Nog een kaper op de kust voor DOC Kaas in Hoogeveen

DOC is toch nog een gewilde bruid:

HOOGEVEEN - Na het Duitse DMK en het Nederlandse A-Ware is er nog een bedrijf dat maar al te graag wil fuseren met DOC Kaas in Hoogeveen: de Duitse zuivelcoöperatie Hochwald.

Hochwald ziet het liefst dat beide bedrijven zelfstandig blijven, maar dat de operationele activiteiten plaatsvinden in een vennootschap of joint venture. Door de fusie zouden de DOC-leden een extra uitbetaling van 24 miljoen euro kunnen verwachten op jaarbasis, meent Hochwald. Ook geeft het bedrijf de garantie dat alle melk die wordt geproduceerd, wordt afgenomen. Bovendien wordt de huidige locatie in Hoogeveen het centrale competentiecentrum.

Meer: rtvdrenthe.nl/nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

+2
MTSTAMMINGA
Weer iemand die bang is voor de fusie DMK DOC ?
Anders hadden ze zich wel eerder gemeldt denk ik
-1
SHP70
Ik vind het een goed teken, blijkbaar zien deze insiders een goede toekomst voor DOC/DMK (en daardoor een wat moeilijkere toekomst voor henzelf).
+2
puntertje
Goed voor het gevoel van eigen waarde voor DOC-leden na jaren van lage(re) melkprijzen; iedereen wil hen.
Maar het lijken allemaal wel een beetje verhalen als van verzekeringsagenten, als je een polis af wilt sluiten lijkt alles positief. Als je eenmaal getekend hebt en je hebt je eerste akkefietje dan weet je pas wat de verhalen waard waren.
Maar het algemene beeld is duidelijk, of klein en je richten op de nichemarkt, of proberen heel groot te worden. De zuivelbedrijven die er tussen in zitten missen de slagkracht om te opereren op de internationale markt en ze zijn te groot voor eenzijdige specialisatie.
+1
david2
Eerst doc en dmk samen kan volgend jaar hochwald er ook bij, passen allemaal goed bij elkaar en krijg je een bedrijf met een mooie omvang
david2
Eerst doc en dmk samen kan volgend jaar hochwald er ook bij, passen allemaal goed bij elkaar en krijg je een bedrijf met een mooie omvang
kletspraat
Als 2 honden vechten..(aware hochwald) gaat DMK er mee heen.
cjw73
Of nog een andere hè. Dmk wil er zelf ook alleen beter van worden!!
kletspraat
Samen met hochwald blijf je een kleine speler in kaas en moet je de concurentie in Duitsland noch steeds aan met DMK RFC.
hochwald heeft een dalend eigenvermogen en vraagt leden al om te investerenin eigen cooperatie.
-2
kaas
Leden van doc gebruik je verstand geef deze fabriek niet zo maar weg,belofte maakt schuld maar dmk heeft 4 jaar geleden ook al eens belooft binnen een paar jaar de zelfde melkprijs uit te betalen als RFC wat is daar van terecht gekomen niks zitten nog steeds 1 tot 2 cent onder doc en dus nog steeds 4 tot 5 cent onder RFC.
dus als deze overname door gaat gaan jullie er heus niet op vooruit in de melkprijs .neem meer tijd en houd alle opties open[het is een prachtige fabriek op een schitterde locatie met zeer veel mogelijk heden.alleen de directie heeft er de afgelopen 10 jaar er een zootje van gemaakt.ga alle
+2
robotboer
Je verhaal klopt niet! Doc betaald dan nog wel iets beter, maar betalen alles uit. Dmk bouwt nog wat reserves op en heeft geld om te investeren. Doc zelfstandig zou dus een flink wat centen moeten in houden voor de sluitende alteveerstraat.
kletspraat
@kaas jij moet wel heel veel spijt hebben van je overstap naar aware.maar jij hebt ook genoeg aan een slechte melkprijs plus 1 cent. alle andere aware melkveehouders zien wel in dat door de fusie doc/dmk een betere melkprijs gaat uit betalen.en dat aware deze melkprijs wel moet volgen.zelf jan anker ziet het anders had hij niet zo veel stampij gamaakt.maar wat maakt de melkveehouders van aware nou uit of jan anker zijn melkfabriek in 5-10-20-30-40of50 jaar terug verdiend.het enige wat telt is de melkprijs.
cjw73
Niet alle aware melkveehouders zien die melkprijs van de fusie partners direct stijgen hoor. Ben niet voor niets weg gegaan hè.
kletspraat
@cjw73
maar je wilt ook niet een slechte plus 1 cent.
Jaap40
Er is 1 keus komende week en dat is dmk.

