MELKVEEHOUDER DIRK BRUINS REAGEERT OP ZEMBLA-UITZENDING

Topsporters in perspectief

Woensdag 27 mei was de eerste van twee Zembla-uitzendingen te zien over de ontwikkeling van de melkveehouderij in een nieuw aangebroken quotumloos tijdperk. Getriggerd door een scherpe trailer, zat ik aan de buis gekluisterd. Hoe wordt de sector neergezet?, vroeg ik me nieuwsgierig af. Na de uitzending bleef ik met een dubbel gevoel zitten. Waren er onwaarheden verkondigd? Nee, niet of nauwelijks. Op een paar ongenuanceerde opmerkingen van Jan Douwe van de Ploeg na.

Dan zou je denken dat op de vraag: “Is er een realistisch beeld van de sector geschetst?” een bevestigend antwoord zou moeten komen. Maar ook daarbij plaats ik een heel nadrukkelijke “nee”. Ook bij ons op het bedrijf worden de kalfjes onthoornd, komt het helaas wel eens voor dat een koe getakeld moet worden en moet er een boterham verdiend worden. En ja, er loopt wel eens een koe kreupel. Is dat erg en moeten we dat verbergen? Nee, we mogen dat laten zien! Maar daar hoort wel een duidelijke uitleg bij en het moet in het juiste perspectief geplaatst worden. Dat is wat ik juist miste in de uitzending van Zembla.

Natuurlijk waren er een paar collega's met een paar stevige statements te horen, maar de beleving en zorg waarmee boeren met hun vee omgaan, kwam niet of nauwelijks aan bod. Evenals het plaatsen in een perspectief. Een kreupele koe in een grote kudde koeien bijvoorbeeld wordt direct toegedicht aan een hoge melkproductie en verminderde weerstand. ‘Wegwerpkoeien’ noemde Jan Douwe van de Ploeg ze. Projecteer het voor de grap eens op een groep mensen. Als je een groep van 250 mensen bij elkaar zet, heeft zo'n 40% in de afgelopen 14 dagen daar van medicijnen gebruikt, zitten er gegarandeerd een paar hart- en suikerziektepatiënten en zo zijn er nog een aantal aandoeningen en ziektes op te noemen die bij één op de zoveel mensen voorkomt. Zo is het bij een kudde koeien ook.

Ik wil niet bagatelliseren of zaken onder de pet houden, want wat wij doen mag gezien worden. Maar het zou de journalistieke waarde van Zembla verhoogd hebben als ze ook oog gehad zouden hebben voor het vakmanschap, de zorg en toewijding waarmee de Nederlandse boer met zijn koeien omgaat. Ik ben er van overtuigd dat ook de boeren die aan de Zembla uitzending meegewerkt hebben die zorg voor de koeien getoond en verteld hebben, echter ik zag het in de sfeer van de uitzending niet terug. Hopelijk wordt dit in de tweede aflevering rechtgezet.

Tot die tijd roep ik in ieder geval elke boer en boerin op om vooral zijn of haar beeld van de Nederlandse melkveehouderij te laten zien door hier duidelijk over te communiceren. Social media is daarvoor een uitstekend middel. Laat uw mooie koeien zien en wees daar trots op!

Dirk Bruins,
LTO vakgroep Melkveehouderij

Bron: ltonoord.nl/nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

producent
Over Zembla

ZEMBLA is het actuele onderzoeksjournalistieke programma van de VARA. Het programma wil een breed publiek informeren met opiniërende journalistiek.

Grondig onderzoek
ZEMBLA onderzoekt grondig ontwikkelingen en gebeurtenissen in de samenleving en levert een bijdrage aan de meningsvorming daarover.

Spraakmakend
ZEMBLA wil spraakmakend zijn en nieuws maken, het wil iets teweeg brengen, veranderingen in gang zetten.

Al 19 jaar actief
Najaar 1995 werd de eerste ZEMBLA uitgezonden en het programma heeft zich sindsdien verzekerd van een vaste plaats binnen de publieke omroep.

