Illustratie van: deutz661

Exportwaardige dikke fractie maken op boerenerf

Melkveehouders Peter en Renate Schut in Baak (GD) proberen drijfmest om te zetten in een dunne en, een te exporteren, dikke fractie. Hiervoor schaften ze een Distrimex mesthygiënisatie-unit aan van Distrimex.

Deel dit topic

Reacties

huub
Je kan beter de dunne fractie op de een of andere manier verwerken en de waardevolle organische stof op je bedrijf houden.
diezel
Stront in de box bij melkkoeien en inzetten op EU-export van stront.
Het is niet de vraag OF het met beiden fout gaat, enkel WANNEER....! 😞
jan w
Dit vraagt om een uitleg!
In Frankrijk wordt er goed betaald voor mest.
En de dikke fractie in de ligbox geeft een perfect ligbed voor de koeien.
+3
ejb
Waar ik me wel zorgen over maak is het imago.
Overal en altijd word geroepen dat b.v. weidegang zo goed is voor het imago van de Nederlandse boer maar vroeg of laat komen er keer nieuwsitems over het feit dat er steeds meer koeien zijn die tijdens de stalperiode gedwongen in hun eigen stront liggen en dat is dan denk ik lastig uit te leggen. en dan maakt het de consument niet uit hoe het ligt voor de koe.
+4
diezel
Quote:
@jan w: Dit vraagt om een uitleg!

- Geeft het een perfect ligbed of vooral een goedkoop ligbed? Vind het zomaar linke soep voor zo'n exportgericht land om toe te staan dat de koeien, voor vooral korte termijn economisch gewin, met hun uiers in ligboxen mogen liggen met bewezen hogere concentraties bacteriën en sporenvormers. Tijd zal het leren, maar ik vind het ronduit spelen met vuur!!
- het tijdperk van protectionisme staat m.i. voor de deur. Ook binnen de EU. Landen gaan, meestal onterecht, hun veterinaire eisen aanscherpen. Invoer van mest staat dan vaak bovenaan het lijstje.
jan w
@diezel
Moeten we dan altijd de kop in het zand steken. We moeten ook eens een keer iets uit durven te leggen. Bio-bedding is niet iets van Nederland, het wordt over de hele wereld toegepast. De meeste bedrijven die overstappen op bio-bedding daalt het celgetal. Het is een bedrijfseigen product en als er hoge concentratie's bacterien in zitten zegt dat ook iets over jezelf.
Of wil jij weer terug naar het verzurende kleibsilla zaagsel.
+2
diezel
@jan w
Ik heb mijn zegje gedaan.
Gegevens komen gewoon uit een openbare publicatie van het Productschap van Zuivel uit 2012. Dus iedereen kent de mogelijke gevaren. Bij een sector welke ook steeds meer onder een vergrootglas komt te liggen is het enkel......wanneer? 😞
jan w
@diezel

Onderzoek mede gefinancierd door het PZ.

duurzaammelkvee.nl/sites/duurzaammelkvee.nl/…

duurzaammelkvee.nl/sites/duurzaammelkvee.nl/…

Welk imago moet een potstal bij een biologische boer dan wel niet hebben?
+1
diezel
@jan w
Met spelen met vuur bedoelde ik niet het Nederlandse image-probleem, maar het bewust nemen van mogelijke extra export-risico's.

Zullen we eerst het vervolg-onderzoek naar die hittebestendige bacteriën maar even afwachten? Zullen ze vermoedelijk ook niet voor de lol doen! 😄
melkvee.nl/nieuws/6468/…

p.s. Wat is de waarde van "image" in een land als Nederland? Hertzenberger van Radar kan, bij wijze van spreken, in een paar afleveringen de gemiddelde Nederlandse TROS/SBS-kijker wijsmaken dat 5% uitval bij een bio-boer beter is dan 0% bij een boer met een "mega"-stal. Moet de reguliere sector vele jaren "koe in de wei" -acties voor houden om dit weer enigszins recht te breien.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , erf , drijfmest , melkveehouders , dikke fractie en distrimex geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
10