Volgens Cees t Hart komt er nog meer fusiegeweld los. Aansluiten bij de grote partijen is noodzakelijk. Vooral zoals nu de melkplas in totaliteit aan het groeien is.
Logisch dat een hochwald zich roerd. Het internationaal werkende hochwald zou een welkome aanvulling zijn voor dmk doc. Goede vooruitzichten voor doc.
+1
cjw73
Nou alle fusies hebben niet tot verbetering geleid hoor.zijn ook genoeg die later weer uit elkaar gaan. Vion moest ook veel groter.
En cees t hart heeft het ook niet altijd bij het rechte eind,biertje teveel ofzo!!
zuivelarbeider
RFC betaald wel de hoogste melkprijs,daar gaat het toch om.
+1
cjw73
@zuivelarbeider
Ja daar gaat het om maar wil niet zeggen dat zodra doc en Dmk een fusie aan gaan dat zij dan hoogste zijn. Noway.
T Word nog spannend als ik het begrijp, maar alleen DMK is toch in de race ??? Of begrijp ik het verkeerd ??? Of komt er weer een Fusie/Overname achteraan ??? We gaan het meemaken, DOCcers sterkte bij het stemmen !!!
tukker12
Ha daar is kaas ook weer de loopjongen en het schoothondje van Jan Anker
kaas
Tukker ik ben geen loopjongen van j anker maar de directie van doc is het spoor echt bijster we horen wel wat de uitslag van de stemming is donderdag ,, de directie van doc hadden met de vorige fusie plannen na het weg stemmen van de fusie moeten opstappen daar zijn nog steeds veel leden boos over,maar het word nog spannend donderdag
Jaap40
Maar @kaas, het is wel duidelijk dat je als aware leverancier bang bent dat doc dmk een succes wordt.
+1
DOC LID
Als je terug kijkt in de tijd is er van af de vorige stemming nooit een andere partij in beeld geweest.
Eerst is in 2012 geprobeerd het stemrecht bij de leden weg te halen en bij de ledenraadsleden te leggen. dat was nu makkelijk geweest.
nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…

in januari 2014 is er een Scheiding tussen coöperatie en onderneming aan gebracht deze wijzing komt nu naadloos van pas bij het nieuwe voorstel wat nu op tafel ligt.
Dat partijen als A-ware en zelfs Hochwald als handelspartner nu naar buiten toetreden kun je alleen verklaren dat ze nooit serieus een gesprekspartner zijn geweest. Het plan met DMK is nooit van tafel geweest er is alleen gewacht op het juiste moment. het is een plan op basis van Angst en later wordt alles beter zonder garanties voor melkprijs. die er nu door Hochwald wel worden gegeven.
DMK betaalt in Duitsland niet eens de gemiddelde melkprijs laat staan de DOC prijs die is nog nooit gehaald.
topagrar.com/news/…

Zelfs de Duitsers snappen het niet. dus hoe dom kunnen we zijn om hier voor te stemmen (Domme. Ondernemers. Coöperatie) dit is wat er overblijft als dit doorgaat, en als het niet door gaat zijn er twee partijen waar we verder mee kunnen onderhandelen, met behoud van eigen fabriek waar al veel melk geld in is opgegaan.
Farmer_
Quote:
@DOC LID: DMK betaalt in Duitsland niet eens de gemiddelde melkprijs laat staan de DOC prijs die is nog nooit gehaald.

Vorig jaar lag DMK dik boven DOC
Wouter Verhoef
Farmer,

DMK heeft in 2014 inderdaad meer uitbetaald als DOC maar dat is niet de verdienste van DMK.
In 3 jaar tijd, 2014 ten opzichte van 2011, zijn bij DOC bij een +/- 15% hogere kaasproductie de personeelskosten met 55% gestegen en de overige bedrijfskosten met 38%. Men heeft de afgelopen 3 jaren geen enkele grip op de kosten gehad en ik reken dat de leiding en de Raad van Commissarissen zwaar aan.
Hetzelfde geldt voor de immense dividenduitkeringen aan mede-aandeelhouder Volac in DVN, de weidochter waar zowel DOC als Volac voor de helft eigenaar van is.
Over de afgelopen 6 jaren hebben zij per jaar gemiddeld ongeveer 6 miljoen euro dividend ontvangen op een inbreng in het Eigen Vermogen van 10 miljoen euro. Dat zijn krankzinnige dividendpercentage's die in het hele bedrijfsleven nagenoeg nergens voorkomen.
-1
tukker12
Ja Kaas, gezien al jouw reakties zit je wel erg strak bij A-ware/ Jan Anker op schoot, anderen zouden zeggen "tot z'n ellbogen bij Jan Anker in z'n........... ...........
cjw73
En jullie worden nu allemaal loopjongen van een stel duitsers, want denk maar niet dat doc nog iets in te brengen heeft.
kletspraat
Heb jij wat in te brengen bij aware?????
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@tukker12: A-ware

Lijkt mij geen fijne partner om van afhankelijk te zijn. Ik zit totaal niet in de materie als RFC-lid, maar Hochwald lijkt mij de moeite van het overwegen waard: betere melkprijs, vergelijkbare structuur en door de samenwerking al een bekende partner. Wat vind jij?
kletspraat
Je moet nog steeds met bulkkaas de concurentie aan met de twee grote spelers RFC en DMK .hochwald maakt geen kaas in dit segment.
if you cant beet them joyn them.
puntertje
@kletspraat
joe wreit ferrie goed englis
kletspraat
@puntertje
weet ik .mijn talen knobel is niet zo groot .
Jaap40
@puntertje
Je hebt gelijk vwb het Engels. Maar

If you can 't beat them join them is een oude (marketing) wijsheid die nogal toepasselijk is in dit verhaal.
tukker12
Hochwald is een hele mooie partij om ook aan te sluiten bij DOC/DMk omdat dat de hoeveelheid melk en de omzet dan redelijk richting FRC gaat, en blijkbaar heb je die omvang en spreiding van produkten nodig, gezien de goede uitbetaalde melkprijs van RFC de laatste jaren.
Alleen een combinatie van Hochwald en DOC zou nog steeds te klein blijven!
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@tukker12: te klein

In een andere discussie heb ik wel eens mee gekregen dat grootte er niet zo toe doet, maar meer wat er wordt bereikt. Deze discussie was trouwens niet met een zuivelbestuurder...
kletspraat
@kaas jij hebt het altijd over de slechte melkprijs van dmk.laat dan eens de melkafrekenigen van de eerste 4 maanden van aware zien. kunnen we zien dat ze het VEEL beter doen.
cjw73
Nou zit ook bij aware en Had over de maand april 35.86 als melkprijs en daar was ik bij doc zeker niet aan toe gekomen!!!!
kletspraat
Wat zijn de % vet en eiwit .
ik kan hier ook van alles opschrijven zolang aware niet in de melkprijs vergelijking van LTO zit. al heb ik daar ook niet veel vertrouwen in. hoor onderweg dat aware eerst 4 cent inhoud en later in een soort nabetaling uit betaalt.
cjw73
@kletspraat
Nou bij deze 4.80 vet en 3.71 eiwit. En die 4 cent das en compleet lul verhaal. Wordt wel meer gezegd wat niet waar is.
+1
kletspraat
@cjw73
super gehaltes
douwe2
@cjw73 je krijgt toch gewoon een cent meer als DOC, als je aan alle kwaliteits eisen voldoet.
kaas
[ja dat is een echt lul verhaal
kaas
Heb jij wel melkafrekeningen van dmk dan kletspraat
kletspraat
Staat wel inde melkprijs vergelijking .
die van AWARE niet.
arie.j
Is te verwachten dat het vereiste Quorum van 2/3 van het totale aantal leden op de DOC stemmingsvergadering aanwezig zal zijn?
Of is er een kans op een 2e stemming?
Jaap40
Als de kruitdampen van dit paniekgedrag van de zuivelbedrijven opgetrokken zijn denken de mensen na. Eerst voor de grootste partij dmk kiezen, kan er daarna bepaald worden wat er van de rest nog overschiet.
Dus het aantal voor stemmers zal dit keer hoog zijn en de opkomst ook. Deze kans om bij deze grote partij te kunnen komen kun je niet laten schieten.
kaas
Waarom kan je deze kans niet laten schieten 4 jaar geleden heeft dmk veel belooft en er is niks van terecht gekomen en dat zal nu ook niet gebeuren de directeur van dmk is een geslepen jongen .
arjan_kok
Groot lijkt de beste garantie voor hoge melkprijs als ik de meningen van prikkers hier taxeer, dat wordt dan bewezen door rfc, maar door vele andere voorbeelden niet
gg
Ja ieder word wel knap zenuwachtig nu de markt zich in bepaalde segmenten zich opnieuw moet petitioneren. Maar dat geld voor iedere sector. waar de omvang er toch wel wat toe doet.
zuivelarbeider
DOC, Hochwald Aware fusie kan ook nog?
kletspraat
Ja en jan gaat er met de winst vandoor.
Strick
Als Jan er met de winst vandoor wil gaan moet er wel eerst winst zijn!
kletspraat
@Strick
in de handel is altijd geld te verdienen.
en in de handel is hij wel goed.
Jaap40
@zuivelarbeider
Aware - fonterra luchtfietserij
zuivelarbeider
Klopt,
Aware fabriek produceert op halve kracht,
Is afwachten wanneer Fonterra de stekker er uit trekt.
ejb
Beste FC zuivelarbeider

misschien moet jij eens met jou bazen gaan praten want dan weet ook jij dat dit niet klopt want zeer veel van mijn collega's in de buurt die FC lid zijn produceren ook volop voor A Ware

verder gaan wij het binnenkort zelf eens van de binnenkant bekijken
Cornelis
Quote:
@ejb: dat dit niet klopt want zeer veel van mijn collega's in de buurt die FC lid zijn produceren ook volop voor A Ware

