Kali in mais veel belangrijker dan fosfaat

Het ontbreken van kali in maïs heeft een veel groter effect op de drogestof-opbrengst dan fosfaat. Dat blijkt uit resultaten van een proef met gebreksziekten op het proefbedrijf van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) in Marwijksoord (DR). Deze proef wordt al vanaf 1954 elk jaar uitgevoerd.

Deel dit topic

Reacties

jg
Als de bodem voldoende fosfaat bevat...... een keer is het op.
hans m
Als je al vanaf 1954 deze proeven deed, en nu pas kom je met deze conclusie, ben je weinig geloofwaardig. Zolang de grond voldoende Kali bevat, welke goed opneembaar is, lijkt het veel meer op een verkoop praatje. Voldoende bemesting met r.d.m. (40-50 m3 per ha.),dan is hooguit de Stikstof de bottelnek. Das toch geen nieuws!!!!!!
producent
wageningenur.nl/nl/show/…

Specificaties locatie Proeflocatie Marwijksoord
60 ha zandgrond (organische stof 3,5 - 5%)
Vergaderruimte tot 30 personen
Beregeningsfaciliteiten
Koelcel voor proefveldmonsters en 'kleine' gewassen
Lage onkruiddruk, daardoor bij uitstek geschikt voor bijzondere teelten Diverse aaltjespopulaties

Gebreksziektenveld (50 jaar oud)



In de begin jaren van de maisteelt ging het onderzoek meer over hogere opbrengsten, en meer mest was toen nog meer mais.

verantwoordeveehouderij.nl/show/…

In 25 jaar zijn we van mestgiften tot 300 kuub per ha in de maïs terug gegaan naar een mestgift van 40 kuub in de rij. Wim van Dijk (Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, onderdeel van Wageningen UR) neemt na bijna 25 jaar afscheid van de CBGV. Hij blikt terug op 25 jaar bemestingsadvies.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's Mais en fosfaat geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN