Blijkt Fonterra een utopie of een zeepbel?

Boerenbusiness analyse - Blijkt Fonterra een utopie of een zeepbel?. Wat is er allemaal aan de hand bij Fonterra. De grote Nieuw-Zeelandse melkverwerker weet keer op keer de markt te verbazen, maar lang niet altijd in positieve zin. Zo werd maandag bekend dat de zuivelaar over juli vrijwel geen melkgeld gaat uitkeren. Blijkt Fonterra een utopie of hebben we te maken met een zeepbel die vroeg of laat uit elkaar barst?

Meer: boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/…

Deel dit topic

Reacties

MTSTAMMINGA
Voor nerderlandse boeren geldt het zelfde
Die straks aardige wat superheffing betalen moeten bij deze melkprijs denk ik
+1
weurding
Maar dat is een keus die ze zelf gemaakt hebben
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@weurding: maar dat is een keus die ze zelf gemaakt hebben

En dat geld hebben ze afgelopen herfst al ontvangen als melkgeld. Klassiek geval van potverteren, geld opmaken waarvan je weet dat je het terug moet betalen en dan gaan jammeren als je het ook terug moet betalen.
weurding
Quote:
@jan is hobbyboer: afgelopen herfst al ontvangen als melkgeld.

meestal de laatste maand jan, dat zijn de spreekwoordelijke druppels, helaas ook hier, maar heb er rekening mee gehouden
pieta
@jan is hobbyboer
Jan, jan jan. Ze hoeven het niet terug te betalen. 😄 Ze krijgen het niet.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Jan, jan jan. Ze hoeven het niet terug te betalen. Ze krijgen het niet.

Alles wat na 1 april nog ingehouden wordt op het melkgeld is al uitgekeerd in het afgelopen melkgeldjaar, volgens mij tenminste. Inhouden vind ik ook een vorm van terugbetalen. Je krijgt 30 cent per liter maar omdat je nog een schuld hebt moet je 15 cent terug betalen en krijg je maar 15 cent. Definitiekwestie waarschijnlijk.
puntertje
De pek en veren worden klaar gezet voor Theo
Jaap40
Welke gevolgen zou dit voor de geldstromen van Aware wei hebben? Even 2 maanden geen wei opbrengst?
+3
arie.j
Nee, beslist niet hetzelfde
Superheffing die naar Brusselmoet is iets wat een boer zichzelf heeft aangedaan.
Maar dat is heel wat anders dan wanneer je zuivelafnemer ineens geen melkgeld meer kan betalen.
Wat een paniek zou er hier niet zijn wanneer FC zou bekend maken volgende maand het melkgeld over te slaan wegens acute geldnood.
cs-agrar
Quote:
@: Wat een paniek zou er hier niet zijn wanneer FC zou bekend maken volgende maand het melkgeld over te slaan wegens acute geldnood.

Geeft wel goede topics denk ik
ricardo
In ieder geval lange topics schat ik zo in Cees.
paul1
Paniek bij de boeren , of de banken ?
+1
weurding
Banken niet, die zorgen wel voor hun eigen 😞 denk meer dat voerleveranciers en loonwerkers beginnen te huiveren
gezienus
@weurding elke veehouder heeft na zon topjaar tóch wel een buffer om een maand te overbruggen
jan is hobbyboer
Quote:
@gezienus: @weurding elke veehouder heeft na zon topjaar tóch wel een buffer om een maand te overbruggen

Je hebt altijd uitzonderingen
weurding
@gezienusmag hopen van wel gezienus, anders valt het niet mee komende tijd
@weurdingAls de toeslagrechtten niet in Dec uutbetaald worden maar in MAART/APRIL gaan de loonwerkers en mais leveranciers, krachtvoer verkopers hier ook piepen.
weurding
@Gait oet kloostereigenlijk jammer dat het zo moet, uitstel van betalen lost niets op
@weurding
Offfffffffffffffffffffffff is uitstel het begin van afstel, het is financieel gezien een grootte gaos in Europa.
huub
Quote:
@weurding: betalen.
Wat een paniek zou er hier niet zijn wanneer FC zou bekend maken volgende maand het melkgeld over te slaan wegens acute geldnood.

Ik denk dat ze dan ook een maandje zonder melk zitten.
weurding
Denk ik ook huub, overigens niet mijn tekst die je gekopieerd hebt haha
+1
arie.j
Theo Spiering werd geprezen als dé topman die Fonterra groot maakte. Met een salaris van wel 8 ton boven de FC directeur.
Maar naar mijn indruk doet hij het op verschillende punten slecht.
Om te beginnen kunnen de leden regelmatig op een vaste melkprijs inschrijven. Maar dat is iets wat niet bij een cooperatie hoort.
Zolang hij voor de afzet ook geen vaste prijsafspraken kan maken die net zolang lopen, is het niet anders dan speculeren.
Wanneer je als coöperatie zoiets wil voor je leden, laat dan een ander het doen én die het risico lopen, zoals hier met melkcontracten van DTO .
Maar blijf er zelf als coöperatie buiten.
Verder zal er ook wel het nodige rammelen aan afzet en financiering want anders kom je niet met dergelijke extreme maatregelen
+1
MrJohn
Het toch zo dat de meeste koeien daar dan droog staan,en dat daarom de fabriek niets uit hoeft te keren!
arie.j
Heeft iemand een grafiekje van de melkaanvoer per maand in Nieuw-Zeeland?
weurding
dcanz.com/files/…

