De melkveehouder als beschermer van de weidevogel

Een melkveehouder heeft een belangrijke rol in het creëren van een goede leefomgeving voor de weidevogels in Nederland. Door op de juiste manier te zaaien, maaien en oogsten draagt hij bij aan het behoud van onze weidevogels. De Greidefûgelklup uit Friesland heeft ten doel om in het pittoreske dorp It Heidenskip boeren enthousiast te maken om aan weidevogelbeheer deel te nemen. En, dat lukt.

- Fouke de Vries, Melkveehouder en lid van De Greidefûgelklup

Zijn jullie actief bezig met weidevogelbeheer? Zo ja, op welke manier?

Deel dit topic

Reacties

+1
arjan_kok
Onbetaalbaar die weidevogel liefhebbende boeren
marcel r
Als je heel goed je best doet, komen er misschien wel meer weidevogels en wordt je gebied aangewezen als vogelrichtlijngebied.

Hiep hoi, einde van je levensvatbare bedrijf......

Pas op.
matt
Zekerrr gevaarlijk netjes in de pas lopen..
+4
Herbert
Ja, maar zolang die natuurgekkies ook graag vossen, wolven en roofvogels in Nederland willen hebben kun je de weidevogels wel vergeten. Hier al jaren meerdere nesten van grutto's en kivieten gespaard maar alle nesten vernield door kraaiachtigen. Vorig jaar is het laatste gruttopaar wat hier nog zat gepakt door een buizerd. Kivieten zijn er nauwelijks meer meer, ook geen nesten kunnen vinden.
+6
Erco
Hier de laatste jaren tussen de 45 en 60 nesten op 40 ha. De meeste zitten op 1 perceel van 3,4 ha welke ik pas na 1 juni maai en vaste mest op uitrijd. Dit jaar zitten er al weer 29 op dat perceel maar ook leggen ze vaak nog voor een tweede ronde. Dus kom ik meestal daar al op 40 nesten uit. Vreemd want bij de buurman zat maar 1 grutto op 30 ha. Ook zet ik m'n greppels vol met water in maart.
de hoef
Goed bezig jonge ,je bent nu eenmaal niet alleen op de wereld
arjan_kok
Het vormen van kolonies door weidevogels is beste methode, zo kunnen ze gezamenlijk de kraaiachtigen verjagen, dit gecombineerd met laat maaien als bescherming tot de kuikens vliegvlug zijn
+1
jan w
Wie vindt het nu niet mooi, Weidevogels op zijn land.Zie hier ook bijna iedere avond 1 a 2 koppeltjes reeen grazen. het koppeltje eenden wat bij de maiskuil zijn voer komt halen.
Alleen die weidevogels hebben hier geen schijn van kans om een nest jongen groot te brengen. nu misschien, die op het maisland broeden. Maar het gros van de nesten wordt wel door de grote koppels kraaien vernietigd.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's maaien , friesland , weidevogels , melkveehouder en weidevogel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0