A-ware krijgt melk uit het DMF potje weet je nog. Best logisch dat dit door FC leden geproduceerd wordt. Je stelling dat het niet klopt omdat..... komt niet sterk over.
ejb
@Cornelis
natuurlijk weet ik van de DMF pot maar vertelde het bewust niet omdat prikker @zuivelarbeider dit ook ongetwijfeld weet
tel daarbij de melk van Noorderlandmelkboeren en de boeren die rechtstreeks leveren plus nog een portie vrije melk en dan weet ook jij de uitslag.
Cornelis
@ejbNee ik weet de uitslag niet. Weet niet wat A-ware wil en kan verwerken en dat is ook niet mijn zaak.
kaas
Die produceert echt niet op halve kracht ze draaien echt op volle kracht als je ziet wat RFC er heen sleept .wat kunnen jullie onwaar heden vertellen maar het laat mij koud hoor
Jaap40
@kaas
in hoeverre staat fonterra los van aware financieel gezien? Of aware los van fonterra is misschien beter?

Maar hoe zal dat gaan in juli en augustus, ik zou er niet gerust op zijn. Verkeerd inschatten van melkgeld betalen verwacht je niet van zo'n bedrijf. Ben benieuwd wat het volgende zal zijn. Als het maar niet op katshaar gaat lijken. Of Lyemph. Ejb?
zuivelarbeider
Droom lekker
+1
ejb
Word eens wakker zou ik zeggen
+1
kaas
En nog je te slapen maar dat komt dat je zuivelarbeider bent zeker ga eens bij de fabriek van a-ware staan dan zie je er hoeveel melk er aangevoerd word dan zo maar wat te roepen [afgunst]
+1
zuivelarbeider
Ben weer wakker,
Gun Aware ook een kans in de zuivel tak,
Maar als DOC gaat fuseren met DMK, blijft Aware toch een 'kleine'
speler op de markt.
Aware is sterk in veredeling van de kaas.
Terwijl RFC op meer markten actief is, dus meer verspreiding van risico.
Dit geldt dan ook voor DOC/DMK.
Voor Aware is het zaak om de fabriek vol te krijgen met melk,
Zoals altijd in Zuivel land is de melk prijs de maatstaf.
Niks meer/niks minder
kaas
Laat dmk groot zijn maar betalen zeer slecht en de kaas van rfc draait al meer dan 15 jaar met verlies.
hookwood
Quote:
@kaas: de kaas van rfc draait al meer dan 15 jaar met verlies.

Dat klopt niet. En daarbij is het maar net hoe je er aan rekenen wilt. Reken je met de garantieprijs of met de DOC prijs?

Afgelopen jaar draaide de divisie Kaas, boter en melkpoeder 90 miljoen verlies. Dit verlies was geheel aan de boter en de melkpoeder toe te rekenen. De kaas draaide in de plus. Dit is dus ten opzichte van de garantieprijs. Waarom DOC dan die prijs niet kan halen is mij een raadsel.
+1
gezienus
Rfc draait al meer dan 15 jaar met verlies.

Dan Komt hét nooit goed Met de kaas fabrieken. zóu me wel zorgen gaan maken als mijn fabriek alleen kaas maakte
zuivelarbeider
Klopt, kaas verlies je op.( niet altijd)
Maar je moet toch je melk verwerken.
Elke kg kaas is 10 liter melk
zuivelarbeider
Vaak 1 miljoen euro per week verlies voor de kaas fabrieken.
Zo zie je maar, meer melk is niet altijd beter.
Het is zaak om melk te verwerken met toegevoegde waarde.
3 speen
En wat is dat dan
zuivelarbeider
Toegevoegde waarde is om met melk goed geld te verdienen.
Bv. Met babyvoeding is op dit moment hot item.
Kaas is bulk, dwz je moet de melk verwerken, Maar met de wei kun je
Weer andere producten van produceren.
Dus met kaas verlies je, maar met de wei (restproduct) kan je weer
Winst van maken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , fusie , kaas , doc-kaas , doc , zuivelcoöperatie , coöperatie , dmk en a-ware geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
71
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
1