Uiteenlopende onderwerpen
Over vrijwel elke maatschappelijke ontwikkeling of bijzondere gebeurtenis is een uitzending gemaakt

Het is een VARA gekleurd programma zou WNL zo'n programma maken dan krijg je een totaal ander programma.
arjankok-
Zo is het maar net dirk bruins!!!
diezel
Quote:
@arjankok-: zo is het maar net dirk bruins!!!

Ben het ook met hem eens.
Alleen: welk klein aantal mensen leest zo'n LTO berichtje?
Iets eerder hoor je echter, over hetzelfde onderwerp, zo'n geitenwollensokken boerin op Radio 1 roepen:
"de consumenten zijn kloot-zakken"

De heldin van de consument zegt tegen ze dat ze kloot-zakken zijn!! Gaat lekker! 😞
radio1.nl/item/294346-Uitgemolken/
+3
jorisdriepinter
Diezel, nu ben ik het oneens met je. Zeer denigrerende opmerking van je richting deze biologische collega die het voor ons opnam. De uiting van haar was emotioneel maar wel menselijk. De verslaggever rolde zowat van zijn stoel van verbazing. Het maakte duidelijk dat ratio en emotie flink door elkaar waren gehusseld door zembla.
diezel
@jorisdriepinter
Jij vindt mijn benaming "geitenwollensokken boerin" dan vast zeer denigrerend?
Wat nam ze voor "jullie" op? Volgens mij heeft ze amper drie zinnen gezegd, nl. :
-1 Dat de consument een kloot-zak is?
-2 Dat er in Nederland géén mega-stallen zijn?
-3 Dat een koe eigenlijk toch wel liever buiten is dan binnen?

Emotioneel? Menselijk?
Zal allemaal best. Als ik haar tweet direct na uitzending zie dan denk ik toch vooral richting profileren van een voorzitter van een sub-afdelinkje.
Nico96
@diezel
Vreemd dat verschillende mensen een totaal verschillend verhaal horen. Deze bioboerin nam het duidelijk op voor haar gangbare collegas.
+1
weurding
@Nico96 stukje even aangehoord; "koeien die buiten lopen zijn weer vatbaarder voor andere ziekte's zoals mond en klauwzeer", belachelijk wat men er zelf bij aan breidt, ten tijde van de uitbraak in NL stond alles op stal
+1
Nico96
@weurding
Mond en klauwzeer is natuurlijk een slecht voorbeeld, maar het klopt wel dat koeien buiten weer vatbaarder zijn voor andere ziektes. Tjongejonge wat een slachtofferdenken hier, ga toch bij een baas werken.
weurding
@Nico96doel je nou op mij?
+1
Nico96
@weurding
Nee niet specifiek op jou hoor, ik drukte mij wat lomp uit misschien, sorry.
+2
hookwood
@Nico96Irene had een reëel verhaal. In de VS noemen ze een bedrijf met 300 koeien een family farm en hier is 250 koeien een megastal. Ik vond het eigenlijk wel grappig dat zij als bioboer gewoon een boerenverhaal vertelde. Als een gangbare boer dit zou gezegd hebben was ie meteen verdacht. Zij kan dat gewoon zo stellen.

Ik ben wel benieuwd wat Jan Douwe vd Ploeg van de bio jerseys van Remeker vindt, want dat zijn natuurlijk allemaal mini-kapstokjes.
+1
puntertje
'Middle off the road' gepraat van Dirk om vooral maar niemand voor het hoofd te stoten. Als je een vergelijking met mensen wilt trekken moet je je realiseren dat een koe gemakelijk 12 jaar zou kunnen worden. Maar in Nederland worden ze maar zo'n 5 jaar, ook bij mij. Vertaald naar mensen jaren dus gemiddeld begin dertigers. Nou, als daarvan 40% aan de medicijnen zit en allerlei andere kwalen zouden hebben zou ik de gezondheidstoestand niet zo geweldig vinden. Dus anderen ongenuanceerd noemen en dan zelf een ongenuanceerde vergelijking trekken is natuurlijk ook voor eigen publiek een beetje popie-jopie-mooi-weer willen spelen. Maar goed, als bestuurder doe je het natuurlijk nooit goed en als je graag hogerop wilt kun je wellicht beter dingen zeggen die mensen graag willen horen.
hofmiddelburg
Quote:
@puntertje: Nou, als daarvan 40% aan de medicijnen zit en allerlei andere kwalen zouden hebben zou ik de gezondheidstoestand niet zo geweldig vinden.

Raakt het dan geen tijd dat we gaan kruisen?

O nee, er is maar één ding dat telt, produktie, produktie, produktie.
+1
weurding
Hij doelde op die bevolkingsgroep, maar als je die kruizen wilt met andere rassen, prima... 😃
pieta
Een koe wordt bedankt voor haar diensten op het moment dat ze niet langer rendabel is om aan te houden. Trekken we dat nou eens door naar mensen......
weurding
Een koe is na die tijd nog te eten 😃
dirks
Een koe is geen mens.
Tegenwoordig gaat een mens dood en een koe 'sterft'.
diezel
Quote:
@pieta: Trekken we dat nou eens door naar mensen......

.... moet je eens kijken hoe snel de AOW-leeftijd in Nederland naar 70+ gaat.
Er zijn meer overeenkomsten dan verschillen! 😄
+2
Wiebren
De productiviteit neemt toch ook af na je dertigste?
+1
jan 1
Quote:
@Wiebren: De productiviteit neemt toch ook af na je

???
Niet bij iedereen hoor:)
+1
Wiebren
Bij veel topsporters anders wel @jan1
jan 1
Quote:
@Wiebren: Bij veel topsporters anders wel @jan1

Gaat wel moeizamer ja...
mlkvhoudr
Nee joh na je dertigste wordt je duurzamer 😉
Frans1
Quote:
@jan 1: Gaat wel moeizamer ja...

Ze vindt het vast niet erg dat het wat langer duurt
+11
jorisdriepinter
Vind de vergelijking met topsporters altijd waardeloos, wie dat verzonnen heeft.
Als mensen er bij mij over beginnen zeg ik altijd dat je dieren niet met mensen moet vergelijken, maar als je dat dan toch wilt doen de bouwvakker als vergelijking beter is.
Die gaat ook met een flinke gevulde broodtrommel op stap want er wordt fysiek aardig wat gevraagd. En als je een knappe productie wilt zorgen voor goed gereedschap, de zaak opgeruimd houden, en een kop soep onder de middag doet ook wat.
Kortom, als je goed voor ze zorgt, krijg je ook wat terug.
vanwezel
ZEMBLA uitzending,,,,
32 jaar geleden op het bedrijf bij Henk van Dorp waar nu zijn zoon boert die aan het woord kwam in de reportage.
Henk van Dorp PDF
freepdfhosting.com/621a10e905.pdf/
friese koemelker
We dorgen elkedag weer voor een overvloet aan zuiver en onberispelijk voedsl. maar ondanks alle hard en vele uren werken worden we letterlijk steeds vaker weg gezet als crimenelen, zou je die hele samanleving niet met liefde laten verhongeren
+2
Nico96
80 % van de bevolking is helemaal niet negatief naar de melkveehouderij toe, kritisch dat wel, maar dat mag toch ook? Zembla en dat radioprogramma stellen scherpe vragen, aan de melkveehouder om te laten zien dat hij goed bezig is. Niet iedereen hoeft biologisch te worden, maar laat gewoon zien waar je mee bezig bent. Koeien in de wei is zo simpel en zo doeltreffend, zo'n van Dorp kan dat ook best. Jongvee, oudmelkse koeien eruit, prima toch.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lto , koeien , koe , melkproductie , melkveehouder , boer , boerin en zembla geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
2