groeien daar, tot dat we met fir begonnen, kuilhoop wordt elk jaar groter ook zonder N daar.

We bemesten met sleepslangen achter de mesttank.

Elke x denk ik hoe lang gaat dat nog goed zonder N; had dit voorjaar minder verwacht door de kou, en het was weer meer dan voorgaande jaar.

We hadden 1 stuk grasland gescheurd wat nu 4 jaar in gras was, wat me opviel met het ploegen was dat de grond veel donkerder was dan voor die 4 jaar gras toen er nog mais opstond, dat is een goed teken, met 4 jaar oude luzerne omploegen heb je dat ook.

We hebben op dit perceel een werkbreedte(8 rijen) geen rijen bemesting bij de mais gelegd, tot nu toe geen verschil te zien aan de mais.

Voorheen gaven we 200 tot 250kg rijen bemesting de laatste 2 jaar maar 100 en de mais staat er nu goed bij en was vorig jaar ook goed.
hans1980
Nou?
kaas
Laat jaar dat valt wel mee volgens mij vorig jaar was extreem vroeg als je het meenste gras half mei in de bult hebt mag je niet klagen kan ook juni worden in de jaren 80 ook een paar keer mee gemaakt dat je begin/half juni nog met de eerste snee aan het kuilen bent
oldhuus
2013 ook op 1 juni ingekuild 925/161, vorig jaar 2014 was wel vroeg maar 15-5 aan de bult 911v/186e, in ieder geval beide 36%ds en met mooi weer gekuild lage OEB, dat was bij die aprilkuilen wel anders..

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , voer , bemesting en ruwvoer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
1
TREFWOORDEN