niet zo moeilijk te vinden
arie.j
@weurding
Inderdaad extreem grote seizoen verschillen, en weinig melk in juli.
Alles zal wel in lang houdbare producten (moeten) gaan.
weurding
@arie.j wel apart dat fabrieken daar mee akkoord gaan bij zulke leverantieverschillen, of zouden de medewerkers allemaal in die tijd de vakantie opnemen? 😄
arie.j
@weurding
Je bent een coöperatie, of je bent het niet weurding.
En een normale coöperatie voert uit wat de leden bij meerderheid willen. Uiteraard binnen de mogelijkheden en wettelijke kaders.
Maar flinke seizoen toeslagen en kortingen zou bij zo'n scheef aanvoer patroon wel normaal moeten zijn.
Alleen al vanwege de slechte benutting van machines en arbeid binnen de fabrieken
Daarnaast zou er tekort aan consumptiemelk in juli kunnen zijn, tenzij alles zo lang houdbaar is dat een maandje bewaren geen punt is.
Of dat met die toeslagen en kortingen in Nieuw-Zeeland ook zo is weet ik niet.
pieta
Quote:
@arie.j: Maar flinke seizoen toeslagen en kortingen zou bij zo'n scheef aanvoer patroon wel normaal moeten zijn.

Waarom? Stel nu eens dat er een stuk of 5 leden wel melk gaan lveren en de rst niets. Dan moet je voor die paar leden alles draaiende houden. Dat is ook niet rendabel.
+1
hookwood
@weurdingVan oudsher is de melkproductie daar seizoensgebonden, gericht op een lage kostprijs en grotendeels op de export gericht. De verwerking is daarom ook grotendeels gebaseerd op het maken van melkpoeder. Dit is lang houdbaar en dus prima te exporteren als de markt er voor is. Binnenlandse consumptie van zuivel is maar een kleine markt en daarvoor heb je dus wel boeren nodig die ook in de winter doormelken. Hier wordt doorgaans ook meer voor betaald, maar er is dus maar een kleine hoeveelheid voor nodig.

Met de hoge melkprijzen van de laatste paar jaar zie je ook in NZ dat melkveehouders hun productie opvoeren door het voeren van (extra) krachtvoer en ook worden er stallen gebouwd terwijl dat in het verleden niet gebeurde. Bij stallen hoort ook kuilvoer en snijmais. Kostprijs steeg daarmee navenant en daarmee ook het risico.

Aanvoer patroon is in NZ dus al vlakker aan het worden, voor de efficiëntie van de fabriek is dat beter. Maar in een markt die daalt is een systeem met een hoog aandeel aan vaste kosten zoals door de stallenbouwerij wordt gecreëerd lastig bij te sturen.

Vorig jaar op een bijeenkomst van Niscoo deed Leonie Guiney uit NZ een inleiding en haar werd toen gevraagd of zij op hun bedrijf ook de productie per koe aan het opvoeren waren, maar zij koos er liever voor om een low cost systeem te blijven hanteren om ook bij een lage melkprijs nog geld te verdienen. Ze kocht liever een bedrijf bij om de zelfde strategie te hanteren dan om de vaste kostprijs te verhogen.

stuff.co.nz/business/farming/…
+1
arie.j
@pieta
Een fabriek heef veel vaste kosten, zeker tegenwoordig met veel mechanisatie.
Wanneer de aanvoer en verwerkings capaciteit bijna dubbel zo groot moet zijn dan bij een gelijkmatige aanvoer, dan zijn de kosten vele malen hoger.
Bovendien zit je ook nog met je klanten, die willen ook niet de ene maand 2 keer zoveel product als de andere. En een paar maanden vrijwel niets.
Iedere leek kan op zijn vingers natellen dat zoiets allemaal flinke nadelen heeft.
De lage kosten op de melkvee bedrijven zullen dat misschien goed maken, maar toch, het kan vrijwel niet anders of het scheelt ettelijke centen op de melkprijs.
Jaap40
De reden om niets uit te keren zat hem in het feit dat er een verkeerde inschatting was gemaakt van vraag uit China in combinatie met hoeveelheid geproduceerde melk, volgens artikel.
Helemaal niets uit betalen schaadt het vertrouwen.

Mbt artikel: mag toch hopen dat fonterra geen utopie is of wordt.
paul1
Handig toch, al het fabriekspersoneel en rmo tegelijk vakantie, geen melkaanvoer.
+1
Jaap40
#paul1 onderbezetting van productiefaciliteiten kosten doorgaans erg veel geld. Een stal die half leeg staat of een poedertoren in nieuw Zeeland of een nieuwe kaasfabriek in Heerenveen. Onderbezetting kost bakkenvol geld.
huub
Van een echte stop is geen sprake, calving season is meestal drie maand, met 6 weken droogstand blijf je dus aan het melken.

er zijn bedrijven die er ivm bijvoorbeeld matige draagkracht voor kiezen om een stal te bouwen en te gaan 'wintermelken'

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fonterra geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
35
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN