Uitzending Zembla: 'Koeien zijn wegwerpproducten geworden'

€Koeien zijn wegwerpproducten geworden.” Dit zegt landbouwsocioloog professor Jan Douwe van de Ploeg in het Nieuwsprogramma Zembla. „Je zet ze aan het produceren. Daalt de productie iets dan gaat de koe weg en wordt vervangen door het volgende dier.” Zembla heeft vanavond een uitzending over de ontwikkeling van de melkveehouderij, met als titel: ‘De topsporters van de melkindustrie.’

Deel dit topic

Reacties

+1
Hugo K
Iedereen weet dat Zembla geen journalistiek bedrijft maar altijd naar een zelf ingenomen conclusie toewerkt. Bijzonder triest dat uitgerangeerde professoren als vd ploeg en savelkoul, die niemand meer serieus neemt, zich hiervoor laten lenen. En dat Melkvee.nl daar ook nog eens aan meehelpt om de kijkcijfers op te krikken en zo het bestaansrecht van Zembla in stand te houden. En daar betalen we dan abonnementsgeld voor. Om onszelf in een kwaad daglicht te stellen.
dorpsrandhoeve
Abonnementsgeld betalen doe je zelf. In elk geval niet we, want ik doe dat niet.
+1
John fr
Ik ga maar mooi "Normaal" kijken : vpro.nl/programmas/1-doc/…
hans1980
Koeien zijn kapstokken geworden ??????
een te vette koe krijgt opstart problemen !!!!!!

waarom geen normale dierenartsen/gezondheidsdiensten raadplegen??
Todi
Quote:
@hans1980: waarom geen normale dierenartsen/gezondheidsdiensten raadplegen??

Zijn die er nog dan?
+1
j h p
Inderdaad Hans ,bv een nvwa dierenarts.
Grasbaal
De toon is gezet:

De ZEMBLA camera legt vast hoe melkkoeien in de top van hun productie vermageren tot een zogenaamde ‘klerenkast'. “Je kunt je pet ernaar toegooien en die blijft zo op de koe hangen”, vertelt professor Van der Ploeg. “Omdat ze zoveel energie gebruikt voor de melkproductie dat die bevlezing die eigen is aan een koe gewoon wegvalt.”

Melkveehouder Arnold van Dorp geeft in ZEMBLA ronduit toe dat hij zijn koeien het liefst zo mager ziet. “Waar wij naar streven is een melk typische koe. Dat is scherp van boven en breed van onder. We hebben de scherpe koe en de ronde koe en daar gaat elke dag voor hetzelfde bedrag aan voer in. En die scherpe koe is in staat daar 25 euro melk per dag van te produceren. En die dikke ronde koe die maakt er 18 euro melk van. Zie het al een medewerker die hetzelfde kost en niet zo productief is. Ja, dan ben ik geen charitatieve instelling. Ik hou hem niet voor de hobby. Dus uiteindelijk vertrekt die. Een ronde koe die zorgt beter voor zichzelf dan voor mij. Daar heb ik hem niet voor.”

Meer: zembla.vara.nl/seizoenen/2015/…
+1
meelezer
Grootspraak. Koeien kunnen wel veel melk geven. Maar de hoogproduktiefste koeien hebben vaak maar heel magere melk. En bij de huidige melkprijs is 25 euro / dag te hoog gegrepen en slecht berekend.
Inderdaad meelezer 3 vet 2.3 eiwit is ongeveer 22ct/liter kostprijs 34ct net nieuwe stal, botjes . DWZ krap krap ZEER KRAP. tot morgen , verder niet veel op reageren op het prgramma !!!
ko melker 1
Bij grote bedrijven buiten de landbouw hebben alle medewerkers een mediaverbod.
Alleen een getrainde persvoorlichter van zo n bedrijf doet het woord met de pers.Dit doen ze om te voorkomen dat hun bedrijf in een kwaad daglicht word gezet.
Zoiets zou voor de melkveehouderij ook moeten.
Campagne
Waarom is het niet goed dat een jonge boer, een voorbeeld van de nieuwe generatie, hier z'n oprechte verhaal doet?
casev
Ik vond dat arnold een mooi helder verhaal deed, duidelijk een ondernemer die er voor gaat!

Al met al vond ik het maar een mager verhaal, waar zembla probeerde een vooraf bedacht negatief punt te maken ten opzichte van de melkveehouderij, wat niet gelukt is.
producent
@casev

Dit was een voorzetje, stallen groter dan 250 koeien zijn mega en steeds minder koeien buiten.
In de uitzending van 17 juni komt de politiek aan het woord.
hans1980
Waarom?
eindelijk iemand die het zegt wat menig boer denkt..
overal ter wereld wordt gemolken op precies dezelfde manier dan in deze 2 vb.
iedereen melkt nu voor wereldmarkt dus dan ook zelfde omstandigheden.
RFC is hypocriet waarom vasthouden aan die weidegang eis van 80% ??
zoals piet boer al eerder zei is het gewoon herverdelen melkgeld.
ps. dhr. vroege zei niet veel
puntertje
Er liggen meer onder dezelfde steen zo te lezen
+1
Wilbert
Even luisteren: 538.nl/programma/16/…
+1
jan is hobbyboer
Nou heb ik niet zoveel verstand van koeien, maar als ik bijvoorbeeld de dochtergroepen op de NRM zie of de koeien die de fokveedag winnen dan wordt het hele magere type koeien toch wel redelijk als ideaal gezien. Mijn vriendin noemde een goldwyn dochter van een hele bekende boer hier uit de buurt eens een lopend geraamte, maar beest liep wel 1a op de fokveedag.

Dus dat burgers ook dit oordeel hebben bij het zien van erg magere koeien is toch niet zo verwonderlijk. Magere koeien en weiden gaan trouwens ook niet goed samen, magere heel hoog productieve koeien zijn vaak kasplantjes, moeten optimaal verzorgt worden om op de been te blijven.
casev
Laten we eerlijk zijn Jan, de meeste van ons zien ook liever een slanke vrouw, dan een volvet exemplaar.....
+3
spotmelker
@ casev daar heb je een punt maar éénmaal in je bezit hebben we allemaal het liefst een probleemloze en worden we wat minder scherp op details.
Farmer_
Quote:
@jan is hobbyboer: Magere koeien en weiden gaan trouwens ook niet goed samen, magere heel hoog productieve koeien zijn vaak kasplantjes,

Koeien opstal zijn meestal dikker als ze normaal gevoerd worden, jaag je ze de wei in verliezen ze gewicht, weidekoeien zijn gewoon magerder, komt door het gras.
jan is hobbyboer
Quote:
@Farmer_: Koeien opstal zijn meestal dikker als ze normaal gevoerd worden, jaag je ze de wei in verliezen ze gewicht, weidekoeien zijn gewoon magerder, komt door het gras.

Mijn koeien zijn verre van fokveedag mager en vreten toch eigenlijk alleen maar gras (en beetje brok). Ben paar keer met koe op fokveedag geweest, liep altijd achteraan, een keer werd koe zelf 'tank' genoemd door keurmeester.
Farmer_
@jan is hobbyboer
Komt denk ik ook van het op melk fokken de laatste 20jr in nl, kleine magere koeien.
+1
ruud
Ze zijn er op geen enkele manier in geslaagd om duidelijk te maken dat het dierenwelzijn in grote stallen minder is dan in kleine. Geen feiten, geen cijfers, alleen een ouwe prof die zijn stokpaard mag berijden. Alsof we niet al 40 jaar onthoornen, op grote en kleine bedrijven. Onder welke steen heeft hij geleefd?
+6
jorisdriepinter
Vond dat Vroege het beter deed dan van Dorp. Die laatste had beter zijn mond kunnen houden.
Als de term "plofboer" uitgevonden wordt dan komt van dorp in aanmerking.
Praten met de media is een vak.
Dat is anders als praten met een collega.
+1
Grasbaal
Quote:
@jorisdriepinter: Praten met de media is een vak.

Meer over het bedrijf van Van Dorp, hier legt hij het keurig uit: milkstory.nl/artikel/fotoblog-megastal/
+1
Cornelis
Zijn vrouw is communicatiedeskundige, spreken ze elkaar wel eens?
diezel
Quote:
@Cornelis: Zijn vrouw is communicatiedeskundige

Die houdt wel werk! 😄
+5
Holstein
Merkwaardig toch: deze boer heeft het technisch gezien allemaal ongetwijfeld prima voor elkaar, maar heeft duidelijk geen enkele feeling met wat er in de maatschappij leeft. Woont ook niet ergens geisoleerd in bijvoorbeeld Noord-Groningen, maar spreekt blijkbaar toch zelden burgers. Zijn puur zakelijke verhaal over de melkveehouderij, zonder enige emotie ten aanzien van zijn vee, zal bij de meeste burgers snoeihard aankomen en bevestigen dat het in de melkveehouderij nu ook helemaal mis gaat.
Met zijn gedachte dat binnen 5 jaar de heersende opinie en ook regelgeving helemaal omdraait, slaat hij volgens mij de plank dan ook volledig mis.
Vraag het maar aan de varkenshouders!
jan is hobbyboer
Quote:
@Holstein: Vraag het maar aan de varkenshouders!

Dat zit ik hier nu ook al tijden te verkondigen. Varkenshouders hebben ook jaren geprobeerd burgers uit te leggen dat de varkens het zo goed hebben in zo'n betonnen kolos zonder licht. Dat lukt natuurlijk van geen kant. Melkveehouders gaan dezelfde kant op. Technisch geleuter waar burgens, die dieren als bijna mensen zien (dierenartsen leven van de gebitsbehandelingen bij honden), echt alleen maar bevestiging krijgen van hun vooroordelen over grote melkveebedrijven.

Daarom zie ik dus ook nog wel het onderscheid komen tussen industriemelk en 'ot-en-sien' melk. Het wachten is alleen nog op een supermarkt die het aandurft om voor 'ot-en-sien' melk een kwartje meer per liter te vragen. Die paar kleine boertjes hier in het dorp gaan allemaal nog een ferrari rijden 😄.
+6
Cornelis
@HolsteinBij mij bleef na de uitzending maar een gedachte over: ga mijn koeien misschien wel weer beweiden.
Coen
@Cornelis ..... met een nog wat hogere premie voor weidemelk 😄
hookwood
@Cornelis

Misschien?
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Cornelis: ga mijn koeien misschien wel weer beweiden

Voor of na invoering van de wettelijke verplichting?
paul1
Ik heb pasgeleden k.lip weidegangcontrole gehad, of de koeien ook echt wel in de wei lopen.
Todi
@Cornelis
Mijn koeien beweiden?
+1
Cornelis
@hookwoodEerst goed over nadenken he.
Cornelis
@CoenMaakt dat wat uit....
Cornelis
@TodiJa zeg maar de deur gedurende langere tijd open zetten, hierdoor zullen de dieren de stal verlaten en gras gaan eten 😄
Cornelis
@Jack RijlaarsdamZou ook nog voor kunnen 😄
+1
Todi
@Cornelis
Hier laten we de koeien het land beweiden. smily.
+9
demelkboer
It's not about telling it's about selling!

Je moet de burger/consument verkopen wat ze graag ziet. Of je er nu zestig hebt of zeshonderd als er een camera op je bedrijf is moet je je geen "groot bek" ondernemers uitspraken laten ontlokken! Als die camera er is, knuffelen die koe!

Ook het onthoornen van kalfje die niet helemaal "weg zijn" moet je natuurlijk niet doen voor de camera. Ook al is dit niet repesentief voor de andere paar honder kalveren op het bedrijf van vroege, niet doen met een camera op je snuit.

Wij zijn als agrariers bijzonder slecht in marketing. Er wordt na zo'n dag opnemen met een camera ploeg gemonteerd en geknipt. Hier bij worden bepaalde dingen en uitspraken uitvergroot. Hiervan moet je je als ondernemer bewust zijn. Uiteindelijk betaalt de consument onze melk.

