Illustratie van: deutz661

Problemen met voldoende vulling drijfmestmonsters

De mestdistributeurs ondervinden momenteel forse problemen met het afkeuren van monsters drijfmest. Als het gewicht minder is dan 650 gram mag het monster door het laboratorium niet verder in behandeling worden genomen voor analyse. De betrokken vracht mest wordt dan op basis van forfaitaire gehalten afgehandeld.

Deel dit topic

Reacties

+2
Richard1
Als je efficient werkt heb je veel lagere gehalten in de mest, het is dan niet heel onnadelig als het monster wel op een laboratorium geweest is en toch de forfataire norm krijgt.
jent
@Richard1, als je zorgt dat in de put van waartuit je afvoert geen (spoel-) water komt, dan zijn je gehalten vaak veel beter als het forfait 😄
kaas
Al een paar jaar gemiddeld 3,3 kg n en 1,2 kg fosfaat in de drijfmest mooi laag
dit jaar zomaar alles veel lager en ook ureum in de melk is lager zat vorig jaar [2013]op ureum van 21 en het afgelopen jaar 19
dit jaar 4,8 kg kn en 1,7 fosfaat alles uit de zelfde kelder dan vorig jaar
+1
Nick83
Snap hier eigenlijk niks van. Is toch gewoon een kwestie van afstellen? Da apparaat moet gewoon iets meer int zakje doen. Wat is daar nu moeilijk aan?
Dre van Helmond
Het is niet vanzelfsprekend om het monster op het goede gewicht te maken.
Vooral dikke koeien mest .
Als de apparatuur in orde is lukt het wel.
Maar de potten van eikelkamp zijn te klein voor droge vijzelpers mest van koeien.
Maar dat is op zich niet erg want dan telt het forfaitaire gehalte.
Nick83
Het gaat hier om drijfmest. Bijna alle tanktransportauto's werken tegenwoordig met plastic zakjes waar ze het mestmonster in doen. Die zakjes worden door monster apparatuur na monsteren direct keurig dicht gesmolten zodat er niet meer mee gerommeld kan worden.
Erco
Heb uit m'n goed gemixte put n monster genomen. 5,0 N en 1,98 P. Lijkt me erg hoog
de hoef
Hier 3 en 1.35

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest en drijfmest geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN