Video: Melkveebedrijf Konijn werkt sinds enkele maanden met een luchtwasser.

Door gebruik te maken van een luchtwasser, is het voor de familie Konijn in Middenmbeemster mogelijk om de 65-koppige veestapel te verdubbelen naar 130 koeien. „En daar blijft het bij”, aldus zoon Niek. Hij wil niet de stempel van intensieve veehouderij krijgen. „De luchtwasser maakt onze stal schoner maar zorgt er niet voor dat wij ongekend hard gaan groeien. Ook blijven we alle koeien weiden.”

Deel dit topic

Reacties

ricardo
Wat zijn de kosten van een luchtwasser op jaar basis? en hoeveel kunstmest aankoop bespaar je met je spuiwater? Verhaal spreekt me wel aan roostervloer tov emissie arme vloer je moet alleen niet teveel onderhoud aaan je wasser hebben.
Jack Rijlaarsdam
@ricardo
Ben erg nieuwsgierig naar de stroomkosten. In feite hou je de stal continu op onderdruk met ventilatoren. Er worden dus nogal wat kuubs lucht verplaatst.

Info met filmpje, op 3:30 de mooie rekensommen: dejongursem.nl/stallen/…

Ik lees hier: agroairconcepts.nl/nl/product-secties/… 500 m3 lucht per koe per uur. Geen info over stroomkosten.
oubi
500 m3 x 130 = 65000m3. 3 x 90 ventilatoren a 1,5 kwh/u.
365 x 24 u x 3 vent. x 1,5 kwh/u x 0.15 = 5900 euro / jaar.

Bespaart enig KAS en zwavel strooien.
marcel r
@oubi
Dit is alleen als de ventilatoren vollast draaien.
Dit komt alleen enkele dagen per jaar voor als het boven de 30 graden is.
Heb hier ook een offerte liggen.
Is mij voorgerekend dat het ongeveer € 3.000,- per jaar kost aan stroom voor 120 koeien.
hookwood
Laatst hier in de buurt bij een collega geweest die ook een luchtwasser in zijn stal heeft. Ik begreep van hem dat hij het spuiwater gewoon als extra kon gebruiken boven op de toegestane hoeveelheid kunstmest.

voor wat betreft stroomgebruik lijkt het me vanzelfsprekend dat je er dan ook wat zonnepanelen bij legt.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@hookwood: het spuiwater gewoon als extra

In feite maak je zelf kunstmest, reuze duurzaam. Wel jammer dat RFC dit afstraft door het mislopen van duurzaamheidspunten vanwege een hoog energieverbruik. 😃
hookwood
hookwood
tok achterhoek
Kennis van mij heeft ook zon stal in gebruik. Hij kon van 130 koeien naar 480 gaan. Ga van de zomer weer heen kijken of het gelukt is
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@tok achterhoek: Hij kon van 130 koeien naar 480 gaan.

Deze mensen zijn ongeveer verdubbeld naar capaciteit voor 130 melkkoeien. Dit had ook gekund zonder luchtwasser of andere emissie-arme technieken. ik begrijp deze keuze dan ook niet, bouw nu traditioneel, dan kun je later altijd nog ruimte voor opschaling creëren door plaatsing van een wasser.
hookwood
Als je nu wilt bouwen zul je sowieso emissiearm moeten bouwen volgens het bouwbesluit.
Jack Rijlaarsdam
@hookwood
Dan ben je verkeerd geïnformeerd. Het nieuwe besluit huisvesting is nog steeds niet in werking. Hoogstwaarschijnlijk wordt dat tegelijk afgehamerd met de PAS. Is je omgevingsvergunning vóór dat moment ontvankelijk verklaard, dan heb je vanaf dat moment nog een vol jaar de tijd om traditioneel te bouwen.
hookwood
@Jack Rijlaarsdamik ging er vanuit dat het per 1 januari ingegaan was, maar het blijkt dus vast te zitten op de overgangstermijn.

rombou.nl/uitstel_pas_n_uitstel_nieuwe_besluit_hui…
+3
Wiebren
Sinds 2008 is emissiearme huisvesting verplicht voor opstellers. Vanaf de PAS gaat ook het nieuwe besluit in, dan moet iedereen emissiearm bouwen.
Technieken of vloeren die veel meer reduceren dan 25% worden over het algemeen alleen toegepast wanneer het vanwege het verkrijgen van een NB-vergunning nodig is.

Ik blijf erbij dat het een voor melkveehouderij onverstandige ontwikkeling is, zeker als we dezelfde uitleg krijgen "ik kan verdubbelen dankzij de luchtwasser"
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Wiebren: Ik blijf erbij dat het een voor melkveehouderij onverstandige ontwikkeling is, zeker als we dezelfde uitleg krijgen "ik kan verdubbelen dankzij de luchtwasser"

Dat ben ik met je eens, sectoraal gezien... Op bedrijfsniveau vind ik het een goede strategische zet nu traditioneel te bouwen en later over te schakelen wanneer je extra ruimte nodig hebt. Dat hoeft dan niet een luchtwasser te zijn, tegen die tijd zijn de ontwikkelingen ook weer verder.
marcel r
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Dat hoeft dan niet een luchtwasser te zijn, tegen die tijd zijn de ontwikkelingen ook weer verder.

Tegen die tijd zullen ze er ook wel eens een keer achter komen, dat ammoniak emissie geen negatieve gevolgen heeft voor de meest N-2000 gebieden.
jan 1
Quote:
@Wiebren: Sinds 2008 is emissiearme huisvesting verplicht voor opstellers. Vanaf de PAS gaat ook het nieuwe besluit in, dan moet iedereen emissiearm bouwen.
Technieken of vloeren die veel meer reduceren dan 25% worden over het algemeen alleen toegepast wanneer het vanwege het verkrijgen van een NB-vergunning nodig is.

Ik blijf erbij dat het een voor melkveehouderij onverstandige ontwikkeling is, zeker als we dezelfde uitleg krijgen "ik kan verdubbelen dankzij de luchtwasser"

Vind het ook nix,denk wel dat het algemeen kan worden omdat de huidige vloeren (kleppen) na een jaar niet meer werken..En reductie is veel effectiver.Komt bij dat met de huidige melkprijs de opschaling stug door gaat en steeds meer koeien binnen staan.
Men kan wel wat anders willen maar economie dwingt ons tot flinke opschaling.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , koeien , intensieve-veehouderij , melkveebedrijf , luchtwasser en verdubbelen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
2