Zowel vroege als van dorp piekfijn voor elkaar en de koeien zagen er door boeren ogen goed uit. Alleen de burger zie alleen nog een heupklem en een "onverdoof" kalfje en de hoort alleen de rekenmachine uitspraken van van Dorp.

We wacht deel twee op 17 juni af......
+3
puntertje
'Echte' ondernemers kopiëren snelgroeiende buurman natuurlijk. Want dat is de toekomst... Kijk maar naar de glastuinbouw en varkenshouderij want daar zijn zij die niet mee deden er niet meer omdat ze er uitgedrukt zijn door de megalomanen. En die dachten altijd dat ze goud geld zouden gaan verdienen....
In Nederland moeten we 3/4 van de melkproductie exporteren, door de megalomanen straks nog meer. Omdat te kunnen doen moet Nederland zich kunnen onderscheiden en koesteren we een imago van weidegang en familiebedrijven. Die door de 'echte' ondernemers weer als zielige prutsers worden gezien en ruimte moeten creëren voor zij die 'de toekomst' in handen (denken te) hebben.
Ondertussen profiteert de consument met lage prijzen, maar ontwikkelt steeds meer aversie tegen die zelfde landbouw. Ene Van Dorp die over zijn boerderij, sorry ik bedoel natuurlijk zijn onderneming, spreekt over efficiëntie als of het een schroefjesfabriek betreft is een uitstekende ondernemer, maar heeft in zijn onnozelheid niet in de gaten dat zijn manier van praten het goed doet tussen geestverwante collega's, maar absoluut niet bij burgers. Misschien ook wel trouwens, maar vindt hij dat het ze geen reet aangaat. Hij zou een hele goede toeleverancier voor de Aldi of Lidl zijn, geen gezeik, grote massa en lage prijzen.
Cornelis
Wanneer ben je een uitstekend ondernemer dan? 260 koeien op 20 ha?
puntertje
Niet iedereen herkent cynisme.
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: Wanneer ben je een uitstekend ondernemer dan? 260 koeien op 20 ha?

Als je dat de komende 20 jaar overleefd heb je het als ondernemer knap gedaan, dat zullen er niet veel zijn als regeringsbeleid beetje doorzet.
tok achterhoek
Konden ze nou echt geen goede bedrijven vinden, Wat een reclame, pfff.
jan w
Als ze nu eens zulke koeien laten zien.

+1
pa
De "van Dorpen" zijn niet geheel vrij van enige arrogantie.
puddingbroodje
Dirk zegt zolals het is! ik denk er precies zo over!! ltonoord.nl/nieuws/…
avondrood
Heb de uitzending bekeken en zelf had ik gehoopt dat er een aantal zaken zo wie zo niet in beeld kwamen. Maar helaas toch. Eerst de heupklem. Zal de details maar niet meer vertellen maar het schiet je tranen in de ogen hoe een koe ff verlegd wordt. Gelukkig dat ze toch in de benen kwam. Wel positief. Verder onthoornen. Het is wel de realiteit maar waarom op deze manier in beeld. Dit zou helemaal niet gefilmd moeten worden. De rest kan ik me redelijk in vinden. Het zijn toch ondernemers. De tijd van koe op stro en de kruiwagen is verleden tijd.
brabo
Ik vond dat verleggen van die koe anders best netjes gaan. Met de heupklem erop merkt de koe er echt niet veel van. Vroeger zou zo'n dier met een touw om 1 poot omgelegd worden. Dat is veel slechter
demelkboer
Ik vind dat je alles moet laten zien, ook onthoornen en het liften van een koe. De manier waarop is echter heel belangrijk. De burger wil graag dat wij van die koe/kalf houden als van een mens. Veeboeren houden altijd een bepaald afstand tot hun vee.

Ik ben ook gek op mijn koeien en baal er van als er een ziek is ,dood gaat of ander zijds maleur. En bij ons aantal koeien (330) komt dat helaas vaker voor dan gemiddeld.

