Geen muizenoverlast meer?

Geen bericht is goed bericht, zo neem ik aan.
Er verschijnen geen verhalen meer over de muizenplaag.
En net zoals alle voorgaande muizenplagen door de eeuwen lijkt het ook deze keer (gelukkig) éénjarig te zijn.
Schade genoeg natuurlijk in het getroffen gebied.
Maar hebben mensen die ze bestreden hebben nog enig voordeel gehad t.o.v. de rest die niets heeft gedaan?

Deel dit topic

Reacties

friesboertje
Ze zijn er wel degelijk. Valt minder op denk ik.
HFfan
Zo is dat met veel dingen waar je direct geen oplossing voor weet, als probleem over hoogtepunt heen is ga je vervolgens een berg kosten maken en zo driedubbel de klos.
meelezer
De muizen zijn er nog wel degelijk. Alleen is in het groeiseizoen het herstellend vermogen van grasland beter waardoor de schade minder zichtbaar is. En de grote vraagt blijft voorlopig: hoe verhoudt deze zomer het aantal muizen zich ten opzichte van het aantal muizeneters.

Hier valt op dat het aantal reigers (zilvereiger en blauwe reiger) op grasland echt snel toeneemt om een muisje mee te pikken.
Ouwe Gerrit
De dieren hebben een redelijk korte levensverwachting van ongeveer 4 tot 24 maanden en de veldmuis kent vele vijanden. Vrijwel alle vleeseters jagen ook op de veldmuis.

Denk hierbij aan hermelijnen, wezels, steenmarter, vossen, mollen, roofvogels, uilen, meeuwen, kraaien, ooievaars en reigers, maar ook katten behoren tot de vijanden.
Uiteraard hoort de mens ook bij de vijand van de veldmuis. Door bebouwing, verkeer en het maaien van gras overleven deze muizen vaak niet.

WIKI

Blijf de kanten klepelen! Geef ze nu geen kans, er wordt dag en nacht op ze gejaagd.
Nick83
Quote:
@Ouwe Gerrit: Blijf de kanten klepelen! Geef ze nu geen kans, er wordt dag en nacht op ze gejaagd.

Of nog beter: gewoon mee maaien en opruimen met inkuilen
Ouwe Gerrit
@Nick83

Ja maar ik zie dat iedereen het laat staan voor de tweede snede, maar dan is het te laat.

Nu alles kort houden. Desnoods een extra snede dit jaar. De natuurlijke vijanden zitten nu met hongerige jongen die gek zijn op muizen. Het is enorm zoveel ze vreten. Als die allemaal volwassen worden is die plaag in een maand onder controle.
Erco
@Ouwe Gerrit
Hier ook de kanten geklepeld. Elke x na elke snede gras.
dorpsrandhoeve
In de wei zie ik weinig, in de slootkant daarentegen (droge sloot, ja Arie dat is voor jouw misschien een raar idee dat een sloot droog staat) zitten ze wel degelijk. Ik heb op veel plekken al geklepeld, om ze zo veel mogelijk te verstoren. Ik weet niet of het helpt.
Nick83
Kun je die droge sloten niet een keer volpompen vanuit een andere sloot of vaart ofzo?
dorpsrandhoeve
Gaat wel, maar dan moet hij helemaal vol want ze zitten net in de steek. Het nadeel is dan weer dat je maar een paar meter vol zou kunnen zetten, want water blijft vlak staan en loopt niet omhoog.
+1
Wiebren
Het is inderdaad behoorlijk rustig, activiteit vooral in de randen rondom het eerdere kerngebied. Deze periode is altijd het laagst, na de eerste snede is goed te zien of er nog een staartje aan de plaag zit.

Effecten zijn er vooral geweest van vroegtijdig water op getroffen percelen (dus voor de piek) en er lijkt ook effect van specifieke neststoffen te zijn die stinken (veel zwavel), tenminste bij juiste omstandigheden
Erco
Hier zitten ze ook degelijk nog wel. Ben al bezig geweest ze met koolmonoxide uit te schakelen en voor t kunstmeststrooien nog met water. De meeste had ik zo wel te pakken. Dit ga ik nog n x herhalen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0