Hochwald geeft vandaag in Bolsward een persbijeenkomst over zijn fusievoorstel met DOC

Uit het Fin.Dagblad
Ik pluk een paar stukken uit het artikel.
Om alles te lezen zie fd.nl/ondernemen/1104352/…

DOC Kaas wijst ook nieuw bod in zuiveloorlog af
Hochwald houdt dinsdag in het Friese Bolsward een persbijeenkomst om, zoals het zegt, ‘de samenwerking met DOC toe tot lichten.’ Ceo Karl-Heinz Engel vertelt daar wat hij de DOC-leden te bieden heeft.
Hochwald beweert dat de directie van DOC Kaas ‘het voorstel niet met DOC-boeren heeft besproken. Dinsdag zullen we ervoor zorgen dat de vele vragen die we van DOC-boeren hebben gekregen, beantwoord zullen worden.’
Uitstel
De directie van DOC wijst een nieuwe toenaderingspoging uit Duitsland resoluut af. ‘Dit is geen goed alternatief voor ons’, zegt een woordvoerder maandag in een reactie. ‘Dat hebben we in januari al tegen de directie van Hochwald gezegd. We kiezen voor DMK.’
De roep om uitstel van de stemming donderdag wordt luider. Maar ondanks dat er alternatieve biedingen zijn, houdt DOC vast aan de procedure dat de leden van de coöperatie deze week stemmen over een overname door DMK.
Hogere melkprijs
Hochwald heeft in januari al een eerste fusievoorstel neergelegd bij bestuur en directie van DOC Kaas. En dat voorstel geldt volgens de Duitsers nog steeds. ‘Wij betalen op lange termijn een hogere melkprijs dan de andere Duitse coöperaties’, staat in een verklaring. Hochwald wil het plan graag nader toelichten bij DOC.
Hochwald is met een omzet van €1,5 mrd ruim twee keer zo groot als DOC. De Duitsers zijn geen vreemden voor de Nederlanders; zij hebben sinds negen jaar een productievestiging in Bolsward en verwerken daar de melk van 145 Nederlandse veehouders. En zij werken samen met beoogd partner DOC op het gebied van export van zuivelproducten. De Duitse coöperatie telt 5500 leden-melkveehouders.
Waarde vermogen
Het voorstel komt neer op een fusie van gelijken, benadrukt Hochwald. De twee partijen richten een joint venture op voor hun operationele ondernemingen. De waarde van hun vermogen bepaalt hoe groot het belang in de joint venture zal zijn. De Duitsers garanderen dat alle melk zal worden afgenomen.
Hochwald heeft een ander profiel dan DMK. Eerstgenoemde heeft een exportaandeel van 42%, veel meer dan DMK dat zich met bulkproducten vooral richt op de nationale consumentenmarkt.
Hochwald belooft DOC dat de melkprijs, die cruciaal is voor veel leden van DOC, hoger zal liggen dan de prijs die DOC afgelopen jaren uitbetaalde. Het rekent voor dat de DOC-leden de afgelopen periode jaarlijks €24 mln extra gekregen zouden hebben als er al een partnership was geweest met Hochwald. Door de joint venture ontstaat een onderneming die een goed alternatief vormt voor zuivelconcerns als FrieslandCampina en Arla. Hoogeveen zou de hoofdzetel worden van de kaasdivisie van Hochwald/DOC.