De manier waarop dit in beeld werd gebracht bij zembla was zeer ongenuanceerd en laat ruimte voor veel denkbeelden. Als ondernemer/koeienboer moet je je hiervan bewust zijn.

Vroege maar vooral van Dorp wil de moderne melkveesector uitdragen, echter beide hebben geen "marketingplan". Dan moet je ook niet met je snuit op tv willen.

Van Dorp stoort mij echter het meest. Hij heeft een website, zijn vrouw ontvangen veel mensen op het bedrijf en ze staan in van allerlei vakblaadjes. In Zembla komt hij, ik zeg met nadruk komt hij(ik ken hem niet), erg horkerig over. Ik denk dat hij zich hier mee heeft vergalopeerd.

Verder vindt ik beide bedrijven echt topondernemers en koeienboeren. Ik denk dat op beide bedrijven de koeien het beter hebben dan bij mij. De uitzending geeft alleen aan hoe belangrijk marketing vandaag te dag is geworden.

Bij ons komen ook regelmatig burgers op het bedrijf, van de buurvrouw tot de lijsttrekker van een niet nader te noemen dieren partij. Op dat soort momenten zorgen we voor onze dieren met de menselijke standaard. De rest van de tijd zorgen we voor onze dieren met het gepaste respect voor een koe. Hypocriet? Nee! Marketing....
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@demelkboer: en laat ruimte voor veel denkbeelden.

Daar zit 'm de pijn. Er werden beelden getoond zonder nadere uitleg waardoor de doorsnee burger het nut en de relatief beperkte aantasting van het dierwelzijn niet op waarde kan schatten. Het enten tegen pinkengriep bij Vroege bijvoorbeeld zag er behoorlijk verontrustend uit, leg uit dat dit een enting betreft zoals baby's worden gevaccineerd en er wordt anders naar gekeken. Dat van Dorp de verslaggever herhaaldelijk uitdaagde met uitspraken om een discussie te krijgen, lijkt me een behoorlijke inschattingsfout van hem. De discussies die waarschijnlijk volgden werden niet of summier getoond, zijn arrogant over komende houding bleef hangen.
+5
-Jan-
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Dat van Dorp de verslaggever herhaaldelijk uitdaagde met uitspraken om een discussie te krijgen, lijkt me een behoorlijke inschattingsfout van hem

Zembla maakt een programma voor de kijkcijfers,ga je de aanval aan met de consument door je standpunten te verdedigen en een koe te takelen en de enten zonder duidelijke (kans op) toelichting.

Vergeet niet dat er publiek kijkt dat ettelijke 100tal euroos uitgeeft aan de dierenarts voor hond of kat,en die ziet nu een boer koeien opstallen en 8 keer per jaar grasland maaien waar zelfs de snelst lopende grutto jong niet aan kan ontkomen,pinken met pootbesmettingen ?? in de box takelen etc etc.

Zijn weidende buurman vond hij zelf ook mooi,nu de consument ook waarom dan toch tegen de stroom in roeien??Toen de Cono als micro-zuivelaar het weiden promote werd er lacherig van andere zuivelreuzen gedaan,'Wat zal het ze over de grens bommen hoe de melk geproduceerd wordt',maar ze zwichten toch blijkbaar want ze schatten ook in dat ze niet met de rug naar de consument moet gaan staan

Ook al denk je zelf het goed te doen,arrogantie kan je de een fikse tik geven in het publiek debat want stelt de betaler alleen ECHTE weide melk te willen dan laat de rest zich raden...

Hoe ging het grote SHELL wel niet onderuit toen ze de Brent Spar wilden aflaten zinken...juist
demelkboer
Het maakt igg bij iedereen de discussie los. Ook bij ons op het bedrijf laait de weidegang discussie op. Ik denk dat we allemaal iets moeten doen aan marketing van onze producten.Open stal beleid is naar mijn mening niet genoeg. Voor ons als boeren wel maar voor de burger (voor de consument wel helaas) niet.

