Pluimveesector voelt zich benadeelt door groei melkveehouderij

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) en Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) zijn tegen het invoeren van fosfaatrechten in alle diersectoren. Met de toenemende kans op overschrijding van het Nederlandse fosfaatplafond door de ontwikkelingen in de melkveehouderij, is het de hoogste tijd dat de pluimveesector wordt beloond voor het oplossen van haar aandeel in het mestprobleem van de Nederlandse veehouderij. Dat zeggen voorzitter Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) en voorzitter Eric Hubers van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP).

Deel dit topic

Reacties

-1
jg
Daar is weinig tegen in te brengen.
HFfan
Denk dat meer varkens en pluimveebedrijven voor fosfaatproblemen zorgen, dan melkvee.
jg
Als je als pluimveehouder nog fosfaatruimte op je grond hebt MOET je alsnog pluimveerechten kopen.
de hoef
Quote:
@HFfan: Denk

denk .wil niet zeggen dat je gelijk hebt
HFfan
Melkveehouders kunnen toch veel meer kwijt op eigen grond....
de hoef
@HFfan
pluimveehouders zijn gaan verbranden
en dat heeft veel druk van de markt afgehaald
hans1980
Varkenshouders kunnen mest ook niet kwijt verschillende mesters leggen al geen biggen meer op vanwege afzet mest problematiek
+2
fleckie86
Pluimveehouderij hebben hun eigen probleem al opgelost, meer dan 90%van de pluimveemest gaat al naar Moerdijk de verbranding in.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@fleckie86: meer dan 90%van de pluimveemest gaat al naar Moerdijk de verbranding in.

Dat lijkt me overdreven, meen dat het 1/3 deel is.
hans1980
Varkenshouders niet die zijn de dupe , akkerbouwer heb liever koeienmest
Wiebren
90% van de pluimveemest naar Moerdijk is wat overdreven @fleckie86
BMC verwerkt 440000 ton, dat is 8-10 miljoen kg fosfaat. Pluimvee produceert bijna 28 miljoen kg fosfaat. Van de totale pluimveemestproductie wordt inderdaad minder dan 10% in Nederland gebruikt, de rest gaat (in volgorde van hoeveelheid) naar Moerdijk, naar Duitsland, naar Frankrijk of in mestkorrels.

Directe aanleiding voor het starten van Moerdijk was de enorm hoge afzetprijs voor pluimveemest 15 jaar geleden. Concurreren met andere mest in NL was vanwege de ongunstig hoge gehaltes niet eenvoudig. Immers, een akkerbouwer of extensieve veehouder die kon kiezen tussen 5 of 50 ton per hectare (plus dito vergoeding per ton) koos niet voor pluimveemest. De geschiedenis herhaalt zich nu met varkensmest.

Uiteindelijk stuurt de markt
+2
HFfan
@Wiebren
Varkensmest gaat nu volop naar Belgie voor verwerking en is zodoende ook totaal geen enkel probleem. De prijzen van varkensvlees is een veel groter probleem op dit moment.
diezel
Quote:
@HFfan: Varkensmest gaat nu volop naar Belgie voor verwerking en is zodoende ook totaal geen enkel probleem.

Ze kunnen met pijn en moeite de mest iets onder de roosters houden en jij verteld hier het tegendeel? 😞
Cornelis
@diezelDat wordt nog een lange zomer dan. Aanbod rundveemest zal eerder stijgen dan dalen en in de akkerbouw is het meeste gedaan voor dit jaar.
koetje 33
Een deel van de grote varkens en kippen boeren verwerken zelf al heel hun mest op eigen bedrijf.
diezel
@koetje 33
Verwerken op bedrijfsniveau? Ik zie het de laatste jaren niet meer gebeuren! 😞
diezel
Quote:
@Cornelis: Dat wordt nog een lange zomer dan

Gruwelijke spagaat. Opbrengstprijzen die maar niet omhoog willen en afzetkosten die door het dak (dreigen) te gaan.
HFfan
@diezel
Wat kan een melkveehouder daar aan doen dat rundveemest veel beter is voor de grond? En doen wij eraan dat prijzen van kippen en varkensvlees zo laag zijn??
diezel
@HFfan
Ik gaf in eerste instantie enkel een reactie op jouw onzin-stelling over "totaal geen enkel probleem". Terwijl het daar juist een groot probleem is. Vermoedelijk kan jij de impact niet goed bevatten van dit soort verschuivingen bij een gem. varkensbedrijf. Maar dat komt nog wel! 😞
HFfan
@diezel
Als je 2 miljoen euro gaat stoppen in een kas op 2 ha of varkens/kippenstal op 1 ha ben je toch goed gek geweest. Heb dat soort krankzinnige praktijken nooit zien zitten.
Cornelis
@HFfanAchteraf is alles makkelijk. Roepen dat een ander gek is gaat mij wat ver.
wally
@HFfan ben blij dat ik toch meer als 600.000 euro in onze kippentak heb gestoken. Mest is geen problem en verdwijnt van de nederlandse markt (belachelijk dat ik nog pluimveerechten nodig heb, er was beloofd dat die zouden stoppen !)

het saldo per euro geinvesteerd vermogen is ruim hoger als bij onze melkkoeien tak.

arbeid per euro omzet en arbeid per euro winst is ook nog eens minder.

er zijn gewoon te veel boeren die graag voor weinig koeien willen melken !
+1
huub
Hahahahaha, Hennie de Haan
josl
Ik begrijp het nadeel voor de pluimveehouderij niet zo goed. De pluimveehouderij heeft het afgelopen jaar trouwens 0,6 miljoen kg fosfaat extra geproduceerd en zolang alle mest in NL meetelt voor het fosfaatplafond helpt het verwerken en exporteren van pluimveemest wel om de afzetkosten van pluimveemest te drukken maar dat was het dan ook wel.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , mestprobleem , fosfaatplafond en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
2