Deel dit topic

Reacties

Coen
Het is allemaal mensenwerk; de directeur en de voorzitter van DOC krijgen bij DMK vast een betere (financiele) positie.
kaas
Jij begrijpt het helemaal
Cornelis
Coen wat is je bron?
pussy
Nou weet ik het ook ni meer
puntertje
Raad van beheer van DOC is wel extreem resoluut.
Dat waren ze enige jaren terug ook, maar toen liep het anders en verklaarde Schimmel dat DOC zeer goed zelfstandig verder kon. Nog maar even later wordt met de zelfde stelligheid weer verklaard dat men zo absoluut niet langer verder kan.
Na al dat gedraai van, veelal dezelfde mensen die er nu ook nog zitten, moet je goed van vertrouwen zijn om de nieuwe voorstellen op de blauwe ogen van Schimmel te vertrouwen. Dat Schimmel niet met Jan Anker wil praten geeft te denken, ze zijn nota bene buurmannen.
Als er maar geen persoonlijke vetes over de rug van leden worden uitgevochten....
robotboer
Doc melde gisteren al, er zal de komende dagen nog veel onzin in de media gegooid worden door hochwald en aware!!
kaas
Dit is geen onzin wat de directie zegt van doc is al 5 jaar gedraai van jewelst ze hadden allang moeten opstappen
Jaap40
Zolang is ligthart nog niet in hoogeveen @kaas. Amper jaar. En opstappen moet ligthart zeker niet doen.
+1
Het is een ware soap aan het worden , volgens mij !!! Gauw fuseren de top halveren, en vol gas vooruit.
kletspraat
Die soap word veroorzaakt door slechte verliesers
Ik vraag mij af , of men als lid nog wel een juiste stem, beslissing kan nemen binnen al het gerommel, en gerodzooi,en geroddel wat nu naar buiten komt, wat de uitslag ook is blijft het maar zeer de vraag, of het een plus gaat opleveren voor de melkprijs, eerst fuseren, dan reorganiseren, HET gaat eerst veel geld kosten. Ga eerst gewoon heel nauw samenwerken, dan komen de sterke en zwakke punten boven, iedereen kan eraan wennen , neem daarna en besluit over een juridische fusie. Zoals eerder opgemerkt , zorg ervoor dat de top niet tezwaar is/word.
kaas
Als de overnamen wel door gaan moet de top van doc niet halveren maar helemaal ontslag zonder gouden handdruk
DOC LID
In de verklaring van DOC stond dat 1 van de selectie criteria was een bedrijf dat internationaal actief is. zo als in dit stuk van het FD staat is Hochwald met 42 % daar beter in dan DMK die vooral actief is op de Duitse markt met LIDL en ALDI maar in hun strategie als doel heeft meer te gaan internationaliseren maar dat moet nog.
+1
kletspraat
DMK realiseert 44.5% van de omzet in 100 landen.
je moet eerst alle informatie over de fusie die je van doc hebt gekregen maar eens goed door lezen daar staat dit ook in.
of moet ik een ? zetten bij @DOC LID
+1
kletspraat
Niet zo moeilijk om een hoge melkprijs uit te betalen als je niet investeert en je eigenvermogen laat dalen.
3 speen
Bestuurlijke orgaan van doc had 4 jaar geleden al moeten opstappen schimmel ploegt voort
kletspraat
Leuk plaatje die drie kaasen die doc willen hebben.
alleen hochwald maakt geen kaas
kletspraat
Met hochwald zijn meerdere gesprekken gevoerd en er was onvoldoende basis voor een verdere samenwerking.
dan is het wel een beetje vreemd dat ze 2 dagen voor de stemming nog met een pers bericht komen met dezelfde voor stellen waar ze geen overeenstemming konden vinden.
puntertje
Een interessante vraag is natuurlijk ook, blijft de voltallige raad van beheer straks voor hetzelfde salaris zitten bij de veredelde leveranciersvereniging die overblijft? Bij de overname door DMK vermoedelijk wel gezien de zeer dwingende sturing die wordt gegeven.
kletspraat
Weer iemand die niet op de hoogte is.
wel jammer dat al die niet leden zich met deze discussie bemoeien.
+1
puntertje
Van afstand ergens naar kijken kan heel verhelderend zijn. Jij zit zo zwaar in het proces dat ik zo inschat dat de helicopter-view een beetje ontbreekt. Maar je vindt ongetwijfeld dat dit niet zo is, dat is namelijk het symptoom van het ontbreken van het kijken van een ander aggregatie-niveau.
Als je overtuiging zo sterk wordt dat je meningen van anderen afdoet met gebrek aan kennis/inzicht/betrokkenheid/wijsheid/gezond verstand, dan werken je pogingen om anderen over te halen o.h.a. averechts. Mensen die het niet met (jouw) voorstellen eens zijn op voorhand 'verliezers' te noemen vind ik ook zeer merkwaardig. Ik denk dat in jouw functie, die ongetwijfeld hebt binnen de DOC-structuur, je juist open zou moeten staan voor eventuele kritische geluiden. Maar dat is slechts mijn nederige mening.
kletspraat
Quote:
@puntertje: Als je overtuiging zo sterk wordt dat je meningen van anderen afdoet met gebrek aan kennis/inzicht/betrokkenheid/wijsheid/gezond verstand

ik weet niet waar je deze tekst vandaan haalt maar deze woorden heb ik nooit gebruikt.en op voorhand verliezers te noemen ook niet.
en binnen de doc structuur .ik ben lid van doc niet meer of minder.
niet leden hebben niet alle informatie gekregen die leden wel hebben en word het moeilijk discuseren.
puntertje
@kletspraat
even eerder in deze discussie schrijf je toch echt dat de 'de soap wordt veroorzaakt door slechte verliezers' (maar dan met taalfouten).
Je neemt plotseling wel heel veel afstand van de bestuurlijke organisatie, ik vermoed iets inniger banden...
Maar goed, er zijn ook veel DOC-leden die oproepen tot een meer open en objectieve beoordeling van de voorstellen. Zijn die dan zo dom of ben jij nou zo slim?
kletspraat
@puntertje
met slechte verliezers bedoelde aware en hochwald.
niet de discusie leden van dit forum.
Jaap40
@puntertje
De openheid van de discussie is er zeker wel geweest puntertje.
Er zijn echter semi leden of anderen die dit punt aangrijpen om de boel onrustig te krijgen. Juist de openheid van discussie wordt als erg positief ervaren.
puntertje
@Jaap40
hebben jullie semi-leden? Of mogen jullie het alleen eens zijn met het bestuur op straffe van brandmerken als onruststoker?
Jaap40
@puntertje
prikkers / onruststokers die zich als lid voordoen....
puntertje
@Jaap40
Nou, ik ben geen lid maar ik zou me ook niet echt thuis voelen in een club waar afwijkende meningen meteen als onruststokers te boek staan.
Het credo is 'neuzen dezelfde kant op', op zich goed, maar dat hebben lemmingen ook als zij....
Veel wijsheid toegewenst.
3 speen
Je bent een echte doccer kletspraat

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , melk , export , frieslandcampina , melkprijs , campina , fusie , kaas , doc-kaas , arla , doc , coöperatie , overname en dmk geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
13