Ik zeg niet dat bij ons alle koeien naar buiten gaan,maar een deel of bv droge koeien in een speelweide is praktisch inpasbaar. Ik denk dat er voor menig een wel iets te doen is met weidegang op een creatieve manier. Hypocriet. Nee...........
+1
Farmer_
Heeft zembla toch wat voormekaar gekregen.
FF een gedachtten gang van mij, uut het klooster, vraag me af waarom de gebr. vroege het bedrijf niet splitsen, weer zon grootte stal op dezelfde locatie, ja de melkstal, richting toekomst misschien verstandiger om voor meerdere lokaties te kiezen, ikkanhetmishebbennatuurlijk !!!
oldhuus
Ja maar iedere broer een bedrijf van 300 koeien dan ben je niet meer de grootste hé.
+6
hans van toos
Onlangs bij ons opgenomen voor reclamedoeleinden:

pinokkio
Mooi filmpje Hans!
pinokkio
Of Toos!
ricardo
Prachtig !!
hans1980
Dus kruizen met monberiarde fleckvie??
jan is hobbyboer
Quote:
@hans1980: dus kruizen met monberiarde fleckvie??

Waarom dat nou weer?
+1
oldhuus
Misschien iets voor Zembla om hier eens te filmen,

20.000 melkkoeien, 20.000 drogen/jongvee, 8 80stands caroussels, de andere 60.000 staan op 6 andere locaties.
TheMilkStory
Nikki Hussaarts, derdejaars student Veehouderij aan HAS Hogeschool, schrijft in een opinieblog over de representatie van de Nederlandse melkveehouderij in de media. Aanleiding hiervoor is de veelbesproken uitzending van Zembla."Mede door de montage werd de melkveehouderij in een kwaad daglicht gesteld, waardoor de aflevering een vertekend beeld geeft van de melkveehouderij. Onterecht, vind ik."

Lees haar verhaal hier: milkstory.nl/artikel/…
+4
jan is hobbyboer
Quote:
@TheMilkStory: Nikki Hussaarts, derdejaars student Veehouderij aan HAS Hogeschool,

Nikki is waarschijnlijk ook een beste jongen, opgeleid volgens de has indoctrinatie dat alleen groeiers toekomst hebben. Zijn reaktie is dan waarschijnlijk ook geschreven vanuit dezelfde tunnelvisie als van de boer in kwestie. Landbouw is nogal naar binnen gekeerd wereldje.
+1
weurding
Jan toch, nikki is absoluut geen jongen 😄
hofmiddelburg
Quote:
@jan is hobbyboer: Zijn reaktie is dan waarschijnlijk ook geschreven vanuit dezelfde tunnelvisie als van de boer in kwestie. Landbouw is nogal naar binnen gekeerd wereldje.

Ik ben ook geen voorstander van grote bedrijven, maar deze student(e)
steeft/schrijft in haar opinieblog wel iets HEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEL
belangrijks.

Dat buitenstaanders eerst open moeten staan om kennis op te doen over onze sector, en dan pas oordelen, in plaats van 0 % kennis te hebben, en een oordeel over ons te hebben wat niet overeen komt met de waarheid.
jan is hobbyboer
Quote:
@hofmiddelburg: Dat buitenstaanders eerst open moeten staan om kennis op te doen over onze sector, en dan pas oordelen, in plaats van 0 % kennis te hebben, en een oordeel over ons te hebben wat niet overeen komt met de waarheid.

Dacht je dat Shell er niet net zo over dacht t.o.v. Greenpeace. Greenpeace heeft echt geen verstand van een oliebedrijf maar daar wel een heel uitgesproken mening over, die voor Shell gruwelijk lastig is. De consument wint nu eenmaal altijd.
oldhuus
't Is wel een mooi verhaal, maar dat leest de consument toch niet, wat one-liners en beelden van koe in heupklem, onthoornde kalveren blijven hangen, en dat er wat verdient moet worden om het hoofd boven water te houden begrijpen ze ook niet 'boeren denken alleen maar aan geld'.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , koeien , koe en zembla geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
71
DEELNEMERS
42
WEERGAVES
9